Zobacz pełną wersję : AF w D90 pytanie
Miko120Rt
05-08-2014, 10:43
Witam
Ostatnio bawilem sie na Dynamicznym wyborze pola ostrosci , wczesniej zawsze na automacie robilem jednak mam pytanie. Da sie jakos ustawic zebym mogl przestawiac 2 punkty ostrosci a nie tylko 1 ? Szukalem w wielu miejscach od instrukcji po internet i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie
Prosze o pomoc
Punkt pomiaru ostrości zawsze jest tylko jeden. To, że na automacie pokazywało Ci kilka, nie oznacza, że w tych punktach był robiony pomiar tylko, że podświetlone punkty łapią się w głębi ostrości. To dwie zupełnie różne sprawy.
Miko120Rt
05-08-2014, 11:00
@up Rozumiem
Do zamkniecia
cz4rnuch
05-08-2014, 11:03
Punkt pomiaru ostrości zawsze jest tylko jeden. To, że na automacie pokazywało Ci kilka, nie oznacza, że w tych punktach był robiony pomiar tylko, że podświetlone punkty łapią się w głębi ostrości... Tak zapytam z ciekawości. Skąd aparat wiedział że podświetlone punkty łapią się w głębi ostrości bez przeprowadzenia pomiaru? Miko, Twojego pytania nie do końca rozumiem. Jaki efekt chciałbyś osiągnąć. Chodzi Ci o to by złapać ostrość w dwóch płaszczyznach czy tylko rozchodzi się o to że podświetla się jeden punkt w wizjerze?
nikoniarz
05-08-2014, 11:06
Tak zapytam z ciekawości. Skąd aparat wiedział że podświetlone punkty łapią się w głębi ostrości bez przeprowadzenia pomiaru?
Znając wartość przysłony oraz miejsce ostrzenia zapewne sam wyliczył szerokość głębi na podobnej podstawie jak liczą kalkulatory dostępne w sieci...
cz4rnuch
05-08-2014, 11:09
Znając wartość przysłony oraz miejsce ostrzenia zapewne sam wyliczył szerokość głębi na podobnej podstawie jak liczą kalkulatory dostępne w sieci... A skąd wie, że np drzewo które znajduje się kilka metrów dalej niż coś na co ostrzymy mieści się w tej głębi jeśli wcześniej nie sprawdził(zmierzył) gdzie się ono znajduje?
nikoniarz
05-08-2014, 11:17
Być może ostrzy wszystkimi punktami. Nie wiem, tutaj musiałby się wypowiedzieć TOP67...
Tak zapytam z ciekawości. Skąd aparat wiedział że podświetlone punkty łapią się w głębi ostrości bez przeprowadzenia pomiaru?
Nie znam zasady działania af w trybie automatycznego wyboru pola ostrości, jakoś mnie to nigdy nie interesowało. Może wybiera losowo (chyba, że tu działa jakiś algorytm oparty o sieci neuronowe ;)) jeden punkt, ustawia ostrość a później mierzy i pokazuje gdzie jeszcze będzie jego zdaniem wystarczająco (to wystarczająco, to kolejny "inteligentny" algorytm ;)) ostro? Tak czy inaczej, ostro w wielu płaszczyznach, nie mieszczących się w GO (w normalnej lustrzance) raczej się ustawić nie da :)
nikoniarz
05-08-2014, 13:43
Tak czy inaczej, ostro w wielu płaszczyznach, nie mieszczących się w GO (w normalnej lustrzance) raczej się ustawić nie da :)
Oczywista oczywistość :) Ja osobiście również nie wnikam w sprawy które w niczym mi się nie przydadzą. Aczkolwiek pytanie zostało postawione zapewne z czystej ciekawości. A automatycznego wyboru pola nie używam nigdy...