Zobacz pełną wersję : D7100 & pentacon 29/2.8
Witam, pewnie wyjdę na debila, ale męczy mnie to od pewnego czasu... Mam nikona d7100 i obiektyw pentacon 29/2.8, jeśli pucha jest z silnikiem to chyba powinien działać w takim przypadku autofokus tak? Jeśli tak, to co mam zmienić w ustawieniach?
Wystarczy zmienić obiektyw... na taki z AF.
Ten obiektyw nie ma jak być napędzany przez silnik AF z body. To obiektyw manualny i na dodatek pewnie z gwintem M42
Ten obiektyw nie ma jak być napędzany przez silnik AF z body. To obiektyw manualny i na dodatek pewnie z gwintem M42
Więc dodatkowo nie będziesz mieć ostrzenia w nieskończoność (chyba, że przez psujący jakość adapter z soczewką) i brak możliwości sterowania przysłoną z poziomu aparatu, a więc konieczność pracy na domkniętym szkle... no chyba, że ze statywu :)
Witam, pewnie wyjdę na debila, ale męczy mnie to od pewnego czasu... Mam nikona d7100 i obiektyw pentacon 29/2.8, jeśli pucha jest z silnikiem to chyba powinien działać w takim przypadku autofokus tak? Jeśli tak, to co mam zmienić w ustawieniach?
Pod warunkiem że jest z mocowaniem Nikona i ma AF. Ale raczej jak napisali przedmówcy wątpię aby tak było.
Pentacon nie był chyba produkowany dla nikona więc nie będzie posiadać AF na śrubokręt.
dziękuję wszystkim za pomoc :)