PDA

Zobacz pełną wersję : ViewNX 2 czy Camera RAW?

aklu03
29-07-2014, 00:25
Witam,
fotografuję już od dłuższego czasu, jednak od niedawna zaczęłam robić zdjęcia w formacie RAW. Aparat jaki posiadam to Nikon D7000 + 18-105, 50 f/1.8. Chciałabym zapytać bardziej doświadczonych ode mnie użytkowników wyżej wymienionych programów, którym lepiej i łatwiej wywoływać RAWy?

Greg77
29-07-2014, 01:37
Jeden i drugi bardzo dobry, CNX2 jest moim zdaniem lepszy od ACR a to ze wzgledu na rewelacyjne "color pointy" oraz prace na maskach, ACR natomiast jest nie do przebicia w suwaczkach highlits, odzyskuje ze swiatel sporo wiecej niz CNX2 co mnie troche dziwi, bo niby CNX2 jest stworzony do NEFow nikona.
Dlugo obrabialem w CNX2, ostatnio jednak obrabiam w ACR i PSie, color pointy zastapilem NIKowa VIVEZA (co tak na serio jest "color pointem" z CNX2).
Proponowal bym po0bawic sie kazdym z programow i wybrac samemu, kazdy ma inne preferencje i kazdemu cos innego potrzeba;)

kkokosz
29-07-2014, 07:39
Jeden i drugi bardzo dobry, CNX2 jest moim zdaniem lepszy od ACR a to ze wzgledu na rewelacyjne "color pointy" oraz prace na maskach, ACR natomiast jest nie do przebicia w suwaczkach highlits, odzyskuje ze swiatel sporo wiecej niz CNX2 co mnie troche dziwi, bo niby CNX2 jest stworzony do NEFow nikona.
Dlugo obrabialem w CNX2, ostatnio jednak obrabiam w ACR i PSie, color pointy zastapilem NIKowa VIVEZA (co tak na serio jest "color pointem" z CNX2).
Proponowal bym po0bawic sie kazdym z programow i wybrac samemu, kazdy ma inne preferencje i kazdemu cos innego potrzeba;)

Koleżanka chce raczej dokonać wyboru pomięcy ACR a ViewNX2, który jednak możliwości ma dużo słabsze niż płatny CaptureNX2 (m.in. nie ma zachwalonych przez Ciebie U-pointów i masek) ;)

Jeśli rzeczywiście wybór jest między darmowym ViewNX2 a ACR, to raczej ACR - ma większe możliwości (czy ten wbudowany w Lightrooma, czy ten z Photoshopa). Jeśli zaś chcesz zainwestować w CNX2, to tu już bardziej gra rolę przyzwyczajenie i miłość do nikonowskich kolorów (CNX2 lepiej je interpretuje). Bierz też pod uwagę, że Nikon właśnie "wypiął się" na użytkowników płatnego CNX2 i wprowadził darmowego następcę, NX-D, który ma możliwości na poziomie (niestety) ViewNX2, zaś CNX2 nie będzie już wspierany i rozwijany :(

Rada Grzegorza odnośnie wypróbowania jak najbardziej sensowna - zarówno ViewNX2/CaptureNX2, jak i ACR/LR mają na tyle różną filozofię pracy, że warto sprawdzić, który z nich bardziej będzie Ci odpowiadał. Możesz też sprawdzić NX-D, ale póki co on się za bardzo do pracy nie nadaje :(

Pytanie też, czego oczekujesz od programu do wywoływania RAWów - być może darmowy ViewNX2 czy NX-D właśnie Ci wystarczą - może trzeba tylko wyprostować horyzont, wyciągnąć szczegóły ze świateł/cieni, troszkę dopracować kolory i już?

aklu03
29-07-2014, 12:33
Pytanie też, czego oczekujesz od programu do wywoływania RAWów - być może darmowy ViewNX2 czy NX-D właśnie Ci wystarczą - może trzeba tylko wyprostować horyzont, wyciągnąć szczegóły ze świateł/cieni, troszkę dopracować kolory i już?

Próbowałam w obu tych programach i jestem bardziej za Camera RAW w PS CS5. Jestem początkująca jeśli chodzi o RAWy i może wie ktoś, gdzie znajdę jakiś poradnik dotyczący wywoływania w tych programach?

SQ9MCS
29-07-2014, 13:33
poszukaj sobie w sieci video kursów. Jest tego pełno na YouTube. https://www.youtube.com/results?search_query=kurs+lightroom+5

Johny42
29-07-2014, 14:20
Warto też odwiedzić stronę kolegi kkokosz :)

Greg77
29-07-2014, 14:36
Koleżanka chce raczej dokonać wyboru pomięcy ACR a ViewNX2, który jednak możliwości ma dużo słabsze niż płatny CaptureNX2 (m.in. nie ma zachwalonych przez Ciebie U-pointów i masek) ;)

:D Faktycznie... :D
Dziura w glowie, pisanie po nocach! :P

Coz sciagnij sobie darmowego View NX i zobacz czy pasuje, mozesz tez sciagnac darmowego Capture NX-D, ale napisze, ze ACR ma o niebo wieksze mozliwosci.

Walle
29-07-2014, 14:49
Witam,
fotografuję już od dłuższego czasu, jednak od niedawna zaczęłam robić zdjęcia w formacie RAW. Aparat jaki posiadam to Nikon D7000 + 18-105, 50 f/1.8. Chciałabym zapytać bardziej doświadczonych ode mnie użytkowników wyżej wymienionych programów, którym lepiej i łatwiej wywoływać RAWy?

ViewNX2 jest (chyba?) najlepszym darmowym programem do wypalania i wstępnej obróbki nikonowskich RAW-ów i mnie osobiście wystarcza w 90% sytuacji.
Jeśli jednak interesujesz się np. fotografią portretową, to będzie ci brakowało wielu przydatnych funkcji, które znajdziesz w ACR.

Seś@
29-07-2014, 15:29
ViewNX2 jest (chyba?) najlepszym darmowym programem do wypalania i wstępnej obróbki nikonowskich RAW-ów i mnie osobiście wystarcza w 90% sytuacji.
Jeśli jednak interesujesz się np. fotografią portretową, to będzie ci brakowało wielu przydatnych funkcji, które znajdziesz w ACR.

A jak się ma ViewNX2 do Capture NX-D ? Tzn. który lepszy ?

T&T
29-07-2014, 18:42
Chyba najlepiej samemu wyrobić sobie opinię, tym bardziej, że oba można pobrać za darmo. Właśnie ukazała się nowa wersja NX-D 1.0.1 - bez znacznych zmian.

jasin
29-07-2014, 19:10
Moim zdaniem Capture NX-D, ma dużo więcej funkcji.

hostman22
29-07-2014, 20:15
każdy następny jest chyba gorszy od poprzedniego.

uppersilesian
01-08-2014, 17:09
Próbowałam w obu tych programach i jestem bardziej za Camera RAW w PS CS5. Jestem początkująca jeśli chodzi o RAWy i może wie ktoś, gdzie znajdę jakiś poradnik dotyczący wywoływania w tych programach?

A dlaczego nie CS6?!
Według Scotta Kelby`ego CS6 do duży krok naprzód w stosunku do CS5 - Scott Kelby, "Fotografia Cyfrowa. Edycja Zdjęć. Wydanie VII", Helion 2013 - POLECAM! Ewentualnie - jeśli Kelby nie wystarczy :-) - Lesa Snider, "Photoshop CS6/CS6PL"
Do mnie poradniki książkowe bardziej przemawiają niż tutoriale internetowe, ale ... Do dostania za pół ceny przez internet.

Walle
01-08-2014, 23:05

Niestety nie miałem okazji używać NX-D.

digger-gp
02-08-2014, 20:27
Do tej pory wywoływałem RAW'y w ACR'ze (PsCC). Ale zaciekawiony tym wątkiem spróbowałem znowu pobawić się View NX2 i świeżo zainstalowanym Capture NX-D. No i rewolucja w mojej głowie...!!
Szkoda że ACR nie produkuje takich ładnych obrazków z mojego D200 ;) I szkoda że View NX jest taki siermiężny w posługiwaniu się nim.... :(

kendo73
15-08-2014, 23:40
klik TU dla win & mac (http://www.optyczne.pl/7262-news-Adobe_Lightroom_5.6_oraz_ACR_i_DNG_Converter_w_wer sji_8.6.html)

ściągnąłem Capture NX-D , zobaczymy co to za cudo ......

alf129
16-08-2014, 00:33
Do tej pory wywoływałem RAW'y w ACR'ze (PsCC). Ale zaciekawiony tym wątkiem spróbowałem znowu pobawić się View NX2 i świeżo zainstalowanym Capture NX-D. No i rewolucja w mojej głowie...!!
Szkoda że ACR nie produkuje takich ładnych obrazków z mojego D200 ;) I szkoda że View NX jest taki siermiężny w posługiwaniu się nim.... :(

Katalogowanie w LR/Bridge z możliwością przeglądu/selekcji na iPadzie/iPhonie , edycja i konwersja w NXD, retusz w PS. Nie ma nic lepszego..

siedemczwartych
20-08-2014, 18:00
Katalogowanie w LR/Bridge z możliwością przeglądu/selekcji na iPadzie/iPhonie , edycja i konwersja w NXD, retusz w PS. Nie ma nic lepszego..

jest........ :)

NX-D zamień na C1p ;)