PDA

Zobacz pełną wersję : komputer dell xps 13

Wyrwiząb
26-07-2014, 20:25
Cześć
Przepraszam, nie wiem w jakim dziale to napisać. Chcę zmienić starego HP który ma 9 lat, na ultrabook dell xps13. Ma on procesor i7, 8gb ramu, dysk ssd 256 gb, kineskop fullhd i bardzo mi się podoba. Na starym laptopie ciężko mi obrabiac raw, bo wyostrzanie trwa ponad minutę i inne operacje też kuleją. Ten dell kosztuje około 6000zł, ma ktoś z Was podobny model? Będzie dobrze do zdjęć? Kiedyś byłem zajawiony na komputery, ale to były amigi i atari ;) teraz słabo ogarniam.

Carlos_lo
26-07-2014, 20:35
jesli 13" wystarczy to jest ok

Sent from my iPhone using Tapatalk

Greg77
26-07-2014, 20:42
Widac, ze kolega byl "zajawiony na komputery" za czasow amigi, bo "kineskopy" juz raczej nie wystepuja w laptopach (wyobrazilem sobie to:D):mrgreen:

Fajny lapek, mocna maszyna jak na lapka, obrabiania na matrycy laptopa to jednak pomylka.

Carlos_lo
26-07-2014, 20:50
no ale jak sobie podlaczy zewnetrzny kineskop to w porzadku, a w teren bedzie lekki:) tzn lepiej bez kineskopu ;)

GonzoG
26-07-2014, 20:53
6000 zł za laptopa, który i tak będzie 2x wolniejszy niż stacjonarny z większym monitorem za góra 2/3 tej ceny... wg. mnie to mało efektywne wydawanie pieniędzy.

Wyrwiząb
26-07-2014, 20:59
6000 zł za laptopa, który i tak będzie 2x wolniejszy niż stacjonarny z większym monitorem za góra 2/3 tej ceny... wg. mnie to mało efektywne wydawanie pieniędzy.

Mnie chodzi też o mobilność, cena wysoka ale ja jestem stały w uczuciach i posłuży mi pewnie z 10 lat

Carlos_lo
26-07-2014, 21:01
my to jak faceci od razu chcemy pomoc, a moze tylko wystarczy posluchac, bo ktos sie chce wygadac;) jak ma 6k na wydanie to bardzo prosze, zakupami kieruja jednak w wiekszosci emocje i o to chodzi:) my bysmy zrobili inaczej ale o to akurat nikt nie pytal ;)

Carlos_lo
26-07-2014, 21:03
10 lat - nie posluzy - chocby ze wzgledu na slynna zmowe postarzania produktu, kiedys to byly czasy...:)

GonzoG
26-07-2014, 21:15
Mnie chodzi też o mobilność, cena wysoka ale ja jestem stały w uczuciach i posłuży mi pewnie z 10 lat
Za 5 lat będzie już znowu za słaby aby normalnie obrabiać zdjęcia.
Nowe procesory, to będą nowe architektury, czy instrukcje, więc i programy i systemy będą je wykorzystywały, a na starych CPU wszystko będzie się ślimaczyło.

Też kiedyś myślałem, że laptop wystarczy, ale przekonałem się na własnej skórze, że mobilne wersje procesorów są znacznie mniej wydajne niż stacjonarne o tym samym symbolu.

A tak przy okazji - daj linka do tego xps'a

----------------
Edit:
Już sobie znalazłem - poza tym, że mały, lekki i ma mocny procesor, to nie wiele w nim jest.

A... obrabianie zdjęć na 13", nawet przy rozdzilczości FHD, nie będzie zbytnio wygodne. Mi 17" wydaje się mało.

Wyrwiząb
27-07-2014, 10:12
A tak przy okazji - daj linka do tego xps'a

----------------
Edit:
Już sobie znalazłem - poza tym, że mały, lekki i ma mocny procesor, to nie wiele w nim jest.

A... obrabianie zdjęć na 13", nawet przy rozdzilczości FHD, nie będzie zbytnio wygodne. Mi 17" wydaje się mało.

To ten komputer http://www.dell.com/pl/p/xps-13-9333/pd?oc=cnx9311&model_id=xps-13-9333
Mam w domu stacjonarny z monitorem IIYAMA który kiedyś był flagowym modelem. Było to może 15 lat temu, teraz mój syn sobie używa stacjonarkę.
Ja potrzebuję głównie do pracy taki komputer, bo czasami trzeba pacjentowi coś pokazać na zasadzie "przed i po leczeniu" i tutaj jestem mocno nakierunkowany na właśnie taki mały sprzęt. Niejako przy okazji służyć będzie do zastosowań hobbystycznych, jak prosta obróbka zdjęć i chodzi mi głównie o to, czy karta graficzna w tym konkretnym komputerze poradzi sobie z RAW z mojego aparatu. Dobrze jeden z kolegów zauważył, że jest mocno okrojony jeżeli chodzi i gniazda/złącza, brakuje czytnika kart, jest jakieś dziwne wyjście na zewnętrzny monitor zamiast hdmi. Sam nie wiem. Myślałem też o Dell inspiron 7537 w podobnej konfiguracji, też ma podświetlaną klawiaturę, ale sporo cięższy. Asusy są podobno bardzo dobre. Nie jest łatwo wybrać mając wiedzę z końca lat 80 :)

GonzoG
27-07-2014, 11:46
To ten komputer http://www.dell.com/pl/p/xps-13-9333/pd?oc=cnx9311&model_id=xps-13-9333
Mam w domu stacjonarny z monitorem IIYAMA który kiedyś był flagowym modelem. Było to może 15 lat temu, teraz mój syn sobie używa stacjonarkę.
Ja potrzebuję głównie do pracy taki komputer, bo czasami trzeba pacjentowi coś pokazać na zasadzie "przed i po leczeniu" i tutaj jestem mocno nakierunkowany na właśnie taki mały sprzęt. Niejako przy okazji służyć będzie do zastosowań hobbystycznych, jak prosta obróbka zdjęć i chodzi mi głównie o to, czy karta graficzna w tym konkretnym komputerze poradzi sobie z RAW z mojego aparatu. Dobrze jeden z kolegów zauważył, że jest mocno okrojony jeżeli chodzi i gniazda/złącza, brakuje czytnika kart, jest jakieś dziwne wyjście na zewnętrzny monitor zamiast hdmi. Sam nie wiem. Myślałem też o Dell inspiron 7537 w podobnej konfiguracji, też ma podświetlaną klawiaturę, ale sporo cięższy. Asusy są podobno bardzo dobre. Nie jest łatwo wybrać mając wiedzę z końca lat 80 :)

Karta graficzna do RAWow jest zbędna. Przydaje się głównie w obróbce wideo, a ta co jest tam do wideo się nie nadaje w ogóle. To zintegrowana z prockiem.

Do obróbki zdjęć się nada, ale wiedzy, że z kolorami na matrycy może być bardzo słabo. Poza tym ma błyszcząca matryce - dobre w domu, w mobilnym sprzęcie to tragedia. Wszystko się odbija jak w lustrze, a przy słońcu pracować się nie da.

Ja nigdy nie dałym 6000 za trochę większy tablet z klawiatura. Fakt, 13,3" jest lekkie i mobilne, ale powtórnie drogie i nie funkcjonalne.
Bez czytnika płyt, tylko 2 gniazda USB, tylko 8 GB RAM i nie da się ani mniej, ani więcej.

Co do flagowej Iiyamy - miedzi nią a podstawowym Eizo i tak zawsze była przepaść.
Znajomy tez ma jakąś najdroższą iiiyame 23" - nie ma porównania do używanego eizo, ktore kupił za połowę ceny iiyamy.

velaskez
27-07-2014, 12:22
Już mnie powoli męczy to typowe gadanie, że stacjonarki lepsze, że ktoś by kupił inaczej. Zżera was zazdrość, że ktoś może sobie pozwolić na tyle, czy jak ;)
Po drugie kwestia monitorów. Nie każdy MUSI mieć idealne odwzorowanie barw. Dla przykładu u mnie stoją dwa Samsungi 245T. Ludzie powiedzą że jak to, na tym się w ogóle nie da nic obrabiać, kolory będą do bani. A ja sobie na swoje potrzeby obrabiam, i jestem zadowolony. A za monitory dałem 1100zł. Z kablami w cenie.
Wydawanie kasy na monitor klasy EIZO, gdy on na siebie nie zarabia - a jest tylko fanaberią...to jest gorsze niż wybór laptopa nad stacjonarką :-P

Koledze radzę poszukać laptopa z możliwością wpięcia stacji dokującej, rozwiązuje to problem portów.
Poza tym, DELL widzę oferuje tylko rok gwarancji - bezsensu.

BTW, wg mnie warto rozważyć:
http://www.kuzniewski.pl/p18162,hp-elitebook-folio-1040-g1-h5b63ea-core-i5-4200u-14-1-full-hd-12288-180-ssd-intel-hd-4400-windows-8-1-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

GonzoG
27-07-2014, 12:34
Poza tym, DELL widzę oferuje tylko rok gwarancji - bezsensu.

XPS to najniższa półka u Della, więc i krótka gwarancja.
Latitude czy Vostro maja chyba 3 lata NBD.

Wyrwiząb
27-07-2014, 13:46
XPS to najniższa półka u Della, więc i krótka gwarancja.
Latitude czy Vostro maja chyba 3 lata NBD.

Ja biorę na firmę i wtedy jest tylko rok gwarancji. Patrzę teraz na tą serię latitude i inspiron 7737 z siedemnastką fullhd. Waga 3.3 kg, ale jak piszą, mega wypas i bardzo solidna metalowa obudowa. W poniedziałek przejdę się do sklepu komputerowego i na żywo pooglądam. Asusa też muszę brać pod uwagę, ponoć najlepszy stosunek cena/jakość

GonzoG
27-07-2014, 14:35
Ja biorę na firmę i wtedy jest tylko rok gwarancji. Patrzę teraz na tą serię latitude i inspiron 7737 z siedemnastką fullhd. Waga 3.3 kg, ale jak piszą, mega wypas i bardzo solidna metalowa obudowa. W poniedziałek przejdę się do sklepu komputerowego i na żywo pooglądam. Asusa też muszę brać pod uwagę, ponoć najlepszy stosunek cena/jakość

W przypadku Dell'a nie ma znaczenia czy firma czy nie. Gwarancja jest jednakowa dla wszystkich.

Inspiron to też dolna półka.
Latitute, to już taki wół roboczy dla firm.

Pomiędzy nimi jest jeszcze Vostro - coś jak bardziej ładny Latitude, w trochę gorszej obudowie i niższe cenie.

Inspiron ma w standardzie 2 lata, a dokładniej 26 miesięcy od daty produkcji, zwykłej gwarancji.
Inspiron 7xxx ma chyba teraz 2 lata NDB (następnego dnia roboczego serwis w domu).

Vostro i Latitude mają w zależności od modelu 2, 3 lub 4 lata NBD z możliwością rozszerzenia nawet do 5-ciu lat.

Wyrwiząb
29-07-2014, 07:59
jesli 13" wystarczy to jest ok

Widac, ze kolega byl "zajawiony na komputery" za czasow amigi, bo "kineskopy" juz raczej nie wystepuja w laptopach (wyobrazilem sobie to:D):mrgreen:

Fajny lapek, mocna maszyna jak na lapka, obrabiania na matrycy laptopa to jednak pomylka.

10 lat - nie posluzy - chocby ze wzgledu na slynna zmowe postarzania produktu, kiedys to byly czasy...:)

Już mnie powoli męczy to typowe gadanie, że stacjonarki lepsze, że ktoś by kupił inaczej.
BTW, wg mnie warto rozważyć:
http://www.kuzniewski.pl/p18162,hp-elitebook-folio-1040-g1-h5b63ea-core-i5-4200u-14-1-full-hd-12288-180-ssd-intel-hd-4400-windows-8-1-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

W przypadku Dell'a nie ma znaczenia czy firma czy nie. Gwarancja jest jednakowa dla wszystkich.

Inspiron to też dolna półka.
Latitute, to już taki wół roboczy dla firm.

Pomiędzy nimi jest jeszcze Vostro - coś jak bardziej ładny Latitude, w trochę gorszej obudowie i niższe cenie.

Inspiron ma w standardzie 2 lata, a dokładniej 26 miesięcy od daty produkcji, zwykłej gwarancji.
Inspiron 7xxx ma chyba teraz 2 lata NDB (następnego dnia roboczego serwis w domu).

Vostro i Latitude mają w zależności od modelu 2, 3 lub 4 lata NBD z możliwością rozszerzenia nawet do 5-ciu lat.

Dzięki za odpowiedzi, po analizie wszystkiego i wizycie w sklepie kupiłem jednak inspiron 7737. Jest metalowy, ma procesor i7, 16 ram, kartę nvidia 2gb i dotykowy fhd. Jest też podswietlana klawiatura. Co do wspomnianego wcześniej xps 13, to jest po prostu piękny! Jest jak kobieta "kotka kanapowa". leży, ładnie pachnie i wygląda i na jakiś czas można jej użyć. Pewnie kupię w przyszłym roku ;)

velaskez
29-07-2014, 09:57
Niech Ci długo służy.