Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie komputer dell xps 13

Cześć
    Przepraszam, nie wiem w jakim dziale to napisać. Chcę zmienić starego HP który ma 9 lat, na ultrabook dell xps13. Ma on procesor i7, 8gb ramu, dysk ssd 256 gb, kineskop fullhd i bardzo mi się podoba. Na starym laptopie ciężko mi obrabiac raw, bo wyostrzanie trwa ponad minutę i inne operacje też kuleją. Ten dell kosztuje około 6000zł, ma ktoś z Was podobny model? Będzie dobrze do zdjęć? Kiedyś byłem zajawiony na komputery, ale to były amigi i atari teraz słabo ogarniam.
    D7000 = 17-55 2.8 nikkor, 24-120 3.5-5.6 VR nikkor, 105 2.8 VR nikkor

Domyślnie

jesli 13" wystarczy to jest ok

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Widac, ze kolega byl "zajawiony na komputery" za czasow amigi, bo "kineskopy" juz raczej nie wystepuja w laptopach (wyobrazilem sobie to)

Fajny lapek, mocna maszyna jak na lapka, obrabiania na matrycy laptopa to jednak pomylka.

Domyślnie

no ale jak sobie podlaczy zewnetrzny kineskop to w porzadku, a w teren bedzie lekki tzn lepiej bez kineskopu

Domyślnie

6000 zł za laptopa, który i tak będzie 2x wolniejszy niż stacjonarny z większym monitorem za góra 2/3 tej ceny... wg. mnie to mało efektywne wydawanie pieniędzy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    6000 zł za laptopa, który i tak będzie 2x wolniejszy niż stacjonarny z większym monitorem za góra 2/3 tej ceny... wg. mnie to mało efektywne wydawanie pieniędzy.

Mnie chodzi też o mobilność, cena wysoka ale ja jestem stały w uczuciach i posłuży mi pewnie z 10 lat

Domyślnie

my to jak faceci od razu chcemy pomoc, a moze tylko wystarczy posluchac, bo ktos sie chce wygadac jak ma 6k na wydanie to bardzo prosze, zakupami kieruja jednak w wiekszosci emocje i o to chodzi my bysmy zrobili inaczej ale o to akurat nikt nie pytal

Domyślnie

10 lat - nie posluzy - chocby ze wzgledu na slynna zmowe postarzania produktu, kiedys to byly czasy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyrwiząb Zobacz posta
    Mnie chodzi też o mobilność, cena wysoka ale ja jestem stały w uczuciach i posłuży mi pewnie z 10 lat
    Za 5 lat będzie już znowu za słaby aby normalnie obrabiać zdjęcia.
    Nowe procesory, to będą nowe architektury, czy instrukcje, więc i programy i systemy będą je wykorzystywały, a na starych CPU wszystko będzie się ślimaczyło.

Też kiedyś myślałem, że laptop wystarczy, ale przekonałem się na własnej skórze, że mobilne wersje procesorów są znacznie mniej wydajne niż stacjonarne o tym samym symbolu.

A tak przy okazji - daj linka do tego xps'a

----------------
    Edit:
    Już sobie znalazłem - poza tym, że mały, lekki i ma mocny procesor, to nie wiele w nim jest.

A... obrabianie zdjęć na 13", nawet przy rozdzilczości FHD, nie będzie zbytnio wygodne. Mi 17" wydaje się mało.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 26-07-2014 o 21:18
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta

A tak przy okazji - daj linka do tego xps'a

----------------
    Edit:
    Już sobie znalazłem - poza tym, że mały, lekki i ma mocny procesor, to nie wiele w nim jest.

A... obrabianie zdjęć na 13", nawet przy rozdzilczości FHD, nie będzie zbytnio wygodne. Mi 17" wydaje się mało.
    To ten komputer http://www.dell.com/pl/p/xps-13-9333...id=xps-13-9333
    Mam w domu stacjonarny z monitorem IIYAMA który kiedyś był flagowym modelem. Było to może 15 lat temu, teraz mój syn sobie używa stacjonarkę.
    Ja potrzebuję głównie do pracy taki komputer, bo czasami trzeba pacjentowi coś pokazać na zasadzie "przed i po leczeniu" i tutaj jestem mocno nakierunkowany na właśnie taki mały sprzęt. Niejako przy okazji służyć będzie do zastosowań hobbystycznych, jak prosta obróbka zdjęć i chodzi mi głównie o to, czy karta graficzna w tym konkretnym komputerze poradzi sobie z RAW z mojego aparatu. Dobrze jeden z kolegów zauważył, że jest mocno okrojony jeżeli chodzi i gniazda/złącza, brakuje czytnika kart, jest jakieś dziwne wyjście na zewnętrzny monitor zamiast hdmi. Sam nie wiem. Myślałem też o Dell inspiron 7537 w podobnej konfiguracji, też ma podświetlaną klawiaturę, ale sporo cięższy. Asusy są podobno bardzo dobre. Nie jest łatwo wybrać mając wiedzę z końca lat 80

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów