Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ogród
Taka mała kompozycja ogrodowa do oceny... :)
http://www.themarts.com/galeria/Garden101_resizeda.jpg
E.. nie podoba mi się. Za dużo naraz w za mało zdecydowanym ujęciu.
E.. nie podoba mi się. Za dużo naraz w za mało zdecydowanym ujęciu.
Oczywiście że dużo naraz bo ma być dużo na raz. Ma być maksymalnie na raz. O to właśnie chodziło. To jest zdjęcie dzikiego ogrodu, w którym jest wszystko na raz, i jeśli nie jest wszystko na raz to szkoda nawet wyjmować aparatu.... :)
Dużo? Dla mnie całość jest tłem dla czerwieni. Tylko jasno chyba trochę. Choć po nocy jestem, więc ślepnąć już mogę.
Pozdrawiam.
Niedzwiedz
28-04-2007, 08:20
ja bym sie skupil na detalu
Skoro ma byc "duzo na raz", "ma byc maksymalnie duzo na raz" to na zdjeciu jest dokladnie to o co chodzilo.
Szkoda jednak ze na zdjeciu jest balagan... W ostatecznosci wygladaloby to nawet fajnie - jak stary przesycony zyciem ogrod gdyby nie ten dmuchawiec mniej wiecej w srodku kadru...
a już myślałam, że ze mną jest coś niedobrze, bo ten dmuchawiec od pierwszego spojrzenia na zdjęcie mi zaburzał całość zdjęcia ale czytam, że nie tylko mnie...;)
Chyba ekspoloatowałabym bardziej te drewniane sztachety a może jakiś inny detal...? Tak jak jest, to nie bardzo mi pasuje.
Pozdr
Nie miales slonca to i wyszlo tak jak wyszlo.
Doswietlenie lampa - malo subtelne.
Dobrze wykonane zdjecia w tej tematyce sa na tuziny w periodyku Better Homes and Gardens (bhg.com).
Dodam, ze czesto pokazywane sa projekty z twoich stron.
Z moich stron to tylko "Sopranos".
Skoro ma byc "duzo na raz", "ma byc maksymalnie duzo na raz" to na zdjeciu jest dokladnie to o co chodzilo.
Szkoda jednak ze na zdjeciu jest balagan... W ostatecznosci wygladaloby to nawet fajnie - jak stary przesycony zyciem ogrod gdyby nie ten dmuchawiec mniej wiecej w srodku kadru...
Wiecie że naprawdę ten dmuchawiec bardzo przeszkadza! Rzadko przyznaję rację krytyce :) ale tym razem ma ona ma 86% racji. Wyrzucam latawce!
Wiecie że naprawdę ten dmuchawiec bardzo przeszkadza! To jest to, wyrzucam go!
Noooo od razu lepiej :)
Dobrze wykonane zdjecia w tej tematyce sa na tuziny w periodyku Better Homes and Gardens (bhg.com).
No to ja ci coś powiem - na każde, powtarzam KAŻDE publikowane tutaj zdjęcie, można znaleźć podobne zrobione gdzie indziej przez kogo innego i znacznie, znacznie lepsze. Pokaż swoje najlepsze zdjęcie jakie ty zrobiłeś w całym tym, poprzednim i następnym twoim życiu, i ja ci pokażę podobne zrobione gdzie indziej przez kogo innego na 1000 razy lepszym poziomie.
Nooo bez dmuchawca to zupełnie inne zdjęcie...:)
No to ja ci coś powiem - na każde, powtarzam KAŻDE publikowane tutaj zdjęcie, można znaleźć podobne zrobione gdzie indziej przez kogo innego i znacznie, znacznie lepsze. Pokaż swoje najlepsze zdjęcie jakie ty zrobiłeś w całym tym, poprzednim i następnym twoim życiu, i ja ci pokażę podobne zrobione gdzie indziej przez kogo innego na 1000 razy lepszym poziomie.
Nie wytykam ci niedoskonalosci.
Pomyslalbym, ze moze chcialbys zobaczyc cos w tej stylistyce w dobrym - IMHO - wykonaniu.
Gdybym byl przekonany, ze robie super zdjecia, moglbys je tu czesto zobaczyc.
Mam wrażenie, że jesteś rozdrażniony i irytują Cię nasze komentarze...
Ej ! swiatlo czytam i widzę, że nie potrafisz przyjmować słów krytyki o którą sam prosiłeś, na stronie WWW. masz o wiele lepsze zdjęcia niż to co tu wystawiłeś !
Światło ! Nie obraź się! Naprawdę bardzo lubię Twoje zdjęcia, ale to po prostu mi nie pasuje do poziomu, który sobą reprezentujesz. Ono nie jest złe, ale uważam, ze stać Ciebie na dużo, dużo więcej :-D .
Jakoś tak nie ma w nim Ciebie. Sam nie wiem, może już przesadzam.
Pozdrawiam
Megazordon
29-04-2007, 00:26
Moim zdaniem zdjęcie zrobione trochę "na siłę". Trzeba było poczekać na lepsze światło (w miarę możliwości), bo przez jego brak nie ma tutaj takiego ogrodowego przepychu barw, a kolory są wyprane.
nie obraz sie, ale uwazam ze cienko, na sile i bez pomyslu (wersji z dmuchawcem nie widzialem).
IMO dorabiasz ideologie do zdjecia, ktore najzwyczajniej w swiecie nie porusza ani trescia, ani forma. Najchetniej bym przytoczyl jeden z Twoich wlasnych komentarzy, ze to co widza oczy, to nie to co widzi aparat i ze mimo, ze Tobie temat wydaje sie piekny w danej chwili (bo jest), niekoniecznie jest (i zwykle nie jest) odzwierciedlony na focie.. itd.
Nastepnym razem skup sie na detalach, uzyj malej GO, poczekaj na swiatlo, przemysl temat, wyodrebnij go, przeciez sam wiesz dobrze, czego potrzeba ;)
Robisz duzo lepsze foty i na wiecej Cie stac.
Pozdrawiam
Art.
Robisz duzo lepsze foty i na wiecej Cie stac.
Na razie to ja jestem konsekwentny. Nie szukam zdjęć na wystawę i jak powiedziałem - będę zamieszczać zdjęcia które mi się wydają bardzo dobre, ale dla większości to mogą być gnioty. Sorry.
Szukam małych form, czuję chwilową niechęć do superpoprawnych genialnych kompozycji, do wielkich spektakularnych krajobrazów i sztampowych widoczków bawiących oko. Szukam zdjęć dobrych, a nie efektownych.
Ja ten ogród tak widzę - chaos, brak porządku, kompozycji. Tak jak to jest naprawdę w ogrodzie. Plątanina kwiatów, chaszczy i zieleniny. I w tym chaosie bardzo mnie zafascynowała relacja tulipanów do płotu. Relacja ta nie była tak widoczna w rzeczywistości, ale wyszła według mnie bardzo dobrze na zdjęciu. Jestem z tego zdjęcia bardzo zadowolony, pracowałem nad tą kompozycją długo, dużo też czasu spędziłem fotografując tą scenę. Aż do prawie zupełnej ciemności. Przyszedłem też potem w to samo miejsce następnego dnia w słońcu. I to nie było to. Światło dzienne zniszczyło tą relację. Ta scena musi być sfotografowana w ciemności. Dałem lampę na -3, ale być może jednak było wciąż za jasno. Być może w ogóle nie powinienem dać lampy ale zostawić całkowitą ciemność. Może to był błąd. Może trzeba było dać mocną winietę scentrowaną na tulipany. Nie wiem.
Jednak jestem z tego zdjęcia mimo to zadowolony. Mimo słabego prawo-dolnego rogu zdjęcia bardzo mi się podoba struktura płota i jego relacja do tulipanów. Ale to moja wizja, szkoda że sam to widzę...
Tak czy inaczej dziękuję za wasz czas jaki poświęciliści na napisanie komentarza. Zdjęcie to już historia, przenoszę się do następnych projektów... :)
jedno na plus można powiedzieć na pewno: szlachetne zielenie
na minus... siny płot :-)
Tulipany sprawiają wrażenie, że położył je podmuch od lampy błyskowej...