Zobacz pełną wersję : D700 problem z jednym punktem AF
Witajcie,
zakupiłam używane D700 na alledrogo , wszystko miało być super, extra działa, mały przebieg, niestyrany.
Po podpięciu obiektywu (nikkor 50mm 1.4G) zobaczyłam iż na jednym skrajnym punkcie jest brak ostrości. Po prostu jej nie łapie w ogóle, cały obraz zamazany. Najpierw pomyślałam, że może wina obiektywu, więc pożyczyłam od kolegi nikkora 85mm i nadal ten sam problem.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Sprzedający nie odbiera tel ......
Pociesz się myślą, że to tylko jeden punkt, a w reszcie Twój AF działa świetnie. W nowszych body pracuje prawidłowo tylko jeden punkt - centralny reszta jest dla "picu". Tak wynika z lektury forum.
bragjure
20-07-2014, 22:57
Przeczyść lustro przedmu****ąc go gruszką.Jeżeli "w miejscu" czujnika jest paproch to może być taki efekt....
Pociesz się myślą, że to tylko jeden punkt, a w reszcie Twój AF działa świetnie. W nowszych body pracuje prawidłowo tylko jeden punkt - centralny reszta jest dla "picu". Tak wynika z lektury forum.
Przestań bredzić od rzeczy.
Witajcie,
zakupiłam używane D700 na alledrogo , wszystko miało być super, extra działa, mały przebieg, niestyrany.
Po podpięciu obiektywu (nikkor 50mm 1.4G) zobaczyłam iż na jednym skrajnym punkcie jest brak ostrości. Po prostu jej nie łapie w ogóle, cały obraz zamazany. Najpierw pomyślałam, że może wina obiektywu, więc pożyczyłam od kolegi nikkora 85mm i nadal ten sam problem.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Sprzedający nie odbiera tel ......
Możesz mieć zabrudzone jedno z luster (są 2 - główne i drugie pod spodem do AF) albo jakiś paproch na samym czujniku AF - ten najlepiej najpierw przedmuchać.
Przestań bredzić od rzeczy.
No cóż, sam uzyskałem informację na forum, że w D600/D610 tak naprawdę działa tylko punkt centralny, D700 działał na wszystkich punktach.... więc ... dawniej nazywało się to logicznym myśleniem, ale nie robię więcej OT
Każdy broni swego zakupu - tak to działa... Można więc napisać bardziej lajtowo - aparaty z epoki D300/D700/D3 były sprzętem do pracy. Z nowymi konstrukcjami (poza D4) nie jest to już takie oczywiste.
Nie spinałbym się o jakiś tam skrajny punkt AF, tylko przełączył na sąsiedni i robił zdjęcia.
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Dzisiaj przeczyszczę puchę.
Osobiście akurat lubię korzystać z tego punktu AF i jestem do niego przyzwyczajona. Denerwuje fakt, iż gdy zmieniam na ten właśnie felerny punkt z przyzwyczajenia, to ucieka mi ważny moment.
stachmuszel
21-07-2014, 09:08
Przeczyść lustro przedmu****ąc go gruszką.Jeżeli "w miejscu" czujnika jest paproch to może być taki efekt....
Najlepiej przedmuchac gruszka sublustro, które jest pod lustrem. Tam są czujniki AF.
Dziękuję bardzo za pomoc. Body przedmuchane i jest lepiej. Ostrzy w tym miejscu, chociaż trochę długo myśli. Aparat z pewnością wyślę na dokładne czyszczenie.