Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D700 problem z jednym punktem AF

Witajcie,
    zakupiłam używane D700 na alledrogo , wszystko miało być super, extra działa, mały przebieg, niestyrany.
    Po podpięciu obiektywu (nikkor 50mm 1.4G) zobaczyłam iż na jednym skrajnym punkcie jest brak ostrości. Po prostu jej nie łapie w ogóle, cały obraz zamazany. Najpierw pomyślałam, że może wina obiektywu, więc pożyczyłam od kolegi nikkora 85mm i nadal ten sam problem.
    Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
    Sprzedający nie odbiera tel ......

Domyślnie

Pociesz się myślą, że to tylko jeden punkt, a w reszcie Twój AF działa świetnie. W nowszych body pracuje prawidłowo tylko jeden punkt - centralny reszta jest dla "picu". Tak wynika z lektury forum.

Domyślnie

Przeczyść lustro przedmu****ąc go gruszką.Jeżeli "w miejscu" czujnika jest paproch to może być taki efekt....
    D850, F70, N 20-35/2.8, N 105/2.8, N 85/1.8, N 50/1.4, N 35/2, N 28-70/2.8, N 80-200/2.8, N 24-120/4, SB900, SB600, Manfrotto 055CB + 141RC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Śprotek Zobacz posta
    Pociesz się myślą, że to tylko jeden punkt, a w reszcie Twój AF działa świetnie. W nowszych body pracuje prawidłowo tylko jeden punkt - centralny reszta jest dla "picu". Tak wynika z lektury forum.
    Przestań bredzić od rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez OlgaMK Zobacz posta
    Witajcie,
    zakupiłam używane D700 na alledrogo , wszystko miało być super, extra działa, mały przebieg, niestyrany.
    Po podpięciu obiektywu (nikkor 50mm 1.4G) zobaczyłam iż na jednym skrajnym punkcie jest brak ostrości. Po prostu jej nie łapie w ogóle, cały obraz zamazany. Najpierw pomyślałam, że może wina obiektywu, więc pożyczyłam od kolegi nikkora 85mm i nadal ten sam problem.
    Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
    Sprzedający nie odbiera tel ......
    Możesz mieć zabrudzone jedno z luster (są 2 - główne i drugie pod spodem do AF) albo jakiś paproch na samym czujniku AF - ten najlepiej najpierw przedmuchać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Przestań bredzić od rzeczy.
    No cóż, sam uzyskałem informację na forum, że w D600/D610 tak naprawdę działa tylko punkt centralny, D700 działał na wszystkich punktach.... więc ... dawniej nazywało się to logicznym myśleniem, ale nie robię więcej OT

Domyślnie

Każdy broni swego zakupu - tak to działa... Można więc napisać bardziej lajtowo - aparaty z epoki D300/D700/D3 były sprzętem do pracy. Z nowymi konstrukcjami (poza D4) nie jest to już takie oczywiste.

Nie spinałbym się o jakiś tam skrajny punkt AF, tylko przełączył na sąsiedni i robił zdjęcia.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Dzisiaj przeczyszczę puchę.
    Osobiście akurat lubię korzystać z tego punktu AF i jestem do niego przyzwyczajona. Denerwuje fakt, iż gdy zmieniam na ten właśnie felerny punkt z przyzwyczajenia, to ucieka mi ważny moment.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bragjure Zobacz posta
    Przeczyść lustro przedmu****ąc go gruszką.Jeżeli "w miejscu" czujnika jest paproch to może być taki efekt....
    Najlepiej przedmuchac gruszka sublustro, które jest pod lustrem. Tam są czujniki AF.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Dziękuję bardzo za pomoc. Body przedmuchane i jest lepiej. Ostrzy w tym miejscu, chociaż trochę długo myśli. Aparat z pewnością wyślę na dokładne czyszczenie.

Uprawnienia umieszczania postów