Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Brama Poznania ICHOT
w mocno czarno białej odsłonie ;-) Pozdrawiam.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/2586366-2.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/2586366.jpg)
super oczywiscie zaraz ktos napisze ze kadr nie taki konwersja slaba no i ten kwadrat ale jest bfajnie
kadr nie taki konwersja slaba no i ten kwadrat ;) ale i tak podoba mi się
Bardzo ciekawe podejście obróbkowe, eksperymentujesz? Dobrze się to sprawdziło na tym zdjęciu, a budynek wydaje się być wręcz stworzony do kwadratowego kadru. Dawaj więcej zdjęć z tego miejsca, bo nie wierzę że tylko raz nacisnąłeś spust ;)
Dzięki za wpisy.
Bardzo ciekawe podejście obróbkowe, eksperymentujesz? Dobrze się to sprawdziło na tym zdjęciu, a budynek wydaje się być wręcz stworzony do kwadratowego kadru. Dawaj więcej zdjęć z tego miejsca, bo nie wierzę że tylko raz nacisnąłeś spust ;)
Co do obróbki, to zakładałem, że uzyskam czarne niebo i "lśniącą" w słońcu elewację. W toku edycji okazało się, że w czarnych cieniach chowają się niepożądane elementy kadru i to zadecydowało ostatecznie o wyglądzie całości.
Zdjęć jest oczywiście więcej, i niebawem pojawią się kolejne :-)
Ale oprócz tej zabawy kontrastem dorzuciłeś jeszcze coś podobnego do efektu Ortona, wyszło ciekawie. Ostatnio taki efekt uzyskałem gdy mi po nieumiejętnym czyszczeniu filtr zmatowiał ;)
Cały czas zastanawiam się, czy ta chmura tam pasuje, czy raczej dekoncentruje konkurując jasnością z budynkiem.
Ale oprócz tej zabawy kontrastem dorzuciłeś jeszcze coś podobnego do efektu Ortona, wyszło ciekawie. Ostatnio taki efekt uzyskałem gdy mi po nieumiejętnym czyszczeniu filtr zmatowiał ;)
Cały czas zastanawiam się, czy ta chmura tam pasuje, czy raczej dekoncentruje konkurując jasnością z budynkiem.
Za efekt ortonopodobny odpowiada mocno zredukowany filtr Classical Soft Focus z Color Efexa firmy NIK.
Chmura idealna nie jest, wolałbym aby jej forma nawiązywała do geometrycznych kształtów budynków, teraz jest jak pióropusz. Generalnie miała równoważyć jasny pas płyt u dołu, ale może rzeczywiście warto ją usunąć lub wstawić inną.
Bardzo ciekawie się to prezentuje w agresywnej obróbce, no i kwadrat idealnie tu pasuje :-)
Kurcze! Piękna fotka! Sterylna, ciekawa, kard i obróbka jak dla mnie, mistrzostwo świata. Sporo fotek bramy można już wygooglać ale wszystkim, które oglądałem do Twojej wersji jeszcze baaaaaardzo daleko. Tylko pogratulować! :)
Widziałem inne zdjęcia tego obiektu i powiem, że to tutaj jest bardzo udana, kadra jak najbardziej pasuje a i chmura dodaje swoje na +
Podoba.
Fajnie zrealizowany temat i niebanalne podejście do obróbki powodują, że zdjęcie wpada w oko...