PDA

Zobacz pełną wersję : [FOOD] Black Angus

Sapphiron
13-07-2014, 20:13
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.netis.pw/makarski/photo/img_9115b.jpg)

2pompony
13-07-2014, 20:43
Nieapetyczne. I do tej zeschłej cebuli ta resztka sosu rozsmarowana... Szczytowo nieapetyczne.

Sapphiron
13-07-2014, 20:45
cebula nie jest zaschnięta a sos nie jest z resztek tylko świeżo przygotowany do podania dla klienta :)

2pompony
13-07-2014, 20:46
Nie wątpię, ale na zdjęciu wszystko wygląda jak ze śmieci.

Sapphiron
13-07-2014, 20:50
no to wyczepiste masz śmieci skoro takie widoki masz w śmieciach :)

salvdali
13-07-2014, 20:54
Zglodnialem.... :D Widać kolego z tego, że pompony nie mają pojęcia o dobrej kuchni...

2pompony
13-07-2014, 20:59
Nie wiem co to dokładnie znaczy 'wyczepiste', ale widzę, że mnie nie zrozumiałeś. Wyjaśnię: ja staram się nie jeść śmieci, więc ich na talerz nie kładę. Nie mówię tez, że mam takie śmieci. Chciałem przekazać swoje odczucie, że zdjęcie wygląda zupełnie nieapetycznie, np. te resztki sosu wyglądają jakby były wzięte z użytej papierowej tacki w zeszłym tygodniu, te ciecze na talerzu wyglądają podejrzanie, a cebula może być przed chwilą zerwana z drzewa, a wygląda jakby schła sobie przez kilka dni gdzieś w kącie.

Takie mam odczucia, nei chciałem opisywać, jakie mam śmieci. I wiem, że cebule nie rosną na drzewach.

Sapphiron
13-07-2014, 21:10
no cóż, każdy ma swój gust ;) dla ciebie to śmieci, dla wielu jest smakowite danie :) EOT

2pompony
13-07-2014, 21:19
Widzę, że dalej uparcie usiłujesz nie zrozumieć. Nie powiedziałem, że to są śmieci. Powiedziałem, że choć to jedzenie (a nie śmieci), to wygląda na tym zdjęciu mocno nieapetycznie. Nie wiem, czego tu można nei zrozumieć.

Ale skoro dalej jest to dla ciebie niejasne,to rzeczywiście EOT.

Ora_dev
13-07-2014, 21:32
Popieram kolegę Pompony, zdjęcie nie dało oczekiwanego efektu. Jednocześnie zdaję sobie sprawę że zrobić taką fotkę idealnie to nie lada wyzwanie.

stock
13-07-2014, 21:56
o sosie i cebuli temat wyczerpano więc moze cos o kadrze. Mięcho na środeczku, sos ciachnięty - no szału kadrowego niestety nie ma.

sailor
15-07-2014, 15:42
Widać kolego z tego, że pompony nie mają pojęcia o dobrej kuchni...

obawiam sie ze niestety ma i to wcale nie najgorsze

no cóż, każdy ma swój gust ;) dla ciebie to śmieci, dla wielu jest smakowite danie :) EOT
szkoda ze bez wzgledu na to co ktos napisze nie przyjmujesz krytyki.
bombel nie napisal nic co nie byloby prawda.

kadrowanie - ciecie??? jakis powod na uciecie sosu? z zalozenia przy steku sos stanowi dosc wazna czesc potrawy

obiekt glowny czyli mieso - byc moze to jest black angus ale jesli tak to ciezko gorzej przedstawic kawalek tej szlachetnej wolowiny. tu wyglada na kawalek podeszwy. i ta posypka do grilla na wierzchu brrrrrr
sok ze steka ktory wyciekl na talerz bardzo kiepsko wyglada z wysuszona na wior wolowina.

cebula - chyba najwieksza porazka tego zdjecia. ani zgrillowana, ani surowa, wyglada na wyschnieta sprzed 3 dni

sos - nie dosc ze uciety to malo starannie rozmazany. strukture pomijam - zakladam ze to sprawa kucharza. ktory bez wzgledu na to jak dobrze gotuje to ze stylizacja sie nie popisal

warzywa - wlasciwie ciezko sie zorientowac co to za plama i po co. kompletnie nie graja z reszta.

ogolnie - mniej wiecej jak z fotami slubnymi - wszyscy sie interesuja fotografia kulinarna bo stala sie modna wiec mysla ze wystarczy pstryknac i gotowe. kolorystyka tez masakra - podciaganie saturacji nie uratuje foty, a jedynei sprawi ze z czerwonych warzyw powstanie wielka czerwona plama
przy okazji z rozrzewnieniem wspominam watek na goldenline kiedy to udowadniales ze d700 nie bylo wystarczajace jakosciowo do zdjec i musiales kupic lepszy aparat bo poprzedni nie oddawal odpowiednio jakosci twojej fotografii :)
zakladam ze ten wypasiony kotlet nie zostal zrobony telefonem, choc tak wyglada. dowodzi to jedynie ze nie w jakosci odwzorowania aparatu problem :)

Sapphiron
15-07-2014, 16:03
a ja się zastanawiam przez ile dekad jeszcze będziesz wspominał tamten wątek przy każdej możliwej okazji dopieprzenia mi błędami młodości... ja wiem, poprawia ci to ego :) tak więc poprawiaj sobie dalej.

ekonet
15-07-2014, 16:09
Nieapetyczne. I do tej zeschłej cebuli ta resztka sosu rozsmarowana... Szczytowo nieapetyczne.
W dodatku sos wygląda, jakby ktoś go palcem przejechał do spodu.

Szafirku - Sailor włożył dość sporo wysiłku w ocenę tego zdjęcia, mógłbyś to docenić.

Sapphiron
15-07-2014, 16:13
Owszem, samą ocene doceniam i podziękowałbym ładnie gdyby nie ta wstawka którą dodaje zawsze i wszędzie bo przecież trzeba dopieprzyć człowiekowi.
Już chciałem podziękować, napisać że fajnie że zechciał ocenić tak rozlegle ale doczytałem do końca i ta chęć naglę prysła...

ekonet
15-07-2014, 16:16
Nie maż się jak baba, bierz to na klatę. ;)

sailor
15-07-2014, 16:17
poprawia ci to ego :) tak więc poprawiaj sobie dalej.

coz - twoja wypowiedz swiadczy jedynie o tym ze jakiekowiek komentowanie twoich zdjec jest ebz sensu bo poza zachwytem nie przyjmiesz nic. rozpisalem ci bardzo dokladnie co jest zle i dlaczego. za takie informacje ludzie placa calkiem duza kase na studiach i kursach.
jestes osoba ktora prowadzi dzialalnosc fotograficzna i dodatkowo podobno robi kursy. od takich ludzi wymaga sie wiecej niz od kowalskiego z telefonem. niestety tutaj poziom jest nadal blizej telefonu niz zawodowego fotografa.

sailor
15-07-2014, 16:20
Owszem, samą ocene doceniam i podziękowałbym ładnie gdyby nie ta wstawka którą dodaje zawsze i wszędzie bo przecież trzeba dopieprzyć człowiekowi.
coz - za grzechy ojcow cierpia synowie do 7go pokolenia :D
ja wcale nie dopieprzam tylko milo wspominam. bo to taki piekny przypadek gdy na jednym forum ktos kreuje sie na fachowca ktory zeby zjadl a na drugim pytajak to zrobic - no i niestety o wpadke latwo.
wystarczyloby po prostu przyznac sie na glucie do bledu i byloby po problemie :)

Sapphiron
15-07-2014, 16:21
nie prowadzę działalności, nie robię kursów, nie robię zdjęć za hajs :) wróciłem do czasów nauki, cały czas tworzę, cały czas się uczę i przyjmuję krytykę.

Serio, podziękowałbym ci za te info gdybyś sobie darował wyciaganie znów tamtego brudnego epizodu który starałem się zapomnieć. Serio.
ale to ja jestem ten zły który się mazgai... tiaaaa

sailor
15-07-2014, 16:41
nie prowadzę działalności, nie robię kursów, nie robię zdjęć za hajs :)

o czym swiadczy Twoja nowiutko postawiona strona z oferta fotografii slubnej i reklamowej :)

Serio, podziękowałbym ci za te info gdybyś sobie darował wyciaganie znów tamtego brudnego epizodu który starałem się zapomnieć. Serio.

nauka przydaje sie zawsze, bez wzgledu na forme w jakiej jest podana. dziekowac nie musisz, obejdzie sie. sobei wystawiasz opinie swoimi komentarzami i to od ciebie zalezy czy ci sie ta krytyka przyda. 2pompony napisal ci co jest zle - jedynym twoim komentarzem bylo ze rozne sa gusta i innym sie to foto podoba. slabe to troche - rozwoj w fotografii w duzej czesci umiejetnosc krytycznego patrzenia na to co sie robi.

Sapphiron
15-07-2014, 16:45
o czym swiadczy Twoja nowiutko postawiona strona z oferta fotografii slubnej i reklamowej :)

jeśli wisząca strona od prawie 2 lat w niezmienionej formie jest nowiutka to spoko ;)

Sapphiron
15-07-2014, 16:53
a i tak przy okazji, szef kuchni który całkowicie przygotował to danie i podał mi do sfotografowania pozdrawia wszystkich i dziękuje za wszelakie rady na temat jego kuchni :)

Greg81
15-07-2014, 17:04
pierwsze wrażenie laika w tej dziedzinie foto:
- bałagan na talerzu
- ucięty talerz i kawałek sosu
- światło!(doświetlenie jest nierównomierne)
Próbuj dalej

Sapphiron
15-07-2014, 17:08
Dzięki :) na pewno będę próbował dalej :)

sailor
15-07-2014, 19:59
szef kuchni który całkowicie przygotował to danie i podał mi do sfotografowania pozdrawia wszystkich i dziękuje za wszelakie rady na temat jego kuchni :)
powolanie sie na szefa kuchni jest jakims argumentem? swiadczy to jedynie o tym ze szef bez wzgledu na to jak gotuje nie ma pojecia o przygotowaniu potraw pod zdjecia.
jest duza roznica pomiedzy stylista jedzenia a szefem kuchni. na tyle duza ze malo ktory szef kuchni jest w stanie ja zrozumiec, jesli nie przeszedl ciezkiego szkolenia w wysokiej klasy restauracjach.
przyznam ze jesli to danie kosztuje wiecej niz 20pln to gdybym je dostal na stolik to wrocilo by na kuchnie a ja zmienilbym lokal zeby mi nie napluli do poprawionego. do 20pln biorac pod uwage ze to wolowina jest ok.

stek zawsze jest fajnym i prostym testem dla kucharza, mniej wiecej takim jak margharita dla barmana. jedno i drugie lopatologicznie proste. jedno i drugie jak sie okazuje w praktyce malo osiagalne dla wiekszosci knajp w kraju