PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor micro 60 mm 2,8 F

AnnaMarp
13-07-2014, 19:08
Witam jestem tu u Was nowa, mam pytanie o obiektyw w tytule. Może macie doświadczenie z tym obiektywem MAKRO.
Mam taki egzemplarz od jakiś 7 lat niestety zepsuł mi się tuż po gwarancji, teraz wreszcie oddałam go do serwisu. Dotąd nie robiłam nim zdjęć z ręki więc na statywie AF nie był mi potrzebny (najprawdopodobniej zepsuł się silnik AF).
Moje pytanie zamierzam wreszcie porobić nim zdjęcia kwiatów, dzieci, dotąd używałam go na statywie. Niestety albo ja taki tempak albo ślepa ale niestety bez naprawy obiektywu nie wyszło mi ani jedno ostre zdjecie bez statywu.
Macie jakieś sugestie, byłam pewna że ustawiam ostro a z ręki kicha.
Czy macie doświadczenia z tym obiektywem jak w nim działa AF z ręki. Moje body nie działa z tym obiektywem tzn mam AF w body ale tu to nie działa.
Nie wiem ale już nie pamietam jak działa ten obiektyw sprawny.

wasilewk
13-07-2014, 19:14
Czy chodzi o ten ?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/afs6028-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs6028.jpg)

MstrG
13-07-2014, 19:16
Witam jestem tu u Was nowa, mam pytanie o obiektyw w tytule. Może macie doświadczenie z tym obiektywem MAKRO.
Mam taki egzemplarz od jakiś 7 lat niestety zepsuł mi się tuż po gwarancji, teraz wreszcie oddałam go do serwisu. Dotąd nie robiłam nim zdjęć z ręki więc na statywie AF nie był mi potrzebny (najprawdopodobniej zepsuł się silnik AF).
Moje pytanie zamierzam wreszcie porobić nim zdjęcia kwiatów, dzieci, dotąd używałam go na statywie. Niestety albo ja taki tempak albo ślepa ale niestety bez naprawy obiektywu nie wyszło mi ani jedno ostre zdjecie bez statywu.
Macie jakieś sugestie, byłam pewna że ustawiam ostro a z ręki kicha.
Czy macie doświadczenia z tym obiektywem jak w nim działa AF z ręki. Moje body nie działa z tym obiektywem tzn mam AF w body ale tu to nie działa.
Nie wiem ale już nie pamietam jak działa ten obiektyw sprawny.

Pokaż te zdjęcia. Może za długie czasu ustawiasz z ręki, skoro na statywie jest ok?
Dlaczego nie działa AF? Jaki to jest dokładnie model?

AnnaMarp
13-07-2014, 19:37
tak to ten, zdjęć Wam nie pokaże bo wszystkie z ręki poszło out. Czasy były na auto bo używałam trybu A, przesłone zmieniałam i nic to nie dawało. A na statywie nawet przy f32 było okay' Jestem dalekowidzem patrzę w okolarach ale aby aż tak rozmazywał. Próbowałam na P też kicha. Teraz oddałam go do naprawy pewnie ze 4 tygodnie poczekam jak czytałam Wasze wpisy.
Jeszcze jedno na statywie zdjęcia są PRAWIE OSTRE - Na granicy tu Wam dam zdjęcie, tu akurat biżuteria ale to nie jest w pełni ostre zdjęcie takie na PRAWIE.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/eb7b222af714023bmed-1.jpg
źródło (http://images65.fotosik.pl/1167/eb7b222af714023bmed.jpg)

wasilewk
13-07-2014, 19:41
Mogą być różne wnioski. Lepiej odkop jakieś nieostre zdjęcie.

Pzdr.

AnnaMarp
13-07-2014, 19:41
tu link do zdjęcia może coś będzie widać , kurcze ja chyba ślepa jestem kurcze mam patrzeć z lupą?http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/60/e0/d7/60e0d723e875afab953d2af006d58ab8.jpg

Andrzej1974
13-07-2014, 19:44
Nie dziwi mnie, że przy takich jak powyżej zdjęciach są one "rozmazane". Sam bym zgłupiał do czego się odnieść a co dopiero ma zrobić biedny AF. Poza tym szkoda, że nie ma danych EXIF...

adrianek32
13-07-2014, 19:48
ktory model posiadasz?

http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=678&typ=0&moc=0&sort=

czy

http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=386&typ=0&moc=0&sort=

jaki masz body?

wasilewk
13-07-2014, 19:49
Ostrość na zdjęciu nie jest "rżnięta", ale dla tej fotki wystarczy.

Tak próbuję się czegoś uchwycić... ...licząc na poruszone zdjęcie.
Sam kiedyś miałem taki okres (ze 40 lat temu - Praktica TTL), że wszystkie zdjęcia z ręki były nieostre. Okazało się, że przy naciskaniu spustu zawsze lekko wciskałem cały aparat. Po krótkiej nauce zdjęcia już były ok. Nie sugeruję tu nic, ale przykładowe nieostre zdjęcie przydałoby się bardzo.

Co do wzroku, to się nie przejmuj, bo konstruktor aparatu przewidział korektę.

Pzdr.

AnnaMarp
13-07-2014, 19:50
zdjęcie robione Nikonem D7100, w zwykłym JPGu, w RAWAch nie mam potrzeby. Co jeszcze w dzień bez pomiaru ekspozycji na auto w trybie A, Balance Bieli pochmurno bo tak było. Co jeszcze podać, ja nie doświadczony człowiek.

Model ten pierwszy AF-S

wasilewk
13-07-2014, 19:53
zdjęcie robione Nikonem D7100, w zwykłym JPGu, ....

To daj link do 'czystego' JPG z aparatu.

Pzdr.

AnnaMarp
13-07-2014, 19:59
no nie mam już, mam tylko przerobione takie około 1,4 MB,

MstrG
13-07-2014, 20:14
AnnaMarp, jeśli chcesz, abyśmy Ci pomogli to wrzuć nam tutaj tego nieostrego jpg'a prosto z body. Wydaje mi się, że jak ustawiasz przysłonę na ~22-32, to nie dość, że ISO (masz auto?) będzie bardzo wysokie, to dodatkowo czasy długie. Balans bieli też tutaj jest do poprawy.

AnnaMarp
13-07-2014, 20:22
Przesłonę tylko na statywie ustawiam na 22 czy 32 a z ręki miałam około 8-10 lubię ostre tło. Nie mam przykładu bo wywalam nieudane zdjęcia. Balans Bieli wiem że do poprawy ale nie mierzę ustawiam tylko typy.
To inaczej przy ustawieniach na auto ten obiektyw też robił nieostre zdjęcia z ręki - no chyba że ON taki czuły. Nie znam się inne obiektywy AF mi działa i nie ustawiam ręcznie.
Dam Wam przykład inny okiektyw i zdjęcie statyw to samo OKO ale automatyczny AF też na ustawieniu A. Tak teraz patrze tez na granicy ostrości. Może to jednak ustawienia.
http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/4e/39/f5/4e39f58fb9a9811797ba0823bf231ef9.jpg

wiecie jak jestem na spacerze z dzieckiem to zawsze używałam innego obiektywu a do kwiatów z bliska ten jest idealne a ja go nie mogłam wziąć bo albo ja nieudolna albo po naprawie będzie okay. Bardziej może ktoś go ma i robi zdjęcia z ręki i powie mi tak można tak są dobre to będę wiedzieć że mam po naprawie pracować nad soba. Może głupio watek zaczełam przed naprawą. Ale ciekawią mnie też sugestie i doświadczenie innych z tym obiektywem.

GonzoG
13-07-2014, 20:44
To pokazane zdjęcie nie może być "ostre". Poza tym wygląda jak z komórki przy braku światła - to każe sądzić, że użyte potwornie wysokie ISO i odszumianie włączone na full.

Zrób zdjęcia przy ISO do 400 i wyłącz odszumianie.

2pompony
13-07-2014, 21:03
To zdjęcie biżuterii jest poruszone. I to ewidentnie.

MstrG
13-07-2014, 21:14
Przesłonę tylko na statywie ustawiam na 22 czy 32 a z ręki miałam około 8-10 lubię ostre tło. Nie mam przykładu bo wywalam nieudane zdjęcia. Balans Bieli wiem że do poprawy ale nie mierzę ustawiam tylko typy.
To inaczej przy ustawieniach na auto ten obiektyw też robił nieostre zdjęcia z ręki - no chyba że ON taki czuły. Nie znam się inne obiektywy AF mi działa i nie ustawiam ręcznie.
Dam Wam przykład inny okiektyw i zdjęcie statyw to samo OKO ale automatyczny AF też na ustawieniu A. Tak teraz patrze tez na granicy ostrości. Może to jednak ustawienia.
http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/4e/39/f5/4e39f58fb9a9811797ba0823bf231ef9.jpg

Jaki miałaś czas i ISO?

AnnaMarp
13-07-2014, 21:24
zdjęcie poruszone bo mimo że na statywie to stoi na stole wieje wiatr, moja ręka dotyka spustu aparatu
zdjęcie na zewnątrz
oba na zewnątrz
czas nie wiem bo na A więc automat, ISO - 100, F32 z tego co pamietam oba zdjęcia. Zdjęcia robię w cieniu bo złoto wygląda w słońcu ochydnie.
Ale nie o kolory mi chodzi tylko dlaczego z tą ostrością mam problemy.
Pierwsze zdjęcie ostrrość manualna drugie AF.
Sorrki że Wam zawracam głowę.

Redukcje szumów miałam włączoną na normalną ale przy ISO 100 to nie ma znaczenia

2pompony
13-07-2014, 21:31
Z ostrością nie jest najlepiej, ale ponieważ zdjęćie jest poruszone, to wydaje się nieostre. Ustaw aparat na statywie, ustaw przysłonę rzędu 5,6 - 11, ustaw samowyzwalacz na 10 sekund niech aparat sam dobierze ISO i czas i pokaż takie zdjęcie. Na razie nie przejmuj się płytką głębią ostrości.

Pokaż takie zdjęćie i będziemy coś myśleć...

GonzoG
13-07-2014, 21:33
czas nie wiem bo na A więc automat, ISO - 100, F32 z tego co pamietam oba zdjęcia. Zdjęcia robię w cieniu bo złoto wygląda w słońcu ochydnie.

f/32 i dziwisz się że mydło ??

Daj max f/11 to będzie ostro.

AnnaMarp
13-07-2014, 21:35
a co z tą redukcją szumów bo ten aparat ma dwie opcje ba ma zwykłe redukcje i redukcje przy długich czasach i to miałam też wciśnięte.
rzeczywiście w przyszły weekend pobawię się z samowyzwalaczem to jest myśl dzięki.

GonzoG ale przy F11 będzie tylko połowa ostra a ja chcę CAŁE ZDJĘCIE

adrianek32
13-07-2014, 21:38
iso-100 i f/32 - wiec napewno dlugie naswietlanie, dwa bez pilota i przy wietrze wiec jak ma nie byc poruszone?

AnnaMarp
13-07-2014, 21:52
kurcze ale jak czytam wszystkie najpiękniejsze zdjęcia np. kwiatów sa przy ISO 100 i F powyżej 22 wtedy tylko tło może być widoczne - to co zrobić. Okay samowyzwalacz bo pilota nie mam, zmniejsze F do 16 wystarczy, zwiększyć ISO? Czy manualnie krótszy czas?
Okay podajcie mi cobyście zrobili mając do dyspozycji STÓŁ zwykły ogrodowy, statyw, aparat i branzoletkę , ma być cała ostra z bliska zdjęcie bo z daleka nie mam dobrego sprzetu więc odpada, mam tylko jeszcze kitowy 18-105 a ten do tego odpada. Jakie ustawienia radzicie, słoneczny dzień ale zdjęcie w cieniu nie takim mrocznym jasno ale w cieniu. Jakie ustawienia?

GonzoG
13-07-2014, 21:59
GonzoG ale przy F11 będzie tylko połowa ostra a ja chcę CAŁE ZDJĘCIE

A przy f/32 w ogóle nie będzie ostre.

Niestety przymykanie przesłony nie jest ani mądrym, ani dobrym pomysłem.
Ale tu się kłaniają podstawy fotografii -> patrz dyfrakcja obiektywu.

Rozwiązań jest kilka - stackowanie, użycie innych ogniskowych, inne ułożenie fotografowanego obiektu, w ogóle nie używanie dużej GO.

kurcze ale jak czytam wszystkie najpiękniejsze zdjęcia np. kwiatów sa przy ISO 100 i F powyżej 22 wtedy tylko tło może być widoczne - to co zrobić. Okay samowyzwalacz bo pilota nie mam, zmniejsze F do 16 wystarczy, zwiększyć ISO? Czy manualnie krótszy czas?
Okay podajcie mi cobyście zrobili mając do dyspozycji STÓŁ zwykły ogrodowy, statyw, aparat i branzoletkę , ma być cała ostra z bliska zdjęcie bo z daleka nie mam dobrego sprzetu więc odpada, mam tylko jeszcze kitowy 18-105 a ten do tego odpada. Jakie ustawienia radzicie, słoneczny dzień ale zdjęcie w cieniu nie takim mrocznym jasno ale w cieniu. Jakie ustawienia?

Stabilna pozycja obiekty, stabilna pozycja aparatu, przesłona przy tym obiektywie, max f/11.
Pilot / wężyk / ew. samowyzwalacz do tego opóźnienie ekspozycji. Odpowiednio ułożenie obiektu, aby mieścił się cały w GO.

A jeśli chodzi o robienie tak dużych elementów, to 18-105 w zupełności wystarczy, do tego sterowanie z komputera przez USB z automatycznym krokiem AF i później składanie z kilku zdjęć w jedno.

----------------------------[
Edit:
pilot IR kosztuje ok 10zł.

adrianek32
13-07-2014, 22:00
musisz poprobowac z parametrami i samowyzwalaczem/wezykiem spustowym/pilotem + dobry statyw zeby sie nie gibal na lewo i prawo

AnnaMarp
14-07-2014, 06:55
dzięki bardzo będę próbować z mniejszymi F, samowyzwalaczem, w tym momencie mam jeszcze ten zwykły 18-55 i ten do tego bardziej lubię niż 18-105 (tu uzywam go do spacerów z dzieckiem).
Podszkolę się to wiem.
Ale składanie z kilku zdjęć to najpóźniej :)
Dzięki bardzo, nie wiem dlaczego się zawsze upierałam na tak duże F.

Dark
14-07-2014, 09:42
Ten obiektyw spokojnie można domknąć i do f16 (w zakresie f5.6-f11 rysuje najlepiej), wyraźny spadek ostrości spowodowany dyfrakcją widać dopiero powyżej f22-f25.

Generalnie, jeśli chcesz fotografować z ręki, obowiązuje zasada minimum 1/60s, ale im krótsze czasy tym lepiej. Makro to dziedzina, gdzie niemal zawsze brakuje światła i głębi ostrości. Zwłaszcza gdy zbliżasz się do skali odwzorowania 1:1.
Tak jak piszą przedmówcy, stabilizujesz wszystko i focisz przy świetle zastanym ze statywu (mogą się jeszcze przydać sanki makro, aby nie przemieszczać całej głowicy), albo zainwestuj w lampy i dobrze rozprosz ich światło (dyfuzory lub namiot bezcieniowy). Można wtedy pstrykać z 1/250s, niemal bez ryzyka poruszenia zdjęcia.

Do fotografii przedmiotów, z odpowiednio rozłożoną głębią ostrości, najlepiej sprawdzają się obiektywy z pochyłem (tilt). Jednak jest to spory wydatek. Jeśli z 60tką głębia będzie ciągle zbyt mała i nie da się tego nadrobić odpowiednim położeniem aparatu, warto jednak pójść w stackowanie.

adrianek32
14-07-2014, 12:41
tutaj autorko masz potwierdzenie jaka jest rozdzielczosc w nikkorze af-s 60mm http://www.optyczne.pl/222.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_Micro_60_mm_f_2.8G_ED_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_ob razu.html