Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : PictureProject i ostrość

lesiuc
27-04-2007, 15:14
Witam. Mam pytanie odnośnie ostrości uzyskiwanej z nef'ów eksportowanych do jpg (lub tiff)
programikiem PictureProject.
Mówiąc oględnie różnice ostości jpg z aparatu D50 (przeważnie robię w jpg),
a jpg uzyskanego przez eksport nef'a w PP jest porażająca (ustawienia zerowe, brak jakichkolwiek korekcji nef'a
-tylko otwarcie pliku i eksport).
Pliki wyeksportowane mają ostrość porównywalną do ustawień jpg w aparatcie na +1.
Czyli przyjmując 'none' za zero -podbitej o dwa stopnie.
Ustwanienie w PP wyostrzania daje tak wyostrzone pliki że aż kłuje w oczy.
Czy kompresja jpg aparatu pożera tak jakość (ostrość) czy też PictureProject robi nas w bambuko
zawsze wyostrzając nef'y? Nawet na 'none'.

Rzadko robię w nef'ie. Mam przyzwyczajenia z analoga że fotki z aparatu szły prosto do labu i to mi odpowiada.
Kradzonych programów nie używam a kupowanie PS'a lub NC mija się z celem dla moich amatorskich zastosowań.
GIMP mnie zaspokaja, a PP byłby uzupełnieniem do eksporotwania fotek przed obróbką w GIMP'ie
dlatego interesuje mnie jak to jest z tą ostrością.

Tak przy okazji, posiada ktoś wiedzę na temat czy jpg jest w aparacie wyostrzany (i ogólnie obrabiany)
po kompresji czy też aparat stosuje ustawienia użytkownika dle nef'a a następnie go kompresuje?
Chodzi o to że minilab gdzie zanoszę fotki standartowo je wyostrza.
Na zdrowy rozum chyba lepiej podbić ostrość w aparacie (przy założeniu że wyostrzany jest nef przed kompresją)
niż później w labie ostrzyć jpg. A laboranta poprosić w laboratorium o nie wyostrzanie przy robieniu odbitki.

Pozdrawiam!

sawi
27-04-2007, 15:42
GIMP mnie zaspokaja, a PP byłby uzupełnieniem do eksporotwania fotek przed obróbką w GIMP'ie
dlatego interesuje mnie jak to jest z tą ostrością.

No to do GIMPa UFRAWa zaaplikuj jako wtyczke.

BugsBunny
27-04-2007, 17:08
nie bardzo rozumiem czy to co piszesz o PP to dla Ciebie wada czy zaleta
PP ma krokowe wyostrzanie ( low, normal, medium, high ) i trudno porównać jakim poziomom w aparacie to odpowiada
jeżeli efekt jest lepszy niż z aparatu to chyba nie ma nad czym się zastanawiać

lesiuc
27-04-2007, 19:31
Wtyczka do gimp'a daje kiepską jakość obrazu. Sprawdziłem. Kiepskie barwy i b. duże szumy.

Jeśli chodzi o PP to jeśli rzeczywiście jest tak że jeśli nie życzę sobie wyostrzania obrazu,
a on i tak wyostrza przy eksporcie to oczywiście wada.
Jeśli robiąc w jpg ustawię w aparacie wyostrzanie na 'none' czyli brak to otrzymuję nie wyostrzony plik.
Jeśli zrobię tą samą fotkę w nef, otworzę w PP i wyeksportuję do jpg bez żadnej ingerencji, przy braku wyostrzania to plik wynikowy wygląda i tak jak mocno już podostrzony w stosunku do jpg bezpośrednio z aparatu.

Stąd pytanie dlaczego tak jest ? Brak wyostrzania to chyba brak wyostrzania, i w obu przypadakach
obrazy powinny być jednakowo ostre (a przynajmniej porównywalnie). A różnią się diametralnie.
Dlatego albo aparat wyostrza nef'y (w co nie wierzę), albo program robi mnie w konia wyostrzając
mimo że go o to nie proszę.

BugsBunny
27-04-2007, 20:05
Na zdrowy rozum chyba lepiej podbić ostrość w aparacie (przy założeniu że wyostrzany jest nef przed kompresją)

nie zauważyłem tego wcześniej - NEF nie jest w aparacie wyostrzany, wszystkie ustawienia "optimize" w przypadku NEFa nie mają znaczenia
to jest zbiór danych z którego dopiero jakiś program w komputerze tworzy obraz, w lepszy lub gorszy sposób
od Ciebie zależy co z nim potem zrobisz, a możliwości masz nieporównywalnie większe niż optymalizacja jpg w aparacie
mam też wrażenie że pod względem detaliczności i ostrości jpg z NEFa jest lepszy niż jpg z aparatu

lesiuc
27-04-2007, 21:19
"
Tak przy okazji, posiada ktoś wiedzę na temat czy jpg jest w aparacie wyostrzany (i ogólnie obrabiany)
po kompresji czy też aparat stosuje ustawienia użytkownika dle nef'a a następnie go kompresuje?
Chodzi o to że minilab gdzie zanoszę fotki standartowo je wyostrza.
niż później w labie ostrzyć jpg. A laboranta poprosić w laboratorium o nie wyostrzanie przy robieniu odbitki.

"

Nie rozumiemy się za bardzo.
Piszę wyżej o wyostrzeniu pliku jpg w aparacie. Robię zdjęcia w jpg i ustawiam jakiś tam poziom
wyostrzenia. Pytanie brzmi: Czy aparat wyostrza plik nef(oraz stosuje resztę ustawień np. nasycenie barw),
a następnie kompresuje go do jpg -czy też najpierw wykonuje kompresję do jpg a dopiero potem wyostrza gotowy już plik.

BugsBunny
27-04-2007, 21:33
Nie rozumiemy się za bardzo.
Piszę wyżej o wyostrzeniu pliku jpg w aparacie. Robię zdjęcia w jpg i ustawiam jakiś tam poziom
wyostrzenia. Pytanie brzmi: Czy aparat wyostrza plik nef(oraz stosuje resztę ustawień np. nasycenie barw),
a następnie kompresuje go do jpg -czy też najpierw wykonuje kompresję do jpg a dopiero potem wyostrza gotowy już plik.

z mojej obserwacji - jpg wywołany z NEFa bez obróbki różni się od jpg zrobionego w aparacie równolegle z NEFem