PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 Problem z ostrością

syr1us
12-07-2014, 01:19
Witam.
Z góry pragnę przeprosić, że zadaję pytanie zanim rozejrzałem się po forum. Możliwe, że znalazłbym odpowiedź na moje pytanie, ale niestety sprawa jest dość pilna a ja jestem zawalony robotą.

W Październiku, rok temu kupiłem Nikona D7000 + Tamron 17-50 F2.8 + Nikon 35mm F1.8
Na początku byłem zadowolony z aparatu, jednak z czasem zacząłem dostrzegać pewne problemy z ostrością na Tamronie. Zdjęcia zrobione przez wizjer były totalnie nieostre w porównaniu do zdjęć wykonanych przez LiveView.
Albo raczej był wyczuwalny spory BF. Precyzyjna korekta AF w Body nic nie pomaga.
z obiektywem 35mm nie ma najmniejszych problemów, wszystko śmiga elegancko.
Uznałem, że problem leży w Tamronie. Jednak ostatnio zapiąłem kitowy 18-105 i również jest ten sam problem. LV ostrzy, wizjer -> Backfocus.

Na zagranicznym forum przeczytałem, że przywrócenie ustawień fabrycznych pomogło. Postanowiłem spróbować, a niestety wkopałem się jeszcze lepiej, bo teraz ani na LV, ani na wizjerze nie ostrzy w punkt.

Do ślubów zabieram D800, ale muszę przy najbliższej okazji skorzystać z D7000 i jestem w mega kropce.

Wiecie co mógłbym z tym zrobić? Może mieliście podobny problem? Jeśli tak, to powiedzcie co pomogło. Czy wizyta w serwisie okazała się skuteczna?
Proszę o odpowiedź.

RigorMortis
12-07-2014, 08:31
Owocnej lektury życzę.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219369

syr1us
12-07-2014, 10:30
Dzięki, przeglądałem wcześniej ten temat. Po niedzieli oddaję puchę do serwisu. Myślicie, że przyjmą na serwis Nikona body z obiektywem tamrona?
Moglibyście mi jednak wytłumaczyć, dlaczego jest taka różnica między zdjęciami robionymi przez wizjer, a zdjęciami robionymi przez liveview?

GonzoG
12-07-2014, 11:24
Dzięki, przeglądałem wcześniej ten temat. Po niedzieli oddaję puchę do serwisu. Myślicie, że przyjmą na serwis Nikona body z obiektywem tamrona?

A czytałeś choć raz instrukcję - jak byk tam napisane, że Nikon nie gwarantuje działania z osprzętem innych firm.
Więc jak im wyślesz z Tamronem, to potraktują jak analfabetę.

zgera
12-07-2014, 12:14

Nawet nie wysyłaj tego Tamrona, puchę serwis skalibruje Ci do wzorca a nie pod obiektyw, szczególnie innych producentów niż Nikkor.

Moglibyście mi jednak wytłumaczyć, dlaczego jest taka różnica między zdjęciami robionymi przez wizjer, a zdjęciami robionymi przez liveview?

Detekcja fazowa przez wizjer i detekcja kontrastu przez LV to dwa różne systemy ustawiania ostrości.
Przez LV ostrość jest ustawiana bezpośrednio na matrycy, przez wizjer więcej czynników wpływa na ustawienie ostrości, lustro, czujniki AF, różnice w odległościach poszczególnych torów mają wpływ na to gdzie rzeczywiście wyląduje ostrość.

Carlos_lo
12-07-2014, 13:59
dzieku uprzejmosci forumowiczow odkrylem u swojego d7k, porobilem pare testow, laczne z magicznym serwisowym programem, na ktorym sie wylozylem bo za duzo opcji i obawialem sie napsuc jeszcze bardziej eksperymentujac, ostateczne wyslalem do serwisu z dwoma obiektywami, po miesiacu odzyskalem sprzet i wiecej nie narzekam, wrzuce pozniej dla porownania efekt, poki co mozna sobie poszukac w moich postach jak wychodzily zdjecia przed serwisem,
pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk