Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie D7000 Problem z ostrością

Witam.
    Z góry pragnę przeprosić, że zadaję pytanie zanim rozejrzałem się po forum. Możliwe, że znalazłbym odpowiedź na moje pytanie, ale niestety sprawa jest dość pilna a ja jestem zawalony robotą.

W Październiku, rok temu kupiłem Nikona D7000 + Tamron 17-50 F2.8 + Nikon 35mm F1.8
    Na początku byłem zadowolony z aparatu, jednak z czasem zacząłem dostrzegać pewne problemy z ostrością na Tamronie. Zdjęcia zrobione przez wizjer były totalnie nieostre w porównaniu do zdjęć wykonanych przez LiveView.
    Albo raczej był wyczuwalny spory BF. Precyzyjna korekta AF w Body nic nie pomaga.
    z obiektywem 35mm nie ma najmniejszych problemów, wszystko śmiga elegancko.
    Uznałem, że problem leży w Tamronie. Jednak ostatnio zapiąłem kitowy 18-105 i również jest ten sam problem. LV ostrzy, wizjer -> Backfocus.

Na zagranicznym forum przeczytałem, że przywrócenie ustawień fabrycznych pomogło. Postanowiłem spróbować, a niestety wkopałem się jeszcze lepiej, bo teraz ani na LV, ani na wizjerze nie ostrzy w punkt.

Do ślubów zabieram D800, ale muszę przy najbliższej okazji skorzystać z D7000 i jestem w mega kropce.

Wiecie co mógłbym z tym zrobić? Może mieliście podobny problem? Jeśli tak, to powiedzcie co pomogło. Czy wizyta w serwisie okazała się skuteczna?
    Proszę o odpowiedź.

Domyślnie

Dzięki, przeglądałem wcześniej ten temat. Po niedzieli oddaję puchę do serwisu. Myślicie, że przyjmą na serwis Nikona body z obiektywem tamrona?
    Moglibyście mi jednak wytłumaczyć, dlaczego jest taka różnica między zdjęciami robionymi przez wizjer, a zdjęciami robionymi przez liveview?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez syr1us Zobacz posta
    Dzięki, przeglądałem wcześniej ten temat. Po niedzieli oddaję puchę do serwisu. Myślicie, że przyjmą na serwis Nikona body z obiektywem tamrona?
    A czytałeś choć raz instrukcję - jak byk tam napisane, że Nikon nie gwarantuje działania z osprzętem innych firm.
    Więc jak im wyślesz z Tamronem, to potraktują jak analfabetę.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Nawet nie wysyłaj tego Tamrona, puchę serwis skalibruje Ci do wzorca a nie pod obiektyw, szczególnie innych producentów niż Nikkor.

Moglibyście mi jednak wytłumaczyć, dlaczego jest taka różnica między zdjęciami robionymi przez wizjer, a zdjęciami robionymi przez liveview?
    Detekcja fazowa przez wizjer i detekcja kontrastu przez LV to dwa różne systemy ustawiania ostrości.
    Przez LV ostrość jest ustawiana bezpośrednio na matrycy, przez wizjer więcej czynników wpływa na ustawienie ostrości, lustro, czujniki AF, różnice w odległościach poszczególnych torów mają wpływ na to gdzie rzeczywiście wyląduje ostrość.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

dzieku uprzejmosci forumowiczow odkrylem u swojego d7k, porobilem pare testow, laczne z magicznym serwisowym programem, na ktorym sie wylozylem bo za duzo opcji i obawialem sie napsuc jeszcze bardziej eksperymentujac, ostateczne wyslalem do serwisu z dwoma obiektywami, po miesiacu odzyskalem sprzet i wiecej nie narzekam, wrzuce pozniej dla porownania efekt, poki co mozna sobie poszukac w moich postach jak wychodzily zdjecia przed serwisem,
    pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Uprawnienia umieszczania postów