Zobacz pełną wersję : D7100/obiektyw/RAW
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie :)
Na początku może wspomnę, że trochę poszukałem na forum odpowiedzi na moje pytania, ale do końca nie jestem pewny czy mam rację i czy dobrze rozumiem...
To może po kolei, po długim przeglądaniu rynku zdecydowałem się już właściwie na zakup lustrzanki N D7100, na początku miało być z kitem, ale stwierdziłem, że w moim budżecie jaki chce przeznaczyć znajdzie się coś lepszego.
Max. budżet na obiektyw, body i kartę/y pamięci to 5tys. tak więc z niewielkim zapasem na obiektyw pozostaje mi ok 1200zł, wyczytałem, że wielu z Was poleca sigme 17-50 f/2.8 i taką też znalazłem, ale trochę przekracza tą cenę także może macie jakieś inne propozycje, bo w obiektywach jestem zielony... ważna sprawa co do obiekt. chciałbym się skupić w głównej mierze na landscape i portret i chciałbym żeby to był zoom w miarę możliwości ze stabilizatorem obrazu bo nie posiadam statywu póki co i byłby to jedyny obiektyw jaki bym posiadał (dlatego zoom).
To jest to główne pytanie
Jeśli możecie odp. na te poniższe też byłbym wdzięczny... (żeby nie zakładać offtopu)
Zdjęcia chciałbym robić w formacie RAW, zawsze myślałem, że rawy można normalnie wrzucić na komputer i poddać obróbce a z tego co przeczytałem wynika, że trzeba je "konwertować" na DNG (podobno bez utraty jakości) i dopiero później można je modulować np w photoshopie - czy Wy też tak sobie z tym radzicie?
Przeróbka zdjęć w moim wypadku to główny wątek bo mam swoje pomysły na zdjęcia i bez tego się nie obejdzie także prosiłbym o pomoc..
Kto to doczytał ten mistrz ;d
pozdrawiam i prosze o pomoc, bo jestem nowy w tym świecie :)
MackEstrite
08-07-2014, 23:43
Kwestie obiektywu zostawię osobom które miały styczność z wyżej wymienioną Sigmą - faktycznie dość mocno chwaloną tutaj
Jeżeli zaś o RAWy chodzi to cóż... jeżeli posiadasz photoshopa, to on jest zintegrowany z "wywoływarką" Adobe Camera Raw (acr) który odczytuje rawy bez konieczności konwertowania, tam sobie ustawisz parametry, pobawisz się suwaczkami, a potem możesz przenieść się do środowiska PS i bawić się dalej
Przeróbka zdjęć w moim wypadku to główny wątek bo mam swoje pomysły na zdjęcia i bez tego się nie obejdzie także prosiłbym o pomoc..
https://www.google.pl/search?q=jak+wywo%C5%82ywa%C4%87&oq=jak+wywo%C5%82ywa%C4%87&aqs=chrome..69i57j0l5.14942j0j4&sourceid=chrome&es_sm=0&ie=UTF-8#q=jak+wywo%C5%82ywa%C4%87+raw
http://fotoblogia.pl/2010/11/15/podstawy-pracy-z-plikami-raw-czyli-wiecej-zdjecia-w-zdjeciu
dzięki bardzo za pomoc w sprawie RAW, przydały się linki'
Ktoś pomoże z obiektywem?
DNG to też RAW, więc w czym tu problem ??
Poza tym niemal wszystkie programy do obróbki RAW czytają NEFy z Nikona, trzeba mieć tylko odpowiednio nową wersję.
PiotrekW
09-07-2014, 13:57
W kwocie 1200 to może polecany zawsze i wszędzie N. 18-105. http://www.optyczne.pl/803-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED-specyfikacja_obiektywu.html
WW. obiektyw jest kitem do tego nikona
a ja chciałbym wiedzieć czy w tej cenie dorwę jeszcze coś lepszego od tego 18-105 czy jestem "zmuszony" dokładać do ww. sigmy?
nikoniarz
09-07-2014, 14:26
Możesz rozważyć zakup stałki. Jakiś portret zrobisz, i ciasny widoczek też strzelisz...
Radziłbym dołożyć do sigmy 17-50 OS HSM. Możesz także rozważyć zakup tamrona 17-50 f2.8 w wersji bez stabilizacji ale lepiej dołożyć do sigmy.
Stałka odpada, bo przez dłuższy czas nie planuje zakupu innego obiektywu a ze stałką czułbym się jednak ograniczony bez zoom'a. Sprawdzę wyżej wymienione obiektywy. Też mi się wydaje, że warto na tą sigmę dołożyć, ale już i tak trochę budżet nadszarpnąłem więc musiałbym się zastanowić.
Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z tą sigmą w d7100? Ew. czy możecie się podzielić jak sprawuje się w landscape/portret?
nikoniarz
09-07-2014, 15:53
Stałka odpada, bo przez dłuższy czas nie planuje zakupu innego obiektywu a ze stałką czułbym się jednak ograniczony bez zoom'a.
Jak kupisz N18-105 to będziesz ograniczony jego ciemnością w pewnych sytuacjach... Tu trzeba się dobrze zastanowić i szczerze odpowiedzieć czy liczy się dobre światło (stałka), elastyczność ogniskowych (N18-105) czy też uniwersalność kosztem ciut gorszego światła względem stałki oraz kosztem ciut mniejszej elastyczności względem ciemnego zooma (czyli kompromis w postaci S17-50)
Masz rację, ale czy to wystarczająca ogniskowa na portret/landscape ? wiem, że wszystkim da się zrobić dobre zdjęcia, ale może ktoś się wypowie
btw. w tej samej cenie ~1600zl znalazłem jeszcze
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM
wart uwagi?
nikoniarz
09-07-2014, 17:20
Sigmę 18-200 daruj sobie. Bierz S17-50 albo stałkę (35 lub 50) albo N18-105. W dwóch ostatnich przypadkach powinno zostać na podstawową lampę (np. YN468-II).
Archibald6803
09-07-2014, 18:22
Przy tak ograniczonym budżecie ( circa 5000pln jak dobrze liczę) proponuję :
Nikon d5100 + Sigma 10-20 /4,5-5,6 + Sigma 17-50/2,8 OS + dobra karta + filtr UV 77mm; ( oczywiście wszystko nowe .... )
Nie będziesz musiał iść na ustępstwa takie jak w przypadku zakupu d7100 z jednym obiektywem.
Dzięki za pomoc wszystkim, pewnie zdecyduję się na ta sigme 17-50mm
Jak ktoś odpowie na pytanie jak współgra z d7100 i jak radzi sobie w portretach i landscape'ach to byłoby fajnie, ale to i tak traktuje jak pytanie retoryczne skoro tak zachwalacie ten model obiektywu :)
Na lampę raczej nie poluje, wydaje mi się to zbędnym wydatkiem szczególnie biorąc pod uwagę ceny jakie widziałem ;p pewnie kiedyś dokupię...
Myślę, że propozycja Archibalda jest całkiem sensowna.
Pewnie to dobra propozycja, ale pod kątem body już jestem raczej zdecydowany na d7100, a jeden obiektyw póki co uważam za wystarczający zakup na początek.
Co do kart to 2x 32gb 45mb/s wystarczy? Te rawy przy tylu megapix. są dość masywne 10/~12 mb na zdjęcie[?] obie karty w tych slotach muszą mieć taką samą prędkość? [pewnie nie, ale co mi szkodzi się upewnić]
....
Co do kart to 2x 32gb 45mb/s wystarczy? Te rawy przy tylu megapix. są dość masywne 10/~12 mb na zdjęcie...
Raczej powyżej 20 MB, ale chyba zamierzasz je zgrywać czasem.
Na kartę 32 MB wejdzie ok 1500 zdjęć NEF, wydaje mi się więc, że lepiej wziąć mniejsze/tańsze karty (więcej zostanie na S17-50) :)
Nie rozumiem dlaczego N 18-105 eliminujesz, nawet jeśli to obiektyw kitowy.
Wg. mnie jest to jeden z lepszych spacer-zoom'ów obecnie na rynku, mam go i bardzo sobie go chwalę- do tego dołóż jakaś stalkę i będziesz w pełni zadowolony. owszem, Sigma 17-50 dobre szkło, ale z tego co piszesz można wywnioskować, że zdjęcia raczej będą robione w terenie, gdzie tego światła jest dość dużo, więc to że N jest ciemny nie będzie przeszkadzać.
Pozdrawiam.
aha, a filtr UV miałem, nie używałem i używał nie będę;)
Tak, zdjęcia będą robione w terenie w głównej mierze, ale czy ja wiem czy tego światła na tyle dosyć zawsze ;p uważam raczej, że lepiej mieć go więcej bo czemu niby te jasne obiektywy byłyby tak zachwalane.. Z pewnością nie tylko jaśniejszym szkłem się ce****e ta sigma, że jest ponad tym kitowym i pewnie jest w stanie wycisnąć więcej potencjału z tego body, szczególnie przy umiejętnościach fotografa.
Dlaczego nie filtr? Zastanawiałem czy byłoby mi to do szczęścia potrzebne
...aha, a filtr UV miałem, nie używałem i używał nie będę;)
...Dlaczego nie filtr? Zastanawiałem czy byłoby mi to do szczęścia potrzebne
Ja swoją S17-50 porysowałem nawet nie wiem kiedy (mimo, że staram się bardzo dbać o szkło), bez wpływu na zdjęcia, ale jednak. Dlatego dzisiaj dokręciłem UV Marumi.
Na Forum są dwie szkoły i pewnie obie mają rację :-)
Mi filtry UV dawały odblaski wiec je często wykręcałem. Teraz nawet nie kupywałem. Pomyśl o filtrze polaryzacyjnym.
sokolnik
09-07-2014, 22:08
W obiektywach jesteś zielony to się słuchaj bardziej doświadczonych kolegów z forum (skoro chcesz naszej rady).
Moim zdaniem powinieneś kupić D5100 bo:
body i tak zmienisz za 2-3 lata bo się znudzi albo zacznie Cię ograniczać itp
jeśli nie umiesz robić zdjęć to D7100 nie zrobisz lepszych zdjęć krajobrazu czy portretu niż D5100
jest dużo tańszy od D7100 a matrycę mają taką samą.
I teraz najważniejsze:
Dobry obiektyw zostanie z Tobą dłużej niż głupie body.
Na swoim przykładzie wiem ze N10-24 i N85 1.8G zostaną u mnie jeszcze dlluuugo.
Pisałeś ze chcesz robić zdjęcia krajobrazu i portret.
Radzę Ci kupić D5100 Sigma 10-20 i Sigma 17-50 albo zamiast Sigmy 17-50 kupić Nikkora 35 1.8 G oraz Nikkora 50 1.8 G.
Pewnie budżet zostanie przekroczony ale do takiego zestawu radziłbym Ci dążyć. Nie pisałeś chyba o swoim doświadczeniu foto. Czym wcześniej robiłeś zdjęcia itp?
Pamiętaj że oprócz body i obiektywu (ów) trzeba mieć ze 2 karty, statyw dobry do krajobrazu itp.
Nie kupuj pół środków/uniwersalnych zestawów bo stracisz 2 razy :-) słuchaj się bardziej doświadczonych kolegów jeśli chcesz robić dobre zdjęcia chyba ze zadowolisz się pstrykami z D7100 :-)
A czy taki filtr UV tworzy jakieś zauważalne zmiany co do jakości zdjęcia? O co chodzi z tymi odblaskami? odbijało Ci się światło od niego i tworzyło przejaśnienia na zdjęciu?
sokolnik
09-07-2014, 22:34
UV nic nie poprawia ani nie pogarsza - chroni przednia soczewkę obiektywu przed uszkodzeniami mechanicznymi np przed zarysowaniami od piasku unoszonego przez silne podmuchy wiatru.
Policzyłem wszystko, mogę sobie pozwolić na taki zestaw d7100/karty/sigma 17-50mm itp. więc czemu nie? obiektywy to z czasem a pucha w swoim poziomie zaawansowania starczy w moim mniemaniu na długo.. na pewno do czasu, aż uzbieram na coś lepszego, bo kto wie czym nas zaskoczą (choć nie wiem czym by jeszcze mogli prócz technologi 3d) :) Więc nie wiem czy warto cofać się z puchą na rzecz dodatkowego obiektywu.. :) Jeśli nic jej się nie stanie przypadkiem to posłuży mi na długo a w razie czego z pewnością będzie łatwiej ją sprzedać niż d5100 :)
Oboje mamy rację, tylko inne podejście :)
W poście nr 7 zastanawiasz się, czy jesteś zmuszony dokładać do sigmy.
W kontekście tego, co napisał sokolnik, powinieneś się zastanowić, czy dokładać do d7100.
Mam d5100 + N18-105 + S17-50 i sigmy prawie nie odpinam od aparatu. Następny zakup to na pewno będzie stałka f1.8 (50 lub 85 w zależności od kasy).
D5100 robi całkiem ładne zdjęcia, ale jak każdy aparat, tylko w połączeniu z dobrym szkłem (miałem okazję podpinać N24-70 i N70-200/f2.8).
Moim zdaniem, lepiej przeznaczyć kasę na optykę, która zostanie na długo - tak jak radzi sokolnik, a body można zmienić po jakimś czasie. Wbrew pozorom jest to tańsze rozwiązanie.
EDIT:
... Więc nie wiem czy warto cofać się z puchą na rzecz dodatkowego obiektywu.. :)...
Nie wiem, czy warto startować z puchą, której nie wykorzystasz bez dobrego obiektywu.
... obiektywy to z czasem a pucha w swoim poziomie zaawansowania starczy w moim mniemaniu na długo.. na pewno do czasu, aż uzbieram na coś lepszego...
Moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie :)
darek6902
10-07-2014, 13:22
Moim zdaniem powinieneś kupić D5100 bo: (...)
jest dużo tańszy od D7100 a matrycę mają taką samą.
To żeś teraz "pojechał" :D
sokolnik
10-07-2014, 13:23
Wyjaśnij o co Ci chodzi?
patefonik
10-07-2014, 13:30
Pewnie o fakt, że 5100 ma tą samą ( ponoć ) matrycę co 7000, a nie 7100.
Andrzej1974
10-07-2014, 13:41
[...] po długim przeglądaniu rynku zdecydowałem się już właściwie na zakup lustrzanki N D7100 [...]
Właściwie autor tematu już wybrał aparat (D7100) i raczej nikt go od tego wyboru nie odwiedzie (patrz kolejne wypowiedzi autora, które potwierdzają jego wybór). Nie ma więc senus polecać mu alternatywnego body. Na aparat + body ma ok. 5 tys. Pozostanie mu jedynie kasy na Sigmę 17-55/2.8, do fotografii, którą preferuje. Na więcej nie starczy kasy. Po prostu 1 aparat i 1 obiektyw do wszystkiego...
Hmm... a można trochę pokombinować i w tej kasie mieć naprawdę fajny sprzęcik... ;-)
nied0bry
10-07-2014, 13:42
Chyba, że porównujemy D5200 i D7100... I tylko w kwestii ilości pikseli...
pozdr,
kris
To żeś teraz "pojechał" :D
D5100 ma taką samą matryce jak d7100 tylko z filtrem dolnoprzepustowym. Oznacza to że d 7100 będzie miał lepszą szczegółowość obrazu o ile będzie pracował dobrej jakości szkłami. Jeżeli szkła podpięte do body będzie kiepskie kiepskie nie będzie różnicy w obrazie.
...kalkulatorowane...
Andrzej1974
10-07-2014, 13:47
Różnica w obrazku, po podpięciu lepszego szkła np. do D5100, jest... i to dość znaczna....
Hmm... cóż, niekórzy ciągle myślą, że to aparat robi zdjęcia... ;-)
nied0bry
10-07-2014, 13:49
Misher: sprawdź jeszcze raz specyfikacje D5100 i D7100 i przeczytaj, co napisałeś...
pozdr,
kris
darek6902
10-07-2014, 14:03
D5100 ma taką samą matryce jak d7100 tylko z filtrem dolnoprzepustowym. Oznacza to że d 7100 będzie miał lepszą szczegółowość obrazu o ile będzie pracował dobrej jakości szkłami. Jeżeli szkła podpięte do body będzie kiepskie kiepskie nie będzie różnicy w obrazie.
...kalkulatorowane...
Będę się jednak upierał, że to D5200 ma taką samą matrycę jak D7100 (w tym drugim brak filtra dolnoprzepustowego).
Będę się jednak upierał, że to D5200 ma taką samą matrycę jak D7100 (w tym drugim brak filtra dolnoprzepustowego).
Oczywiście, że masz rację,myślałem o d5200 a pisałem o d5100. Cyferki mi sie porąbaly. Nie ma tematu i przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Co nie zmienia faktu, że jeżeli podepniesz kiepskie szkło do super aparatu to i tak dostaniesz kaszanę.
...kalkulatorowane...
sokolnik
10-07-2014, 14:32
Lepiej inwestować w szkła. Sprawdziłem na sobie :-)
Andrzej1974
10-07-2014, 14:35
Lepiej inwestować w szkła. Sprawdziłem na sobie :-)
Nie jesteś sam ;-)
patefonik
10-07-2014, 15:34
Powiem tak. 2 lata używałem 5100. Gdy kit 18-105 zaczął mnie nudzić, tzn. inaczej chciałem siuę jeszcze bardziej pobawić kupiłem do niego kilka szkiełek ( S30 1.4 i N 105 )oraz pożyczałem po znajomych kilka innych. W chwili obecnej zakupiłem d7100 - dosłownie w chwili obecnej 2 dni temu. Główny powód zmiany to... psujący się wzrok coraz mniej widziałem w wizjerze 5100 który jest po prostu malutki - to chyba największa wada 5100. Nowe body jest super, oczywiście muszę się do niego przyzwyczaić, ale co chciałem powiedzieć, postęp w jakości zdjęć ( piszę o technicznym aspekcie nie artystycznej wartości ) pomiędzy 18-105 a N 105 czy S30 podpiętym pod body 5100 jest duuuuużo większy niż pomiędzy obiektywem 18-105 podpiętym pod stare i nowe body. Oczywiście to ocena czysto subiektywna, ale chyba wiele mówi. Aha i żeby nie było d7100 jestem zachwycony ...
Fajnie, że się wypowiadacie o to w tym chodzi o dzielenie się spostrzeżeniami :)
Na początku miałem na celowniku d7000, ale zdecydowałem się na d7100 (w odróżnieniu od tych które podajecie ma to na czym mi w sumie zależy: solidniej wykonany i uszczelniony, górny ekran itp.) do tego ta sigma 17-50mm tak jak mówicie i body wykaże potencjał i wierze, że w tej kombinacji da magiczne zdjęcia :).
Myślę, że wystarczy mi jedno TAKIE szkło, a z biegiem czasu dowiem się jakich obiektywów mi trzeba do szczęścia... :)
A macie już coś co Was posiadaczy d7100 ogranicza w tym body? albo chcielibyście, żeby miało coś czego nie ma?
nikoniarz
10-07-2014, 16:18
Pozostanie mu jedynie kasy na Sigmę 17-55/2.8
A gdzie taką Sigmę można kupić?
Andrzej1974
10-07-2014, 16:25
A gdzie taką Sigmę można kupić?
Ech, kolejny czepialski i zarazem nieomylny... Tu (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm,637,p.html?gclid=CJK50pj4ur8CFRHHtAodxj8A7A) jest Sigmna, o którą pytasz.
BTW nigdy się nie pomyliłeś? Wszyscy doskonale wiedzą (poza tobą) o jakiej Sigmie jest mowa.. Chyba, że udajesz g...
nikoniarz
10-07-2014, 16:27
Nie udaję, jestem g... :) Chciałem tylko zwrócić uwagę bo nie pierwszy raz piszesz o S17-55. Teraz już może obejdzie się bez pomyłek... ;) Jest okej, nie bulwersuj się...
Andrzej1974
10-07-2014, 16:33
Nie udaję, jestem g... :) Chciałem tylko zwrócić uwagę bo nie pierwszy raz piszesz o S17-55. Teraz już może obejdzie się bez pomyłek... ;) Jest okej, nie bulwersuj się...
Drugi raz mi się zdarzyło. Tak to czasem bywa gdy jednocześnie pisze się w dwóch tematach o różnych obiektywach: jeden o N17-55 a drugi o S17-50. Wtedy można się zwyczajnie pomylić. Hmm... ale żeby z tego od razu robić sensację? Do tego trzeba mieć, jak widać, "odpowiedni charakter", którego ja niestety nie mam.
P.S. Mam tylko nadzieję, że temat nie zejdzie (przez kilka najbliższych stron) na temat zupełnie nieistotnego błędu...
nikoniarz
10-07-2014, 16:37
Ważne, że wyjaśnione, więc koniec tematu ;)
sokolnik
10-07-2014, 17:31
A macie już coś co Was posiadaczy d7100 ogranicza w tym body? albo chcielibyście, żeby miało coś czego nie ma?
nie szukaj dziury w całym... to najlepszy aparat DX w stajni NIKONa z bardzo dobrymi opiniami. Po co szukasz negatywów?
idź do sklepu i kup i pokaż swoje cyt. "magiczne zdjęcia" :)
Nie szukam dziury w całym, tylko tak mówicie, że wymiana body to kwestia 2/3 lat bo albo się "nudzi" albo "ogranicza", nie wiem w czym miałoby mnie ograniczać takie body na przyszłe dobrych parę lat :) co niby mogą ulepszyć w kolejnych odsłonach, to jest ciekawe ^^ i nie mówię tutaj o pełnych klatkach na które większość chce się z czasem przerzucić :)
haha jak zrobię coś ciekawego to się pochwalę ;p
patefonik
10-07-2014, 19:45
Gdyby się bardzo czepiać i marudzić mogło by mieć GPS i obsługę sieci jak 5300 tylko gadające z Windows... Coś czytałem ostatnio o wygiętych matrycach, nie martw się producent znajdzie coś co by nam się przydało. :)
adrianek32
10-07-2014, 21:42
ze to nie FX hehe :) dlatego kupilem D610 a co do tematu, niech autor kupuje na poczatek D7100 napewno jest lepszy pod wieloma wzgledami od D5100 jesli chodzi o jakosc obrazka az tak duzych roznic nie ma miedzy tymi body, dopiero FX to inna "bajka", a jak 17-50 bedzie go ograniczal, to kupi tele albo stalke albo UWA/fisheye jesli bedzie taka potrzeba bedzie go stac i bedzie go ograniczac 17-50mm :)
kwiatek88
10-07-2014, 22:09
Jeżeli tylko masz możliwość kupuj d7100+ S 17-50!!! Powoli obadasz co i jak i dokupisz brakujące szkła.
Ja zrobiłem odwrotnie-kupiłem d5100.Zachwyt nad obrazkiem trwał ale ergonomia(a raczej jej brak) zmusiła mnie do zmiany na d7100 bardzo szybko.Chyba że Twoj sposób (temat) fotografowania nigdy nie wymaga pośpiechu i możesz dowolnie długo dłubać w menu przy zmianie parametrów.
d7100 i sigma, już właściwie nie mam co do tego wątpliwości :)
dziękuje wszystkim za pomoc :)
zbyszekD7000
10-07-2014, 23:10
Zapomnieliście tylko koledze wspomnieć że z sigmą i D7100 będzie miał drobne niedogodności w funkcjonowaniu tego zestawu
sokolnik
10-07-2014, 23:14
Nie mieszaj mu :-)
zbyszekD7000
10-07-2014, 23:22
Nie mieszam, tylko powinien o tym wiedzieć żeby się potem nie zdziwił ;-)
zbyszekD7000
10-07-2014, 23:44
Nie pamiętam linków do tematu, bo to body to nie moja bajka ( może ktoś dołączy) ale w skrócie chodzi o to że są problemy z przewijaniem zdjęć na ekranie i długim czasem wyłączania się automatyki pomiaru, wina jest we współpracy z sigmą która sobie z tym nie umie poradzić. musisz poszukać tematów na forum z tym związanych było opisywane
sokolnik
10-07-2014, 23:47
Problemy komunikacyjne obiektywu Sigma z body Nikona.
zbyszekD7000
10-07-2014, 23:50
Ale spokojnie, to nie dyskwalifikuje tego zestawy i foty się da robić tylko dobrze o tym wiedzieć
nikoniarz
10-07-2014, 23:52
Jak widać D7100 nie jest pozbawione wad :) Tu bufor, tu komunikacja z Sigmą...
Coś więcej w temacie?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057
Ja bym się tym jednak nie przejmował skoro decyzja już podjęta. Zresztą wydaje mi się, że słuszna, skoro stawiasz na body, a nie na szkła.
nied0bry
11-07-2014, 17:14
Jak widać D7100 nie jest pozbawione wad :) Tu bufor, tu komunikacja z Sigmą...
Tylko to nie D7100 ma problem z komunikacją ze Sigmą a Sigma z D7100. Co podobno naprawili w nowszym firmware (na pudełkach jest napis D5300 compatible).
A bufor w D7100, to działanie celowe, żeby zostawić sobie 'powietrze' dla D9300 ;)
pozdr,
kris
Poczytałem w temacie, nie wydaje mi się żeby to był jakiś tragiczny problem...
Trochę zastanawia mnie te zżeranie baterii czy faktycznie tak to kradnie baterie, no i te nieostre krawędzie bo przy zmianie af może być problem...
czyli jeśli firmware wprowadzili i jak pisałeś d5300 już śmiga z tą sigmą to mam rozumieć, że w zestawie z d7100 poczyniono już jakieś postępy na rzecz kompatybilności?
nikoniarz
11-07-2014, 19:53
Tylko to nie D7100 ma problem z komunikacją ze Sigmą a Sigma z D7100
To czemu owa Sigma nie ma tego problemu z innymi body?
A bufor w D7100, to działanie celowe, żeby zostawić sobie 'powietrze' dla D9300 ;)
Celowy czy nie celowe, to fakt jest jednak faktem ;)
patefonik
11-07-2014, 21:14
Cytując za optyczne, tekst z 2013 r. :
"Problemy kompatybilności Nikona D5300 z obiektywami Sigma
Producent obiektywów Sigma poinformował, że najnowsza amatorska lustrzanka firmy Nikon nie współpracuje w pełni z instrumentami optycznymi tej firmy. Problem dotyczy optycznej stabilizacji obrazu (OS) oraz funkcji autofocus w trybie live-view. Sigma zapowiada jednocześnie, że 20 listopada br. udostępni nowy firmware do obiektywów, który ma zlikwidować ten problem. W przypadków najnowszych obiektywów, kompatybilnych z SIGMA USB DOCK, możliwa jest aktualizacja oprogramowania sprzętowego za pomocą programu SIGMA Optimization Pro. W przeciwnym wypadku zaleca się kontakt z najbliższym autoryzowanym dystrybutorem (w Polsce jest nim K-Consult). Nowo wyprodukowane obiektywy z bagnetem Nikona będą wyposażane w naklejkę informującą o kompatybilności z aparatem Nikon D5300"
Koniec cytatu.Tak samo było z 7100, ale nie mogę teraz znaleźć chodziło o jakiś szczegół przy bagnecie, który zmienił Nikon w swoich 2 najnowszych body.
Gdy byłem w Sigma centrum w W-wie w maju wszystkie obiektywy dostępne u nich miały już naklejki, przynajmniej 18-35 której też ten problem dotyczył a którą się wtedy interesowałem.
Dobrze wiedzieć, dzięki bardzo
Czyli jest szansa, że jak już kupie ten obiektyw to będzie wszystko w porządku...
Popytam jeszcze jak to wygląda na dzień dzisiejszy jak zagoszczę w sklepie w przyszłym tyg.
Mam nadzieje, że wszystko bd. ok a jak mi powiedzą, że jednak te błędy występują to nie wiem co zrobie..
To czemu owa Sigma nie ma tego problemu z innymi body?
Zapytaj się producenta, czyli Sigmy. To oni powinni zadbać o to, żeby ich obiektyw prawidłowo działał z każdym body, a nie Nikon, aby każde jego body działało z wszystkimi obiektywami innych producentów - obiektywy Nikona nie mają takiego problemu.
Nie ma co gdybać czyja wina bo to bez sensu... grunt, żeby któraś strona z tym coś zrobiła bo jak na cenę którą się płaci to jest to komiczne
Zapytaj się producenta, czyli Sigmy. To oni powinni zadbać o to, żeby ich obiektyw prawidłowo działał z każdym body, a nie Nikon, aby każde jego body działało z wszystkimi obiektywami innych producentów - obiektywy Nikona nie mają takiego problemu.
Ta sigma była na rynku wcześniej, niż nikon wypuścił nowe puszki. Z drugiej jednak strony, co nikona obchodzi, że niesystemowe szkła nie będą w pełni kompatybilne.
Robi się tutaj niepotrzebny OT, temat jest już poruszony we wcześniejszych wątkach, więc może jednak jak już to roztrząsać to właśnie tam...
Ja mam tylko nadzieję, że dobrze trafię, bo nie znam się za dobrze na tym wszystkim i po zakupie mógłby być problem przez moją niewiedzę.
Trochę szkoda, że tak się rysuje sytuacja z tym szkłem. Oby przesuwak na LV był jedynym "problemem" ;d
Bazując na tym co napisał patefonik, jest duża szansa, że teraz kupisz już egzemplarz bez problemów z kompatybilnością. Jeżeli będziesz kupował body i obiektyw w tym samym sklepie (zwłaszcza stacjonarnym), to będziesz miał możliwość sprawdzić działanie zestawu.
Taką mam też nadzieję...
A co polecacie mi dokładnie sprawdzić? Bo i body i tą sigme mam zamiar kupić w jednym sklepie? Jak sprawdzacie działanie przed kupnem to co dokładnie?
AF, testy na bf, ff, ostrość..? Na samym LV dam radę te problemy wyłapać? W przypadku jeśli bd. coś nie tak, zawsze mam prawo prosić o inny egz. obiektywu do sprawdzenia.
Ned Stark
12-07-2014, 12:53
Jeśli się nie znasz to testy w sklepie mogą się nie udać niestety. Może jednak warto rozważyć kupno słabszego body (słabszego nie ze względu na obrazek, ale ze względu na gadżety w środku) z pewniejszym szkłem? Czytając ten wątek i nie tylko ten widać, że przeważnie początkujący napalają się mocno na body, a obiektywy traktują jako jakąś tam konieczność bez znaczenia ;-), a powinno być raczej odwrotnie.
Co do kompatybilności Sigm z D5300 - to chodzi tylko i wyłącznie o LV. Nikon zmodyfikował algorytm działania AF przy LV, więc Sigma się tradycyjnie wysypała. Ani Tamron, ani Tokina nie mają problemów.
Dokładnie to samo było gdy Nikon wprowadził LV - żadna Sigma z silnikiem nie działała.
Już nvm. to nie temat o D5300 itp. tylko o d7100
W pon. zadzwonię do salonu, bo widzę, że sprzedają też tą sigme 17-50 z tym body, może coś wiedzą w temacie jak ta sprawa kompatybilności wygląda na dzień dzisiejszy bo w necie nie mogę się niczego doszukać na ten temat.
photaloo
12-07-2014, 23:05
Posiadam ową Sigmę 17-50 i odkąd zapiąłem do mojego D7100 caly czas siedzi. AF jest mega szybki a zdjęcia ostre od pełnej dziury:) Obiektyw kupiłem w pro centrum na allegro.Zdjecia z tym obiektywem to nowa bajka. Nie mam żadnych problemow z kompatybilnością.Baaardzo POLECAM!!
Sent from my RM-976_1163 using Tapatalk
A kiedy kupiłeś szkło? Bo może to kwestia tego, że coś jednak z tym zrobili już...
photaloo
12-07-2014, 23:15
1,5 miesiąca temu.Nie mam żadnych problemów komunikacyjnych miedzy szkłem a body. A Szklo jest mega :)
No to miło słyszeć, że nie masz żadnych problemów... :)
A czy na pudełku, bądź gdzieś w załączonych rzeczach do tego szkła było oznaczenie typu "d7100 compatible" ?
W pon. i tak zadzwonie, jak czegoś się dowiem to dam Wam znać, bo widzę, że temat był już wcześniej poruszony a następcom tego szkła może się okazać pomocne.
jeśli faktycznie się potwierdzi to kupuje tę obiektyw :)
photaloo
13-07-2014, 07:07
Na pudełku pisze: 17-50 mm F2.8 EX DC OS , D5300 Compatible, FOR NIKON AF D, Made in Japan,3 lata gwarancji. To z ważniejszych rzeczy.
zbyszekD7000
13-07-2014, 09:02
to 3 lata gwarancji czy 5 ?
Jak jest faktycznie ?
cz4rnuch
13-07-2014, 09:21
Na pudełku pisze... To Ty po pudełku nie pisz tylko przeczytaj co tam jest napisane ;) Tak już na poważnie, co masz na myśli pisząc że nie masz ze szkłem żadnych problemów? Nie przycina Ci przy przewijania?
to 3 lata gwarancji czy 5 ?
Jak jest faktycznie ?
3 lata masz w cenie, za rozszerzenie do 5 lat trzeba dopłacić. Za darmo masz u Tamrona.
zbyszekD7000
13-07-2014, 09:30
No właśnie doczytałem na stronie dystrybutora że kolejne 2 lata jest za 299zł
Ale dzięki :-)
Warto korzystać z tej rozszerzonej gwarancji ?
(tamrona nie chcę);-)
cz4rnuch
13-07-2014, 10:17
Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie czy warto. Moja sigma jest już po gwarancji i nic jej nie dolega, innemu może się popsuć i po roku.
Taką mam też nadzieję...
A co polecacie mi dokładnie sprawdzić? Bo i body i tą sigme mam zamiar kupić w jednym sklepie? Jak sprawdzacie działanie przed kupnem to co dokładnie?
AF, testy na bf, ff, ostrość..? Na samym LV dam radę te problemy wyłapać? W przypadku jeśli bd. coś nie tak, zawsze mam prawo prosić o inny egz. obiektywu do sprawdzenia.
to nic trudnego. Musisz pojsc do sklepu z taka (http://th.interia.pl/20,gf2c7bdd91252935/i104910.jpg) kartka (sklep moze juz takie miec) i robic testowe zdjecia. Sprawdz na trzech ogniskowych, na najkrotszej, jakies srodkowej np. 30mm i na najdluzszej. Ustaw sie do kartki pod katem ok 45 stopni, pierscieniem ostrosci ustaw tak aby w wizjerze byl rozmazany obraz i pozwol aparatowi ustawic ostrosc i zrob zdjecie, po prostu ustaw nieostrosc i pozwol AF ustawic ostrosc poprzez pojedyncze nacisniecie spustu migawki, potem ocen rozklad glebi ostroisci na ekraniku.
Ja tak sprawdzalem swoja sigme, zadne statywy czy tam inne mikroskopy... uwazam ze body musi trafic z ostroscia z reki bo w koncu wiekszosc zdjec sie wykonuje z reki. Zrob nawet 200 zdjec...
Ja poszedlem po ta sigme z nastawieniem ze bedzie bf albo ff i ze jezeli cos takiego sie pojawi to sobie daruje kupno tego szkla w tamtej chwili.... powiem ze bylem "ostudzony" emocjonalnie w porownaniu gdy kupowalem inne szkla :). No i podpinam to szkło i robie pierwsze zdjecia i pierwsze co w moim odczuciu zauwazylem to ze AF wcale nie jest szybki, nastepnie zauwazylem ze pokretlo zoom trzeba krecic w przeciwna strone niz w szklach nikkora, potem sprawdzilem przesuwanie sie zdjecia na podgladzie i faktycznie problem istnieje. Ale to sa błachostki jak dla moich potrzeb, wzialem kartke testowa i zaczalem robic zdjecia... stanalem nieruchomo oparty i pod katem ok 45sytopni zaczalem robic zdjeica na roznych ogniskowych i sie okazalo ze 100% zdjec jest trafionych. Normalnie bylem zaskoczony. Wczesniej przez telefon sprzedawce uprzedzilem ze bycmoze bede prosil o kilka egzemplarzy ale sie okazalo ze wszystko jest ok jezeli chodzi o celnosc AF.
Problemy z tym szklem sa spowodowane przez stabilizacje ktora sie uruchamia po przycisnieciu spustu migawki, soczewka wewnatrz szkla "wskakuje" na swoje miejsce i szklo jest gotowe do pracy przez minute, w tym czasie jest problem z przegladaniem zdjecia i ptrzez ten czas szklo pobiera prad z puszki. Po minucie jezeli patrzymy przez wizjer stabilizacja sie wylaczy i obraz w wizjerze sie przesunie (soczewka opada), podglad zdjecia na ekranie mozna robic normalnie. Nie ustawimy manualnie ostrosci jezeli ta soczewka nie jest wlaczona, czasem w krajobrazie jest to potrzebne. Tzn po nacisnieciu spustu soczewka sobie wskoczy w swoje miejsce i to co sie ustawialo idzie w las. Tak ze w minute trzeba sie uwinac z ustawieniem ostrosci, wykadrowaniem i zrobieniem zdjecia :D Poza tym to szkło jest super ostre i oczywiscie 2.8 robi swoje szczegolnie przy dluzszym koncu przy porttretach. Z tym poborem pradu to tragedii nie ma, spokojnie sie obskoczy na jednej baterii jeden caly dzien na jakiejs wycieczce. To tyle o tej sigmie...
teraz o body...
ja chcialem puszke z bracketingiem ekspozycji, CLS, pewnym AF, i z ergonomia. Myslalem czy 7100 czy 300s. Wybralem nowsze body. Podczas robienia zdjec to jest po prostu bajka, ergonomia, szybkosc dzialania, bufor to dla mnie w zupelnosci wystarcza i jest gitara. Irytuje mnie tylko wielkosc plikow, przydalby sie jakis dysk 10 TB szczerze mowiac jakby sie chcialo te wszystkie rawy trzymac na czarna godzine, no i problem z upakowana matryca choc na chwile obecna nie mam zdania wyrobionego na ten temat ale zauwazylem z problem istnieje... przy dluzszych ogniskowych np. 300mm trzeba zejsc z czasem poniuzej 1/800s bo istnieje ryzyko ze zdjecie bedzie poruszone, poruszenie ktore widac na 100%powiekszeniu.... Mam zajawki na fotografie ptakow ale z powodu braku czasu temat jest nierealizowany i dlatego nie mam zbytnio zdania na ten temat.
Czy bym drugi raz wybral ta Sigme?... tak. Czy drugi raz bym wybral d7100?... nie wiem... ale tylko dlatego ze gdzies kiedys moze jakies zdjecia ptakow. Jezeli bym patrzyl tylko pod katem krajobrazu to tak.
Autorze watku jezeli chcesz wejsc w portret to CLS Ci sie na pewno przyda, bo predzej czy pozniej kupisz lampe, dwie, potem parasolke czy softbox i wtedy zaczniesz robic super zdjecia.... d5100 Ci tego nie da.... a kupno puszki jest wazne, lepiej kupic dobra od razu... ja na d40 siedzialem zbyt dlugo.....
pozdro
photaloo
13-07-2014, 12:02
Przy przeglądaniu zdjęć nic mi nie przycina.Natomiast AF jest bardzo szybki porównanie do 18-105 nikkora lub 35 1.8.G .I co z tego ze pierścień kreci się w druga stronę:) I jeszcze słychać soczewke stabilizacyjna( ze się rusza) w obiektywie po wyłączeniu aparatu i jeszcze widac od strony bagnetu troche elektroniki po wysunieciu obiektywu do 50mm. Tak gwarancja 3 plus opcjonalnie 2 lata.Szklo jest super.Kupilem pierwsze lepsze przez allegro Nic nie testowalem wczesniej.AF trafia tam gdzie ustawie.Nie szukajcie na sile dziury w calym :) po prostu kup I rob zdjecia I ciesz sie z jakosci.:)
artur0372
13-07-2014, 12:29
Sorki ale trochę nie wierzę :-) Zrób zdjęcie przez wizjer od razu na podglądzie powiększ je i przesuwaj, nie skokami tylko przytrzymaj przycisk i napisz co stwierdziłeś.
photaloo
13-07-2014, 12:40
Po zrobieniu zdjęcia przez wizjer , odrazu na podglądzie powiększam i mogę tylko skokowo przesuwać zdjęcie. I to jest ten problem????Nawet o tym nie wiedziałem :-) :-) Na nikkorze np 35mm 1.8G przesuwa płynnie. Hehe dajcie spokój jaki to problem to nie wiem i tak fotki zrzucam do kompa i wywołuje z RAW-ów, powiększam itd... Taki problem to małe piwo przy tym co ten obiektyw potrafi :) No ale fakt przesuwa skokowo na podglądzie na powiększeniu to prawda, wada poważna hihi :-)
artur0372
13-07-2014, 12:43
Po zrobieniu zdjęcia przez wizjer , odrazu na podglądzie powiększam i mogę tylko skokowo przesuwać zdjęcie. I to jest ten problem????Nawet o tym nie wiedziałem :-) :-) Na nikkorze np 35mm 1.8G przesuwa płynnie. Hehe dajcie spokój jaki to problem to nie wiem i tak fotki zrzucam do kompa i wywołuje z RAW-ów, powiększam itd... Taki problem to małe piwo przy tym co ten obiektyw potrafi :) No ale fakt przesuwa skokowo na podglądzie na powiększeniu to prawda, wada poważna hihi :-)
Właśnie o to chodziło. Fakt faktem problem mały.
photaloo
13-07-2014, 13:57
Koledzy to naprawde jest zaden problem przy jakosci jaki ten obiektyw oferuje.
artur0372
13-07-2014, 14:04
Podoba mi się Twój zachwyt :-) Wrzuć jakieś fotki z tego zestawu.
lortek, wielkie dzięki za wypowiedź, bardzo przydatna :)
A czy zmniejszenie czasu przy takiej ogniskowej to nie norma w każdej lustrzance? Zawsze wydawało mi się, że im dalej obraz (większe przybliżenie) tym większe drgania obrazu w wizjerze.. więc tutaj zmniejszenie na 1/1200 czy ileś tam nie zdziwiło by mnie akurat. (może nie zrozumiałem do końca co miałeś na myśli, nie wykluczone).
Sam ''problem'' z podglądem mnie tutaj nie interesuje, bardziej skupiam się na tym af bo nie wyobrażam sobie, że focusuje komuś np na oczy prawą stroną kadru,że tak powiem i w efekcie dostaje nieostre zdjęcie w tamtym miejscu, no tak być nie może jednak... Kwestia mydła na rogach obrazu też dość istotna, ale to podobno tylko w przypadku krótkich[?] ogniskowych z tego co pamiętam..
photaloo
13-07-2014, 14:57
Podoba mi się Twój zachwyt :-) Wrzuć jakieś fotki z tego zestawu.
Nie ja niechce Nic udowadniac.Na necie sa testy opinie I zdjecia z tego szkla. Jestem amatorem I dla mnie to perelka a ostatnio robilem na slubie zdjecia :)I klienci byli mega zadowoleni.Wiec kazdy Sam podejmuje decyzje o zakupie. Ja chwale ten obiektyw I bede chwalil :)Pozdrawiam wszystkich:)
artur0372
13-07-2014, 15:31
Nie ja niechce Nic udowadniac.Na necie sa testy opinie I zdjecia z tego szkla. Jestem amatorem I dla mnie to perelka a ostatnio robilem na slubie zdjecia :)I klienci byli mega zadowoleni.Wiec kazdy Sam podejmuje decyzje o zakupie. Ja chwale ten obiektyw I bede chwalil :)Pozdrawiam wszystkich:)
Nie pisałem złośliwie, nie chcę żebyś coś udowadniał. Naprawdę jestem ciekawy. Pokaż jedno z tego ślubu. Nie wstydź się :-)
jw.
Też chętnie zobaczę jakiegoś RAW'a ;)
lortek, wielkie dzięki za wypowiedź, bardzo przydatna :)
A czy zmniejszenie czasu przy takiej ogniskowej to nie norma w każdej lustrzance? Zawsze wydawało mi się, że im dalej obraz (większe przybliżenie) tym większe drgania obrazu w wizjerze.. więc tutaj zmniejszenie na 1/1200 czy ileś tam nie zdziwiło by mnie (...)
dokładnie. przyjmuje się dwukrotność ogniskowej czyli dla 300mm powinien być dobry czas ok 1/600, a się okazuje ze i 1/800 to może być za długo
patefonik
14-07-2014, 09:29
To jeszcze jedna uwaga -po weekendzie.
Jak pisałem wcześniej zamieniłem właśnie 5100 na 7100 i muszę powiedzieć, że chociaż kulturystą nie jestem to i do drobnych ludzików raczej się nie zaliczam ( 188cm / 95 kg ) to 4-5 godziny w lesie z aparatem w ręku w przypadku tych body to 2 różne rzeczy. Przy tym samym obiektywie 7100 jest ZNACZNIE cięższy, podejrzewam, ze ktoś wątłej budowy czy kobieta może odczuwać dyskomfort. Można przeczytać o tym w katalogu, ale tam cyferki nie oddają różnicy, która jest naprawdę znaczna.
zbyszekD7000
14-07-2014, 09:43
No niestety przy tych modelach różnica wagowa jest znaczna, najlepiej to widać jak się zrobi odwrotnie, używając D7000/7100 a potem weźmie się do ręki serię 5***
;-)
piotrx25
14-07-2014, 09:51
dokładnie. przyjmuje się dwukrotność ogniskowej czyli dla 300mm powinien być dobry czas ok 1/600, a się okazuje ze i 1/800 to może być za długo
Dla puszki DX ogniskową 300mm mnoży się przez współczynnik 1,5 i wychodzi nam ogniskowa 450mm i przy tak upakowanej matrycy (24mpx) tak jak piszesz przyjmuje się dwukrotność ogniskowej.
nikoniarz
14-07-2014, 12:15
To jeszcze jedna uwaga -po weekendzie.
Jak pisałem wcześniej zamieniłem właśnie 5100 na 7100 i muszę powiedzieć, że chociaż kulturystą nie jestem to i do drobnych ludzików raczej się nie zaliczam ( 188cm / 95 kg ) to 4-5 godziny w lesie z aparatem w ręku w przypadku tych body to 2 różne rzeczy. Przy tym samym obiektywie 7100 jest ZNACZNIE cięższy, podejrzewam, ze ktoś wątłej budowy czy kobieta może odczuwać dyskomfort. Można przeczytać o tym w katalogu, ale tam cyferki nie oddają różnicy, która jest naprawdę znaczna.
Ja zaliczam sie do ludzi wątłej budowy (65 kg)i w sobote spędziłem z aparatem w ręku (cięższym niż D7100, aczkolwiek nie wiem jakie miałeś szkło zapięte) około 5h i było znośnie. Także myślę, że to indywidualna kwestia.
patefonik
14-07-2014, 14:09
Jak to mawiają "trening czyni mistrza" widać muszę więcej ćwiczyć :)
A tak merytorycznie to ja też dałem radę, chodziło mi o porównanie pomiędzy dwoma body i tym samym szkłem ( szkła to S 18-35 1.8 i N105 ). Różnica jest znaczna i tylko to chciałem podkreślić.
nikoniarz
14-07-2014, 14:33
chodziło mi o porównanie pomiędzy dwoma body i tym samym szkłem ( szkła to S 18-35 1.8 i N105 ). Różnica jest znaczna i tylko to chciałem podkreślić.
Nie no, jasne i zrozumiałe jest to dla mnie. Dla niektórych może się to wydawać dziwne że 100 g różnicy między D5100 a D7100 może być tak odczuwalne. Swoją drogą- moje D300 waży 150 g więcej niż D7100 więc w porównaniu do lekkich body pokroju D5100 to jest dopiero różnica... Z Tamronem daje mi to w sumie 2-kilogramowy zestaw.
Tak jak wspominałem, że zadzwonie tak też zrobiłem...
Dzwoniąc do sigmy odebrała pani, która w tej sprawie musiała mnie przekierować i w rozmowie z panem ten stwierdził, że wie o co mi chodzi. Powiedział, że oddzwonią bo musi to pytanie przekierować dalej, ok. Faktycznie oddzwoniła mi miła pani, która w ogóle nie miała pojęcia o czym mówie. Zaproponowała kontakt email'owy, ale już straciłem taką potrzebę ;d
Natomiast w salonie typowa sytuacja, żadnych info. szczegółowych nie mają. Pozostaje kupić sprzęt i do tygodnia czasu go sprawdzić osobiście...
Nie pozostaje mi chyba nic innego w tej sytuacji
patefonik
14-07-2014, 19:50
Do której sigm dzwoniłeś? Ja tak jak pisałem byłem w Warszawskiej to pracownicy wyglądali na zorientowanych i sami mi naklejkę na pudełku okazali. Tyle, że chodziło o S18-35, ale problem był/jest ten sam z tego co piszą w necie ...
Pisze, że adres główny to Gdynia. Ja dodzwoniłem się na jedną z infolinii, dokładnie pierwszy nr jaki dorwałem...