Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Post D7100/obiektyw/RAW

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie

Na początku może wspomnę, że trochę poszukałem na forum odpowiedzi na moje pytania, ale do końca nie jestem pewny czy mam rację i czy dobrze rozumiem...

To może po kolei, po długim przeglądaniu rynku zdecydowałem się już właściwie na zakup lustrzanki N D7100, na początku miało być z kitem, ale stwierdziłem, że w moim budżecie jaki chce przeznaczyć znajdzie się coś lepszego.
    Max. budżet na obiektyw, body i kartę/y pamięci to 5tys. tak więc z niewielkim zapasem na obiektyw pozostaje mi ok 1200zł, wyczytałem, że wielu z Was poleca sigme 17-50 f/2.8 i taką też znalazłem, ale trochę przekracza tą cenę także może macie jakieś inne propozycje, bo w obiektywach jestem zielony... ważna sprawa co do obiekt. chciałbym się skupić w głównej mierze na landscape i portret i chciałbym żeby to był zoom w miarę możliwości ze stabilizatorem obrazu bo nie posiadam statywu póki co i byłby to jedyny obiektyw jaki bym posiadał (dlatego zoom).

To jest to główne pytanie
    Jeśli możecie odp. na te poniższe też byłbym wdzięczny... (żeby nie zakładać offtopu)

Zdjęcia chciałbym robić w formacie RAW, zawsze myślałem, że rawy można normalnie wrzucić na komputer i poddać obróbce a z tego co przeczytałem wynika, że trzeba je "konwertować" na DNG (podobno bez utraty jakości) i dopiero później można je modulować np w photoshopie - czy Wy też tak sobie z tym radzicie?
    Przeróbka zdjęć w moim wypadku to główny wątek bo mam swoje pomysły na zdjęcia i bez tego się nie obejdzie także prosiłbym o pomoc..

Kto to doczytał ten mistrz ;d
    pozdrawiam i prosze o pomoc, bo jestem nowy w tym świecie

Domyślnie

Kwestie obiektywu zostawię osobom które miały styczność z wyżej wymienioną Sigmą - faktycznie dość mocno chwaloną tutaj

Jeżeli zaś o RAWy chodzi to cóż... jeżeli posiadasz photoshopa, to on jest zintegrowany z "wywoływarką" Adobe Camera Raw (acr) który odczytuje rawy bez konieczności konwertowania, tam sobie ustawisz parametry, pobawisz się suwaczkami, a potem możesz przenieść się do środowiska PS i bawić się dalej
    Nikon D5100 | D610
    Sigma 10-20 f/4-5.6 | 17-50 2.8 EX | 70-200 2.8 II EX | Nikkor AF-S 28 1.8 | AF-S 35 1.8 | AF-S 50 1.8 | AF-S 18-105 | Tokina At-x 100mm f/2.8
    Nissin Di-622 MkII | YN-560 IV | RF-603 MkII | Vanguard Alta+ 233AP

Domyślnie

Przeróbka zdjęć w moim wypadku to główny wątek bo mam swoje pomysły na zdjęcia i bez tego się nie obejdzie także prosiłbym o pomoc..
    https://www.google.pl/search?q=jak+w...2ywa%C4%87+raw
    http://fotoblogia.pl/2010/11/15/pods...ecia-w-zdjeciu
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

dzięki bardzo za pomoc w sprawie RAW, przydały się linki'

Ktoś pomoże z obiektywem?

Domyślnie

DNG to też RAW, więc w czym tu problem ??

Poza tym niemal wszystkie programy do obróbki RAW czytają NEFy z Nikona, trzeba mieć tylko odpowiednio nową wersję.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

W kwocie 1200 to może polecany zawsze i wszędzie N. 18-105. http://www.optyczne.pl/803-Nikon_Nik...obiektywu.html

Domyślnie

WW. obiektyw jest kitem do tego nikona

a ja chciałbym wiedzieć czy w tej cenie dorwę jeszcze coś lepszego od tego 18-105 czy jestem "zmuszony" dokładać do ww. sigmy?

Domyślnie

Możesz rozważyć zakup stałki. Jakiś portret zrobisz, i ciasny widoczek też strzelisz...

Domyślnie

Radziłbym dołożyć do sigmy 17-50 OS HSM. Możesz także rozważyć zakup tamrona 17-50 f2.8 w wersji bez stabilizacji ale lepiej dołożyć do sigmy.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Stałka odpada, bo przez dłuższy czas nie planuje zakupu innego obiektywu a ze stałką czułbym się jednak ograniczony bez zoom'a. Sprawdzę wyżej wymienione obiektywy. Też mi się wydaje, że warto na tą sigmę dołożyć, ale już i tak trochę budżet nadszarpnąłem więc musiałbym się zastanowić.

Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z tą sigmą w d7100? Ew. czy możecie się podzielić jak sprawuje się w landscape/portret?

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów