PDA

Zobacz pełną wersję : Wakacja 2014

PiotrekW
08-07-2014, 15:41
Witajcie,
Szukam sobie wycieczki, jakiegoś taniego wyjazdu na 7-10 dni. Dziś znalazłem coś takiego:
http://www.rainbowtours.pl/maroko-cesarskie-miasta/zakwaterowanie-mrt?liczbaDoroslych=2&liczbaDzieci=0&liczbaPokoi=1&czyCenaZaWszystkich=#2014-07-08
Był ktoś z Was na takiej objazdowej wycieczce? A jeśli tak, to jakie macie refleksje na ten temat?
Podobało się, nie podobało się? Jak się przygotować, co warto zabrać, a czym nie warto sobie głowy zawracać?

P.s. Jak znajdziecie jakieś fajne opcje wycieczek do podeślijcie linka :)

wasilewk
08-07-2014, 19:43
Ja byłem w Ziemi Świętej z tą firmą - bardzo zadowolony. Żeby nie upał to bym się pisał...

Pzdr.

stock
08-07-2014, 21:29
umęczysz się - dużo dni, dużo jeżdżenia (niestety w dzień) a do oglądania sporo. W każdym z tych miast wypadałoby spędzić co najmniej kilka dni (2-3) a nie fotką nad morzem, zakupy u znajomego przewodniczki po babrarzyńskich cenach i wio do autobusu. No ale to Twój wybór - Maroko polecam zdecydowanie. Ale wymaga ono czasu i spokoju by się w nim zagłębić. Czy lizac loda przez szybę czy wcale - wybór należy do Ciebie :)

Onsajt
08-07-2014, 21:32
umęczysz się - dużo dni, dużo jeżdżenia (niestety w dzień) a do oglądania sporo. W każdym z tych miast wypadałoby spędzić co najmniej kilka dni (2-3) a nie fotką nad morzem, zakupy u znajomego przewodniczki po babrarzyńskich cenach i wio do autobusu. No ale to Twój wybór - Maroko polecam zdecydowanie. Ale wymaga ono czasu i spokoju by się w nim zagłębić. Czy lizac loda przez szybę czy wcale - wybór należy do Ciebie :)

Sam dobrze wiesz, że sporej części populacji takie "zwiedzanie" pasuje.
Jeśli firma ok.. no to ok.
Ps. Jeśli ktoś szuka firmy do "zwiedzania" to wiadomo czego potrzebuje.

PiotrekW
08-07-2014, 21:36
Dzięki wasilewk.
stock, Tobie również dziękuję za szczerą wypowiedź :) Na tą konkretną wycieczkę nie pojadę, ale sam jej opis jest zachęcający. Daje fajną możliwość "polizania loda przez szybę" za niewielkie pieniądze. Samą jazdą autokarami się nie przejmuję. Zastanawiam się trochę nad bezpieczeństwem podróży, zwłaszcza nad bezpieczeństwem sprzętu foto. Ale te same wątpliwości można mieć przy każdej takiej wyprawie, prawda? :)
A może podpowiecie jakieś inne w miarę tanie wycieczki na które warto pojechać?

Onsajt
08-07-2014, 21:54
Dzięki wasilewk.
stock, Tobie również dziękuję za szczerą wypowiedź :) Na tą konkretną wycieczkę nie pojadę, ale sam jej opis jest zachęcający. Daje fajną możliwość "polizania loda przez szybę" za niewielkie pieniądze. Samą jazdą autokarami się nie przejmuję. Zastanawiam się trochę nad bezpieczeństwem podróży, zwłaszcza nad bezpieczeństwem sprzętu foto. Ale te same wątpliwości można mieć przy każdej takiej wyprawie, prawda? :)
A może podpowiecie jakieś inne w miarę tanie wycieczki na które warto pojechać?

Namiot, samochód, rower w promieniu 200km od domu - bywa ciekawej niż na objazdowej wycieczce.

PiotrekW
09-07-2014, 07:16
Są wakacje, więc jest okazja, żeby zabrać żonę w jakieś ładne miejsce i przy okazji strzelić kilka fotek. Dlatego szukam jakiejś ciekawej opcji na wycieczkę. Wśród tych najtańszych wycieczek są przeważnie Czarnogóra, Bułgaria, Grecja i jej wysepki, i właśnie takie wycieczki objazdowe jak w linku w pierwszym poście. Może ktoś z Was był lub samemu planuje taki wyjazd i może coś podpowiedzieć :)

lechupe
09-07-2014, 08:53
We wszystkich tych krajach są i ładne miejsca fotograficzne i romantyczne (a propos żony).
Ja byłem w zeszłym roku w Czarnogórze i wybieram się również w tym.
Poza oczywistymi walorami wakacyjnymi, jest tam taniej niż w graniczącej Chorwacji czy Grecji.

Pawel.S
09-07-2014, 09:20
A czy jesteś zdecydowany że chcesz "gotową" wycieczkę ? Jeżeli tak lubisz to nie ma sprawy, ale jeżeli po prostu zastanawiasz się co by tu fajnego zrobić, to bardzo polecam pojechać gdzieś samemu. Wybierasz sobie ciekawy kierunek (Bułgarię i Chorwację mogę z własnych doświadczeń serdecznie polecić), obczajasz z grubsza co byś chciał zobaczyć, pakujesz do samochodu ciuchy, trochę jedzenia, namiot, żonę i naprzód. Możesz klepnąć sobie jakąś pierwszą kwaterę gdzieś po drodze, potem zawsze się coś znajdzie. Warto też moim zdaniem traktować całą podróż jako wakacje - a nie 18h za kółkiem, 6 dni na plaży, 18h za kółkiem. Po drodze też jest świat.

Ciągnąc lodową analogię, będzie to może ciut mniejszy, europejski lód, ale za to naprawdę, bez szyby :)

PiotrekW
09-07-2014, 10:15
Pawel.S - pomysł znakomity, jednak po pierwsze primo chciałbym choć raz nie myśleć o wszystkim i zdać się na organizację wyjazdu przez osoby trzecie, a po drugie primo ultimo mój lanos mógłby nie przeżyć takiego wyjazdu :) Wynajem auta drastycznie zwiększyłby jego koszty, a wiadomo, że żony, samochodu i aparatu się nie pożycza :)

doktor
09-07-2014, 10:28
Nie chodzi nawet o to, jaka to firma, ale o koncept wycieczki objazdowej. Co się*nie najesz, to się*nie naliżesz. Myślę, że Marcinowi chodziło o to, że cały czas gonisz. Cóż z tego, że zobaczysz mnóstwo rzeczy. O każdym miejscu będziesz mógł powiedzieć, że byłeś i tyle. Do tego intensywne podróżowaanie autokarem wykańcza, mnie przynajmniej. 16 stopni w autobusie, 40 na zewnątrz, nóg nie rozprostujesz. Po takim dniu padasz jak przecinek. Do tego zdarza się (nie mówię, że w tym przypadku), że dla oszczędności przewodnik nie ma uprawnień na jakieś konkretne obiekty, więc nie może oprowadzać. Nie wynajmują lokalnego przewodnika, więc "własny" mówi więc wszystko przed bramą i jazda dalej samemu.

wunat
09-07-2014, 10:30
Pawel. S piszesz o Bulgarii. Czy warto jest poleciec do ktoregos z kurortow, poleniuchowac troche a potem wynajac auto i zwiedzac?

stock
09-07-2014, 11:08
?

Akurat w tej kwestii to luz. Nie podejrzewam by was puścili w tzw miasto samych a nawet jesli to będzie to 2-3h gdzie nie będziecie mieli czasu/chęci by oddalac się zbytnio od miejsca spotkania. Sprzet foto jak najbardziej nalezy pilnowac - jak wszedzie. marokanczycy chca kase za wszystko - więc nie zdziw sie jak cykniesz komuś fotę a w plecy ktoś cię postuka z ręką po kase. Standard.

PiotrekW
09-07-2014, 11:18
Akurat w tej kwestii to luz. Nie podejrzewam by was puścili w tzw miasto samych a nawet jesli to będzie to 2-3h gdzie nie będziecie mieli czasu/chęci by oddalac się zbytnio od miejsca spotkania. Sprzet foto jak najbardziej nalezy pilnowac - jak wszedzie. marokanczycy chca kase za wszystko - więc nie zdziw sie jak cykniesz komuś fotę a w plecy ktoś cię postuka z ręką po kase. Standard.

Wiem :)
Cejrowski ma odcinek, w którym mówi, że w takich krajach wszystko jest na sprzedaż. Zrobisz zdjęcie bezdomnemu kotkowi, to zaraz się znajdzie 10 osób, które będą chciały ci go sprzedać :)
Jak w Kairze zrobiłem zdjęcie siedzącemu na krześle policjantowi, to myślałem że mnie z kałacha zastrzeli tak nim wymachiwał wołając za mną o pieniądze za zdjęcie :)