Zobacz pełną wersję : nikon d800 czy może inny
cześć,
planuję kupić nowego Nikodema.
Moim wymarzonym aparatem jest nikon d700 + opcja nagrywania filmów HD.
Dlatego też przymierzam się do zakupu nikona d800.
Czy jest jeszcze jakiś inny nikon, którego możecie polecić z podobnymi parametrami?
Zależy mi głównie na dużym iso, pełnej klatce, szybkim AF i filmach w HD.
Dajcie proszę znać, chętnie rozważę jeszcze inny zakup.
Pozdrawiam :}
nie bardzo rozumie stwierdzenie,ze moim wymarzonym aparatem jest d700 a chce kupic inny?
nie bardzo rozumie stwierdzenie,ze moim wymarzonym aparatem jest d700 a chce kupic inny?
A D700 robi filmy w HD?
nie,nie robi,wiec skoro mi chodzi o aparat z filmowaniem to nie marze o takim bez,proste? to tak jakbym marzyl o ferrari ale zebym mogl przewozic nim towar do swojego sklepu i kupilbym sobie dostawczaka
norty czyli wg Ciebie D700 to ferrari a D810 dostawczak? Ciekawe porównanie ;)
nie,nie robi,wiec skoro mi chodzi o aparat z filmowaniem to nie marze o takim bez,proste? to tak jakbym marzyl o ferrari ale zebym mogl przewozic nim towar do swojego sklepu i kupilbym sobie dostawczaka
Gdyby mógł być D700 to by nie było tego tematu :)
Ma być D700 + filmy HD, pytanie więc brzmi jaki model nikoniarze polecają. Zostają dwa modele, które napisał S4INT.
nie,nie robi,wiec skoro mi chodzi o aparat z filmowaniem to nie marze o takim bez,proste?
Nie, nie proste, litości. Naprawdę tak ciężko jest zrozumieć co autor napisał w pierwszy poście? Aparat mógłby być kropka w kropke jak D700 + do tego filmowanie. A że taki aparat nie istnieje nie ma to pyta jaki będzie najbliżej spełniającym te wymagania.
norty czyli wg Ciebie D700 to ferrari a D810 dostawczak? Ciekawe porównanie ;)
o d810 nawet nie wspomnialem
po za tym jak o czyms marze to kupuje to o czym marze,a nie ma czegos takiego jak d700+filmowanie,a skoro o tym wiem to nie pisze tego tylko od razu ,ze szukam aparatu z filmowaniem
po za tym dyskusja nie ma sensu,jest znana lista modeli z filmowaniem i kazdy kupi to na co go stac. (a nie to o czym marzy:))
kurczeblade
07-07-2014, 19:28
wyluzuj Panie :>
D700 + video + grip = D3s :-)
cześć,
planuję kupić nowego Nikodema.
Moim wymarzonym aparatem jest nikon d700 + opcja nagrywania filmów HD.
D4
adrianek32
07-07-2014, 21:48
jeszcze pozostaje kwestia finansowa :)
tekk - jezeli Cie stac kup 810 w nim akurat fimowanie jest na naprawde dobrym poziomie, reszta tez. Jezeli jednak masz ograniczenie finansowe, to pozostaje D800, lub D610, w starsze puszki bym sie nie zagłebiał majac kaskę. Poniewaz nowe matryce i procesor naprawde wiele mogą . Sam miałem szesc lat D700, i mimo że to był swietny aparat, to nowe go przerastają dość znacznie. Z tym wyjatkiem, ze D700 się nie psuł, a z nowymi bywa roznie, wystarczy przesledzic watki.
tłumaczę łopatologicznie (niestety czasami niektórym trzeba :shock:)
idealny aparat do taki jak nikon d700 ALE z funkcją filmów hd. Oznacza to, że nikon d700 nie ma funkcji hd i dlatego też potrzebuje inny model jak najbardziej zbliżony do d700 ale Z FUNKCJĄ HD.
Moje pytanie dotyczyło modelu jak najbliżej zbliżonego aparatu do d700 Z FUNKCJĄ FILMÓW HD.
Czy jakoś łatwiej mogę to określić? A może będziemy teraz rozkminiać słowo "wymarzony"? :twisted:
W tym celu proponuję założenie tematu nikoniarze - filozoficznie.
Co do budżetu to chciałam za używany (jakiś do 30 000 klatek) dać do 8000 zł.
Dlatego też pomyślałam o nikonie d800.
Dla tych, którym udało się zrozumieć moją jakże niezwykle trudną wypowiedź - dzięki za info :}
Ja chciałem do moich D700 dołożyć filmowanie. Kupiłem im Panasonica G6.
Ja chciałem do moich D700 dołożyć filmowanie. Kupiłem im Panasonica G6.
i w sumie wydałeś tyle co na d800?:P
stachmuszel
08-07-2014, 20:25
Może i tak, ale nie da się jednym D800 robić zdjęcia i filmować jednocześnie. I taka jest przewaga D700+G6.
Nie, bo D700 już miałem wcześniej.
Poza tym wiele z cech G6 w kwestii filmu nie miał wtedy żaden z nikonow.
Może i tak, ale nie da się jednym D800 robić zdjęcia i filmować jednocześnie. I taka jest przewaga D700+G6.
A mając dwie puchy można robić to jednocześnie? Dosyć karkołomne zadanie ;)
stachmuszel
08-07-2014, 21:10
A mając dwie puchy można robić to jednocześnie? Dosyć karkołomne zadanie ;)
Niekoniecznie, jeśli obsługują je dwie pary rąk ;-)
tekk - napisz proszę jakie masz szkła lub jakie planujesz zakupić (ile masz na to dodatkowej kasy).
Poruszam ten temat bo z tego co wiem to D800 nie zadowoli się każdym szkłem i trzeba brać to pod uwagę.
Dodatkowo w jakich proporcjach będzie używany film vs zdjęcia?
tekk - napisz proszę jakie masz szkła lub jakie planujesz zakupić (ile masz na to dodatkowej kasy).
Poruszam ten temat bo z tego co wiem to D800 nie zadowoli się każdym szkłem i trzeba brać to pod uwagę.
Dodatkowo w jakich proporcjach będzie używany film vs zdjęcia?
głównie: Tamron 17-50 mm f/2.8 i nikonowska stałka 50 mm 1.8
na pewno więcej zdjęć, ale mam zamiar dużo kręcić.
głównie: Tamron 17-50 mm f/2.8 i nikonowska stałka 50 mm 1.8
na pewno więcej zdjęć, ale mam zamiar dużo kręcić.
Tego Tamrona chcesz używać na D700+HD?
Może lepiej pomyśleć o D5300 lub D7100?
Ten Tamron jest pod DX przecież...
Tego Tamrona chcesz używać na D700+HD?
Może lepiej pomyśleć o D5300 lub D7100?
dlaczego taka propozycja?
Ten Tamron jest pod DX przecież...
nie widzę problemu w sprzedaniu go ;)
chodziło mi o to, że głównie teraz go używam
Poruszam ten temat bo z tego co wiem to D800 nie zadowoli się każdym szkłem i trzeba brać to pod uwagę.Zadowoli się każdym ;), tylko gorzej jak fotograf będzie miał parcie na ostre cropy na monitorze. To dość powszechne, choć przy rozdzielczości D800 - niekonieczne. Kwestia psychiki fotografa się kłania.
dzięki za odpowiedzi.
Teraz zastanawiam się czy czekać na jakąś promocje na d800 (tak żeby kosztował mniej niż 9000 zł nowy), czy kupić używany z niskim przebiegiem.
Jakie są wasze doświadczenia z kupowaniem używanych aparatów?
Zawsze się zastanawiam dlaczego ludzie sprzedają takie drogie aparaty po zrobieniu np. 10 000 zdjęć...i mam obawy, że coś jest nie tak ze sprzętem.
iron idem
02-08-2014, 10:50
ja zawsze kupuje uzywane i nigdy sie nie naciołem.ludzie sprzedaja takie aparaty jak nikon d800 z małym przebiegiem bo sa one dla nich za bardzo zaawansowane.na ebayu uk pisza ,kupiłem d800 ale sprzedaje bo jest za bardzo zaawansowany.
fotomarek_k
02-08-2014, 13:54
ja zawsze kupuje uzywane i nigdy sie nie naciołem.ludzie sprzedaja takie aparaty jak nikon d800 z małym przebiegiem bo sa one dla nich za bardzo zaawansowane.na ebayu uk pisza ,kupiłem d800 ale sprzedaje bo jest za bardzo zaawansowany.
Dobre:mrgreen: Powiedz to Fatmanowi i jeszcze kilku osobom z tego forum. W tym mnie :-( Tu szerzej o tym co mnie "przerasta" w mojej 800ce:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3405736&postcount=2217
Jak w serwisie się słyszy:
"Tu ( hall serwisu na Łopuszańskiej) jest słabe światło i nic dziwnego, że af się wiesza...", albo "Nigdy się Panu komórka nie zawiesiła?" itp. to się rzeczywiście nabiera przekonania, że to "zbyt zaawansowany" sprzęt...
A prawda jest taka, że nie każdy ma tak mocne nerwy i refleks, żeby liczyć iż zdązy sięgnąć "jakbyco" po zapasowe body. Szczególnie, że zasadniczo obiektyw w rezerwowym powinien wtedy dublować zakres podstawowego :-(
I tyle w temacie wysypu nieśmiganych 800ek w okazyjnych cenach. Na moją mam jeszcze 11 m-cy gwarancji, więc albo "wysypie" się na dobre, albo wreszcie serwis połapie się w czym problem...Albo druga Córka dostanie aparacik na wycieczki i imieniny u cioci :-)
ps. Chyba, że zgłosi się ktoś chętny z akceptowalną ofertą, bo (poza zawiechami af) aparat działa super, mały przebieg i wygląd na 5kę- ta seria z dobrego plastiku i nic się nie wyciera :lol:
Powiedz to FatmanowiJego opinie sobie cenie, ale bierz pod uwage ze on robi duzo roszad sprzetowych bo to lubi i ma na to finanse. On kupilby nowszy sprzet i tak. Bo ma lepsze parametry, bo jest nowszy, bo stary sie znudzil itd. Wiec mowienie ze D800 jest slaby bo fatman go sprzedal to przesada. Dla mnie D800 to najlepsze body FF na swiecie. Co wcale nie znaczy, ze polecam go innym fotografom, gdyz dla wielu to wyrzeczenie jest niepotrzebnym przerostem formy nad treścią :) (36 Mpx)
fotomarek_k
03-08-2014, 10:16
Decyzję Fatmana zapamiętałem jako pozbycie się zawodnego i NIEPEWNEGO sprzętu, którego serwis nie umie raz a dobrze naprawić, na rzecz niższej klasy ale mniej usterkowego...
Gdyby nie ta niepewność sprawnego funkcjonowania i zawiechy, podzielałbym twoją ocenę 800ki. Mi te 36 Mpx nie przeszkadzają a jako narzędzie pracy wcale taki kosztowny nie jest :-) Dla amatora może tak, ale amatorom zawieszenia czy brak niezawodności mniej chyba dokuczają. (?)
OK. Ja tez fotografuje D800. Zawodowo. I nie moge pozwolić sobie na fuszerke. Nie mam problemów z tym, że moje body to D800 tylko ze światłem itp. Wiec nie róbmy z aparatu nie wiadomo jakiej niedorobki.
Pretekst do zmian zawsze sie znajdzie. Jak sie chce.
fotomarek_k
03-08-2014, 12:48
Gratuluję Jacku. Ja niestety ze swoim D800 mam problemy. Po wysypie niestyranych egzemplarzy w okazyjnych cenach sądzę, że nie jestem jedynym.
Zerknij ile jest do kupienia np. D3sów albo przypomnij sobie jak kiedyś trudno było z używanymi 700kami.
I tyle mam w tym temacie...
Przesadzasz, z tego co widzę to na tym forum jest dużo więcej zadowolonych osób niż nie, z tego aparatu.
W sumie sie nie dziwie. Niezadowoleni robia odpowiedni PR. Tylko nieuprawnione jest zbytnie ogólnianie.
D800 nie pasuje tym co chcieli nastepcy D700. I jest body bardzo wymagajacym (dla uzytkownika i optyki). Widac minimalne nietrafienie AF.
Dziwne bylo wypuszczenie D800 i przesiadka z 12 na 36 Mpx, osierocenie tych co mieli D700. Wg mnie nikon przesadzil robiac dziure w Mpx. D600 tez nie naprawil sytuacji bo byl z nizszej polki (AF) no i ta wpadka z kurzem. W sumie mozna bylo obstawiac niezadowolenie nikoniarzy. Szczegolnie tej grupy najbardziej opiniotworczej na forach tzn slubniakow.
Zobacz czy studyjni sa niezadowoleni? Nie. Sa zachwyceni. Tylko ich opinie sie tutaj nie przebijaja. Oni robią swoje.
fotomarek_k
03-08-2014, 14:23
Się miałem już nie odzywać, ale mam wrażenie, że źle interpretujesz moje wypowiedzi Jacku;-)
Nie mam żalu do Nikona, o zaprojektowane cech aparatu. Rozczarowany jestem zawodnością. I tu rzecz idzie o podstawową powtarzalność funkcjonalną, którą miały już sprzęty przed dziesięcioma laty. Jeśli będzie ci się wieszał d800 w studio a w serwisie usłyszysz, że tak może być bo oświetlenie w studio słabe, to co wtedy ? :-)
Co do wymagań względem optyki, to sam wiesz jak jest i pisałeś o tym w różnych wątkach...
ps. W studio nadal głównie s3pro używam- według serwisu nikona powinienem większość zdjęć mieć w takich warunkach nieostrych. Ba, wcale powinien taki "retro" af nie działać :-)
Jego opinie sobie cenie, ale bierz pod uwage ze on robi duzo roszad sprzetowych bo to lubi i ma na to finanse. On kupilby nowszy sprzet i tak. Bo ma lepsze parametry, bo jest nowszy, bo stary sie znudzil itd. Wiec mowienie ze D800 jest slaby bo fatman go sprzedal to przesada. Dla mnie D800 to najlepsze body FF na swiecie. Co wcale nie znaczy, ze polecam go innym fotografom, gdyz dla wielu to wyrzeczenie jest niepotrzebnym przerostem formy nad treścią :) (36 Mpx)
Prawie w 100% zgadzam się z tym co napisał Jacek :)
Jeszcze raz, żeby moje zdanie na ten temat było klarowne. Uważam (ja, dla mnie), że D800 jest zdecydowanie lepszym aparatem do robienia zdjęć od tego, którego używam obecnie jako główne body, czyli 5D3. Tylko wspomniany D800 musi spełniać jeden podstawowy warunek -musi być całkowicie sprawny, głównie jeśli chodzi o tak istotny parametr jak praca systemu AF.
Gdybym miał 100% pewność, że nowo kupiony D800 będzie spełniał ten warunek, to zdecydowanie do fotografowania wolał bym używać właśnie tego aparatu niż 5D3 (zwłaszcza po sobotnio/niedzielnym zleceniu ;) ).
Niestety straciłem zaufanie do produktów firmy Nikon i z tego powodu używam teraz aparatów marki Canon.
[dopisane]
a dlaczego prawie w 100% się zgadzam ? bo jedna rzecz się tylko nie zgadza....... nie dysponuję już odpowiednimi finansami na zakup nowych zabawek :( Gdybym je miał to już byście czytali wyjątkowo upierdliwe porównanie 5D3 vs D800 vs D810 ;)
Jeśli będzie ci się wieszał d800 w studio a w serwisie usłyszysz, że tak może być bo oświetlenie w studio słabe, to co wtedy ? :-)
ps. W studio nadal głównie s3pro używam- według serwisu nikona powinienem większość zdjęć mieć w takich warunkach nieostrych. Ba, wcale powinien taki "retro" af nie działać :-)1. Nie wiem. Mi sie nie wiesza. Ale w studiu jest faktycznie malo swiatla. Piloty ukryte za softboxem to nie jest silne źródło swiatla. Stare czujniki AF te 11 polowe były chyba większe. D200 pracowal mi swietnie ale D700 fatalnie. Konieczne bylo uzywanie wspomagania AF dioda. D800 znowu jest czuły jak stare D200.
2. Dlaczego niby z S3 maja byc nieostre? Malo Mpx i to tyle.
3. Nie sluchaj tego co mowi serwis nikona. Oni do niedawna udawali zdziwienie jak im ktos mowil ze D600 kurzy. To niby byl pierwszy taki przypadek.
iron idem
03-08-2014, 16:30
jako amator po przesiadce z d7000 na d800e stwierdzam ze mam aparat ktorego napewno nie zmienię przez nastepne 10 lat .mistrzostwo świata !!!!
Gdybym je miał to już byście czytali wyjątkowo upierdliwe porównanie 5D3 vs D800 vs D810 ;)
Ja liczę, że jednak i tak zrobisz takie porównanie ;)
jako amator po przesiadce z d7000 na d800e stwierdzam ze mam aparat ktorego napewno nie zmienię przez nastepne 10 lat .mistrzostwo świata !!!!
Jaaaasne ;) Amatorzy najszybciej wymieniaja sprzety ;) Ale dobrze, ze jestes zadowolony.
Rafal pozycz od kogos D810 i robcie tesciory! GO GO GO!
Ja bym chętnie pożyczył od Nikona bezpośrednio, ale podobno żeby to zrobić trzeba być grzecznym. A ja byłem bardzo, bardzo, bardzo niegrzeczny więc............. ;) Czekam na jakiegoś znajomego z Łodzi lub okolic, który się skusi na zakup i wtedy będzie konfrontacja :)
dzięki za wszystkie info.
Od ponad tygodnia ciesze się d800 i na razie nie mam z nią problemów ;P