PDA

Zobacz pełną wersję : Eye-Fi po raz kolejny

zoom2
07-07-2014, 13:54
Aktorzy opery:
D600
D800e
Ipad iOS 7.1.1
MacBook Pro 13 OSX 10.9.4

W rolach głównych:
Eye –Fi Pro X2 16 GB
Eye-Fi Mobi (pojemność najlepsza jaka wyniknie z dyskusji )

Libretto:
W warunkach stydyjno-sesyjnych , okoliczności zabawowe a nie profesjonalne czyli nie ma nacisku na oszałamiającą wydajność ot tak by ślamazarnośc pracy nie drażniła psychicznie , konfiguracja ma umożliwiać bezprzewodowy transfer plików z aparatu:

na iPada pliki JPG
na Maca pliki JPG
na Maca pliki NEF
Nie chodzi mi o jednoczesny transfer na oba urządzenia a konfiguracje albo na Maca albo na iPada.

Pytania:

1.Czy do takiej zabawy konieczny jest bieżący dostęp do internetu?
2. Czy urządzenia komunikują się bezposrednio ze sobą bez konieczności łączenia z internetem? Konieczność połaczenia z internetem dopuszczam tylko w chwili pierwotnej konfiguracji?
3. Czym się róznią karty PRO X2 od kart Mobi. Pomijam różnice w pojemności. Info katalogowe jest mi znane ale dalej nie mam jasności.
4.Czy do tej zabawy jakies inne urządzenia poza wyżej wymienionymi będą konieczne?

docxxx
07-07-2014, 14:52
Wedle mojej wiedzy, tylko Pro X2 może wysyłać RAWy i zestawić połączenie ad-hoc. Inne potrzebuja dostepu do internetu.

GonzoG
07-07-2014, 18:24
1. Wszystkie Eye-Fi działają bez internetu. Zarówno X2 Pro i Mobi tworzą własne sieci WiFi. X2 dodatkowo umożliwia połączenie Ad-hoc, jak i połączenie z istniejącą siecią WiFi
2. Internet potrzebny tylko do synchronizacji z Eyefi Cloud.
3. Tylko X2 Pro mają możliwość transmisji RAWów.
4. Eye-Fi mobi łączy się tylko poprzez aplikację i nie ma żadnych możliwości konfiguracji.
5. Aplikacja Eye-Fi Mobi dostępna tylko w USA i Kanadzie.

Różnica między Mobi i X2 są spora. Zaczynając od transmisji wideo i RAWów, wyłącznik WiFi na karcie, możliwości aplikacji do transmisji danych z kart - Mobi wrzuca do swojego folderu, w X2 Pro masz możliwość ustawienia dowolnego folderu na dysku.

zoom2
07-07-2014, 18:35
Dzięki Gonzo,
Zanim przejdę do kolejnego zestawu pytań , to zapytam czy masz (miałeś) praktyczne doświadczenia z Eye-Fi lub innymi kartami wi-fi SD?

GonzoG
07-07-2014, 18:50
Dzięki Gonzo,
Zanim przejdę do kolejnego zestawu pytań , to zapytam czy masz (miałeś) praktyczne doświadczenia z Eye-Fi lub innymi kartami wi-fi SD?

Tak. Bawiłem się i X2 Pro i EzShare.
Ani jedno ani drugie nie jest funkcjonalne. Zasięg takich kart z tabletami czy telefonami to w porywach 3-4m i to jeszcze pod warunkiem, że nie trzymasz aparatu za uchwyt, bo to skraca zasięg gdzieś o połowę.
Szybkość transmisji jest tak fatalna, że z transmisji RAWów zrezygnowałem po 3 minutach czekania na 2 pliki.

Wybrałem zewnętrzne WiFi w postaci TP-Link TL-MR3040 + DSLRDashboard. Niestety na iOS tylko rozwiązanie w postaci CamRanger i mu podobnych (również cenowo).

zoom2
07-07-2014, 18:52
Uprzedziłeś moje pytania . Widzę ,że podchodzisz sceptycznie do tych rozwiązań.
Dla mnie to istotna uwaga. Z tym trzymaniem za uchwyt to rozumiem, choc nie przypuszczalem ze to ma tak duze znaczenie w praktyce. A ja wlasnie zamierzam uzywac tego wlasnie do fotografowania "z reki".

GonzoG
07-07-2014, 18:54
A... właśnie doczytałem, że qDSLRDashboard (nowa, wielosystemowa wersja DSLRDashboard) można odpalić na iOS, ale wymagany jest JB. Oficjalna wersja qDSLRDashboard na iOS nie pojawi się w najbliższym czasie, bo zgniłe jabłko nie umożliwia tego autorowi programu.

morzon
07-07-2014, 19:00
Ani jedno ani drugie nie jest funkcjonalne. Zasięg takich kart z tabletami czy telefonami to w porywach 3-4m i to jeszcze pod warunkiem, że nie trzymasz aparatu za uchwyt, bo to skraca zasięg gdzieś o połowę.
Szybkość transmisji jest tak fatalna, że z transmisji RAWów zrezygnowałem po 3 minutach czekania na 2 pliki.

Szału ni ma, to fakt, ale nie jest też tak totalnie bezużyteczne. Ja mam ustawione tak, że na CF lecą mi RAWy (14bitowe z D800 przesyłały by się chyba z godzinę tak czy siak), a SD eyefi najmniejsze (i tak to jest 9mpx), najbardziej skompresowane JPGi, które idą od razu na podgląd na ipada - do oceny światła czy kadru jest w sam raz. Tablet i tak leży zawsze wtedy przy mnie, więc problemów z zasięgiem nie mam, prędkość szałowa nie jest, ale nie muszę odpalać szluga co zdjęcie w oczekiwaniu na przesył. Ja też kupiłem najmniejszą i najwolniejszą kartę w ramach testów, pewnie ciut lepsza i szybsza zgrywała by takie jpgi bardzo szybko. No ale zależy co komu potrzeba - do moich celów jest okej.

zoom2
07-07-2014, 19:09
Patryk,
moje zapotrzebowania na prędkości przesyłowe nie są duże , pewnie nawet mniejsze niz twoje.
Tak jak napisalem w pierwszym poscie byle by nie dostac q...cy (psychicznej).
Ja sie tylko tym bawie, gdybym tym zarabiał to inne rozwiązania i inne pieniądze.

GonzoG
07-07-2014, 19:13
Szału ni ma, to fakt, ale nie jest też tak totalnie bezużyteczne. Ja mam ustawione tak, że na CF lecą mi RAWy (14bitowe z D800 przesyłały by się chyba z godzinę tak czy siak), a SD eyefi najmniejsze (i tak to jest 9mpx), najbardziej skompresowane JPGi, które idą od razu na podgląd na ipada - do oceny światła czy kadru jest w sam raz. Tablet i tak leży zawsze wtedy przy mnie, więc problemów z zasięgiem nie mam, prędkość szałowa nie jest, ale nie muszę odpalać szluga co zdjęcie w oczekiwaniu na przesył. Ja też kupiłem najmniejszą i najwolniejszą kartę w ramach testów, pewnie ciut lepsza i szybsza zgrywała by takie jpgi bardzo szybko. No ale zależy co komu potrzeba - do moich celów jest okej.

Szybkość zgrywania zdjęć z tych kart jest niemal jednakowa dla wszystkich kart.
MR3040 działa z prędkościami wręcz kosmicznymi w porównaniu z tymi kartami - podgląd JPEGa z D610 (M/fine) zajmuje może ze 2s.
Minusem jest jedynie wielkość urządzenia, ale beż żadnych problemów działa na 10m z telefonem, a z laptopami 20-30m.

m3nt0r13
26-08-2014, 15:11
Dokładnie mr3040 bije wszystko na łeb. Posiadam teraz takie trio d5100 galaxy tab 10.1 I galaxy s5 I wszystko pięknie działa z mr3040.