Zobacz pełną wersję : Eye-Fi po raz kolejny
Aktorzy opery:
D600
D800e
Ipad iOS 7.1.1
MacBook Pro 13 OSX 10.9.4
W rolach głównych:
Eye –Fi Pro X2 16 GB
Eye-Fi Mobi (pojemność najlepsza jaka wyniknie z dyskusji )
Libretto:
W warunkach stydyjno-sesyjnych , okoliczności zabawowe a nie profesjonalne czyli nie ma nacisku na oszałamiającą wydajność ot tak by ślamazarnośc pracy nie drażniła psychicznie , konfiguracja ma umożliwiać bezprzewodowy transfer plików z aparatu:
na iPada pliki JPG
na Maca pliki JPG
na Maca pliki NEF
Nie chodzi mi o jednoczesny transfer na oba urządzenia a konfiguracje albo na Maca albo na iPada.
Pytania:
1.Czy do takiej zabawy konieczny jest bieżący dostęp do internetu?
2. Czy urządzenia komunikują się bezposrednio ze sobą bez konieczności łączenia z internetem? Konieczność połaczenia z internetem dopuszczam tylko w chwili pierwotnej konfiguracji?
3. Czym się róznią karty PRO X2 od kart Mobi. Pomijam różnice w pojemności. Info katalogowe jest mi znane ale dalej nie mam jasności.
4.Czy do tej zabawy jakies inne urządzenia poza wyżej wymienionymi będą konieczne?
Wedle mojej wiedzy, tylko Pro X2 może wysyłać RAWy i zestawić połączenie ad-hoc. Inne potrzebuja dostepu do internetu.
1. Wszystkie Eye-Fi działają bez internetu. Zarówno X2 Pro i Mobi tworzą własne sieci WiFi. X2 dodatkowo umożliwia połączenie Ad-hoc, jak i połączenie z istniejącą siecią WiFi
2. Internet potrzebny tylko do synchronizacji z Eyefi Cloud.
3. Tylko X2 Pro mają możliwość transmisji RAWów.
4. Eye-Fi mobi łączy się tylko poprzez aplikację i nie ma żadnych możliwości konfiguracji.
5. Aplikacja Eye-Fi Mobi dostępna tylko w USA i Kanadzie.
Różnica między Mobi i X2 są spora. Zaczynając od transmisji wideo i RAWów, wyłącznik WiFi na karcie, możliwości aplikacji do transmisji danych z kart - Mobi wrzuca do swojego folderu, w X2 Pro masz możliwość ustawienia dowolnego folderu na dysku.
Dzięki Gonzo,
Zanim przejdę do kolejnego zestawu pytań , to zapytam czy masz (miałeś) praktyczne doświadczenia z Eye-Fi lub innymi kartami wi-fi SD?
Dzięki Gonzo,
Zanim przejdę do kolejnego zestawu pytań , to zapytam czy masz (miałeś) praktyczne doświadczenia z Eye-Fi lub innymi kartami wi-fi SD?
Tak. Bawiłem się i X2 Pro i EzShare.
Ani jedno ani drugie nie jest funkcjonalne. Zasięg takich kart z tabletami czy telefonami to w porywach 3-4m i to jeszcze pod warunkiem, że nie trzymasz aparatu za uchwyt, bo to skraca zasięg gdzieś o połowę.
Szybkość transmisji jest tak fatalna, że z transmisji RAWów zrezygnowałem po 3 minutach czekania na 2 pliki.
Wybrałem zewnętrzne WiFi w postaci TP-Link TL-MR3040 + DSLRDashboard. Niestety na iOS tylko rozwiązanie w postaci CamRanger i mu podobnych (również cenowo).
Uprzedziłeś moje pytania . Widzę ,że podchodzisz sceptycznie do tych rozwiązań.
Dla mnie to istotna uwaga. Z tym trzymaniem za uchwyt to rozumiem, choc nie przypuszczalem ze to ma tak duze znaczenie w praktyce. A ja wlasnie zamierzam uzywac tego wlasnie do fotografowania "z reki".
A... właśnie doczytałem, że qDSLRDashboard (nowa, wielosystemowa wersja DSLRDashboard) można odpalić na iOS, ale wymagany jest JB. Oficjalna wersja qDSLRDashboard na iOS nie pojawi się w najbliższym czasie, bo zgniłe jabłko nie umożliwia tego autorowi programu.
Ani jedno ani drugie nie jest funkcjonalne. Zasięg takich kart z tabletami czy telefonami to w porywach 3-4m i to jeszcze pod warunkiem, że nie trzymasz aparatu za uchwyt, bo to skraca zasięg gdzieś o połowę.
Szybkość transmisji jest tak fatalna, że z transmisji RAWów zrezygnowałem po 3 minutach czekania na 2 pliki.
Szału ni ma, to fakt, ale nie jest też tak totalnie bezużyteczne. Ja mam ustawione tak, że na CF lecą mi RAWy (14bitowe z D800 przesyłały by się chyba z godzinę tak czy siak), a SD eyefi najmniejsze (i tak to jest 9mpx), najbardziej skompresowane JPGi, które idą od razu na podgląd na ipada - do oceny światła czy kadru jest w sam raz. Tablet i tak leży zawsze wtedy przy mnie, więc problemów z zasięgiem nie mam, prędkość szałowa nie jest, ale nie muszę odpalać szluga co zdjęcie w oczekiwaniu na przesył. Ja też kupiłem najmniejszą i najwolniejszą kartę w ramach testów, pewnie ciut lepsza i szybsza zgrywała by takie jpgi bardzo szybko. No ale zależy co komu potrzeba - do moich celów jest okej.
Patryk,
moje zapotrzebowania na prędkości przesyłowe nie są duże , pewnie nawet mniejsze niz twoje.
Tak jak napisalem w pierwszym poscie byle by nie dostac q...cy (psychicznej).
Ja sie tylko tym bawie, gdybym tym zarabiał to inne rozwiązania i inne pieniądze.
Szału ni ma, to fakt, ale nie jest też tak totalnie bezużyteczne. Ja mam ustawione tak, że na CF lecą mi RAWy (14bitowe z D800 przesyłały by się chyba z godzinę tak czy siak), a SD eyefi najmniejsze (i tak to jest 9mpx), najbardziej skompresowane JPGi, które idą od razu na podgląd na ipada - do oceny światła czy kadru jest w sam raz. Tablet i tak leży zawsze wtedy przy mnie, więc problemów z zasięgiem nie mam, prędkość szałowa nie jest, ale nie muszę odpalać szluga co zdjęcie w oczekiwaniu na przesył. Ja też kupiłem najmniejszą i najwolniejszą kartę w ramach testów, pewnie ciut lepsza i szybsza zgrywała by takie jpgi bardzo szybko. No ale zależy co komu potrzeba - do moich celów jest okej.
Szybkość zgrywania zdjęć z tych kart jest niemal jednakowa dla wszystkich kart.
MR3040 działa z prędkościami wręcz kosmicznymi w porównaniu z tymi kartami - podgląd JPEGa z D610 (M/fine) zajmuje może ze 2s.
Minusem jest jedynie wielkość urządzenia, ale beż żadnych problemów działa na 10m z telefonem, a z laptopami 20-30m.
m3nt0r13
26-08-2014, 15:11
Dokładnie mr3040 bije wszystko na łeb. Posiadam teraz takie trio d5100 galaxy tab 10.1 I galaxy s5 I wszystko pięknie działa z mr3040.