Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Eye-Fi po raz kolejny

Aktorzy opery:
    D600
    D800e
    Ipad iOS 7.1.1
    MacBook Pro 13 OSX 10.9.4

W rolach głównych:
    Eye –Fi Pro X2 16 GB
    Eye-Fi Mobi (pojemność najlepsza jaka wyniknie z dyskusji )

Libretto:
    W warunkach stydyjno-sesyjnych , okoliczności zabawowe a nie profesjonalne czyli nie ma nacisku na oszałamiającą wydajność ot tak by ślamazarnośc pracy nie drażniła psychicznie , konfiguracja ma umożliwiać bezprzewodowy transfer plików z aparatu:

na iPada pliki JPG
    na Maca pliki JPG
    na Maca pliki NEF
    Nie chodzi mi o jednoczesny transfer na oba urządzenia a konfiguracje albo na Maca albo na iPada.

Pytania:

1.Czy do takiej zabawy konieczny jest bieżący dostęp do internetu?
    2. Czy urządzenia komunikują się bezposrednio ze sobą bez konieczności łączenia z internetem? Konieczność połaczenia z internetem dopuszczam tylko w chwili pierwotnej konfiguracji?
    3. Czym się róznią karty PRO X2 od kart Mobi. Pomijam różnice w pojemności. Info katalogowe jest mi znane ale dalej nie mam jasności.
    4.Czy do tej zabawy jakies inne urządzenia poza wyżej wymienionymi będą konieczne?
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 07-07-2014 o 14:08

Domyślnie

Wedle mojej wiedzy, tylko Pro X2 może wysyłać RAWy i zestawić połączenie ad-hoc. Inne potrzebuja dostepu do internetu.

Domyślnie

1. Wszystkie Eye-Fi działają bez internetu. Zarówno X2 Pro i Mobi tworzą własne sieci WiFi. X2 dodatkowo umożliwia połączenie Ad-hoc, jak i połączenie z istniejącą siecią WiFi
    2. Internet potrzebny tylko do synchronizacji z Eyefi Cloud.
    3. Tylko X2 Pro mają możliwość transmisji RAWów.
    4. Eye-Fi mobi łączy się tylko poprzez aplikację i nie ma żadnych możliwości konfiguracji.
    5. Aplikacja Eye-Fi Mobi dostępna tylko w USA i Kanadzie.

Różnica między Mobi i X2 są spora. Zaczynając od transmisji wideo i RAWów, wyłącznik WiFi na karcie, możliwości aplikacji do transmisji danych z kart - Mobi wrzuca do swojego folderu, w X2 Pro masz możliwość ustawienia dowolnego folderu na dysku.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki Gonzo,
    Zanim przejdę do kolejnego zestawu pytań , to zapytam czy masz (miałeś) praktyczne doświadczenia z Eye-Fi lub innymi kartami wi-fi SD?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Dzięki Gonzo,
    Zanim przejdę do kolejnego zestawu pytań , to zapytam czy masz (miałeś) praktyczne doświadczenia z Eye-Fi lub innymi kartami wi-fi SD?
    Tak. Bawiłem się i X2 Pro i EzShare.
    Ani jedno ani drugie nie jest funkcjonalne. Zasięg takich kart z tabletami czy telefonami to w porywach 3-4m i to jeszcze pod warunkiem, że nie trzymasz aparatu za uchwyt, bo to skraca zasięg gdzieś o połowę.
    Szybkość transmisji jest tak fatalna, że z transmisji RAWów zrezygnowałem po 3 minutach czekania na 2 pliki.

Wybrałem zewnętrzne WiFi w postaci TP-Link TL-MR3040 + DSLRDashboard. Niestety na iOS tylko rozwiązanie w postaci CamRanger i mu podobnych (również cenowo).
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ani jedno ani drugie nie jest funkcjonalne. Zasięg takich kart z tabletami czy telefonami to w porywach 3-4m i to jeszcze pod warunkiem, że nie trzymasz aparatu za uchwyt, bo to skraca zasięg gdzieś o połowę.
    Szybkość transmisji jest tak fatalna, że z transmisji RAWów zrezygnowałem po 3 minutach czekania na 2 pliki.
    Szału ni ma, to fakt, ale nie jest też tak totalnie bezużyteczne. Ja mam ustawione tak, że na CF lecą mi RAWy (14bitowe z D800 przesyłały by się chyba z godzinę tak czy siak), a SD eyefi najmniejsze (i tak to jest 9mpx), najbardziej skompresowane JPGi, które idą od razu na podgląd na ipada - do oceny światła czy kadru jest w sam raz. Tablet i tak leży zawsze wtedy przy mnie, więc problemów z zasięgiem nie mam, prędkość szałowa nie jest, ale nie muszę odpalać szluga co zdjęcie w oczekiwaniu na przesył. Ja też kupiłem najmniejszą i najwolniejszą kartę w ramach testów, pewnie ciut lepsza i szybsza zgrywała by takie jpgi bardzo szybko. No ale zależy co komu potrzeba - do moich celów jest okej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Szału ni ma, to fakt, ale nie jest też tak totalnie bezużyteczne. Ja mam ustawione tak, że na CF lecą mi RAWy (14bitowe z D800 przesyłały by się chyba z godzinę tak czy siak), a SD eyefi najmniejsze (i tak to jest 9mpx), najbardziej skompresowane JPGi, które idą od razu na podgląd na ipada - do oceny światła czy kadru jest w sam raz. Tablet i tak leży zawsze wtedy przy mnie, więc problemów z zasięgiem nie mam, prędkość szałowa nie jest, ale nie muszę odpalać szluga co zdjęcie w oczekiwaniu na przesył. Ja też kupiłem najmniejszą i najwolniejszą kartę w ramach testów, pewnie ciut lepsza i szybsza zgrywała by takie jpgi bardzo szybko. No ale zależy co komu potrzeba - do moich celów jest okej.
    Szybkość zgrywania zdjęć z tych kart jest niemal jednakowa dla wszystkich kart.
    MR3040 działa z prędkościami wręcz kosmicznymi w porównaniu z tymi kartami - podgląd JPEGa z D610 (M/fine) zajmuje może ze 2s.
    Minusem jest jedynie wielkość urządzenia, ale beż żadnych problemów działa na 10m z telefonem, a z laptopami 20-30m.
    Nikon

Domyślnie

Uprzedziłeś moje pytania . Widzę ,że podchodzisz sceptycznie do tych rozwiązań.
    Dla mnie to istotna uwaga. Z tym trzymaniem za uchwyt to rozumiem, choc nie przypuszczalem ze to ma tak duze znaczenie w praktyce. A ja wlasnie zamierzam uzywac tego wlasnie do fotografowania "z reki".
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 07-07-2014 o 18:55

Domyślnie

A... właśnie doczytałem, że qDSLRDashboard (nowa, wielosystemowa wersja DSLRDashboard) można odpalić na iOS, ale wymagany jest JB. Oficjalna wersja qDSLRDashboard na iOS nie pojawi się w najbliższym czasie, bo zgniłe jabłko nie umożliwia tego autorowi programu.
    Nikon

Domyślnie

Patryk,
    moje zapotrzebowania na prędkości przesyłowe nie są duże , pewnie nawet mniejsze niz twoje.
    Tak jak napisalem w pierwszym poscie byle by nie dostac q...cy (psychicznej).
    Ja sie tylko tym bawie, gdybym tym zarabiał to inne rozwiązania i inne pieniądze.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów