Zobacz pełną wersję : Grip do Nikon D3100
K9amilo90
05-07-2014, 13:19
Witam,
Zamierzam zakupić grip do Nikon D3100, gdyż przeszkadzają mi małe rozmiary lustrzanki. Trzymając aparat w dłoni piąty palec zsuwa mi się z lustrzanki, powodując, że robienie zdjęć jest niewygodne i irytujące. Obecnie posiadam jedną baterię Nikonowską EN-EL14 i o zakupie drugiej raczej nie myślę. Głównie zależy mi na tym, aby lustrzanka się powiększyła i abym mógł ją wygodniej trzymać.
Do tej pory obserwowałem oferty na allegro i zauważyłem, że najtańszy grip kosztuje trochę ponad 100zł, a najdroższy prawie 200zł. Czy warto dopłacać do droższego egzemplarza? Który polecacie?
Dodam, że nie zamierzam przepłacać, a ważniejsze jest dla mnie zaoszczędzenie pieniędzy na pięćdziesiątkę ;)
Ja do 3100 mam grip phottixa koszt 180 zł. Z tego co widzę najbardziej popularne są gripy od meike koszt 120-140 zł. Czy są różnice? Nie wiem ale według mnie fabryka w Chinach robi gripy i raz się nazywają meike a raz phottix i dopłacasz za nazwę. Poczytaj na forum o gripach.
Żaden z gripów do D3100 nie został wyprodukowany przez Nikona. Moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia, który wybierzesz. Wszystkie są tej samej klasy.
Jak ci to pomoże to ja do swojej puszki D5100 kupiłem grip Meike ponieważ miałem ten sam problem co ty (uciekał mi palec ), a tak jak kolega wyżej napisał nikon nie produkuje dedykowanych gripów na internecie wyczytałem że jest najbardziej polecany zapłaciłem za niego ok. 150 zł z przesyłką i jestem z niego zadowolony dobrze się trzyma i dobrze pasuje.
kwiatek88
05-07-2014, 15:38
Na eBay-u można kupić gripy DSTE które mają dodatkowy koszyk na 6xAA.
http://www.ebay.com/itm/DSTE-D3100-Pro-Multi-Power-Battery-Grip-Holder-for-Nikon-D3100-w-Remote-NEW-/170903652061?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item27caa6c6dd
Miałem taki do 5100. Sprawował się i wyglądał bardzo dobrze. Super sprawa jak nie zamierzasz kupować dodatkowego akumulatora.Cenowo też super,trzeba tylko poczekać na przesyłkę.Ja dostałem za 20 dni.
Osobiście kupiłem gripa Meike do D3200 i jestem zadowolony, kabelek mi nie przeszkadza a jakość jest adekwatna do ceny - udało mi się kupić używkę na alledrogo za 55zł.
Tom Hagen
19-11-2014, 20:21
Odkopię temat. No dobra, namówiliście mnie! ;) Generalnie jestem nastawiony na zakup Meike. Jednak mam do Was pytanko dotyczące adnotacji, którą można znaleźć w wielu aukcjach. Chodzi mianowicie o...
"Uwaga: podczas nieużywania gripa, zaleca się bądź jego demontaż, bądź wyjęcie akumulatorków w celu uniknięcia ewentualnego rozładowywania się ogniw."
Jak to jest z tym rozładowywaniem, bo nie bardzo kumam tą uwagę? Czy nieużywane body z podłączonym gripem szybciej rozładowuje akumulatory czy jest to rozładowywanie na zwykłym poziomie (body bez gripa)?
kwiatek88
19-11-2014, 23:38
Podłączony grip zamiennik(w 3100 tylko taki istnieje) rozładowuje akumulator nawet w nieużywanym(wyłączonym) body. W body bez gripa jest to praktycznie niezauważalne. Miałem tak z 3100 i 5100. Elektronika gripa podjada prąd z aku.
U mnie tego nie zauważyłem a bateria cały czas w gripie.
Tom Hagen
20-11-2014, 10:37
Dzięki za info. Przetestujemy, zobaczymy, jak to wygląda ;). Nie chciałbym jednak już na dzień dobry rozwalić ori akumulatora, bo sprawuje się bardzo dobrze, więc wolałem podpytać czy ostrzeżenie jest tak proforma czy faktycznie ma to jakiś związek z szybszym rozładowywaniem przez grip. Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
CODER_BEST
20-11-2014, 18:38
Mam grip tej firmy do D5100 i pierwszy słyszę i nie zaobserwowałem czegoś takiego jak rozładowywanie się ogniw.
kwiatek88
20-11-2014, 20:03
Mam grip tej firmy do D5100 i pierwszy słyszę i nie zaobserwowałem czegoś takiego jak rozładowywanie się ogniw.
Bo to nie jest aż tak szybki proces.Używając aparatu często, np. codziennie nie zauważa się tego.Nie każdy pamięta też, jaki był stan naładowania akumulatora przy odkładaniu do torby czy na półkę.Ale łatwo to sprawdzić. Wkładamy do gripa całkowicie naładowany akumulator i odkładamy nie używając. U mnie po około tygodniu nie było już jednej cegły z trzech w ikonce stanu naładowania. A samo body może leżeć kilka miesięcy nieużywane i stan naładowania pełny.
Co wcale nie znaczy że w Waszych egzemplarzach tak musi być. Było w obydwu moich(różni producenci) i wielu osób opisujących to juz kiedyś na forum.Plus informacje w instrukcji producenta bo użytkownicy zgłaszali problem jako wadę,żądając zwrotu kasy lub naprawy.
CODER_BEST
20-11-2014, 22:39
U mnie się nie uda taki test bo co weekend mam robotę aparatem a nawet w tygodniu czasami :v A te wskazania przez 3 kreski to mnie czasami denerwują strasznie :P To już powinno być więcej tych kresek albo % podane ;ppp bo czasami aaa jeszcze DWIE kilka zdjęć JEB JEDNA i koniec... a czasami może i na jednej kresce sporo zrobić...
Ale ja mam i tak dwie baterie w gripie.
A i jeszcze u mnie jest coś takiego że stan baterii odczytuje z pierwszej baterii tak jakby i jak mi pierwsza padnie to muszę zamieniać miejscami :v
Tom Hagen
21-11-2014, 10:28
Ja używam aparatu typowo amatorsko i czasami zdarza się, że leży on tydzień, dwa lub dłużej nieużywany. Zaczyna mnie to wkurzać, bo dochodzę do wniosku, że poświęcam temu za mało czasu ;). Ale do rzeczy... Żeby uniknąć tego zbyt szybkiego rozładowywania ogniw naturalną rzeczą wydaje się wyjęcie ich z gripa lub ostatecznie demontaż całości, zgodnie z zaleceniami. Nie wiem, jak zniosę ewentualny każdorazowy demontaż ;). Domyślam się, że body samo w sobie ma jakieś dodatkowe źródło zasilania, które podtrzymuje zapamiętane ustawienia. Jak długi może być okres "leżakowania" body bez ogniw żeby nie utracić zapisanych ustawień?
Domyślam się, że body samo w sobie ma jakieś dodatkowe źródło zasilania, które podtrzymuje zapamiętane ustawienia. Jak długi może być okres "leżakowania" body bez ogniw żeby nie utracić zapisanych ustawień?
Body ma dodatkowy wbudowany akumulator do podtrzymania zegara i daty, bez akumulatora ten wbudowany powinien wytrzymać około trzy miesiące lub dłużej.
W przypadku rozładowania wbudowanego akumulatora resetuje się tylko zegar i data i na wyświetlaczu pojawi się migająca ikona CLOCK, pozostałe ustawienia aparatu się nie tracą.
Tom Hagen
21-11-2014, 23:12
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, Meike zakupione.
Tom Hagen
26-11-2014, 14:34
A i jeszcze u mnie jest coś takiego że stan baterii odczytuje z pierwszej baterii tak jakby i jak mi pierwsza padnie to muszę zamieniać miejscami :v
No to w związku z tym jeszcze jedno pytanko, żeby mieć w miarę pełny obraz zagadnienia ;). Czy prąd jest pobierany równomierni z obu ogniw jednocześnie czy może dopiero po rozładowaniu pierwszego body dobiera się do następnego w kolejce?