PDA

Zobacz pełną wersję : D600 Kolory ?

zagan
30-06-2014, 10:56
Witam. Jeden z moich znajomych fotografów zawsze powiadał, że jeśli idzie o kolory, to wszystko można zmienić w PS... Ja się z nim nie do końca zgadzam i uważam po pierwsze, że często wcale nie chodzi o to, żeby nad każdym zdjęciem dłubać w PS, a po drugie, że jednak co matryca to inne możliwości... Miałem d700 i jestem w trakcie przesiadki na d600/d800. Obecnie mam Fuji S5 pro i doznałem szoku jego kolorami i zakresem tonalnym - dużo lepsze niż w d700. Ostatnio robiąc porządki w zdjęciach dochodzę do wniosku, że zdjęcia z d700 są drętwe i oschłe :) Kiepska tonalność (12EV), kiepskie przejścia tonalne, i kiepskie kolory. S5 pro tryska kolorami i przejściami tonalnymi, a rawy są dużo bardziej plastyczne. Nie mogę jednak zadowolić sie tym ostatnim, bo jest strasznie wolny i jednak szumy już nie te.

Canona kolory bardziej mi się podobają niż te Nikona, ale co dziwi, najlepsze puszki Canona mają zakres tonalny na poziomie 12EV! Poza tym Nikon jest bardziej kompatybilny z obiektywami. D800 to to samo co d600 tylko lepsza budowa korpusu, więc nie opłaca mi się dopłacać. Mimo wszystko jestem ciekaw opini na temat kolorów d600, szczególnie w porównaniu do d700?

Dzięki :)

fafniak
30-06-2014, 11:03
O!!!
Idę po browara i popcorn :)

nimnull
30-06-2014, 11:06
Najprostsze rozwiązanie - kup Canona:)
Jeżeli to musi być Nikon warto zaprzyjaźnić się z CNX lub też zrobić profile puszki i bawić się dalej w PS'ie.
Pozdrawiam Mirek

shaolin
30-06-2014, 11:07
zagan, jezeli dla Ciebie D600 i D800 roznia sie tylko obudowa to moze zostan przy S5 ;) i co to znaczy, ze Nikon jest bardziej kompatybilny z obiektywami?

Co do kolorow to D600 lepiej panuje nad balansem bieli. Sensor bedzie lepszy niz w D700. Za to reszta bedzie gorsza (AF, budowa, szybkosc, itd) ;)

Śprotek
30-06-2014, 11:33
Witam. Jeden z moich znajomych fotografów zawsze powiadał, że jeśli idzie o kolory, to wszystko można zmienić w PS... Ja się z nim nie do końca zgadzam i uważam po pierwsze, że często wcale nie chodzi o to, żeby nad każdym zdjęciem dłubać w PS, a po drugie, że jednak co matryca to inne możliwości... Miałem d700 i jestem w trakcie przesiadki na d600/d800. Obecnie mam Fuji S5 pro i doznałem szoku jego kolorami i zakresem tonalnym - dużo lepsze niż w d700. Ostatnio robiąc porządki w zdjęciach dochodzę do wniosku, że zdjęcia z d700 są drętwe i oschłe :) Kiepska tonalność (12EV), kiepskie przejścia tonalne, i kiepskie kolory. S5 pro tryska kolorami i przejściami tonalnymi, a rawy są dużo bardziej plastyczne. Nie mogę jednak zadowolić sie tym ostatnim, bo jest strasznie wolny i jednak szumy już nie te.

Canona kolory bardziej mi się podobają niż te Nikona, ale co dziwi, najlepsze puszki Canona mają zakres tonalny na poziomie 12EV! Poza tym Nikon jest bardziej kompatybilny z obiektywami. D800 to to samo co d600 tylko lepsza budowa korpusu, więc nie opłaca mi się dopłacać. Mimo wszystko jestem ciekaw opini na temat kolorów d600, szczególnie w porównaniu do d700?

Może pokaż jakieś przykłady jasno pokazujące o co chodzi? Jakieś zdjęcie, które ma drętwe kolory i takie, które się tobie podobają? Bo tak to rozmowa bardzo abstrakcyjna

zagan
30-06-2014, 11:58
Nie chcę przesadzać, ale np. AF ponoć niewiele gorszy niż w d700... Poza tym, żebyś wiedział, że gdyby s5pro był dwa razy szybszy i miał dwa razy mniej szumów - to bym przy nim został :) Szkoda, że zaprzestali rozwijać ten projekt.

Do Nikona FX mogę podpiąć zarówno szkła FF jak i DX..., a także obiektywy manualne Nikona. Nikon też lepiej działa z Sigmami...

W Canonie przeszkadza mi AF, a szczególnie fakt, że dziadyga nie zrobi zdjęcia w trybie OneShot, jeśli nie uzyska potwierdzenia, a z kolei tryb ciągły działa dość kiepsko. No i obiektywy, zdarza mi się używać manuale, które w Nikonie są dużo tańsze niż odpowiedniki z AF.. :)

Okej, do wieczora coś powinienem wybrać

GonzoG
30-06-2014, 12:18

Ale mowa o RAWach, czy zdjęciach prosto z puszki ??

Bo jak prosto z puszki, to zapomnij o tym, że w czym innym niż Fuji S Pro będzie więcej jak 8-9 EV DR.

Jak RAWy - bo tylko tu można wykorzystać możliwości matrycy i cały ten DR, TR, itp. - to i tak trzeba bawić się w PS'ie, LR, CNX, C1, itp, więc jaki problem z kolorami ??

zagan
30-06-2014, 12:45
Ale mowa o RAWach, czy zdjęciach prosto z puszki ??

Bo jak prosto z puszki, to zapomnij o tym, że w czym innym niż Fuji S Pro będzie więcej jak 8-9 EV DR.

Jak RAWy - bo tylko tu można wykorzystać możliwości matrycy i cały ten DR, TR, itp. - to i tak trzeba bawić się w PS'ie, LR, CNX, C1, itp, więc jaki problem z kolorami ??

Oczywiście, rawy. Fuji ma jeszcze opcję d-range, ustawiam na 400% (25MB/6mpx...). Balans kolorów w przypadku Fuji jest zdecydowanie częściej poprawny. Jeśli chodzi o zdjęcia spacerowe, to standardowo wypełniam światła, zwiększam trochę kontrast, przejrzystość i wyastrzam. Przy tych ustawieniach w D700 muszę bawić się w kolorze selektywnym, lub podkręcać saturację.. Nie mam niestety już d700, więc nie mogę porównać tych samych zdjęć.

stachmuszel
30-06-2014, 13:17
To dziwne, bo ja w D700 z saturacją jadę zawsze w dół.
A tak w ogóle to swoim postem wsadzasz kij w mrowisko, wiesz co tu się będzie zaraz działo?

Jacek_Z
30-06-2014, 14:54
Nic się nie musi dziać. Szkoda, że kolega po prostu przespał ostatnie pare lat, nie czytał, nie do końca się orientuje w różnicach, a w szczególności w konsekwencjach tych różnic. To tak jak z analogowcami - będą mówić, że dawniej było lepiej, choć w kwestii możliwości sprzetu to absolutnie nieprawda. DR w D800 jest większe niż w S5pro (400%) nawet na najniższych czułościach, na wyższych różnica jest już przepastna wręcz. Przyzwyczajenia z Fuji są szkodliwe przy przesiadce na Nikony (i inne aparaty - Canony itd) i trzeba się ich pozbyć. Bo nikon nie chroni świateł. By mieć to co fuji w światłach to trzeba w nikonie niedoświetlać. Dzięki większemu DR D800 będzie wtedy miał to samo w światłach i w cieniach. (zdjęica z nikona będa wyglądały nieakceptowalnie ciemno - jpg, ale w obróbce RAW to nieistotne) Wyższość S5 to juz tylko legenda. Jedyne co zostaje to inne oddanie koloru - tylko, że ono jest mniej poprawne, więc .. gorsze. Podobnie jak Fuji Velvia. Kolory z niej się podobały, ale one nie były prawdziwe. Wiele osób woli też kolory z kompaktów lub telefonów komórkowych niż z lustrzanek. Czasami odradzam zamianę aparatu czy kupno lustrzanki.

zagan
30-06-2014, 16:43
Dzięki Jacku, ale nie wszystko się zgadza. Tak, stosunkowo rzadko wchodze na forum, choć zanim założyłem ten post poszperałem trochę po necie. Na tym forum jest kilka postów nt. D600, ale liczą one nawet do 600 stron.- przyznaję, przeczytałem około 10%, może to moje lenistwo, a może brak jakiegoś zgrabnego kompendium.

Tak, wiem, że matryce nowych lustrzanek Nikona mają duży zakres tonalny, przekraczający Fuji, i to mnie aukrat cieszy i zachęca. S5pro nie jest moim pierwszym aparatem i nie miał być ostatnim, miałem w życiu około 10 lustrzanek cyfrowych, fuji miało być przejściowe, zawsze byłem go ciekaw. Tak, to, co skrywa się w światłach s5pro zaszokowało mnie, choć po czasie zrozumiałem, że lepiej byłoby, gdyby tyle samo informacji skrywał w cieniach - a tak niestety nie jest. Moim skromnym zdaniem AWB lejpiej sprawdza się w Fuji, szczególnie w świetle sztucznym. Jedyną chyba wadą jest nie miały problem z czerwonym, choć kolor skóry jest dużo lepszy niż w Nikonie... Wcale nie twierdziłem, że matryca z D600/D800 jest gorsza od s5pro :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/epg3te-2.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/epg3te.jpg)

Jacek_Z
30-06-2014, 17:00
Pewnie wiesz dlaczego fuji ma tak dobre DR. Jak lustrzanka ma jeden rodzaj wielkości piksela to tak sie nie da. W Nikonie da sie pokazać rzecz odwrotną - całą czarną klatkę, która po wywołaniu daje prawidłowe zdjęcie. Zrób tak z Fuji :) I to jest to o czym mówię - zmień przyzwyczajenia z S5Pro, bo w żadnej lustrzance (poza fuji, nie produkowanymi) tak nie ma. Kijem Wisły nie zawrócisz, możesz jedynie marudzić ;) bo .. masz przyzwyczajenia.

PS - ja też się nie lubię przesiadać. Nawet na lepsze. Po 3 latach przesiadłem się z Symbiana na Androida. 2 tygodnie temu. Trochę późno ;)

zagan
30-06-2014, 17:15
Ta odwrotność powinna cieszyć, gdyż lepiej niedoświetlić zachowując minimalny czas (lub iso), a później sobie wyciągnąć - mam nadzieję, że d600 dużo lepiej sobie radzi z tym, niż d700 (szumy).

Zawsze miałem Nikony (poza krótkim epizodem z Canonem), więc niby powinienem być przyzwyczajony :) Będę musiał się odzwyczaić, bo bufor i szybkość Fuji nie nadaje się nawet do fotografowania dzieci :)

Borat1979
30-06-2014, 17:18
To teraz w drugą stronę :)

D600

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2p6eOP46yXH64xC5L4lD_rLIcG99dgYJLdmE2KiYlO559ysHB m6stZ0cApf6c7djn2GGLO78_jPPy0lfncJ5W2bFBgr7BpY2yJR 293y3tnxgU/d600.jpg?psid=1)

zagan
30-06-2014, 17:28
Norbercie, no właśnie te szumy... jakie to iso? PS Wszystkie zdjęcia na Twojej stronie wyszły z D600? Dużo przy nich kombinowałeś?

adrianek32
30-06-2014, 18:01
kupuj D600 albo D610 i nie marudz :) bedziesz zadowolony

Borat1979
30-06-2014, 19:09
Norbercie, no właśnie te szumy... jakie to iso? PS Wszystkie zdjęcia na Twojej stronie wyszły z D600? Dużo przy nich kombinowałeś?
Jak sobie wyobrażasz wyciągnięcie 5ev z zdjęcia na którym nie widać zupełnie nic bez szumu?
Spróbuj to zrobić w s5pro i zobacz co z tego wyjdzie.

popi
30-06-2014, 19:52
[...]Miałem d700[...]Ostatnio robiąc porządki w zdjęciach dochodzę do wniosku, że zdjęcia z d700 są drętwe i oschłe :)

Szkoda, że d700 nie wyposażyli tylko w tryb M; być może niektórzy omijali by go wtedy szerokim łukiem i nie wypisywali takich "rzeczy":

Kiepska tonalność (12EV), kiepskie przejścia tonalne, i kiepskie kolory[...]

I to wszystko w kontekście zapisywania plików w nef-ach?!

Rozumiem, że jpg prosto z puszki nie zawsze wyglądał tak jak chciałbym

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/3yys-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img855/4296/3yys.jpg)
ale na dobrze naświetlonego nef-a nigdy nie mogłem narzekać.

zagan
30-06-2014, 20:50
popi1612, "co poeta miał na myśli"? :) Jeśl fotografujesz w studio, to pewnie nie masz problemów z poprawnym naświetleniem, ale zawsze tam, gdzie robimy zdjęcia dość szybko w zmieniających się warunkach (reportaż itp), lub jest po prostu mocne światło (duży kontrast), tam fajnie ratować się możliwością wyciągnięcia czegokolwiek z rawa. 12EV d700 to dużo mniej niż 14 w d600, prawda? Być może masz idealny pomiar światła w oku i jesteś szybki jak struś-pędzi-wiatr w zmienianiu parametrów, ja taki niestety nie jestem i zdarza mi się robić zdjęcia prześwietolne/niedoświetolne - wydaje mi się, że to normalne. Moim zdaniem d700 ma gorsze kolory i przejścia tonalne, być może udowodnię Ci to kiedyś naukowo :) Ale dzięki za fatygę. PS. Super zdjęcie :)

zagan
30-06-2014, 20:59
Jak sobie wyobrażasz wyciągnięcie 5ev z zdjęcia na którym nie widać zupełnie nic bez szumu?
Spróbuj to zrobić w s5pro i zobacz co z tego wyjdzie.

A no właśnie, wyciągnięcie ze świateł nie powoduje powstania szumów, więc to nie jest to samo tylko na odwrót :)

Tak, z Fuji z cieni mogę wyciągnąć maks -1,5EV niestety, później robi się totalna masakra :(

popi
30-06-2014, 21:43
Nigdy nie robiłem zdjęć w studio - mając d700 w 95% korzystałem z pomiaru pkt-owego (rzadko kiedy odważyłem się przejść na matrycowy, już częściej na cw); najczęściej (najchętniej) w trybie M.

zagan, nie zastanawia Cię to co sam napisałeś? Najpierw psioczysz na Nikosia za jego kiepskie 12EV a potem piszesz:

[...]Canona kolory bardziej mi się podobają niż te Nikona, ale co dziwi, najlepsze puszki Canona mają zakres tonalny na poziomie 12EV![...]

Myślę, że rozprawiamy jednak o jpg-ach, nie nef-ach.

PS. Dzięki za miły komplement :)

zagan
30-06-2014, 22:28
Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem? Plusem Nikona jest zakres tonalny, a Canona - kolory...IMO Gdyby 6d miał 14EV, mój dylemat byłby mniejszy :) Oczywiście mówimy cały czas o rawach, bo nawet w rawach widać różnicę między 12 a 14 EV :) PS Nie "psioczę"..., narzekam... :) Aha, no i "gdybym był bogaty.....", to wszystko byłoby prostsze... :) Poza tym, ja byłem tylko ciekaw opinii użytkowników d600 nt. jego kolorów w porównaniu do d700, nie chce się rozczulać, kłócić itd, jeśli uważasz, ze mój post jest debilny, to proszę olej mnie :) (serio :))

Borat1979
30-06-2014, 22:40
Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem? Plusem Nikona jest zakres tonalny, a Canona - kolory...Kolejna bajka... ech ile można te bzdury w kółko powtarzać?

popi
30-06-2014, 22:46
zagan, nie przesadzaj, "porozmawiać" zawsze warto a kłócić się nie miałem zamiaru ;) Może to ja niezbyt dobrze zrozumiałem Twoje wypowiedzi...

Idę pooglądać "piłkę kopaną", narka :)

zagan
30-06-2014, 22:54
zagan, nie przesadzaj, "porozmawiać" zawsze warto a kłócić się nie miałem zamiaru ;) Może to ja niezbyt dobrze zrozumiałem Twoje wypowiedzi...

Idę pooglądać "piłkę kopaną", narka :)

Spoko papi :)

Kolejna bajka... ech ile można te bzdury w kółko powtarzać?

A co jest bzdurą? Bzdurne są tego typu odpowiedzi :) 5d mkIII - 11,7EV, d800 - 14,4EV. Kolory ok, kwestia estetyki i gustu, ale żeby od razu jakaś bzdura?? :) PS Po nikim nie powtarzam :)

Borat1979
30-06-2014, 23:00
A co jest bzdurą?
Bredzenie o lepszych kolorach canona

zagan
30-06-2014, 23:04
Bredzenie o lepszych kolorach canona

A co, może pobredzisz o lepszych kolorach Nikona??? Canon ma lepsze, ehhhheee :) Idź lepiej na piwo, a może już za późno?? :)))

nimnull
30-06-2014, 23:07
Jak już napisałem w pierwszym poście, kup Canona. W końcu efekt jest najważniejszy. Nie myśl co by było gdyby.
Pozdrawiam Mirek

Borat1979
30-06-2014, 23:09
A co, może pobredzisz o lepszych kolorach Nikona??? Canon ma lepsze, ehhhheee :) Idź lepiej na piwo, a może już za późno?? :)))
Robiłem zdjęcia Canonem i Nikonem, to jaki uzyskamy kolory to tylko i wyłącznie kwestia sposobu obróbki.

A piwa już dwa zrobiłem oglądają meczyk :)

zagan
30-06-2014, 23:23
Jak już napisałem w pierwszym poście, kup Canona. W końcu efekt jest najważniejszy. Nie myśl co by było gdyby.
Pozdrawiam Mirek

Ok, dzięki.

Robiłem zdjęcia Canonem i Nikonem, to jaki uzyskamy kolory to tylko i wyłącznie kwestia sposobu obróbki.

A piwa już dwa zrobiłem oglądają meczyk :)

Ja też robiłem C i N, i mam odmienne zdanie, ale mniejsza z tym, nie mam pod ręką C i N żeby wrzucać sample i porównania.
A co do piwa, może na trzecie? :))

Ok, proponuje zamknąć. Dobranoc! :)

Borat1979
30-06-2014, 23:25
A co do piwa, może na trzecie? :))
Trzecie już jest w trakcie :) A to nie koniec bo jak tak dalej pójdzie to dojdzie dogrywka i trzeba będzie skoczyć do nocnego :)

Serioz
30-06-2014, 23:43
Nie ma czegoś takiego jak lepsze kolory Canona, Nikona czy innego systemu. Szanowny Fatman udowodnił. Idźmy robić zdjęcia.

irek6311
01-07-2014, 00:31
Ja na trzeżwo napiszę że Nikon D600/D800 kolory nawet z jpg ma poprawne a jak przekłamie lekko to Photoshop to naprawi ,
w RAW zero problemu z kolorami i tu marka aparatu nieistotna a jak ktoś twierdzi inaczej to herezje propaguje :roll:
D700 ma matrycę z pierwszych CMOS jakie Nikon wprowadził więc Canon trochę był lepszy bo wcześniej CMOS wprowadził ...
matryce CMOS z D600/D800 to już inna bajka ta piękniejsza (dopracowana) i trudno teraz narzekać że Canon coś ma lepszego .

GonzoG
01-07-2014, 02:49
Nie ma czegoś takiego jak lepsze kolory Canona, Nikona czy innego systemu. Szanowny Fatman udowodnił. Idźmy robić zdjęcia.

Ależ jest. Ale tylko jeśli chodzi o JPEGi.

@zagan - jak piszesz o RAWach, to co mają do tego kolory z puszki ?? Raczej aplikacja do wołania RAWów.

popi
01-07-2014, 08:24
Na "dzień dobry" chciałbym spytać jak duży wpływ ma tonalność matrycy na kolorystykę bądź kolorystyka na tonalność?

Widziałem fantastyczne zdjęcia z d90 i kiepskie z d4/s (na pbase często można zobaczyć "ładne" surowizny wychodzące prosto z puszki) i konkluzja nasuwa się sama, że jeśli ktoś chce mieć dobre kolory to powinien nauczyć się - przynajmniej podstaw - obróbki.

Gdybym nastawiał się tylko na jpg-i to pewnie sprzedałbym graty N i kupił w ciemno fufu ale jako, że (jak sam autor napisał "[...]zdarza mi się robić zdjęcia prześwietolne/niedoświetolne - wydaje mi się, że to normalne[...]") czasem coś spieprzę z naświetleniem to wolę jednak bazować na nef-ach a do tych, tak czy inaczej, trzeba trochę przysiąść.

kuuubu
02-07-2014, 12:09
Ah te kolory... cos w tym jest, kiedyś przez krótki czas posiadałem C 5dmkII i rzeczywiście kolory były Fajne dla mnie, trudno określić dokładnie co to znaczy "fajne" może nie miały tyle żółtego w sobie, może był tylko chłodniejsze... Ale generalnie Ergonomia i AF spowodowały ze moja historia z C była krótka. Obecnie posiadam d610 i powiem szczerze że to jest to czego oczekiwałem od aparatu, wreszcie. (teraz tylko dobrać szkła)

Pytanie - podczas wywoływania Raw z Nikona d90 w CameraRAW (8.1) są dostępne różne profil kolorystyczne czy w nowszych wersjach są dostępne jakieś do d610 lub czy można je jakoś dograć ? gdyż jeszcze nie ma ColorChecker-a.

nimnull
02-07-2014, 12:15
Pisałem już w innym wątku i tu też mogę napisać, ACR ma odpowiedniki profili dostępnych puczce. Starsze puszki miału dodatkowe profile, nowe nie - więc jak mogą być odpowiedniki nieistniejących profili?
Pozdrawiam Mirek