Zobacz pełną wersję : D5200 raw+jpeg=2*nef
rospondek
27-06-2014, 22:38
Witam
przybywam z dość dziwnym "problemem". Żeby nie było, przeszukałem sieć ale nijak nie mogę nic podobnego znaleźć. Jedyne co dostaję to setki stron tłumaczące jaka jest różnica między RAW a JPG i czemu jedno jest lepsze od drugiego...
Przy ustawieniu jakości RAW+JPG po zrobieniu zdjęcia robią się dwa pliki, co jest ok, jednak 'niestety' oba to NEF. Na podglądzie w aparacie w info mam pięknie opisaną nazwę pliku jpg w stylu DSC_0096.jpg ale po otwarciu exploratora w windowsie mam dwa pliki DSC_0096.NEF przy czym jeden jest rozpoznany jako typ pliku NEF, a drugi bez rozpoznanego typu. Oba w tym samym rozmiarze (jakieś 30MB) itd, itp. Innymi słowy dwa identyczne pliki.
Przy ustawieniu zapisu tylko na jpg wszystko jest ok. Plik zapisuje się jako jpg bez problemów. Użycie efektów czy trybów zdjęć też wrzuca jpg. Ale jakakolwiek kombinacja RAW z jpg (L, M, S, Fine itp) daje dwa pliki NEF.
Powiem tak, nie jest to jakiś drastyczny problem, bo z NEF'ami u siebie na kompie sobie poradzę, ale w wypadku podpinania na krótko do innego kompa byłoby miło mieć od razu dostępnego JPG, do szybkiego skopiowania, oglądnięcia itp.
Enyłej, spotkał się ktoś z taką sytuacją? Przeszukałem instrukcję, menu, wujka googla ale sam aparat mam od całych trzech dni i za bardzo nie wiem co mogłem przeoczyć.
Z góry dziękuję.
W jaki sposób zgrywasz pliki na komputer, jakim programem? Używasz czytnika kart czy podłączasz aparat kabelkiem? Próbowałeś zgrywać na inny komputer?
Mi kiedyś komputer przestał widzieć nefy. Potem znów zaczął sam z siebie i jak dotąd widzi.
rospondek
28-06-2014, 00:16
Powiem tak. To jakaś zagadka przyrodnicza lub widzimisię Windowsa.
Aparat podpinany USB jak każdy z którym miałem do tej pory do czynienia.
Przy przeciąganiu zdjęć z katalogu aparatu do katalogu na HDD windows najwyraźniej, głupieje widząc poniższe w jednym miejscu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/1580e13-2.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/1580e13.jpg)
120 to sam RAW. Windows jakoś nie potrafił nawet określić typu pliku.
121 to zdjęcie RAW+JPG. Jak widać windows widzi je jako dwa pliki RAW o tym samym rozmiarze ale tylko jeden opisany jako typ NEF.
122 Przy zmianie zapisu na samo JPG, czyta plik JPG.
Import zdjęć z aparatu (ten zwykły windowsowy) odczynił magię i nagle 21MB plik NEF stał się po skopiowaniu 8MB plikiem JPG.
Przedziwne zachowanie, bo do tej pory zwykłe przeciąganie plików między aparatami, a katalogami windowsa działało bezproblemowo.
Tak czy inaczej wielkie dzięki za sugestię! W sumie nie pomyślałbym, że import windowsa może rozwiązać sprawę widząc taką zawartość katalogu ;)
Dzięki temu też wiem, że 40 zdjęć (RAW+JPG) nie zajmuje na karcie ponad 1GB tylko jakąś połowę z tego, a windows nie potrafi liczyć ;)
adrianek32
28-06-2014, 00:21
sprawdz na innym kompie bo moze to byc wina stystemu a nie zapisu na karcie
rospondek, spróbuj zgrywać przez czytnik.
lajkonik
28-06-2014, 06:32
Miałem podobna sytuację. Windows w reakcji na NEFa straszył kilkoma wyskakującymi oknami. Przy próbach przeglądania zdjęć tak samo. Teraz fotki zrzucam czytnikiem i przeglądam Fast Stonem i po problemie.
MariuszJ
28-06-2014, 07:46
Widzimisię Windowsa, znane od najazdu szwedzkiego. Czytnik ma same zalety, kosztuje grosze.
Andrzej1974
28-06-2014, 09:15
Taaa, to na pewno wszystko jest wina Windowsa... ;-)
Poniżej dołączam obrazek z tego, jak znienawidzony przez wielu Windows 8.1, znakomicie czyta NEFy i JPEGi (a tfuj, że też MS musiał taki "badziew" z jakimiś tam kafelkami, na których nie da się pracować, wydać ;-)). Jak widać Windows 8.1 radzi sobie bez najmniejszych problemów z odczytywaniem (i nie tylko) typów plików...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img31.otofotki.pl/obrazki/qj308_NEF_JPEG.jpg)
rospondek
28-06-2014, 09:33
Dzięki wielkie koledzy. Windows i tyle. Egzystuję jeszcze na XP i to pewnie z tym związane ;)
Myślałem, że aparat coś nie tak zapisuje ale w takiej sytuacji nie mam się czym martwić :)
FastStone też się przyda.
P.S.
Andrzej, jeden plus nie przysłoni pozostałych minusów :D
Andrzej1974
28-06-2014, 09:36
Dzięki wielkie koledzy. Windows i tyle. Egzystuję jeszcze na XP i to pewnie z tym związane [...]
Zmień XP na Windows 8.1 a wszystko będzie ok.
P.S.
Andrzej, jeden plus nie przysłoni pozostałych minusów :D
To Twoje zdanie... ;-) Ja mam całkowicie odmienne.
rospondek
28-06-2014, 09:51
Jeżeli zmienię to na 7, on zapewne też nie ma problemów z nef'ami (chyba, że ktoś mnie wyprowadzi z błędu). Do tego jest obecnie bardziej przewidywalny. Z 8.1 mam do czynienia w pracy i to jeden wielki koszmar żyjący własnym życiem jeśli nie używasz go w większości do multimediów ;)
Andrzej1974
28-06-2014, 10:27
Twój wybór.... ;-)
Co do Windows 8 to używam go odkąd była publicznie dostępna jego beta. Wcześniej byłem wręcz zakochany w Windows 7 i nie wyobrażałem sobie innego systemu. Miłość do niego jednak szybko minęła i dzisiaj Windows 8.1 używam do wszystkiego. I szczerze mówiąc wcale nie żałuję przejścia z Siódemki na Ósemkę, która jak dotąd mnie nie zawiodła, jest całkowicie przewidywalna, co w przypadku Windows-a może brzmieć trochę dziwnie (w Siódemce dość często miałem "ekrany śmierci", co było niezwykle irytujące)... wydajniejsza, bezpieczniejsza... etc. Co nie zmienia faktu, że Ty możesz pracować nadal na XP (znam takich, którzy nie chcą na oczy widzieć innych systemów aniżeli XP bo jest dla nich "najlepszym z Windowsów"), Viście czy Windows 7. Jak już wspomniałem wcześniej... to Twój wybór. Ja pozostanę przy tej "nieszczęsnej dla wielu" Ósemce bo jest to bardzo dobry i bardzo dopracowany system.
P.S. Mam nadzieję, że nie wywołam kolejnej jałowej przepychanki nt. systemów bo nie taki był mój zamiar. Tutaj wyraziłem jedynie swoje zdane nt. systemów, w kontekście odczytu lub jego braku, typów plików z lustrzanki.
Dzięki wielkie koledzy. Windows i tyle. Egzystuję jeszcze na XP i to pewnie z tym związane ;)...
Mam na laptopie XP i nigdy nie miałem problemów opisanych tu przez rospondek Bez problemu czyta nefy i jpg z różnych aparatów. Może i wina XP ale chyba jak coś jest namieszane w systemie.
Moim zdaniem nie jest to wina ani Nikona ani Windowsa. Stawiam na dllki do czytania NEFów (XP chyba natywnie żadnych RAWów nie rozpoznaje) albo pokrzaczonych skojarzeń plików. Proponuję przeinstalować biblioteki czytające RAWy.
MariuszJ
28-06-2014, 22:14
To wina windowsowych procedur obsługi urządzenia typu Aparat, uwzględniających tylko jeden rodzaj pliku z obrazkiem. Dlatego czytnik załatwia sprawę.