Witam
przybywam z dość dziwnym "problemem". Żeby nie było, przeszukałem sieć ale nijak nie mogę nic podobnego znaleźć. Jedyne co dostaję to setki stron tłumaczące jaka jest różnica między RAW a JPG i czemu jedno jest lepsze od drugiego...
Przy ustawieniu jakości RAW+JPG po zrobieniu zdjęcia robią się dwa pliki, co jest ok, jednak 'niestety' oba to NEF. Na podglądzie w aparacie w info mam pięknie opisaną nazwę pliku jpg w stylu DSC_0096.jpg ale po otwarciu exploratora w windowsie mam dwa pliki DSC_0096.NEF przy czym jeden jest rozpoznany jako typ pliku NEF, a drugi bez rozpoznanego typu. Oba w tym samym rozmiarze (jakieś 30MB) itd, itp. Innymi słowy dwa identyczne pliki.
Przy ustawieniu zapisu tylko na jpg wszystko jest ok. Plik zapisuje się jako jpg bez problemów. Użycie efektów czy trybów zdjęć też wrzuca jpg. Ale jakakolwiek kombinacja RAW z jpg (L, M, S, Fine itp) daje dwa pliki NEF.
Powiem tak, nie jest to jakiś drastyczny problem, bo z NEF'ami u siebie na kompie sobie poradzę, ale w wypadku podpinania na krótko do innego kompa byłoby miło mieć od razu dostępnego JPG, do szybkiego skopiowania, oglądnięcia itp.
Enyłej, spotkał się ktoś z taką sytuacją? Przeszukałem instrukcję, menu, wujka googla ale sam aparat mam od całych trzech dni i za bardzo nie wiem co mogłem przeoczyć.
Z góry dziękuję.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami