Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Question D5200 raw+jpeg=2*nef

Witam
    przybywam z dość dziwnym "problemem". Żeby nie było, przeszukałem sieć ale nijak nie mogę nic podobnego znaleźć. Jedyne co dostaję to setki stron tłumaczące jaka jest różnica między RAW a JPG i czemu jedno jest lepsze od drugiego...

Przy ustawieniu jakości RAW+JPG po zrobieniu zdjęcia robią się dwa pliki, co jest ok, jednak 'niestety' oba to NEF. Na podglądzie w aparacie w info mam pięknie opisaną nazwę pliku jpg w stylu DSC_0096.jpg ale po otwarciu exploratora w windowsie mam dwa pliki DSC_0096.NEF przy czym jeden jest rozpoznany jako typ pliku NEF, a drugi bez rozpoznanego typu. Oba w tym samym rozmiarze (jakieś 30MB) itd, itp. Innymi słowy dwa identyczne pliki.

Przy ustawieniu zapisu tylko na jpg wszystko jest ok. Plik zapisuje się jako jpg bez problemów. Użycie efektów czy trybów zdjęć też wrzuca jpg. Ale jakakolwiek kombinacja RAW z jpg (L, M, S, Fine itp) daje dwa pliki NEF.

Powiem tak, nie jest to jakiś drastyczny problem, bo z NEF'ami u siebie na kompie sobie poradzę, ale w wypadku podpinania na krótko do innego kompa byłoby miło mieć od razu dostępnego JPG, do szybkiego skopiowania, oglądnięcia itp.

Enyłej, spotkał się ktoś z taką sytuacją? Przeszukałem instrukcję, menu, wujka googla ale sam aparat mam od całych trzech dni i za bardzo nie wiem co mogłem przeoczyć.

Z góry dziękuję.

Domyślnie

W jaki sposób zgrywasz pliki na komputer, jakim programem? Używasz czytnika kart czy podłączasz aparat kabelkiem? Próbowałeś zgrywać na inny komputer?
    Mi kiedyś komputer przestał widzieć nefy. Potem znów zaczął sam z siebie i jak dotąd widzi.

Talking

Powiem tak. To jakaś zagadka przyrodnicza lub widzimisię Windowsa.

Aparat podpinany USB jak każdy z którym miałem do tej pory do czynienia.

Przy przeciąganiu zdjęć z katalogu aparatu do katalogu na HDD windows najwyraźniej, głupieje widząc poniższe w jednym miejscu.

120 to sam RAW. Windows jakoś nie potrafił nawet określić typu pliku.
    121 to zdjęcie RAW+JPG. Jak widać windows widzi je jako dwa pliki RAW o tym samym rozmiarze ale tylko jeden opisany jako typ NEF.
    122 Przy zmianie zapisu na samo JPG, czyta plik JPG.

Import zdjęć z aparatu (ten zwykły windowsowy) odczynił magię i nagle 21MB plik NEF stał się po skopiowaniu 8MB plikiem JPG.
    Przedziwne zachowanie, bo do tej pory zwykłe przeciąganie plików między aparatami, a katalogami windowsa działało bezproblemowo.

Tak czy inaczej wielkie dzięki za sugestię! W sumie nie pomyślałbym, że import windowsa może rozwiązać sprawę widząc taką zawartość katalogu
    Dzięki temu też wiem, że 40 zdjęć (RAW+JPG) nie zajmuje na karcie ponad 1GB tylko jakąś połowę z tego, a windows nie potrafi liczyć

Domyślnie

sprawdz na innym kompie bo moze to byc wina stystemu a nie zapisu na karcie
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

rospondek, spróbuj zgrywać przez czytnik.
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Miałem podobna sytuację. Windows w reakcji na NEFa straszył kilkoma wyskakującymi oknami. Przy próbach przeglądania zdjęć tak samo. Teraz fotki zrzucam czytnikiem i przeglądam Fast Stonem i po problemie.
    D5100, 18-55 mm f/3.5-5.6G VR, 35 mm f/1.8G, 50 mm f/1.8G, 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR, SLIK pro 330DX

Domyślnie

Widzimisię Windowsa, znane od najazdu szwedzkiego. Czytnik ma same zalety, kosztuje grosze.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Taaa, to na pewno wszystko jest wina Windowsa...

Poniżej dołączam obrazek z tego, jak znienawidzony przez wielu Windows 8.1, znakomicie czyta NEFy i JPEGi (a tfuj, że też MS musiał taki "badziew" z jakimiś tam kafelkami, na których nie da się pracować, wydać ). Jak widać Windows 8.1 radzi sobie bez najmniejszych problemów z odczytywaniem (i nie tylko) typów plików...

Nikon

Domyślnie

Dzięki wielkie koledzy. Windows i tyle. Egzystuję jeszcze na XP i to pewnie z tym związane
    Myślałem, że aparat coś nie tak zapisuje ale w takiej sytuacji nie mam się czym martwić
    FastStone też się przyda.

P.S.
    Andrzej, jeden plus nie przysłoni pozostałych minusów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rospondek Zobacz posta
    Dzięki wielkie koledzy. Windows i tyle. Egzystuję jeszcze na XP i to pewnie z tym związane [...]
    Zmień XP na Windows 8.1 a wszystko będzie ok.

Cytat Zamieszczone przez rospondek Zobacz posta
    P.S.
    Andrzej, jeden plus nie przysłoni pozostałych minusów
    To Twoje zdanie... Ja mam całkowicie odmienne.
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów