Zobacz pełną wersję : dziwny problem z AF w d7100
Cześć
Założę osobny wątek, bo chyba napisałem niepotrzebnie w wątku ogólnym, w którym trwa dyskusja o czymś zupełnie innym...
Mam d7100 od niedawna, przesiadłem się z d90. Generalnie jestem bardzo zadowolony, np moja 35mm 1.8 lubi się z nowym body zdecydowanie lepiej. Dzisiaj trochę się miałem pobawić w porównanie dwóch szkieł
Sigma 17-70 2.8-4 OS
i kitowy Nikkor 18-105
zacząłem strzelać zdjęcia testowe i przy jednym ujęciu okazało się, że aparat nie może sobie za nic poradzić z ostrością. Punktowo na okno, czy róg dachu - nie ma problemu
Ale Jak ustawię AF 51 polowy, automatyczny, (tryb single af) to oba szkła prawie w ogóle sobie nie radzą... Na 10 strzałów może 1 wyjdzie ok, reszta jak poniżej.
Mam aparat nadający się do serwisu?
tak wygląda większość zdjęć (przy czym aparat sygnalizuje poprawny focus i pokazuje 1-2 punkty gdzie niby złapał ostrość)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/d7100af/DSC_0852.JPG)
a tak, jak użyję AF punktowego
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/d7100af/DSC_0853.JPG)
Nie wiem co robić, bo generalnie AF działa, boję się, że jak go odniosę do fotojokera, to kolo włączy aparat, wyostrzy na cokolwiek w sklepie i stwierdzi, że oszalałem :) A na karcie kilkanaście zdjęć zrobionych na ten dom i każde nieostre.
Masz to co ustawiłeś.
Przy automatycznym wyborze punktu nie licz, że aparat będzie trafiał dobrze. Ustawia on ostrość w oparciu o wszystkie punkty, a to często powoduje, że zupełnie nie trafia. Wystarczy paproch na obiektywie, czy jakiś paproch na czujniku AF i masz niesprawny AF.
Masz to co ustawiłeś.
Przy automatycznym wyborze punktu nie licz, że aparat będzie trafiał dobrze. Ustawia on ostrość w oparciu o wszystkie punkty, a to często powoduje, że zupełnie nie trafia. Wystarczy paproch na obiektywie, czy jakiś paproch na czujniku AF i masz niesprawny AF.
Ale nie wydaje Ci się, że ten kadr nie powinien być wyzwaniem dla tego super-hiper 51 punktowego AF? Te dachówki tak potrafią zmylić AF, czy co?
A jak sprawdzić czy mam paprocha na czujniku AF? Może to przez to...
Ale nie wydaje Ci się, że ten kadr nie powinien być wyzwaniem dla tego super-hiper 51 punktowego AF? Te dachówki tak potrafią zmylić AF, czy co?
A jak sprawdzić czy mam paprocha na czujniku AF? Może to przez to...
Każdy kadr może być wyzwaniem, poza wyraźną ścianą będącą dokładnie w płaszczyźnie ostrości. Szczególnie jak każesz aparatowi wybrać gdzie ma ustawić ostrość - to nie jest żaden inteligentny system, a głupia maszyna. Jak choć jeden z parametrów będzie odbiegał od założonych norm, to jest doopa.
Sprawdź jak ustawia ostrość na każdym punkcie - jak na którymś będą chociaż niewielkie problemy, to znaczy, że możesz mieć coś na obiektywie, lustrach lub czujniku AF.
MackEstrite
27-05-2014, 00:40
a taka sytuacja w której automat się gubi, powtarza się stale, niezależnie od kadru? czy tylko w tym pojedynczym przypadku jest z tym problem?
Zadam może głupie pytanie, ale czy przypadkiem te zdjęcia nie były robione przez szybę w oknie?
Zadam może głupie pytanie, ale czy przypadkiem te zdjęcia nie były robione przez szybę w oknie?
U mnie D90 przez szybę trafia, może nie zawsze ale 90 %
U mnie D90 przez szybę trafia, może nie zawsze ale 90 %
U mnie różnie z tym bywa - zależy od tego jak brudna szyba i jak daleko się od niej stoi.
Te dachówki tak potrafią zmylić AF, czy co?
To jest bardzo możliwe. Miałem to samo w D90 kiedy ostrzyłem na dach z regularnym wzorem dachówek. Nawet na pojedynczym polu AF nie chciał wyostrzyć.
Zresztą w instrukcji masz napisane, że może źle ostrzyć jeśli "na obiekcie występują przede wszystkim regularne wzory geometryczne" (str. 72).
gienia74
28-05-2014, 19:15
Widzę że kolega simonx mieszka w bloku zaraz za mną :)
kszysiek2
28-05-2014, 19:44
a jak wyczyścić czujnik AF?
a jak wyczyścić czujnik AF?
Zdjąć obiektyw, podnieść lustro (ręcznie) i przedmuchać czujnik (jest na dole komory), jak nie pomoże, to można spróbować na mokro, ale trzeba sobie do tego zrobić specjalną szpatułkę. Nie używać patyczków do uszu i im podobnych.
mamil_km
29-05-2014, 07:05
Moim zdaniem to nie jest zabrudzenie czujników, AF fazowy przy regularnych wzorach zwłaszcza jak zaczynasz ostrzyć z minimalnej potrafi tak zgłupieć. Miałem to w każdym nikonie raz na jakiś czas w zależności od obiektu. To trochę tak jak byś ostrzył na coś przez firankę jak af jest bliższy firance to na nią wyostrzy , jak jest na obiekcie kontrastowym daleko poza oknem, to wyostrzy na tym dalekim obiekcie. Spróbuj ostrzyć od nieskończoności i zobacz jak się będzie zachowywać.
A jeszcze taki test: ustaw na statywie i spróbuj ostrzyć przez szybę, a potem z otwartym oknem (na statywie, więc wyniki powinny być porównywalne). Może ten super-hiper 51-polowy AF jest tak czuły, że jednak ostrzy na brudną szybę? ;)
MackEstrite
a taka sytuacja w której automat się gubi, powtarza się stale, niezależnie od kadru? czy tylko w tym pojedynczym przypadku jest z tym problem?
Jak na razie (aparat mam dość krótko) tylko w tym pojedynczym przypadku. Zdziwiło mnie to o tyle, że nie pamiętam, żeby D90 kiedykolwiek miało problem, a też wyłaziłem na balkon cyknąć fotę ot tak, dla testu obiektywu np.
Zdjęcie nie było robione przez szybę.
Generalnie pogodziłem się z tym, że dachówki pokonały 51 polowy AF z D4 :) Być może d90 nie miał problemów, bo miał jeden punkt krzyżowy i nie miał dylematów, na który punkt ustawiać, a tutaj system głupieje.
Ot, taka ciekawostka i tylko można się zastanowić, czy było warto dopłacać 1000zł do tego AF, skoro on taki głupi :) Ale może lepiej tego nie robić, bo człowiek szybciej osiwieje.
gienia74
Widzę że kolega simonx mieszka w bloku zaraz za mną
LOL! :D
gienia74
29-05-2014, 14:26
Widzę że kolega simonx mieszka w bloku zaraz za mną
LOL! :D
A kolega tutaj mieszka na stałe studiuje, pracuje?
Może jak po wakacjach kupię moje pierwsze lustro to kiedyś się wybierzemy i mi kolega kilka rad udzieli ew. może się uda pofotografować razem :)
A kolega tutaj mieszka na stałe studiuje, pracuje?
Może jak po wakacjach kupię moje pierwsze lustro to kiedyś się wybierzemy i mi kolega kilka rad udzieli ew. może się uda pofotografować razem :)
Mieszka na stałe, także czemu nie :)