Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie dziwny problem z AF w d7100

Cześć

Założę osobny wątek, bo chyba napisałem niepotrzebnie w wątku ogólnym, w którym trwa dyskusja o czymś zupełnie innym...

Mam d7100 od niedawna, przesiadłem się z d90. Generalnie jestem bardzo zadowolony, np moja 35mm 1.8 lubi się z nowym body zdecydowanie lepiej. Dzisiaj trochę się miałem pobawić w porównanie dwóch szkieł
    Sigma 17-70 2.8-4 OS
    i kitowy Nikkor 18-105

zacząłem strzelać zdjęcia testowe i przy jednym ujęciu okazało się, że aparat nie może sobie za nic poradzić z ostrością. Punktowo na okno, czy róg dachu - nie ma problemu
    Ale Jak ustawię AF 51 polowy, automatyczny, (tryb single af) to oba szkła prawie w ogóle sobie nie radzą... Na 10 strzałów może 1 wyjdzie ok, reszta jak poniżej.

Mam aparat nadający się do serwisu?

tak wygląda większość zdjęć (przy czym aparat sygnalizuje poprawny focus i pokazuje 1-2 punkty gdzie niby złapał ostrość)

a tak, jak użyję AF punktowego

Nie wiem co robić, bo generalnie AF działa, boję się, że jak go odniosę do fotojokera, to kolo włączy aparat, wyostrzy na cokolwiek w sklepie i stwierdzi, że oszalałem A na karcie kilkanaście zdjęć zrobionych na ten dom i każde nieostre.
    Ostatnio edytowane przez simonx ; 25-05-2014 o 15:41
    D7100, SB900, N35 1.8, N18-105, S10-20, N55-200 VR, S17-50 2.8

Uprawnienia umieszczania postów