Zobacz pełną wersję : Grip do D5100
Dino1984
22-05-2014, 08:09
Kiedyś interesowałem się tematem gripów do D5100, ale wtedy okazało się, że takowych nie ma.
Tymczasem przeglądając sobie ofertę jednego ze sklepów, szukając czegoś zupełnie innego trafiłem na coś takiego:
http://www.abfoto.pl/akcesoria-fotograficzne-photoolex-dslr-battery-grip-nikon-d5100-d3100-o_l_54_1987.html
Z opisu wynika, że grip ten jest w pełni funkcjonalny (dodatkowy spust też działa) i dedykowany do D5100 i D3100. Czy ktoś miał okazję się tym pobawić i może się podzielić opinią?
Jest cala masa gripów do D5100, ale to raczej pojemniki na baterie niż grup ze spustem.
Spust podłączasz kablem do gniazda GPS w aparacie i tyle funkcji gripa.
Nikon nie przewidział gripów do tych serii aparatów.
madebyzosiek
22-05-2014, 09:08
Jest cala masa gripów do D5100, ale to raczej pojemniki na baterie niż grup ze spustem.
Spust podłączasz kablem do gniazda GPS w aparacie i tyle funkcji gripa.
Nikon nie przewidział gripów do tych serii aparatów.
Dokładnie tak, to raczej pojemniki na dwie baterie...
Dino1984
22-05-2014, 10:08
Hmmm... Po mojemu grip ma dwie funkcje - poprawić ergonomię trzymania w pozycji pionowej i być "pojemnikiem na baterie". Czy coś przeoczyłem? Jeśli nic nie przeoczyłem to dlaczego ten grip nie jest gripem (czy ten kabelek do spustu jest na prawdę aż tak dramatyczny?)?
czy jest dramatyczny no jak ci cos dynda kawal kabla przy aparacie mnie by to irytowalo zwlaszcza jesli chodzi o grip a nie np lampe, tak jak koledzy pisali jako dodatkowa bateria plus lepszy chwyt bedzie ok, jako dodatkowy spust porazka,
ps dlaczego by mnie to irytowalo? a no ze wzgledu moze nie na kabel lecz na to ze jedno gniazdo by bylo otwarte czyli odstajaca guma w trakcie korzystania ze spustu
Dino1984
22-05-2014, 10:34
Ok, wygląda na to, że muszę pójść do sklepu, przymierzyć, pomacać...
kwiatek88
22-05-2014, 10:35
Mam i użytkuję.Podpięty kabelek i otwarta klapka rzeczywiście przeszkadza,zwłaszcza przy wyjmowaniu-wkładaniu do torby lub plecaka więc prawie nie korzystam.Ale trzymanie poprawiło się znacząco(kiedyś cieszyłem się że mały i lekki).
Poza tym są już modele z dodatkową szufladą na 6xAA,co właśnie mnie zmotywowało do zakupu.