Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Grip do D5100

Domyślnie Grip do D5100

Kiedyś interesowałem się tematem gripów do D5100, ale wtedy okazało się, że takowych nie ma.
    Tymczasem przeglądając sobie ofertę jednego ze sklepów, szukając czegoś zupełnie innego trafiłem na coś takiego:

http://www.abfoto.pl/akcesoria-fotog...l_54_1987.html

Z opisu wynika, że grip ten jest w pełni funkcjonalny (dodatkowy spust też działa) i dedykowany do D5100 i D3100. Czy ktoś miał okazję się tym pobawić i może się podzielić opinią?
    Mam lustrzankę, jestę fotografę!

Domyślnie

Jest cala masa gripów do D5100, ale to raczej pojemniki na baterie niż grup ze spustem.
    Spust podłączasz kablem do gniazda GPS w aparacie i tyle funkcji gripa.

Nikon nie przewidział gripów do tych serii aparatów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jest cala masa gripów do D5100, ale to raczej pojemniki na baterie niż grup ze spustem.
    Spust podłączasz kablem do gniazda GPS w aparacie i tyle funkcji gripa.

Nikon nie przewidział gripów do tych serii aparatów.
    Dokładnie tak, to raczej pojemniki na dwie baterie...

Domyślnie

Hmmm... Po mojemu grip ma dwie funkcje - poprawić ergonomię trzymania w pozycji pionowej i być "pojemnikiem na baterie". Czy coś przeoczyłem? Jeśli nic nie przeoczyłem to dlaczego ten grip nie jest gripem (czy ten kabelek do spustu jest na prawdę aż tak dramatyczny?)?

Domyślnie

czy jest dramatyczny no jak ci cos dynda kawal kabla przy aparacie mnie by to irytowalo zwlaszcza jesli chodzi o grip a nie np lampe, tak jak koledzy pisali jako dodatkowa bateria plus lepszy chwyt bedzie ok, jako dodatkowy spust porazka,

ps dlaczego by mnie to irytowalo? a no ze wzgledu moze nie na kabel lecz na to ze jedno gniazdo by bylo otwarte czyli odstajaca guma w trakcie korzystania ze spustu
    d750 + d800+dk17m+dk19+ gripy newell+> nikkor 28 1.8g , Jupiter 37a, sigma 35 art, sigma 24 art, sigma 50 art, sigma 85 art +> sb910 + 400ws z aku +yn685 -> kiev 60 + sonnar 180
    https://500px.com/witoldpiotrowski

Domyślnie

Ok, wygląda na to, że muszę pójść do sklepu, przymierzyć, pomacać...

Domyślnie

Mam i użytkuję.Podpięty kabelek i otwarta klapka rzeczywiście przeszkadza,zwłaszcza przy wyjmowaniu-wkładaniu do torby lub plecaka więc prawie nie korzystam.Ale trzymanie poprawiło się znacząco(kiedyś cieszyłem się że mały i lekki).
    Poza tym są już modele z dodatkową szufladą na 6xAA,co właśnie mnie zmotywowało do zakupu.
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Uprawnienia umieszczania postów