Zobacz pełną wersję : Bmw 118
Set w przygotowaniu, ale wrzucam jeden kadr tylko. :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/13939823619_a02106da02_b-2.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7426/13939823619_a02106da02_b.jpg)
Wiesz jakie bledy popelniles tym razem czy znowu mam pisac posta na 10 stron? ;) ;)
Oj Shao, no pisz, o to tu chodzi. :)
Na pewno krzywo po lewej, prostowałem zdjęcie, ale nie mogę przesadzić bo auto się zniekształci, już zaczęło się rozciągać.
No i z niebem może być coś nie tak.
Jeżeli chodzi o resztę, to nie uważam tego za "błąd"
Znowu ta pseudo mgla?
Budynek nad przednim kolem - totalna masakra, co tam wymazywales?
Wymienie kilka errorow bo robie obiad i wole zjesc niz pisac poematy :D
Plama na dachu, mgla jakby ktos trzepal worek od odkurzacza, a fura cudem odbija caly ten syf :D Strasznie plasko wyszla kostka pod fura (na calej dlugosci, chociaz z prawej najgorzej - wyglada jak cyganski dywan), do tego w ciapki raz jasniej, a raz ciemniej... O budynkach walacych sie jak w Incepcji juz wiesz sam (oczywiscie nie zawsze musi byc idealnie prosto, ale tu lewa strona strasznie zagina czasoprzestrzen :D). Ktos ukradl opony. Tyle, a teraz jem :D
Smacznego :)
Chyba się w pewnych kwestiach nie zrozumiemy, bo za każdym razem gdy wrzucam coś słyszę to samo.
Osoba która fotografuje głównie architekturę zawsze będzie patrzyła na budynki i piony, które oczywistością nie muszą być w fot. Motoryzacyjnej.
Ciapki i pseudo mgła jest i jeszcze będzie nie raz na zdjęciach. To że ktoś mówi że to słabe to nie znaczy że popełniłem błąd.
Najlepiej byłoby czysciutkie zdjęcie wrzucić bez klimatu, poziomy podciągnąć żeby było widać opony i pedaly w wnętrzu auta i mogę wysyłać do automagazyn.pl albo allegro. Takie zdjęcia też potrafię zrobić ale one nie sprawiają mi frajdy gdy je drukuje i wrzucam na ścianę.
Więc shao masz trochę racji w pierwszym poście. Jeżeli znów masz pisać posta na 10 stron o tym co zawsze, to nie musisz, bo znam twoją opinie na temat moich wszystkich prac :)
A nie daloby się jeszcze troche bardziej suwakami pojezdzic, zeby odrealnic już kompletnie to zdjecie? Moglaby to byc alegoria niesamowitych przezyc za kierownica BMW 1 radosc z jazdy.
szymon708
07-05-2014, 12:38
Suwaki, mgły i plamy to jedna strona, ale mi się te auto tutaj po prostu zgubiło. Bardziej przyciąga mnie architektura bo jest ładniejsza ;-)
W kwestii wyglądu, to z BMW 1 w szranki stanąć by mógł nawet niemiecki bunkier, jako przedstawiciel germańskiego minimalizmu lat czterdziestych.
Shaolin nigdy nie pisze tego samego ;) Co do foty to kadr jest fajny jak dla mnie, niemniej jednak kopnąłbym fotę nieco w lewo, bo jednak bardzo odciąga uwagę krzywa ściana po lewej, pewnie też z uwagi na swoją kolorystykę (lampy). Główny mankament jak dla mnie to faktycznie spora płaskość tej fotki mimo, że jest tu przestrzeń, myślę, że z innym post-procesem byłoby o wiele lepiej. Zdecydowanie za ciemno na dole bejcy.
Za przedmówcami: wyprostowałbym, trochę ciemno pod samochodem
Ode mnie - odczuwam dziwne wrażenie jakoby samochód był wklejony z CGI. Nie twierdzę, że tak jest niemniej napisałem to z kilku powodów:
- plastyka obrazu: samochód znacznie (za bardzo) odcina się od otoczenia /ostrość, kontrast/
- samochód - nie wiem dlaczego, refleksy nie grają mi z otoczeniem, zwłaszcza bliki lamp - na zdjęciu są ewidentnie żółte (sodówki, rtęciówki) w samochodzie odbijają się białe
Nie wiem czy samochód jest wklejony jako CGI, czy był fotografowany w innej miejscówce i wklejony tutaj, czy był fotografowany w tej scenerii naturalnie czy tez doświetlany błyskami które usunięto w postprocesie - tak czy siak całościowo mam wrażenie jakby obiekt-samochód był z nieco "innej bajki"
Dzieki.
Chyba się w pewnych kwestiach nie zrozumiemy, bo za każdym razem gdy wrzucam coś słyszę to samo.
To teraz pomysl dlaczego tak jest - moze dlatego, ze robisz ostatnio ciagle to samo? ;)
Osoba która fotografuje głównie architekturę zawsze będzie patrzyła na budynki i piony, które oczywistością nie muszą być w fot. Motoryzacyjnej.
Ja jestem ta osoba? Lubie architekture, ale ja glownie focilem boks, ktory tez nie jest fotografia motoryzacyjna. Teraz foce tylko swoje koty jak mi sie nudzi.
Ciapki i pseudo mgła jest i jeszcze będzie nie raz na zdjęciach. To że ktoś mówi że to słabe to nie znaczy że popełniłem błąd.
Bledem nie jest uzycie mgielek (bo teraz taka moda), bledem jest robienie ich tak, ze wieje od nich plastikiem ;) I nie wmowisz mi, ze ciapy na aucie to nie jest blad... nie wiem jaki masz monitor, moze tego nie widzisz po prostu.
Najlepiej byłoby czysciutkie zdjęcie wrzucić bez klimatu, poziomy podciągnąć żeby było widać opony i pedaly w wnętrzu auta i mogę wysyłać do automagazyn.pl albo allegro. Takie zdjęcia też potrafię zrobić ale one nie sprawiają mi frajdy gdy je drukuje i wrzucam na ścianę.
Gdzie tu ktos zasugerowal, zebys robil foty bez klimatu? Nikt, nigdy i nigdzie tego nie zrobil... Ale zeby budowac klimat to nie trzeba odpalac wszystkich dobrodziejstw fotoszopa ;) I nikt Ci nie chce odbierac frajdy, ale skoro pokazujesz tu zdjecia to i nam tej frajdy troszke sie nalezy! :D
Jeżeli znów masz pisać posta na 10 stron o tym co zawsze, to nie musisz, bo znam twoją opinie na temat moich wszystkich prac :)
Nie chce sie tu teraz przepychac bo to wyglada jak mikrofoszek z Twojej strony ale ja nie pisze dla sportu i nie krytykuje zdjec bo to moje hobby. Ja nie lubie jak ktos z potencjalem sie marnuje, a to co widze tutaj to dla mnie marnacja Twojego potencjalu. Oczywiscie to jedna fota z setu, moze reszta bedzie miazga, ale nie widzielismy reszty wiec ciezko sie odniesc.
Z ilu to zdjęć sklejane jest? Latarnie po lewej są zapalone, te na wprost juz nie, a raczej wszystkie się razem zapalają na mieście. Tak samo słońce świeci i zapalone są latarnie?
Mnie się to zdjęcie podoba. Jak je zobaczyłem, to podobało mi się bardziej. Jak zacząłem czytać komentarze trochę czar prysł:-) Ja bym niektórych mankamentów nie zauważył:-) Pierwsze co mi się w oczy cisnęło, to krzywa ściana z lewej i to, że auto z tyłu nie ma opony. Jednak mimo wszystko pozostaję przy zdaniu, że jest to fajne zdjęcie
Z ilu to zdjęć sklejane jest? Latarnie po lewej są zapalone, te na wprost juz nie, a raczej wszystkie się razem zapalają na mieście. Tak samo słońce świeci i zapalone są latarnie?
Wrzucam ori zdjęcie prosto z puszki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www31.speedyshare.com/ab5mG/download/DSC-6478.jpg)
Zdjęcie robione na uczęszczanej ulicy jednokierunkowej, auto ustawione pod prąd. Na znalezienie kadru i zrobienie zdjęcia miałem niecałą minutę, więc nie mogłem nawet skorzystać z oświetlenia, łączonej ekspozycji itp.
Shao, nie odbieraj tego jako obrażanie się, bo już nie pierwszy raz wrzucam zdjęcia i nie pierwszy raz je oceniasz.
Po prostu zdziwiło mnie twoje podejście które na początku pokazałeś, że pytałeś się czy musisz kolejny raz mówić mi co robię źle. ;) Chciałem tylko powiedzieć, że to co według Ciebie jest złe, to według innych może jest okey.
Mi się to spodobało, zdjęcie obrobione dla Funu. A mówienie że marnuje potencjał bo robię gradienty czy szarości nanoszę to chyba nie do końca halo. Tak czy inaczej no stress, bez spięcia.
A osobę która fot. architekturę podałem za przykład, tak samo jak fotograf przyrody i zwierząt by mi powiedział że słabo bo nie ma na zdjęciu sarny.
Tak jak mówiłem, zdjęcie bardziej dla mnie niż do oddania klientowi.
Wrzucam jeszcze jedno z serii.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/14102207236_04b6208c58_b-2.jpg
źródło (https://farm3.staticflickr.com/2918/14102207236_04b6208c58_b.jpg)
Więc shao masz trochę racji w pierwszym poście. Jeżeli znów masz pisać posta na 10 stron o tym co zawsze, to nie musisz, bo znam twoją opinie na temat moich wszystkich prac :)
A ja bym chetnie zobaczyl to zdjecie w wersji Szaolin.
Wrzucam ori zdjęcie prosto z puszki.
Fura wyglada 100x lepiej niz na fotach po obrobce ;) tylko skad ta plama na dachu? Cien?
Shao, nie odbieraj tego jako obrażanie się, bo już nie pierwszy raz wrzucam zdjęcia i nie pierwszy raz je oceniasz.
Nie odbieram, po prostu sie dopytuje, zeby sobie nie dopisac historii bo pozniej sa tylko same problemy ;) i to, ze pisze pod Twoimi zdjeciami to dobry znak, bo pod niewieloma pisze (chociaz to brzmi jakbym byl tu jakas wazna persona - na szczescie nie jestem).
Po prostu zdziwiło mnie twoje podejście które na początku pokazałeś, że pytałeś się czy musisz kolejny raz mówić mi co robię źle. ;) Chciałem tylko powiedzieć, że to co według Ciebie jest złe, to według innych może jest okey.
Poczatek to byl zart bo bylem w pracy i jakbym zaczal pisac przez 20 minut posta to by mnie z tej pracy wyrzucono (to tez jest zart :razz:). Wiadomo, ze to co wg mnie moze byc zle, moze byc ok wg innych ale zauwaz, ze ostatnio malo sie myle co do odczuc ogladaczy (bo jak juz wyzej wspomnialem, nie tylko ja uwazam ze mogles zrobic lepiej niektore rzeczy).
Mi się to spodobało, zdjęcie obrobione dla Funu. A mówienie że marnuje potencjał bo robię gradienty czy szarości nanoszę to chyba nie do końca halo.
Ja nie mowie o marnowaniu potencjalu przez wrzucanie gradientu, ja mowie o tym, ze masz wieksze umiejetnosci niz takie pomazanie fury ;)
Tak czy inaczej no stress, bez spięcia.
Ja sie nie spinam i mam nadzieje, ze Ty tez nie bo nie o to mi chodzi. Sa lepsze sposoby na wpienianie uzytkownikow forum :twisted: :mrgreen:
A osobę która fot. architekturę podałem za przykład, tak samo jak fotograf przyrody i zwierząt by mi powiedział że słabo bo nie ma na zdjęciu sarny.
Tylko tutaj tlo jest baza dla auta, w koncu to nie sa czyste studyjne pakszoty :razz: ;)
Tak jak mówiłem, zdjęcie bardziej dla mnie niż do oddania klientowi.
Wrzucam jeszcze jedno z serii.
Dwojka lepsza. Jakos przyjemniej w tle, moze dlatego ze lepiej trzyma pion ;) Szkoda tej studzienki po lewej bo ciagnie wzrok (moj :twisted:). Tylko tyle pracy wsadzone w rekonstrukcje budynku, a fura jakby po macoszemu potraktowana... a to w koncu fotomoto, o czym sam wspomniales ;)
W sumie to zamiast 118 wole 1M Coupe :mrgreen:
A ja bym chetnie zobaczyl to zdjecie w wersji Szaolin.
A coz to za wersja?
Wersja "szaolin"? To chyba z takim plasztikowym chińszkim szmokiem na furze i z napisem "take away Asian food" :twisted:
1 leci w prawo To na pewno. Jak widzę zdjęcie prosto z puszki stwierdzam ze za mocno pojechałeś z obróbką a dokładniej z tą niby mgłą. 2 zdjęcie już mi się podoba. Jest prosto, i tu już obróbka mi leży Jedyne że nadal wygląda jak by było bez opon
Dla mnie największym problemem na tych zdjęciach jest fatalne dobranie otoczenia - za dużo tego. Dodatkowo spad ulicy w oddali potęguje i tak już widoczne przekoszenie każdego kadru - wszystkie lecą w prawo. Na temat obróbki się nie wypowiadam, bo komuś pasi, komuś nie. Mi przeszkadają smołowate cienie wokół kół i to, że samochód się nieco za bardzo świeci na pierwszej odsłonie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/13952281659_62f22ee178_b-2.jpg
źródło (https://farm3.staticflickr.com/2924/13952281659_62f22ee178_b.jpg)
Jeszcze jedno z innego już miejsca. ;)