Zobacz pełną wersję : nikkor 35-70/2.8d
Nieostre zdjęcia, zmętnienie grupy soczewek? kto może pomóc i ile to kosztuje?
Pokop na forum, są wątki o tym obiektywie.
Ktoś musi to rozebrać, wyczyścić soczewki a potem sensownie złożyć do kupy... Robiłeś test z latarką?
Osoba która sprzedaje obiektyw po prośbie o numer telefonu nie odzywa się.
Mam ten obiektyw i niestety u mnie też zdjęcia wychodzą bez kontrastu, takie jakieś zamazane. O co chodzi z tym testem z latarką? Niestety nic nie mogłem znaleźć na temat tego testu. Z góry dzięki za odpowiedz.
Mam ten obiektyw i niestety u mnie też zdjęcia wychodzą bez kontrastu, takie jakieś zamazane. O co chodzi z tym testem z latarką? Niestety nic nie mogłem znaleźć na temat tego testu. Z góry dzięki za odpowiedz.
Tutaj chodzi o to że jak zaświecisz z jednej strony a spojrzysz z drugiej to powinno być jasno i czysto,jak jest matowo i zamglono,to znaczy że szkiełko jest zapleśniałe i lepiej takie wyrzucić,bo pleśń przejdzie na inne zdrowe szkła :-) i wcale tutaj nie żartuję.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191891
Dzięki chłopaki za pomoc. Zaświeciłem do środka latarką i zobaczyłem zamglenie. Okazało się na szczęście, że to z filtrem UV jest cos nie tak. Ma jakieś takie plamy gdy się na niego poświeci, bez tego ich nie widać. Czyszczenie ich nie likwiduje. Może to od starości. Co do obiektywu to wydaje się być krystalicznie czysty. Fotki dużo lepsze bez tego filtra. Szkoda, że deszcz leje bo bym popstrykał na dworze.
Wyrzuć ten twój filtr UV,bo tylko pogarsza obraz,kup sobie UV-kę porządną B+W MRC albo Heliopan SH-PMC i takich szopek nie będzie,są tacy co nie zalecają UV,choć jak sprzedają szkła to każdy pisze że chronione UV-ką :) ja tam wolę zabezpieczać.
marcin_G
20-05-2014, 14:52
lepiej takie wyrzucić, bo pleśń przejdzie na inne zdrowe szkła :-) i wcale tutaj nie żartuję.
Dość ekstremalny pogląd
Po pierwsze to nie pleśń, tylko mętny osad jest "wrodzoną chorobą" 35-70/2,8
Po drugie - inne obiektywy się tym nie zakażą
Po trzecie - daje się to myć / czyścić
i wcale tutaj nie żartuję :D
polecam tu post nr. 80
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135077&page=8
Dość ekstremalny pogląd
Po pierwsze to nie pleśń, tylko mętny osad jest "wrodzoną chorobą" 35-70/2,8
Po drugie - inne obiektywy się tym nie zakażą
Po trzecie - daje się to myć / czyścić
i wcale tutaj nie żartuję :D
polecam tu post nr. 80
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135077&page=8
Ja mam inne zdanie na ten temat.
Ja mam inne zdanie na ten temat.
Ale czymś poparte czy tylko tak bo tak?
To mit z tym przechodzeniem pleśni na inne szkła. Miałem swego czasu pleśniaka co leżał w szufladzie z innym szkłami, był używany na tych samych body co inne szkła i jakoś pleśń została tylko w tym jednym szkle.
Ale czymś poparte czy tylko tak bo tak?
To mit z tym przechodzeniem pleśni na inne szkła. Miałem swego czasu pleśniaka co leżał w szufladzie z innym szkłami, był używany na tych samych body co inne szkła i jakoś pleśń została tylko w tym jednym szkle.
Ale dlaczego ja mam to czymś popierać,ty możesz mieć inne zdanie,w sieci krążą wieści na ten temat,jak byś chciał to możesz sobie poszukać i poczytać.
Możesz mieć inne zdanie, masz do tego pełne prawo. Jednakże jeżeli zaczynasz to zdanie przedstawiać innym wypadało by mieć jakieś argumenty na poparcie tezy, którą owe zdanie zawiera. Historie z sieci znam, ich miażdżąca większość zaczyna się od słów: "miałem znajomego...", "czytałem, że...", itd.
Natomiast ja miałem pleśniaka i jakoś reszta sprzętu jest zdrowa. Pleśń, jako twór żywy musi mieć co jeść. Takim pożywieniem najczęściej jest klej na bazie składników organicznych, który użyto do scalenia soczewek w grupę. Dlatego też pleśń atakuje zwykle tylko soczewki, a reszty szkła nie rusza. W przeciwnym wypadku, w krótkim czasie obiektyw cały byłby pokryty puchatym nalotem.
Jeżeli nawet zarodniki pleśni oderwą się od grzybni macierzystej i przedostaną się w inne miejsca, to nadal muszą mieć co jeść. Jeżeli nie trafią na dogodne warunki do rozwoju to umierają i zmieniają się w składnik kurzu.
Zatem jak dla mnie historie o tym, że jeden pleśniak "zarazi" cały sprzęt, to zwykły mit.