PDA

Zobacz pełną wersję : D3100 i adapter M42 - mały problem

symbioza
06-05-2014, 18:13
Witam,
od niedawna jestem posiadaczem Nikona D3100 i ponieważ wcześniej używałem wielu aparatów M42 (Zenit ET, 122, Practica LTL) mam sporą kolekcję obiektywów. W związku z tym postanowiłem kupić adapter M42-Nikon z soczewką. Niestety za żadne diabły nie mogę zmusić aparatu do pokazywania mi światłomierza (w trybie M) gdy adapter z Heliosem jest założony. Czy może mi ktoś podpowiedzieć w czym rzecz?

MasterM16
06-05-2014, 18:30
D3100 jest amatorską puszką i nie mierzy światła z manualnymi obiektywami. Musisz strzelać na ślepo.

GonzoG
06-05-2014, 18:33
Witam,
od niedawna jestem posiadaczem Nikona D3100 i ponieważ wcześniej używałem wielu aparatów M42 (Zenit ET, 122, Practica LTL) mam sporą kolekcję obiektywów. W związku z tym postanowiłem kupić adapter M42-Nikon z soczewką. Niestety za żadne diabły nie mogę zmusić aparatu do pokazywania mi światłomierza (w trybie M) gdy adapter z Heliosem jest założony. Czy może mi ktoś podpowiedzieć w czym rzecz?

Rzecz w tym, że kupiłeś za tani aparat.

A dokładniej - pełen pomiar światła z obiektywami bez elektroniki jest dopiero od modelu D7000 i w wyższych.

W D3x00 i D5x00 nie ma bezpośredniego pomiaru światła. Aby w pełni działał pomiar musisz mieć adapter z tzw. dendalionem - aktualnie prawie niedostępny w Polsce. Na ebay-u znajdziesz bez problemów - cena ok 30-50$.

symbioza
06-05-2014, 18:34
dzięki za odpowiedź, zostaje jeszcze leningrad w dłoni :D

edit: czy adapter z potwierdzeniem AF też nada? mignęły mi gdzieś takie na allegro, podobnie jak sam dendalion

kjakub
06-05-2014, 18:44
czy adapter z potwierdzeniem AF też nada? mignęły mi gdzieś takie na allegro, podobnie jak sam dendalion

Wszystkie lustrzanki nikona mają potwierdzenie ostrości, choćby nawet z denkiem butelki przyłożonym do bagnetu, jeśli tylko jest w stanie dać jakiś obraz.

GonzoG
06-05-2014, 19:25
czy adapter z potwierdzeniem AF też nada? mignęły mi gdzieś takie na allegro, podobnie jak sam dendalion

Niektórzy błędnie nazywają adaptery do Nikona. To nie potwierdzenie ostrości, a dendalion, który jest do pomiaru światła - tylko zwróć uwagę, bo są też takie aukcje, gdzie sprzedają "specjalne" adaptery do Nikona z potwierdzeniem ostrości - czyli nic innego jak zwykły, ale za znacznie większe pieniądze.

Sam dendalion jest o tyle dobry, że można programować z poziomu aparatu - czyli zmieniać w zapisaną ogniskową i przesłonę. O ile przesłona nie ma większego znaczenia, to ogniskowa wpływa na matrycowy pomiar światła.

symbioza
06-05-2014, 19:39
ok moi mili, żeby nie było wątpliwości:
to:
http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-z-potwierdzeniem-af-nieskonczon-i4213344183.html (nazwijmy to 1)
czy to:
http://allegro.pl/dandelion-chip-dla-nikon-af-program-i4140522697.html (nazwijmy to 2) + moj gwint od słoika ?

GonzoG
06-05-2014, 19:45
Ten adapter ma nieprogramowalny dendalion - stary "model", który chyba ze 4 lata temu był po 30-40zł.

Jak już to lepiej kupić sam dendalion - tylko przy klejeniu trzeba bardzo uważać - musi zostać przyklejony z bardzo dużą dokładnością.

kjeld
06-05-2014, 20:12
Dandelion.

pioter m
07-05-2014, 12:30
Ten adapter ma nieprogramowalny dendalion - stary "model", który chyba ze 4 lata temu był po 30-40zł.

Jak już to lepiej kupić sam dendalion - tylko przy klejeniu trzeba bardzo uważać - musi zostać przyklejony z bardzo dużą dokładnością.
Z tą dokłądnością to bym nie przesadzał, bo margines jest olbrzymi (sam kleiłem kiedyś). Kupiłem jednak nie z alledrogo, ale z jebaja od pewnego bardzo miłego Białorusina za sporo niższą kwotę.
Sam 'mleczyk' jest z ze wschodu, więc kupiłem u źródła.
Kłopot miałem jednak z używaniem obiektywu z d90, ponieważ nie wyłączyłem śrubokręta. Niestety, ale elektryka oszalała i aparat się zwiesił. Wkurzałem się niemiłosiernie i zmęczyłem dandeliona przez odrywanie i przyklejanie.
Prawda była banalna - zmieniając obiektywy nie wyłączałem śrubokręta. Natomiast margines to przynajmniej 1mm w każdą stronę.
Samo klejenie jest banalne.

symbioza
07-05-2014, 23:23
Dobrze, a nie da się tego załatwić jakimś Custom Firmware?

GonzoG
07-05-2014, 23:44
Dobrze, a nie da się tego załatwić jakimś Custom Firmware?

Nie ma "Custom Firmware" do Nikona i nigdy nie było... i pewnie jeszcze przez lata nie będzie.