Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D3100 i adapter M42 - mały problem

Witam,
    od niedawna jestem posiadaczem Nikona D3100 i ponieważ wcześniej używałem wielu aparatów M42 (Zenit ET, 122, Practica LTL) mam sporą kolekcję obiektywów. W związku z tym postanowiłem kupić adapter M42-Nikon z soczewką. Niestety za żadne diabły nie mogę zmusić aparatu do pokazywania mi światłomierza (w trybie M) gdy adapter z Heliosem jest założony. Czy może mi ktoś podpowiedzieć w czym rzecz?

Domyślnie

D3100 jest amatorską puszką i nie mierzy światła z manualnymi obiektywami. Musisz strzelać na ślepo.
    D300| N 18-105| SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez symbioza Zobacz posta
    Witam,
    od niedawna jestem posiadaczem Nikona D3100 i ponieważ wcześniej używałem wielu aparatów M42 (Zenit ET, 122, Practica LTL) mam sporą kolekcję obiektywów. W związku z tym postanowiłem kupić adapter M42-Nikon z soczewką. Niestety za żadne diabły nie mogę zmusić aparatu do pokazywania mi światłomierza (w trybie M) gdy adapter z Heliosem jest założony. Czy może mi ktoś podpowiedzieć w czym rzecz?
    Rzecz w tym, że kupiłeś za tani aparat.

A dokładniej - pełen pomiar światła z obiektywami bez elektroniki jest dopiero od modelu D7000 i w wyższych.

W D3x00 i D5x00 nie ma bezpośredniego pomiaru światła. Aby w pełni działał pomiar musisz mieć adapter z tzw. dendalionem - aktualnie prawie niedostępny w Polsce. Na ebay-u znajdziesz bez problemów - cena ok 30-50$.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

dzięki za odpowiedź, zostaje jeszcze leningrad w dłoni

edit: czy adapter z potwierdzeniem AF też nada? mignęły mi gdzieś takie na allegro, podobnie jak sam dendalion
    Ostatnio edytowane przez symbioza ; 06-05-2014 o 18:39

Domyślnie

czy adapter z potwierdzeniem AF też nada? mignęły mi gdzieś takie na allegro, podobnie jak sam dendalion
    Wszystkie lustrzanki nikona mają potwierdzenie ostrości, choćby nawet z denkiem butelki przyłożonym do bagnetu, jeśli tylko jest w stanie dać jakiś obraz.
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Domyślnie

czy adapter z potwierdzeniem AF też nada? mignęły mi gdzieś takie na allegro, podobnie jak sam dendalion
    Niektórzy błędnie nazywają adaptery do Nikona. To nie potwierdzenie ostrości, a dendalion, który jest do pomiaru światła - tylko zwróć uwagę, bo są też takie aukcje, gdzie sprzedają "specjalne" adaptery do Nikona z potwierdzeniem ostrości - czyli nic innego jak zwykły, ale za znacznie większe pieniądze.

Sam dendalion jest o tyle dobry, że można programować z poziomu aparatu - czyli zmieniać w zapisaną ogniskową i przesłonę. O ile przesłona nie ma większego znaczenia, to ogniskowa wpływa na matrycowy pomiar światła.
    Nikon

Domyślnie

ok moi mili, żeby nie było wątpliwości:
    to:
    http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-...213344183.html (nazwijmy to 1)
    czy to:
    http://allegro.pl/dandelion-chip-dla...140522697.html (nazwijmy to 2) + moj gwint od słoika ?

Domyślnie

Ten adapter ma nieprogramowalny dendalion - stary "model", który chyba ze 4 lata temu był po 30-40zł.

Jak już to lepiej kupić sam dendalion - tylko przy klejeniu trzeba bardzo uważać - musi zostać przyklejony z bardzo dużą dokładnością.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ten adapter ma nieprogramowalny dendalion - stary "model", który chyba ze 4 lata temu był po 30-40zł.

Jak już to lepiej kupić sam dendalion - tylko przy klejeniu trzeba bardzo uważać - musi zostać przyklejony z bardzo dużą dokładnością.
    Z tą dokłądnością to bym nie przesadzał, bo margines jest olbrzymi (sam kleiłem kiedyś). Kupiłem jednak nie z alledrogo, ale z jebaja od pewnego bardzo miłego Białorusina za sporo niższą kwotę.
    Sam 'mleczyk' jest z ze wschodu, więc kupiłem u źródła.
    Kłopot miałem jednak z używaniem obiektywu z d90, ponieważ nie wyłączyłem śrubokręta. Niestety, ale elektryka oszalała i aparat się zwiesił. Wkurzałem się niemiłosiernie i zmęczyłem dandeliona przez odrywanie i przyklejanie.
    Prawda była banalna - zmieniając obiektywy nie wyłączałem śrubokręta. Natomiast margines to przynajmniej 1mm w każdą stronę.
    Samo klejenie jest banalne.

Domyślnie

Dobrze, a nie da się tego załatwić jakimś Custom Firmware?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów