PDA

Zobacz pełną wersję : problem z kolorami

nikonel
05-05-2014, 22:08
Witam. Mam d7100 i zdjęcia na lcd aparatu wychodzą nasycone kolorem. Niestety w laptopie zdjęcia są jakby wyblakłe, wypłowiałe, obdarte z kolorów. Mam więc kilka pytań odnośnie mojego problemu.
1. w jakim formacie nikon zapisuje zdjęcia RGB,sRBG czy może innym
2. czy należy skalibrować ekran lapta - jakim programem - czy laptop należy ustawić w ten sam format wyświetlania kolorów co zapisuje je nikon
3. zdjęcia obrabiam w photoshopie. Czy w programie także należy ustawić ten sam format czy może inny np CMYK

GonzoG
05-05-2014, 22:11
Znowu to samo.....

LCD aparatu przekłamuje kolory - zawsze trochę bardziej nasycone.
LCD laptopa, to w ogóle śmieć jeśli chodzi o poprawność kolorów, a do kalibracji trzeba urządzenia a nie programu.
Jak robisz zdjęcia w RAWa, to weź pod uwagę, że aparat pokazuje Ci obrobione zdjęcia, a komputer czystego RAWa z własnymi ustawieniami profilu, a nie takimi jak ma Nikon. Chcesz aby wyglądały podobnie to używaj aplikacji Nikona do obróbki zdjęć, a nie innych firm.

Borat1979
05-05-2014, 22:12
To nie wina formatu tylko gównianej matrycy w laptopie.

dj_tomek
06-05-2014, 01:13
Wydaje mi się, ze wpływ też ma oprogramowanie w aparacie. Jeżeli robimy w RAWach to obraz wyświetlany w podglądzie aparatu jest tak jakby wywoływany przez body wg konkretnych algorytmów. Jednak w problemie dotyczącym autora wątku na 100% rozchodzi się o słabą jakość matrycy w laptopie ;)

nikonel
06-05-2014, 12:13
no rzeczywiście jest różnica pomiędzy RAWem w kompie a Jpg. Raw jest wyblakły tak jak pisałeś Gonzo a jpg pełen kolorów. Matryca napewno swoje robi. Teraz wszystko jasne. Dzięki za wyjaśnienie.