Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie problem z kolorami

Witam. Mam d7100 i zdjęcia na lcd aparatu wychodzą nasycone kolorem. Niestety w laptopie zdjęcia są jakby wyblakłe, wypłowiałe, obdarte z kolorów. Mam więc kilka pytań odnośnie mojego problemu.
    1. w jakim formacie nikon zapisuje zdjęcia RGB,sRBG czy może innym
    2. czy należy skalibrować ekran lapta - jakim programem - czy laptop należy ustawić w ten sam format wyświetlania kolorów co zapisuje je nikon
    3. zdjęcia obrabiam w photoshopie. Czy w programie także należy ustawić ten sam format czy może inny np CMYK

Domyślnie

Znowu to samo.....

LCD aparatu przekłamuje kolory - zawsze trochę bardziej nasycone.
    LCD laptopa, to w ogóle śmieć jeśli chodzi o poprawność kolorów, a do kalibracji trzeba urządzenia a nie programu.
    Jak robisz zdjęcia w RAWa, to weź pod uwagę, że aparat pokazuje Ci obrobione zdjęcia, a komputer czystego RAWa z własnymi ustawieniami profilu, a nie takimi jak ma Nikon. Chcesz aby wyglądały podobnie to używaj aplikacji Nikona do obróbki zdjęć, a nie innych firm.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

To nie wina formatu tylko gównianej matrycy w laptopie.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Wydaje mi się, ze wpływ też ma oprogramowanie w aparacie. Jeżeli robimy w RAWach to obraz wyświetlany w podglądzie aparatu jest tak jakby wywoływany przez body wg konkretnych algorytmów. Jednak w problemie dotyczącym autora wątku na 100% rozchodzi się o słabą jakość matrycy w laptopie

Domyślnie

no rzeczywiście jest różnica pomiędzy RAWem w kompie a Jpg. Raw jest wyblakły tak jak pisałeś Gonzo a jpg pełen kolorów. Matryca napewno swoje robi. Teraz wszystko jasne. Dzięki za wyjaśnienie.

Uprawnienia umieszczania postów