Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwsze próby
To są moje pierwsze próby nowym zestawem więc proszę o wyrozumiałość nie jestem zawodowcem staram się uczyć krytyka mnie nie powstrzyma przed pójściem choćby o mały krok w przód;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b5f886f114c.jpg]źródło ([url=http://naforum.zapodaj.net/3b5f886f114c.jpg.html)[/url]
Próba nie strzelba - aby tak było pobadaj... http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358
Pozdr
Z lewej za ciemno, za mocno wyostrzone, kolory przesycone.
Z lewej za ciemno, za mocno wyostrzone, kolory przesycone.
Też tak mi się wydawało , czy zastosowanie filtra połówkowego szarego dało by lepszy rezultat fotografowałem wczoraj w górach i ciągle nie mogę ustawić tak wszystkiego aby nad górami było błękitne niebo a nie jasna poświata.
Dziękuję za komentarz koledze zgera.
Też tak mi się wydawało , czy zastosowanie filtra połówkowego szarego dało by lepszy rezultat fotografowałem wczoraj w górach i ciągle nie mogę ustawić tak wszystkiego aby nad górami było błękitne niebo a nie jasna poświata.
Dziękuję za komentarz koledze zgera.
mysle ze oryginalnego nefa by sporo udalo sie wyciagnac - filtr nie bylby konieczny :)
Kadrowo tez slabo - balagan.
mysle ze oryginalnego nefa by sporo udalo sie wyciagnac - filtr nie bylby konieczny :)
Kadrowo tez slabo - balagan.
Nie rozumiem co znaczy z nefa???
Kadrowo też słabo bałagan ? miałem przed zdjęciem posprzątać ale co?
Nie rozumiem co znaczy z nefa???
Kadrowo też słabo bałagan ? miałem przed zdjęciem posprzątać ale co?
aparat mozesz ustawic zeby oprocz jpga zapisywal na karcie równiez surowy obraz RAW w formacie jpg. Z takiego pliku mozna zdecydowanie wiecej wyciagnac - np. zlikwidowac przepalenia czy zwiekszyc rozpietosc tonalna zdjecia.
Co do balaganu to moim zdaniem za duzo elementow w kadrze - drzewka jakies (walace po oczach aliasingiem) itp. Wole czystsze ujecia - ale to subiektywnie i nie technicznie ;)
aparat mozesz ustawic zeby oprocz jpga zapisywal na karcie równiez surowy obraz RAW w formacie jpg. Z takiego pliku mozna zdecydowanie wiecej wyciagnac - np. zlikwidowac przepalenia czy zwiekszyc rozpietosc tonalna zdjecia.
Co do balaganu to moim zdaniem za duzo elementow w kadrze - drzewka jakies (walace po oczach aliasingiem) itp. Wole czystsze ujecia - ale to subiektywnie i nie technicznie ;)
Jestem amatorem i muszę sporo przyswoić jeszcze w temacie fotografii dlatego słownictwo używane przez zaawansowanych jest dla mnie obce .
W sklepie przy zakupie jakichś gadżetów fotograficznych spotkałem prawdziwego zapaleńca hoho nawijał mi w temacie dość szybko po chwili zorientował się że stoi przed nim laik i już spokojniej tłumaczył;) Swoją drogą chciałbym aby ktoś pomógł mi np w obróbce takiego rawa .
Że warto zapisywać w raw i jpg i tak robię .
Obrabiam jpg bo nie chcę zniszczyć rawa może się mylę a może nie ale czy jak obrobię rawa i zapiszę pod innym nr obrobione zdjęcie nic mi się na nim chyba nie zmieni nie chciał bym ich stracić.
Wiem i rozumiem co masz na myśli tylko wyobraź sobie że jedziesz z rodziną samochodem ciężko nawet nie rozkładam statywu to robiłem opierając się o jakiś kamień czy murek nie pamiętam dokładnie .
Wracam z takiej wycieczki i okazuje się że najlepsze zdjęcie jest niedobre według Was fachowców.
zbyszekD7000
03-05-2014, 15:32
Po pierwsze jak chcesz coś więcej robić ze zdjęciami to w aparacie ustaw zapis zdjęcia w RAW + jpg. JPG się nie obrabia, jedynie NEF. Jakiego programu używasz do obróbki ?
Zalezy jakim programem obrabiasz bo ròzne to roznie robia, bezpieczniej jest zapisac obrobiona fote pod inna nazwa. Jpg sie nie obrabia bo ten format jest stratny z zalozenia, kazde zapisanie to kolejna kompresja, obrabia sie RAW'y (NEF), a potem dopiero z niego sie tworzy jpg.
Kolego lukpep nie ma czegoś takiego cyt: "aparat mozesz ustawic zeby oprocz jpga zapisywal na karcie równiez surowy obraz RAW w formacie jpg. "
Jest tylko zapis w aparacie plikòw jpg i plikòw nef, lub obu razem.
Tak też ustawiłem RAW plus jpg.
Dziękuję koledze zbyszekD7000 za wyjaśnienie co i jak z tą kompresją robiłem spory błąd teraz wezmę na tapetę RAWa i zobaczymy spróbuję jeszcze raz.
Do obróbki używam FastStone Image Viewer to jest prosty program którego używałem jak robiłem zdjęcia Olympusem 510 teraz też próbuję go stosować , czy powinienem robić obróbkję w czymś innym może w tym od Nikona WiewNX ?
A może inny?
Możesz spróbować ViewNX, możesz też ściągnąć triala Capture NX 2.
O zdjęciu już koledzy powiedzieli, dodam że to czego nie widać z lewej strony, jest z pewnością ciekawsze niż to co widać z prawej. I wielka połać trawy na pierwszym planie też nie pomaga w odbiorze - po podejściu kilka metrów do przodu miałbyś chyba szansę na lepszy kadr.
Po pierwsze jak chcesz coś więcej robić ze zdjęciami to w aparacie ustaw zapis zdjęcia w RAW + jpg. JPG się nie obrabia, jedynie NEF. Jakiego programu używasz do obróbki ?
Zalezy jakim programem obrabiasz bo ròzne to roznie robia, bezpieczniej jest zapisac obrobiona fote pod inna nazwa. Jpg sie nie obrabia bo ten format jest stratny z zalozenia, kazde zapisanie to kolejna kompresja, obrabia sie RAW'y (NEF), a potem dopiero z niego sie tworzy jpg.
Kolego lukpep nie ma czegoś takiego cyt: "aparat mozesz ustawic zeby oprocz jpga zapisywal na karcie równiez surowy obraz RAW w formacie jpg. "
Jest tylko zapis w aparacie plikòw jpg i plikòw nef, lub obu razem.
oczywista oczywistosc - mialem na mysli " ... w formacie nef " - ale palce co innego wstukaly ;)
zbyszekD7000
03-05-2014, 20:53
Masz nikona, więc na początek spróbuj darmowe oprogramowanie Nikona Viev NX2, ma tą przewagę że widzi wszystkie ustawienia które masz w aparacie, chyba tylko musisz uważać przy zapisie bo może nadpisać nefa jak dokonasz niewłaściwego wyboru. Inne programy jak np. Lightroom nie daje możliwości takiej pomyłki :-)
Oczywiście programu możesz używać kazdego który ci pasuje albo do ktorego jesteś przyzwyczajony, View NX2 ma tą przewagę co opisałem widzi presety aparatów tej samej marki czyli Nikonów. Inne programy tego nie widzą co masz ustawione w puszcze, to w takim telegraficznym skrócie ;-)
aparat mozesz ustawic zeby oprocz jpga zapisywal na karcie równiez surowy obraz RAW w formacie jpg.
Powinno być: surowy obraz RAW w formacie NEF.
Musiałem zrobić sobie nagłą przerwę w czytaniu forum akurat w trakcie pisania tej wiadomości. Po powrocie wysłałem ją nie zauważywszy, że już inni poprawili błąd.
zbyszekD7000
03-05-2014, 21:29
Chwila nieuwagi... i ;-)
A życie leci dalej ;-)