Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Pierwsze próby

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pierwsze próby

To są moje pierwsze próby nowym zestawem więc proszę o wyrozumiałość nie jestem zawodowcem staram się uczyć krytyka mnie nie powstrzyma przed pójściem choćby o mały krok w przód
    Ostatnio edytowane przez Marcuss ; 03-05-2014 o 07:15
    Nikon D5200 N AF-S DX 12-24/4,0 G IF-ED , N AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED , N 18-55II.

Domyślnie

Próba nie strzelba - aby tak było pobadaj... http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358
    Pozdr
    NIKON

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Z lewej za ciemno, za mocno wyostrzone, kolory przesycone.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Z lewej za ciemno, za mocno wyostrzone, kolory przesycone.
    Też tak mi się wydawało , czy zastosowanie filtra połówkowego szarego dało by lepszy rezultat fotografowałem wczoraj w górach i ciągle nie mogę ustawić tak wszystkiego aby nad górami było błękitne niebo a nie jasna poświata.
    Dziękuję za komentarz koledze zgera.
    Nikon D5200 N AF-S DX 12-24/4,0 G IF-ED , N AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED , N 18-55II.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcuss Zobacz posta
    Też tak mi się wydawało , czy zastosowanie filtra połówkowego szarego dało by lepszy rezultat fotografowałem wczoraj w górach i ciągle nie mogę ustawić tak wszystkiego aby nad górami było błękitne niebo a nie jasna poświata.
    Dziękuję za komentarz koledze zgera.
    mysle ze oryginalnego nefa by sporo udalo sie wyciagnac - filtr nie bylby konieczny
    Kadrowo tez slabo - balagan.
    D7100 /// n18-105 f/3.5-5.6 AF-S /// n50 f/1.8 /// s10-20 f/4-5.6
    http://www.flickr.com/photos/lukpep/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukpep Zobacz posta
    mysle ze oryginalnego nefa by sporo udalo sie wyciagnac - filtr nie bylby konieczny
    Kadrowo tez slabo - balagan.
    Nie rozumiem co znaczy z nefa???

Kadrowo też słabo bałagan ? miałem przed zdjęciem posprzątać ale co?

Domyślnie

Po pierwsze jak chcesz coś więcej robić ze zdjęciami to w aparacie ustaw zapis zdjęcia w RAW + jpg. JPG się nie obrabia, jedynie NEF. Jakiego programu używasz do obróbki ?
    Zalezy jakim programem obrabiasz bo ròzne to roznie robia, bezpieczniej jest zapisac obrobiona fote pod inna nazwa. Jpg sie nie obrabia bo ten format jest stratny z zalozenia, kazde zapisanie to kolejna kompresja, obrabia sie RAW'y (NEF), a potem dopiero z niego sie tworzy jpg.

Kolego lukpep nie ma czegoś takiego cyt: "aparat mozesz ustawic zeby oprocz jpga zapisywal na karcie równiez surowy obraz RAW w formacie jpg. "
    Jest tylko zapis w aparacie plikòw jpg i plikòw nef, lub obu razem.
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 03-05-2014 o 15:57
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    Po pierwsze jak chcesz coś więcej robić ze zdjęciami to w aparacie ustaw zapis zdjęcia w RAW + jpg. JPG się nie obrabia, jedynie NEF. Jakiego programu używasz do obróbki ?
    Zalezy jakim programem obrabiasz bo ròzne to roznie robia, bezpieczniej jest zapisac obrobiona fote pod inna nazwa. Jpg sie nie obrabia bo ten format jest stratny z zalozenia, kazde zapisanie to kolejna kompresja, obrabia sie RAW'y (NEF), a potem dopiero z niego sie tworzy jpg.

Kolego lukpep nie ma czegoś takiego cyt: "aparat mozesz ustawic zeby oprocz jpga zapisywal na karcie równiez surowy obraz RAW w formacie jpg. "
    Jest tylko zapis w aparacie plikòw jpg i plikòw nef, lub obu razem.
    oczywista oczywistosc - mialem na mysli " ... w formacie nef " - ale palce co innego wstukaly
    D7100 /// n18-105 f/3.5-5.6 AF-S /// n50 f/1.8 /// s10-20 f/4-5.6
    http://www.flickr.com/photos/lukpep/

Domyślnie

Tak też ustawiłem RAW plus jpg.
    Dziękuję koledze zbyszekD7000 za wyjaśnienie co i jak z tą kompresją robiłem spory błąd teraz wezmę na tapetę RAWa i zobaczymy spróbuję jeszcze raz.

Do obróbki używam FastStone Image Viewer to jest prosty program którego używałem jak robiłem zdjęcia Olympusem 510 teraz też próbuję go stosować , czy powinienem robić obróbkję w czymś innym może w tym od Nikona WiewNX ?
    A może inny?

Domyślnie

Możesz spróbować ViewNX, możesz też ściągnąć triala Capture NX 2.
    O zdjęciu już koledzy powiedzieli, dodam że to czego nie widać z lewej strony, jest z pewnością ciekawsze niż to co widać z prawej. I wielka połać trawy na pierwszym planie też nie pomaga w odbiorze - po podejściu kilka metrów do przodu miałbyś chyba szansę na lepszy kadr.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów