Zobacz pełną wersję : D5100 czy D5200
Witam serdecznie. Jestem osobą początkującą w świecie bardziej zaawansowanej fotografii, niż zdjęcia u ciotki na urodzinach. Dotychczas nigdy nie miałam lustrzanki, korzystałam z najzwyklejszej "cyfrówki", jednak przestała mi ona wystarczać, gdyż robię dużo zdjęć krajobrazowych, przyrodniczych (zbliżenia, makro). Dlatego postanowiłam kupić sobie lustrzankę. Na początku zaczęłam mnóstwo czytać - testy, recenzje, porównania na stronach optyczne.pl, fotopolis, dxomark.com, pixel-peeper.com itp. stały się codziennym rytuałem. Jednak im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie. Obecnie zredukowałam swoje poszukiwania do jednego modelu - problem w tym, że nie wiem który wybrać - starszy, czy nowszy? W jednym ze sklepów jest dosyć kusząca oferta
1. Albo starszy model z dwoma obiektywami (tak, wiem, że nie jest aż tak jasny) http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5100-18-55-mm-vr-tamron-af-70-300-mm.bhtml
2. Albo nowszy tylko z KIT-em http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5200-18-55-mm-vr-czarny.bhtml
Tak naprawdę sama już nie wiem, który lepszy. Jedni powiadają, że 24 mln pikseli na matrycy to za dużo i zdjęcia będą się zniekształcać (powstanie jakiś efekt mory, co nie wiem co to oznacza), inni znów że to dobrze i widać będzie więcej szczegółów i polecają D5100, który ma te 16 mln. Ja osobiście wiem, że będę fotografować przyrodę, zbliżenia, jakieś widoczki, krajobrazy, możliwe że z czasem ludzi też, bo ostatnio czytam bardzo ciekawą książkę o fotografii Bryana Petersona, który w bardzo przystępny sposób uczy sztuki kreatywnej fotografii i z tego, co sprawdziłam jego aparaty mają 12 mln pikseli, chociaż wiem że to głównie zależy od obiektywów i umiejętności fotografa. Nie wykluczam też, że w przyszłości będę moje zdjęcia wrzucać do banków zdjęć, jak się już wyrobię w tym. Dlatego proszę o poradę. Może ktoś miał do czynienia z tymi dwoma modelami i może coś poradzić, powiedzieć? Będę wdzięczna za każde słowo.
Wybrałam takie, a nie inne modele, gdyż na droższe finansowo nie mogę sobie pozwolić.
Tamrona z pierwszego zestawu sobie odpuść. Przemyśl D5100 + 18-105mm VR, z czasem dokupisz sobie lampę i jakieś obiektywy staloogniskowe np Nikkora 35mm f/1.8G DX, może Tamrona 60mm f/2 macro - zależy co Cię zainteresuje.
MackEstrite
30-04-2014, 07:33
Niestety nie ma dobrej i taniej odpowiedzi na Twoje pytanie. Masz spore oczekiwania, a lustrzanka na początku dość znacząco Cię zawiedzie, bo prawdopodobnie wcale nie będzie robiła lepszych zdjęć niż Twoja zwykła "cyfrówka". Problemem jak zawsze jest brak odpowiednich szkieł, macro rządzi się swoimi prawami i w kwestii doboru czegoś dobrego napisano już setki postów na tym forum, zaś krajobrazy to głównie szeroki kąt... tak czy owak z perspektywy człowieka który kiedyś również stał w podobnej sytuacji uczciwie ostrzegam, że zakup body to dopiero początek wydatków, które można by mnożyć i mnożyć... i z każdym zakupem czuć, że brakuje więcej. Niestety dopiero z czasem człowiek w trakcie zabawy dowiaduje się czego tak na prawdę mu brakuje, co musi dokupić...
Jeżeli chodzi o samo body, abstrahując od dołączonych doń obiektywów (nie mam pojęcia jak sprawuje się ten tamron) D5100 zaczyna się od 1400zł zaś 5200 od 2100zł daje to 700zł przewagi dla D5100. Druga sprawa, że starsze body jest bardzo chwalone i jeżeli nie jesteś sprzętową onanistką to Ci w zupełności wystarczy.
Poza tym jeśli pracujesz na starszym komputerze, to obróbka surowych plików RAW, z 24mpx matrycy będzie straszną mordęgą ;)
Podsumowując już
2-0 dla Nikona D5100
[...]starsze body jest bardzo chwalone[...]
Dlaczego?
Ja bym D5100 określił bardziej jako rozsądniejszy wybór ze względu na cenę, szczególnie jeśli mocno ogranicza budżet.
MackEstrite
30-04-2014, 07:54
Dlaczego?
Ja bym D5100 określił bardziej jako rozsądniejszy wybór ze względu na cenę, szczególnie jeśli mocno ogranicza budżet.
Oczywiście, że to rozsądniejszy wybór. W kluczowych kwestiach wszystko czego może jednak brakować użytkownikowi D5100 jest to jedynie to co oferują modele z półki wyżej D7xxx, niż młodsi bracia 5200 czy 5300, ew. starszy ze słabszą matrycą model D90.
Poza tym jest to cały czas bardzo dobry kawał aparatu ;)
(...) robię dużo zdjęć krajobrazowych, przyrodniczych (zbliżenia, makro). Dlatego postanowiłam kupić sobie lustrzankę.
(...)
I to może być błędne myślenie.
Na początku zaczęłam mnóstwo czytać - testy, recenzje, porównania na stronach optyczne.pl, fotopolis, dxomark.com, pixel-peeper.com itp. stały się codziennym rytuałem.
Nie ma sensu tego czytać.
Jednak im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie. Obecnie zredukowałam swoje poszukiwania do jednego modelu - problem w tym, że nie wiem który wybrać - starszy, czy nowszy? W jednym ze sklepów jest dosyć kusząca oferta
1. Albo starszy model z dwoma obiektywami (tak, wiem, że nie jest aż tak jasny) http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5100-18-55-mm-vr-tamron-af-70-300-mm.bhtml
2. Albo nowszy tylko z KIT-em http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5200-18-55-mm-vr-czarny.bhtml
Odpuść sobie oba zestawy. D5100 + 18-105VR jest najrozsądniejszym wyborem dla takiego osoby jak Ty, szczególnie, że bardzo dużo oczekujesz od aparatu, który tak naprawdę oferuje znacznie mniej niż najprostszy bridge/superzoom.
Z 18-105 nie będzie ani makro, ani jakiś większych przybliżeń. Do tego trzeba odpowiednich obiektywów.
Tak naprawdę sama już nie wiem, który lepszy. Jedni powiadają, że 24 mln pikseli na matrycy to za dużo i zdjęcia będą się zniekształcać (powstanie jakiś efekt mory, co nie wiem co to oznacza), inni znów że to dobrze i widać będzie więcej szczegółów i polecają D5100, który ma te 16 mln. Ja osobiście wiem, że będę fotografować przyrodę, zbliżenia, jakieś widoczki, krajobrazy, możliwe że z czasem ludzi też,
No to przygotuj jeszcze kilka lub nawet kilkanaście tysięcy na odpowiednie obiektywy.
Do makro trzeba obiektywu makro
Do krajobrazów raczej potrzebny ultra szeroki
Do przyrody może być potrzebne jasne dłuższe lub długie tele.
A do portretów jasny krótki teleobiektyw - 50 lub 85mm f/1.8 lub f/1.4
bo ostatnio czytam bardzo ciekawą książkę o fotografii Bryana Petersona, który w bardzo przystępny sposób uczy sztuki kreatywnej fotografii i z tego, co sprawdziłam jego aparaty mają 12 mln pikseli,
Jego aparaty miały 12 Mpix, bo wtedy innych nie było.
Ale 16 Mpix do 90% zastosowań jest wystarczająco.
Nie mam dużych oczekiwań, po prostu chcę się nauczyć robić ładne zdjęcia i tyle. Stąd, wiele osób poleca mi właśnie lustrzankę, bo myślałam też nad kompaktem np. Fuji FinePix HS50EXR. Czyli według Was nie opłaca się kupować tych lustrzanek z ww. obiektywami lub tylko ten 18-105?
MackEstrite
30-04-2014, 10:25
Lustro, to skarbonka bez dna. Dziś kupisz body, jakieś przeciętne obiektywy. Na starcie uznasz, że aparat jest gorszy niż kompakt, bo macro nie da się robić, a krajobrazy wychodzą takie se. Jeśli będziesz ambitny, to zaczniesz czytać dowiesz się czego tak na prawdę potrzebujesz i ile to kosztuje. Tak na prawdę ładne zdjęcia można robić wszystkim, co pokazało wielu fotografów np. Mark Hirosch w swoim projekcie "that tree" wykonanym iphonem (http://thattree.net/).
Nie zniechęcaj się na starcie, my Cię tu chcemy uczciwie ostrzec na starcie, w gruncie rzeczy oba aparaty są bardzo dobre, a tylko od Ciebie zależy ile z nich wyciśniesz.
PS. 18-105 to dobre uniwersalne szkło na sam początek przygody, pozwala łatwo zorientować się czego nam brakuje, jakie umiejętności musimy podszlifować, a poza tym ciągłe żonglowanie słoikami wcale nie jest takie fajne jak się wydaje ;)
odnośnie Fuji: http://www.optyczne.pl/5789-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_HS50EXR_-_pierwsze_zdj%C4%99cia.html przejrzyj zdjęcia, poczytaj komentarze i sam sobie odpowiedz na pytanie.
Miałem całkiem niedawno podobny dylemat.
Kupiłem tańsze body i lepszy obiektyw.
Nie żałuję. 11 punktów AF w zupełności wystarcza, bałem się także słabszego procesora ale jest ok, działa jak należy.
Nie wyzywam także na rozmiar plików ze zdjęciami. 16 MPX mnie zadowala, nie mam ciśnienia na coś większego.
Teraz jestem na etapie kupna lampy, za jakiś czas pewne kupię stałkę f1.8
Tak więc dylemat przed jakim stoisz jest taki czy kupić nowszy aparat i słabszy obiektyw, czy może starszy ale równie dobry aparat a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do obiektywu.
Powodzenia.
@ MackEstrite - te zdjęcia już dawno widziałam. Sama zrobiłabym lepsze. Nie wszystkie zdjęcia na optyczne są robione dobrze i nie oznacza to kiepskiego aparatu, a raczej tego co za nim stoi.
@yaneq - Szczerze powiedziawszy jestem raczej za obiektywem, gdyż nie wykluczam kupna lepszego. Na pewno z czasem zaoszczędzam pieniądze i kupię sobie lepszy (nie od razu Kraków zbudowano). Wiadomo - studia fotograficznego nie otwieram, jestem amatorem, nie muszę mieć obiektywu za 10 tyś zł. Po prostu lubię robić zdjęcia i się nimi dzielić z innymi np. w sieci, w jakiejś galerii, stąd też patrzę na tzw. klasę entry-level.
Jeśli udawało mi się wcześniej robić ładne zdjęcia z aparatem Samsung D60, tylko zoom był za mały bo 5mpx to lustrzanka też powinna dać radę. Tak myślę.
Alcatraz
30-04-2014, 15:22
Jeśli nie interesuje Cię robienie filmów lustrzanką, możesz spokojnie wybrać D5100 i nie powinnaś odczuć braku czegokolwiek. Co do obiektywów, koledzy oczywiście mają sporo racji ale równie dużo słuszności jest w Twoim zdaniu: "nie od razu Kraków zbudowano":-) Temat makro możesz na razie ogarnąć np. pierścieniami pośrednimi a co do reszty sama wkrótce zobaczysz czego najbardziej potrzebujesz. Stałoogniskowe Nikkory 35mm czy 50mm nie są drogie więc będą w zasięgu. Fajnym obiektywem jest też Sigma 17-50mm F2.8 EX DC, którą możesz ewentualnie rozważyć zamiast kitowego Nikkora (Sigma jest obiektywem sporo jaśniejszym i to w całym zakresie ogniskowych). Chcesz się rozwijać i uczyć a to gwarantuje, że za pomocą lustrzanki będziesz robiła świetne zdjęcia i szybko docenisz jej zalety w stosunku do kompaktów itp.
Jeśli nie interesuje Cię robienie filmów lustrzanką, możesz spokojnie wybrać D5100 i nie powinnaś odczuć braku czegokolwiek. Co do obiektywów, koledzy oczywiście mają sporo racji ale równie dużo słuszności jest w Twoim zdaniu: "nie od razu Kraków zbudowano":-) Temat makro możesz na razie ogarnąć np. pierścieniami pośrednimi a co do reszty sama wkrótce zobaczysz czego najbardziej potrzebujesz. Stałoogniskowe Nikkory 35mm czy 50mm nie są drogie więc będą w zasięgu. Fajnym obiektywem jest też Sigma 17-50mm F2.8 EX DC, którą możesz ewentualnie rozważyć zamiast kitowego Nikkora (Sigma jest obiektywem sporo jaśniejszym i to w całym zakresie ogniskowych). Chcesz się rozwijać i uczyć a to gwarantuje, że za pomocą lustrzanki będziesz robiła świetne zdjęcia i szybko docenisz jej zalety w stosunku do kompaktów itp.
Na filmach w ogóle mi nie zależy, bo uważam że aparat powinien być do robienia zdjęć, a od wideo kamera :) Oczywiście, z czasem zainwestuję w inny obiektyw. Z ciekawości zapytam - Tamron to kiepska marka?
Sugeruję na początek D5100 + Sigma 17-50 F2,8, bardzo dobry zestaw który sam posiadam.
Z czasem przyjdą wnioski i spostrzeżenia czego brak i w którą stronę podążać.
Jak koledzy wyżej podpowiadają, iść robić zdjęcia.:)
nikoniarz
30-04-2014, 15:59
Też oddaję głos na D5100 + S17-50. Ten duet da bardzo fajną jakość obrazka w bardzo wielu sytuacjach. Oczywiście jak będziesz potrafił wykorzystać ten potencjał. A później się okaże- czy wystarczy to co masz, czy będziesz chciał rozbudować/wymienić...
Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi i cenne informacje!
Alcatraz
30-04-2014, 16:06
Na filmach w ogóle mi nie zależy, bo uważam że aparat powinien być do robienia zdjęć, a od wideo kamera
Ten pogląd już dawno przestał być aktualny:-) Z wielu względów zresztą. Jednak oczywiście zgadzam się - do robienia dobrych filmów lustrzanką potrzebne są duże umiejętności, z czasem rozbudowywanie sprzętu.
Dobrze, rozejrzę się za tym obiektywem, ale zapytam z czystej ciekawości - dlaczego ten Tamron 18-300mm jest niedobry oprócz tego, że nie jest zbyt jasny? Myślałam, że takim teleobiektywem idzie robić zdjęcia krajobrazów... W sumie cena za ten 5100 z obiektywem 18-105 mm jest identyczna.
Alcatraz
30-04-2014, 19:02
Jaki Tamron 18-300??? W linku, który podałaś jest Tamron 70-300.
Jaki Tamron 18-300??? W linku, który podałaś jest Tamron 70-300.
Przepraszam, moja omyłka cyfrowa, tak miałam na myśli 70-300mm.
PanAmeba
30-04-2014, 20:11
Jeśli autorka wątku ma dylemat, to poleciłbym D90 (nawet używane) - dużo lepsza ergonomia niż w serii D5x00, bardzo rozsądne 12 mpx, albo D300 - tu będzie działał pomiar światła z manualnymi szkłami - a tu do macro można dostać sporo fajnych i tanich rozwiązań :)
Pozostają też bezlusterkowce Olympusa, mają pomiar światła z manualnymi szkłami a przejścówkę na wszystko dostaniesz.
nikoniarz
30-04-2014, 20:19
Matryca z D90/D300 ciut bardziej szumi od tej z D5100. Oczywiście są osoby którym to nie przeszkadza. W tym przypadku kwestia priorytetów- czy trochę lepsza matryca czy też lepsza ergonomia...
Ja się jeszcze zastanawiam nad Pentaxem k-500, ma stabilizację obrazu a nikon nie...
nikoniarz
30-04-2014, 20:39
Taki świadomy zamiar Nikona- stabilizuje obiektywy a nie matryce... I to raczej te obiektywy, gdzie stabilizacja jest istotna.
Alcatraz
30-04-2014, 21:12
Matryca z D90/D300 ciut bardziej szumi od tej z D5100...
Cóż za eufemizm...:-) W D90 i D300 siedzi pierwsza generacja matryc CMOS montowanych w Nikonach, która ZDECYDOWANIE USTĘPUJE np. tej w D5100, która jest zresztą identyczna jak w D7000.
mkdes - stabilizacja w obiektywie jest zwykle skuteczniejsza.
nikoniarz
30-04-2014, 21:16
Napisałem Ciut, bo na ISO200-400 widać to tylko przy 100% powiększeniu czyli jak dla mnie nie występuje można powiedzieć :) Przy 800 na niektórych kolorach można się doszukać kaszki. A na 1600 już widać która matryca jest górą. Oczywiście odbiór szumu jest czysto subiektywny- dla jednego coś co nie ma znaczenia będzie nie do zaakceptowania dla drugiego.
Alcatraz
30-04-2014, 21:18
Na ISO 200 to prawie wszystko dobrze "robi zdjęcia":-)) Dodaj jeszcze wyciąganie z cieni itd.. Odbiór szumu oczywiście jest subiektywny ale jednak w pewnych granicach:-)
nikoniarz
30-04-2014, 21:24
Mam D300 i D3100 więc wiem na czym polega różnica :) Aczkolwiek przy niskim ISO i dobrym świetle wolę kolory z D300... Wracając do tematu- znam parę osób które zakończyły rozbudowę sprzętu kupując D5100 + S17-50. Twierdzą, że nic więcej im do szczęścia nie potrzeba...
Jesli aż tak do wszystkiego to faktycznie zobacz Olka. Epl5 teraz jest tani. A zapniesz do niego każde szkło. Nawet m42. Adaptery sa do każdego...
Matryca niezła. Stabilizacja super. Mały jest. Poręczny. Ze szkieł systemowych pare perełek znajdziesz.
Całość niemal w kieszeń zmieścić można.
D5100 tez miałem. Matryca super. Aparat do polecenia. Szkła tylko i nic nie potrzeba wiecej. Poza tym ze żadne jasne szkiełko na nim latać jak trzeba nie bedzie. Paskudny Modół af.
Poza tym... Ja nie wiem co z tych dwóch bym wybrał na Twoim miejscu.
D5200 na pewno bym odpuścił. Z rożnych powodów.
Ps.
Acha
Jasne to f1,4. F2,8 to mz standard :)
Alcatraz
30-04-2014, 22:08
Mam D300 i D3100 więc wiem na czym polega różnica :)
Tylko, że D3100 ma zupełnie inną matrycę niż D5100/7000 więc tak nie do końca z tym porównaniem.
Aczkolwiek przy niskim ISO i dobrym świetle wolę kolory z D300...
Widzisz a większość krytykuje pierwsze matryce CMOS Nikona właśnie za słabe kolory. No ale robiąc w RAWach temat praktycznie nie jest istotny.
nikoniarz
30-04-2014, 22:23
Tylko, że D3100 ma zupełnie inną matrycę niż D5100/7000 więc tak nie do końca z tym porównaniem.
Zdaję sobie sprawę, że matryca w D5100 jest lepsza, i dlatego wiem, że różnica będzie jeszcze większa. In plus D5100 oczywiście...
Przyznam, że nie bardzo rozumiem, czym się różni stabilizacja wbudowana w obiektywy (Nikon), a ta w matrycę (Pentax)?
Właśnie patrzę na stronę fotozakupy.pl i kurtmedia.pl i tam aparaty są o wiele tańsze niż w euro.com.pl Chyba kupię samo body i do tego obiektyw. Tylko teraz mam nowy problem D5100 czy Pentax K-500...
Alcatraz
01-05-2014, 13:45
Przyznam, że nie bardzo rozumiem, czym się różni stabilizacja wbudowana w obiektywy (Nikon), a ta w matrycę (Pentax)?
A czym różni się napęd na przednie koła od napędu na tylne?:-) Chodzi o to, że stabilizacja w obiektywie to stabilizacja optyczna a na matrycy powiedzmy bardziej mechaniczna. Czyli jest to różne podejście do tego samego problemu z pewną przewagą skuteczności stabilizacji wbudowanej w obiektywy. Więcej możesz przeczytać np. tutaj: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/stabilizacja-obrazu
Jeśli chodzi o Euro RTV to zwykle mają wyższe ceny od innych - kuszą za to możliwością zakupu na raty 0%.
hultaj87
09-05-2014, 23:26
Witam.
Z racji, że to mój pierwszy post chciałbym przywitać wszystkich użytkowników. Zamierzam zakupić pierwszą lustrzankę i zająć się amatorsko trochę zabawą w fotografowanie. Chciałbym robić zdjęć m.i. dziecku w domu ale też i gdzieś na zewnątrz plener, krajobrazy itp. Rozważam zakup Nikona D5100. Na Euro znalazłem dwa zestawy:
1. Nikon D5100 + 18-105 VR (2399zł)- z tego co już wyczytałem to jest zestaw polecany na początek, że można poznać czego brakuje itp.
2. Nikon D5100 + 18-55 mm VR + 55-300 mm VR (2899zł) - a co myślicie o tym zestawie? Pierwszy obiektyw to jak już wyczytałem "kitowy" dołączany standardowo. Mi jednak chodzi o cały zestaw czy warto?
Ewentualnie jeszcze Nikon D5200 + 18-105 mm VR (2990zł). Cena zbliżona do zestawu nr 2, ale nowsze body i polecany obiektyw na start.
Z góry dzięki za wszystkie opinie i uwagi.
Pozdrawiam
Archibald6803
09-05-2014, 23:42
..........
d5100 + Sigma 17-50/2.8 OS HSM + dobrej klasy filtr UV 77mm ( minimum Kenko 1Pro) + karta 32Gb 45MBit/s ( najlepiej SanDisk Extreme) + torba ===> 3500 pln ===> najkorzystniejszy cenowo (w stosunku do jakości obrazka) zestaw do fotografii o której myślisz ;
dobrej klasy filtr UV 77mm ( minimum Kenko 1Pro)
A to po kiego czorta? IMO zupełnie zbędny wydatek. A jeśli chodzi o rzekomą ochronę przedniej soczewki, to do tego najlepiej się nadaje tulipan...
+ karta 32Gb 45MBit/s ( najlepiej SanDisk Extreme)
Lepiej już wziąć 2 x 16 GB. Dużo praktyczniej, a poza tym zawsze mniejsze ryzyko uwalenia dwóch kart na raz niż jednej.
MackEstrite
10-05-2014, 23:13
Tulipan nie zawsze się zakłada i są przypadki kiedy nie wiele by pomógł nawet będąc na obiektywie... ale przeciętny UV nie zaszkodzi ;) z kartami się zgadzam... nawet na 16 gb da się zrobić niezły śmietnik...
Archibald6803
10-05-2014, 23:20
A to po kiego czorta? IMO zupełnie zbędny wydatek. A jeśli chodzi o rzekomą ochronę przedniej soczewki, to do tego najlepiej się nadaje tulipan...
Lepiej już wziąć 2 x 16 GB. Dużo praktyczniej, a poza tym zawsze mniejsze ryzyko uwalenia dwóch kart na raz niż jednej.
ten zbędny , Twoim zdaniem , filtr UV dwa razy w ostatnim roku ochronił mi szkło podczas reportażu wykonywanego w tłumie ........ więc MZ to doskonała inwestycja .....
jeżeli chodzi o karty to zgadzam się , lepiej mieć 2 niż jedną ; moja propozycja zakupu jednej karty jest zoptymalizowana pod kątem finansowym.... ;-)
trochę z innej beczki, ale nie ma sensu zakładać tematu, szczególnie, że mam "szybkie pytanie" do obeznanych w dziedzinie filmowania D5100,
otóż chciałbym zastąpić wbudowany ekran lcd w D5100 służący do kadrowania i ustawiania ostrości podczas kręcenia filmów, takim zewnętrznym (5calowym ?) by móc skuteczniej wykonywać powyższe czynności. Widziałem coś takiego u gościa z Soniakiem (chyba alfa 77) i nie wiem czy to jest w moim Nikonie możliwe. pomożecie? :)
trochę z innej beczki, ale nie ma sensu zakładać tematu, szczególnie, że mam "szybkie pytanie" do obeznanych w dziedzinie filmowania D5100,
otóż chciałbym zastąpić wbudowany ekran lcd w D5100 służący do kadrowania i ustawiania ostrości podczas kręcenia filmów, takim zewnętrznym (5calowym ?) by móc skuteczniej wykonywać powyższe czynności. Widziałem coś takiego u gościa z Soniakiem (chyba alfa 77) i nie wiem czy to jest w moim Nikonie możliwe. pomożecie? :)
Ekran z wejściem HDMI i po sprawie.
czyli włączam live view i mam to samo co na wbudowanym ekranie ? ..ok, a znasz jakieś propozycje odnośnie takich ekranów ?
czyli włączam live view i mam to samo co na wbudowanym ekranie ? ..ok, a znasz jakieś propozycje odnośnie takich ekranów ?
Tak - to samo co na wbudowany, ale wbudowany gaśnie.
A co do ekranów - 5" mało popularne. Raczej są 7". Polecić mogę Liliputy - np >>TU<< (http://fripers.pl/index.php/cat/c131_Monitory-podgladowe.html), ale nie są tanie.
Z resztą te "tanie" też nie są tanie, bo zaczynają się gdzieś ok 650-700zł i nie mają nawet zasilacza w zestawie.
Baterię w każdym przypadku trzeba kupić sobie samemu - są to albo baterie do Sony, albo do Canonów. No i jeszcze ładowarkę.
A... i przy tych najtańszych modelach nie należy oczekiwać dobrego ekranu - zarówno kąty widzenia, jak i jasność oraz kontrast są dość kiepskie.
seba84_2005
15-05-2014, 19:45
Ja do podglądu lv w d5100 używam tabletu 8.9" z androidem + kabla USB OTG i aplikacji Helicon Remote. Mam możliwość z poziomu tabletu przez apkę sterowania puszką etc. Jeśli masz jakiś tablet z androidem dokup do niego kabel USB OTG i pobaw się tym, może Cię zadowoli.
Tu przykładowo d5100 + s4:
https://www.dropbox.com/s/2pzngny1y7vd6fe/20140515_194812.jpg
Ja do podglądu lv w d5100 używam tabletu 8.9" z androidem + kabla USB OTG i aplikacji Helicon Remote. Mam możliwość z poziomu tabletu przez apkę sterowania puszką etc. Jeśli masz jakiś tablet z androidem dokup do niego kabel USB OTG i pobaw się tym, może Cię zadowoli.
Tu przykładowo d5100 + s4:
https://www.dropbox.com/s/2pzngny1y7vd6fe/20140515_194812.jpg
ok, muszę przetestować tę opcję, mam tableta, zainstalowałem program i teraz potrzebuje kabelek .. no właśnie jaki ?, tablet ma dwa złącza USB i HDMI, piszesz, że jakiś USB OTG, a nie przypadkiem HDMI tablet + HDMI D5100?
no na razie testy utknęły w miejscu (w mieście brak odpowiedniego kabelka), dlatego sam nie rozwieje wątpliwości
-czy jakość obrazu przesyłanego USB nie będzie za słaba do oceny ostrości przy ręcznym jej ustawianiu ? (interesuje mnie w zasadzie tylko ta jedna funkcjonalność korzystania z dodatkowego monitorka, nie potrzebuje innych zabaw, jakie oferuje program Helicon Remote)
- czy jest jakieś opóźnienie w przesyłaniu obrazu do tabletu? (chodzi o taką sytuację, gdy ostrzę ręcznie i na efekty tego ostrzenia muszę czekać jakąś tam chwilkę) w necie czytałem, że coś takiego występuje
- czy nie można przesłać obrazu z D5100 do tabletu złączem HDMI, które chyba lepiej się do tego nadaje?
rozwieje ktoś moje wątpliwości, z góry dzięki :)
ok, muszę przetestować tę opcję, mam tableta, zainstalowałem program i teraz potrzebuje kabelek .. no właśnie jaki ?, tablet ma dwa złącza USB i HDMI, piszesz, że jakiś USB OTG, a nie przypadkiem HDMI tablet + HDMI D5100?
Nie HDMI, bo tablety nie mają wejścia, a wyjście HDMI.
no na razie testy utknęły w miejscu (w mieście brak odpowiedniego kabelka), dlatego sam nie rozwieje wątpliwości
-czy jakość obrazu przesyłanego USB nie będzie za słaba do oceny ostrości przy ręcznym jej ustawianiu ? (interesuje mnie w zasadzie tylko ta jedna funkcjonalność korzystania z dodatkowego monitorka, nie potrzebuje innych zabaw, jakie oferuje program Helicon Remote)
- czy jest jakieś opóźnienie w przesyłaniu obrazu do tabletu? (chodzi o taką sytuację, gdy ostrzę ręcznie i na efekty tego ostrzenia muszę czekać jakąś tam chwilkę) w necie czytałem, że coś takiego występuje
- czy nie można przesłać obrazu z D5100 do tabletu złączem HDMI, które chyba lepiej się do tego nadaje?
rozwieje ktoś moje wątpliwości, z góry dzięki :)
Jak masz odpowiednio duży ekran z odpowiednio dużą rozdzielczością, to wystarczy aby poprawnie ustawić ostrość, ale tylko przy zdjęciach. Do filmów za duże opóźnienie.
Z resztą jak to wygląda z opóźnieniem możesz sprawdzić na komputerze - aplikacja DigiCamControl (http://digicamcontrol.com), przy czym tu będzie minimalnie lepiej jak na androidzie.
Po HDMI tylko do urządzenia z WEJŚCIEM HDMI.
dzięki GonzoG, wiedziałem, że gdzieś tu jest "pies pogrzebany" i nie takie to proste,
tak, chodzi mi tylko o filmy,
znajomy ma taki ekranik dedykowany do tych celów to sobie potestuje w poniedziałek
no i po testach,
okazuje się, że D5100 nie chce współpracować z dedykowanym ekranem do podglądu.
Pomimo podłączenia za pomocą HDMI, owszem, obraz się pokazuje na ekranie zewnętrznym, ale po rozpoczęciu nagrywania "przeskakuje" na ekran z aparatu i d..pa z tego
Ciekawi mnie tylko, od którego modelu, programiści Nikona umożliwili taką funkcjonalność w body, od D7100 a może wyżej ?? ma ktoś wiedzę na ten temat ?