Zobacz pełną wersję : LTE PLAY/PLUS internet
Czy są na forum użytkownicy internetu w tej technologii od ww operatorów?
Interesuje mnie jak to działa, jakie są realne transfery od i do, jak to wygląda w nocy szczególnie w PLAY.
Chciałbym też usłyszeć jak sprawują się urządzenia dostępowe. Czy można używać ich jako Bridge? Czy są jakieś ograniczenia w dostępie z zewnątrz i poblokowanych portach.
Niestety nie mam, mimo wielu starań możliwości podłączenia druta do domu mimo tego, że mieszkam w całkiem sporym mieście. W mojej okolicy nie ma też sieci radiowych (za dużo brudu w eterze). Mam w tej chwili WiMAX i generalnie byłoby ok gdyby nie 3 dość jednak spore problemy :
- zbyt wielu użytkowników a co za tym idzie wieczorem dramatyczny spadek transferu i jeszcze bardziej dramatyczny wzrost pingu
- tylko 256 kbps upload
- brak możliwości użycia urządzenia jako Bridge.
LTE plus uzywam. smiga jak wsciekly... pod warunkiem ze jest dostep. transfery - przyznam ze nigdy sie tym nie interesowalem, ale nie widze roznucy miedzy WiFi podlaczonym do dosc szybkiego kabla a LTE. uzywam tylko w urzadzeniu przenosnym wiec tez nie jest to miarodajne. w kazdym razie polecam. poza tym jest dosc latwo sprawdzic - kup karte prepaid. spodoba Ci sie, zmienisz na abonament. jak nie, to problemu nie ma.
Miałem LTE w Cyfrowym Polsacie, zmieniłem niedawno na PLAY.
Jest szybciej i dużo większy pakiet, a skusiło mnie 6 miesięcy za free po przejściu z konkurencji.
Najlepiej iść i samemu sprawdzić przez 7 dni.
A używacie routera od nich? Jak działają?
Mam ruter ZTE, czarny do którego można podłączyć chyba 30 odbiorników.
Podłączone mam 2 laptopy, dwie drukarki, i telefony. Wszystko śmiga ok.
miałem cyfrowy polsat (to to samo co plus). Zdecydowanie nie polecam! żenujące podejście do reklamacji, brak możliwości załatwienia pozytywnie reklamacji. Kupiłem Orange i płacę dwa abonamenty za orange i cyfrowy polsat, który nie nadaje się do użytku
Problem tkwi w tym, ze cyfrowy polsat wciska klientom bardzo niekompatybilny sprzęt. Kupiłem internet razem z routerm i modemem w zestawie bo chciałem mieć bezproblemowy internet. Okazało się, ze router Edimax i modem Huawei nie bardzo ze sobą lubią działać. Problem dotyczy sytuacji, gdy na chwilę spada zasięg wówczas modem potrzebuje znacznej porcji energii na podtrzymanie połączenia, router nie jest w stanie zasilić modemu i następuje zawieszenie się routera (nie działa internet ani sieć wifi) niestety w takim wypadku konieczne jest wyjecie na chwilę wtyczki zasilającej router. W mojej okolicy jest słaby sygnał i musiałem biegać resetować router kilkadziesiąt razy dziennie, to mocno wkurzało. Musiałem mieć router zawsze pod ręką, i gdy zmieniałem pomieszczenie to oprócz laptopa brałem router!
Składałem reklamacje, wymieniano kilka razy router kilka razy modem. Problem dość znany na forach internetowych oraz samemu polsatowi. W ciągu kilku miesięcy posiadania tego nieszczęścia w cyfrowym polsacie operator wypuścił 3 lub 4 aktualizacje softu do routera oraz 1 do modemu. Niestety dalej próbują szczęścia z softem ale ja abonament muszę płacić, operator nie zgadza się na wymianę sprzętu na inne marki tylko dalej próbuje poprawiać oprogramowanie. Trwało to ok 6 miesięcy teraz nie wiem czy to działa czy nie, muszę płacić abonament ale nie korzystam.
Gdy cyfrowy polsat miał chwile przebłysku to działał naprawdę super szybko ale co z tego skoro wysyłając zdjęcia do klienta (ok 500 MB) musiałem ponawiać transfer 6 razy tracąc ok 2 GB transferu) bo tak rwało połączenie. Nerwica mnie brała gdy chciałem sobie strony internetowe przeglądać.. co 5-10 minut musiałem robić reset routera. Cyfrowy polsat twierdzi, że według nich wszystko jest OK więc mam dalej płacić abonament. To chore wiec radze uważać. I żeby nie było, przed zakupem testowałem internet, sam modem huawei podpięty bezpośrednio pod komputer działał dobrze. Router z innym modemem też działa dobrze tylko te dwa urządzenia z zestawu ze sobą nie potrafią działać poprawnie.
Za miesiąc będę mógł zmienić operatora. Podjąłem więc dyskusję z panią z Playa, która przypadkiem zadzwoniła z ofertą. Zapewniała, że u mnie jest LTE. :) Tylko, że jednak go nie ma, co nawet pokazują mapki zasięgu na ich www.
Zbliżają się wakacje i trochę podróżujemy. Na razie jedyny dobry zasięg jesli chodzi o kraj ma Plus. Play i Orange dopiero zaczynają. Za rok to będzie dobry wybór. Dzisiaj niekoniecznie. Zależy gdzie się jest i czy się duzo podrózuje.
Nie masz racji - Orange ma świetny zasięg HSDPA+ z teoretycznie 42 Mbps. Mają lepsze pokrycie niż Plus. Ich net działa w owym HSDPA bardzo dobrze. Realne transfery to po 25 Mbps. U mnie zaleta Play to darmowy LTE przez pół roku bez limitu i dlatego nie interesuje się Orange.
Mam w tej chwili play na test - chodzi bardzo dobrze mimo braku zasięgu na mapce. Zobaczymy jak będzie wieczorem. Weekendowe wieczory są najbardziej obciążone i wtedy właśnie transfer bardzo leci. U mnie na WiMAX robi się dramat.
Z tego co przeglądam to starter w LTE najtaniej wychodzi w polsacie no chyba że sie mylę. Pakiet 4 gb miesięcznie
Nie masz racji - Orange ma świetny zasięg HSDPA+ Ja pisałem o LTE, autor wątku też o LTE.
A tak - pisałem o LTE ale z określonego powodu. Niemniej jednak LTE to nie jakiś cud. Orange ma w tej chwili świetne HSDPA i buduje LTE bo właśnie dostali pasmo więc wcale bym go nie odrzucał. W żadnej z sieci LTE nie uzyskasz szybkości deklarowanych przez dostawców, nie będą one się znacząco różniły od tego co daje Orange. Zaletą Orange są darmowe noce bez limitów co daje też play a za co plus chce pieniądze.
Mam Orangę z jego HSDPA. Chcę szybciej. Sieć Play i Orange się buduje, sieć Plusa jest.
Plus nie udostępnia nadajników Playowi (LTE).
Za rok pewnie będzie to wszystko bez większych różnic (zasięg). Na teraz sieć Orange i Play ma słabe pokrycie (LTE).
Ja bym wolał wejść w Play, bo taniej (a nawet - za darmo LTE przez pewien czas), ale jak u mnie nie ma sieci - nie ma sensu.
velaskez
27-04-2014, 19:49
Ja się tak z ciekawości zapytam na co Wam to LTE tak potrzebne? I tak jesteście ograniczeni limitem GB jaki wam narzuci operator, więc dużych plików pobierać po superszybkości nie będziecie. Ja mam tel w Timobajlu, i z telefonu udostępniam sobie net do komputera. Akurat jadę w pociągu, Wrocław-Poznań i internet chodzi tak, jakbym siedział w domu. Wiadomo, filmów na YT nie oglądam, nic nie streamuje. Ot przeglądanie for dyskusyjnych, pisanie maili, praca.
Niech mi ktoś wytłumaczy tą całą pogoń za LTE jeśli w ciągu 6-12h i tak większość z nas znajduje się w zasięgu swojego wifi, bądź bezpłatnego gdzieś w hotelu/knajpie. Jak chcę jechać się odcinać od świata - nie biorę ze sobą internetu :mrgreen:
Bo to LTE to ma być mój domowy net. Realnie oczekuję tych 10 - 20 Mbps i wysokiego uploadu. Nie mam alternatywy i tyle. Na wykopanie światła mnie nie stać.
velaskez
27-04-2014, 20:22
A, chyba, że tak.
.:Gerard:.
27-04-2014, 20:46
Stacjonarny place za VDSL 25 a pobieram realnie 20 Mbit/s
W mobilnym abonamencie mam LTE 16 MBit/s a moja Lumia 800 nie posiada LTE ale nie narzekam, YT śmiga dobrze.
system przyszłościowy z możliwością przepustowości do 150 MBit
Praktycznie zdecydowałem się na kartę sim w play. Czy może mi ktoś doradzić modem z wejściem na antenę, Tak zastanawiam się nad tym modemem ZTE MF 823 który jest w ofercie play, Koszt jego to ok 170 zł ale może jest coś tańszego a nie koniecznie gorszego.
Mam ZTE MF 28D LTE - są wszystkie wejścia i wyjścia, ale on nie jest mobilny,
Jak pisałem wcześniej śmiga mi super.
Mam ZTE MF 28D LTE - są wszystkie wejścia i wyjścia, ale on nie jest mobilny,
Jak pisałem wcześniej śmiga mi super.
A to urządzenie może działać w trybie Bridge?
Bo to LTE to ma być mój domowy net. Realnie oczekuję tych 10 - 20 Mbps i wysokiego uploadu. Nie mam alternatywy i tyle.
mam w plusie 15+10GB
jak jest zasieg to dziala az milo. jak kupisz w plusie to zaloz sobie jakas statystyke bo zdarza im sie "niedokladnie policzyc" transfer. ostatnio skladalem reklamacje - ze wzgledu na ich brak w mozliwosci sprawdzenia a moje udokumentowanie o dziwo zostala uznana.
A ja jestem ciekaw (bo mam LTE w L920 i playu) gdzie mogę mieć faktyczne 100MB/s? Czy nawet 50? Siedzę sobie na balkonie, mam 4/5 kresek w zasięgu 4G i testując łącze na telefonie wychodzi mi 7Mb/s pobieranie i ok 1Mb/s wysyłanie. Co mi z tego że na papierze mam napisane że mam LTE skoro prędkość transteru jest marna?
A pojęcia nie mam z tym systemem Bridge, bo się nie znam.
Tu jest specyfikacja i recenzja, ,może ona coś wyjaśni.
http://antyweb.pl/lte-bardziej-stacjonarne-niz-mobilne-test-domowego-routera-zte-mf28d/
Wstępne wyniki są mocno niezachęcające :-/
O ile transfer standardowy jest bardzo spoko i sięga 15/9 Mbps nie spadając poniżej powiedzmy 6/6 Mbps - co oczywiście dalekie jest od reklamowych prędkości lte ale jednak zadowalające. O tyle natknąłem się na spore problemy :
Nie mogę zmusić routera do przyjmowania ruchu przychodzącego,
Przy transmisji po portach innych niż 80 nie osiągamy uploadu powyżej 1 Mbps,
Urządzenie, które dostałem nie daje się ustawić w tryb Bridge.
Jeśli nie przeskoczę 2 pierwszych to ten internet jako domowy jest absolutnie nie do przyjęcia.
Edyta
Niesamowity ping - w okolicach 30 ms.
Nie zmusisz routera do przyjmowania ruchu przychodzącego, bo jesteś za NAT'em operatora. Musisz dodatkowo wykupić publiczny adres IP.
W trybie bridge to raczej tych routerków od operatora nie ustawisz.
28-04-2014, 22:14
A ja jestem ciekaw (bo mam LTE w L920 i playu) gdzie mogę mieć faktyczne 100MB/s? Czy nawet 50? Siedzę sobie na balkonie, mam 4/5 kresek w zasięgu 4G i testując łącze na telefonie wychodzi mi 7Mb/s pobieranie i ok 1Mb/s wysyłanie. Co mi z tego że na papierze mam napisane że mam LTE skoro prędkość transteru jest marna?
Bo LTE ma taka mozliwosc
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://gallery.dpcdn.pl/imgc/UGC/52056/g_-_550x366_-_-_52056x20140211194956_0.png)
a play oferuje
Prędkość mobilnego internetu 4G LTE w ofertach Play Online będzie ograniczona do 30 Mb/s w zależności od wybranego abonamentu. Natomiast w ofercie smartfonowej maksymalna prędkość wyniesie do 15 Mb/s.
velaskez
29-04-2014, 10:57
http://www.speedtest.net/my-result/3469164948 Fajber się liczy.
Jeszcze nie widziałem tak szybkiego LTE nigdzie.
Nie zmusisz routera do przyjmowania ruchu przychodzącego, bo jesteś za NAT'em operatora. Musisz dodatkowo wykupić publiczny adres IP.
W trybie bridge to raczej tych routerków od operatora nie ustawisz.
Ha
Widzisz tylko oni mówią coś innego :-/
No i żaden operator nie przyznaje się, że nie daje publicznego IP.
Poza tym niech w takim razie nie reklamują tego neta jako stacjonarnego rozwiązania dla firm. Niech nie umieszczają w dostarczanych urządzeniach z własnym oprogramowaniem opcji sugerujących , że mogę przekierować ruch przychodzący w sieci lokalnej.
Dla mnie to jest porażka niestety a nie funkcjonalny, pełnoprawny internet.
Odświeżę temat.
Szukam mobilnego Internetu, który posłuży mi za Internet w domu.
Niedawno trafiłam na ofertę Cyfrowego Polsatu: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/oferta-internet.cp?packageName=pakiet-2&cpClient=false&offerType=MM
W moim rodzinnym domu rodzice mają już telewizję z CP, więc bym się załapała na zniżkę -50%. 25 GB Internetu LTE by mnie wyszło 30 zł miesięcznie. Niestety umowa na 2 lata. Jakiś inny użytkownik Internetu z CP mógłby się wypowiedzieć na temat szybkości ich Internetu, zasięgu, jego awaryjności oraz działania z modemami/routerami (proponują mi modem Huawei E3372 i router D-Link DWR-116) od nich?
Orientujecie się może ile GB zużywacie miesięcznie? Nie ściągam niczego, ale zdarza mi się obejrzeć kilka filmów online. Zastanawiam się, czy 25 GB starczy. Gdzieś czytałam, że CP oszukuje i bardzo szybko (rzekomo) zużywa się dane.
Nie chcę wtopić i 2 lata bujać się z czymś, z czego nie będę zadowolona.
A może jakiś inny Internet polecicie?
Chyba w każdej firmie możesz wziąć modem na próbę. Musisz sprawdzić zasięg LTE. Jeśli będzie tam Play, to polecam. Przez 6 miesięcy transfer LTE nie odejmuje się od limitu. W ramach jednego limitu można mieć kilka kart (np. w tablecie).
Mieszkam w Katowicach. Tu mam chyba na wszystko dobry zasięg
Na mapce i CP, i Play mają tu Lte. Miałam kiedyś Play, ale strasznie szybko zjadało mi transfer :( A w sumie nic wielkiego nie robiłam.
Z tymi kartami to świetna sprawa by była ;)
RobertMiernik
26-10-2014, 21:43
Bardzo oszukują, na dodatek celowo i z premedytacją ostatnio do mnie przy końcu umowy nie zadzwonili, co spowodowało przedłużenie jej na kolejny okres.
Internet jak działa to działa ok, standardowo nie ma problemów, chociaż w dziwnych miejscach potrafi mieć transfer dużo gorszy niż nie LTEowski 'Blueconnect', ale jeśli chcesz 'na stacjonarny' to przez testowe 7 dni spokojnie sobie to sprawdzisz.
Nie wiem w jakiej jakości oglądasz te filmy przez internet, ale FullHD potrafi mieć 3-5 GB więc kilka może być dużo...
Jeśli szukasz mobilnych to niestety masz średnie pole manewru
Dzięki. W FullHD nie oglądam ;)
Szukam tylko mobilnego Internetu. Boję się właśnie tego, że oszukują i po podpisaniu umowy będzie ciężko coś z nimi załatwić.
Najgorsza jest dla mnie ta umowa na 2 lata. Gdyby to był rok to pewnie bym się nie zastanawiała.
Mieszkam w Katowicach. Tu mam chyba na wszystko dobry zasięg
Na mapce i CP, i Play mają tu Lte. Miałam kiedyś Play, ale strasznie szybko zjadało mi transfer :( A w sumie nic wielkiego nie robiłam.
W ofercie Plusa jest także podobny pakiet danych (z pełną prędkością LTE), ale po wykorzystaniu można pobierać dane bez ograniczeń z prędkością zmniejszoną do 10, 20 lub 30 Mb/s - zależnie od pakietu. Dla mnie, który jestem skazany na 10 Mb/s w kablu, ta oferta wydaje się znakomitą - niestety LTE do mnie nie sięga... :(
Sprawdź czy w Play'u nie jest podobnie - tzn czy po wykorzystaniu pakietu nie można korzystać z Internetu przy mniejszej prędkości.
Jesteś pewny, że ta mniejsza prędkość to 10Mb/s a nie 10kb/s?
W Playu z tego co kojarzę, Youtube nie liczy się do limitu.
RobertMiernik
26-10-2014, 22:31
Te oferty 'bez limitu LTE' są na 6 miesięcy (z 24 umowy). Jeśli to by miało działać dalej - to super ale jakoś nie wiem czemu - nie sądzę, żeby tak miało być.
Cytuję: Po wykorzystaniu Pakietu Danych: LTE bez limitu z prędkością do 10 Mb/s.
http://www.plus.pl/internet-lte/
Play nie daje LTE z max prędkością - to raz. Pokrycie Polski też mają wiele gorsze niż Plus - to dwa. Więc jak ktoś jeździ to Plus jest ewidentnie lepszy.
Najważniejsze jest jednak to, jaki jest zasięg tam gdzie mieszkasz, pracujesz i wypoczywasz. Kup starter, kilkanaście zł, wsadź w smartfona z LTE i sprawdź. U mnie tak Plus hulał, że na testy to mi prawie cały starter zjadło :) :) :) Przy prędkości (wykazywanej mi praktycznie w tescie) 70 Mb/s pojedynczy test zjadał 100 MB z limitu! Kilka testów w różnych miejscach (dom, praca, działka, miasto) i poszło ponad 0,5 GB :)
Na smartfonie zainstalowałem sobie apke speedtest.net i sprawdzałem (prędkość i transfer)
Dzięki. W FullHD nie oglądam ;)
Szukam tylko mobilnego Internetu. Boję się właśnie tego, że oszukują i po podpisaniu umowy będzie ciężko coś z nimi załatwić.
Najgorsza jest dla mnie ta umowa na 2 lata. Gdyby to był rok to pewnie bym się nie zastanawiała.
plus uwzglednia reklamacje. instalnij sobie jakis licznik transferu lub bazuj na tym ktory jest w aplikacji.
oczywiscie nie wyklocisz sie o pare mega ale juz o 1/3 transferu owszem. 25gb wystarczy ci spokojnie
Cytuję: Po wykorzystaniu Pakietu Danych: LTE bez limitu z prędkością do 10 Mb/s.
http://www.plus.pl/internet-lte/
w praktyce oznacza to ze poczte od bidy sciagniesz ale z www juz nie pokorzystasz bo cie trafi.
W ofercie Plusa jest także podobny pakiet danych (z pełną prędkością LTE), ale po wykorzystaniu można pobierać dane bez ograniczeń z prędkością zmniejszoną do 10, 20 lub 30 Mb/s - zależnie od pakietu. Dla mnie, który jestem skazany na 10 Mb/s w kablu, ta oferta wydaje się znakomitą - niestety LTE do mnie nie sięga... :(
Sprawdź czy w Play'u nie jest podobnie - tzn czy po wykorzystaniu pakietu nie można korzystać z Internetu przy mniejszej prędkości.
Teraz widzę, że Plus i CP mają to samo w ofercie. W Play w tej samej cenie mam umowę na 18 miesięcy ale bez urządzenia. Z urządzeniem jest połowę droższy abonament.
W CP też niby po przekroczeniu limitu bym miała 10Mb/s. Mało, ale znacznie lepiej niż 10kb/s :D
Play nie daje LTE z max prędkością - to raz. Pokrycie Polski też mają wiele gorsze niż Plus - to dwa. Więc jak ktoś jeździ to Plus jest ewidentnie lepszy.
Najważniejsze jest jednak to, jaki jest zasięg tam gdzie mieszkasz, pracujesz i wypoczywasz. Kup starter, kilkanaście zł, wsadź w smartfona z LTE i sprawdź. U mnie tak Plus hulał, że na testy to mi prawie cały starter zjadło :) :) :) Przy prędkości (wykazywanej mi praktycznie w tescie) 70 Mb/s pojedynczy test zjadał 100 MB z limitu! Kilka testów w różnych miejscach (dom, praca, działka, miasto) i poszło ponad 0,5 GB :)
Na smartfonie zainstalowałem sobie apke speedtest.net i sprawdzałem (prędkość i transfer)
Mój smartfon i tablet nie obsługują Lte ... Ale wezmę paluszkowy modem. Zawsze mogę go podłączyć pod telefon/tablet.
plus uwzglednia reklamacje. instalnij sobie jakis licznik transferu lub bazuj na tym ktory jest w aplikacji.
oczywiscie nie wyklocisz sie o pare mega ale juz o 1/3 transferu owszem. 25gb wystarczy ci spokojnie
Mówisz, że z Plusem da się dogadać? Chyba faktycznie wolę wziąć przez Plusa niż CP ...
Jutro się przejdę do Plus, Play i CP.
Pierwsze z brzegu linki, ktore nie zachecaja do CP
http://zoba.to/-/c2HNC8/
http://www.wykop.pl/ramka/2185174/jak-zostalem-ograniczony-w-usludze-internet-lte-bez-ograniczen-w-sieci-plus/
http://www.wykop.pl/ramka/2215128/power-lte-nie-takie-power-jak-pisze-cyfrowy-polsat/
Pierwsze z brzegu linki, ktore nie zachecaja co CP
http://zoba.to/-/c2HNC8/
http://www.wykop.pl/ramka/2185174/jak-zostalem-ograniczony-w-usludze-internet-lte-bez-ograniczen-w-sieci-plus/
http://www.wykop.pl/ramka/2215128/power-lte-nie-takie-power-jak-pisze-cyfrowy-polsat/
Czytałam ;)
Dlatego chcę się dowiedzieć od użytkowników jak to jest naprawdę.
Znam jednego użytkownika Internetu z CP i on np. jest bardzo zadowolony.
Wiadomo, różni ludzie różne rzeczy w sieci piszą. Nie zawsze zgodne z prawdą.
Czytałam ;)
Dlatego chcę się dowiedzieć od użytkowników jak to jest naprawdę.
mam mobilnego plusa jakies 3,5 roku. trzeba zdawac sobie sprawe ze czasem transfer siada. ale ogolnie nie widze problemow. transfery w lte sa znakomite. jakis czas temu byl problem z gubieniem pakietow, zipy wrzucane na serwer mialy bledy ale trwalo to ze dwa dni i od tego czasu odpukac jest ok.
nie powiem ci czy w innych sieciach jest lepiej czy gorzej. to zalezy od miejsca - bo bylem w miejscowkach gdzie nawet edge chodzil jak krew z nosa i ledwie poczte dalo sie sprawdzic.
w praktyce oznacza to ze poczte od bidy sciagniesz ale z www juz nie pokorzystasz bo cie trafi.
No patrz, ja mam 10 Mb/s na stałe i na nic więcej nie mogę liczyć... Jakoś te www przeglądam... :)
Ja jak zwykle solidnie się zabieram do zakupów. Kupiłem tez inne startery - Play i Orange. Masakra, słaby zasięg, słabe transfery tam gdzie ten zasięg w ogóle jest (na działce nie miałem go wcale). T-mobile u mnie wcale nie ma zasięgu, więc nie miałem co sprawdzać.
Musisz sprawdzić jak u Ciebie z zasięgiem, to podstawa. Jakość sygnału telefonicznego nie musi być analogiczna do jakości LTE, niestety (byłoby prościej). Zasięgiem telefonu (i siłą sygnału w telefonie) się nie sugeruj.
27-10-2014, 08:48
Z tym rwaniem sieci moze tez byc Telefon
Z ostatniej wyprawy Po gorach, ramie w ramie z zona i ona ma zasieg Internet i Tel. a u mnie brak zasuegu, ta Sama Siec ja Nokia ona Samsung
to ja powiem co mam ustalone :D
z racji braku alternatywy szukam jakiegoś sensownego rozwiązania już dłuższy czas - na razie brak :/
z założenia odpadają oferty CP/PLUS - choć są teoretycznie bez limitu to po wykorzystaniu tego wstępnego transfer leci do 20/10 mbps, następnie spada do 5mbps, potem do 2,1 i wreszcie do 0,5 mbps (czyli tyle ile daje aero). zębaci są niebywale skrupulatni w cięciu - nie ma ono związku z obłożeniem infrastruktury czy porą aktywności ani żadnymi innymi czynnikami. w najwyższych taryfach punkt końcowego odcięcia to około 80GB.
z alternatyw :
play -tu jest zdecydowanie lepiej - niby jest furtka do cięcia ustawiona na 100 GB ale puki co nie kwapią się do jej stosowania. z wypowiedzi na różnych forach (w tym specjalistycznych) wynika, że jak się nie przegina w godzinach obłożenia sieci to nikt wariata nie struga.
orange - ci z kolei daja bardzo długie nocki (od 0:00 do nawet 12:00) w których nie limitują transferu a od dziś na jakieś pół roku LTE też bez limitu. z zasłyszanych informacji też nie są jakoś bardzo restrykcyjni w stosunku do użytkowników.
niestety żaden z dostawców nadal nie udostępnia zewnętrznego IP nawet za dopłatą (PLUS daje ale nie w taryfach no limit) jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest korzystanie z vpn i odpowiedniego serwisu proxy. jest to bez wiekszego problemu do skonfigurowania na modemie z DD-WRT czy innym openWRT. koszt usługi to jakieś 15-20 pln/miesiąc i wzrost pingu o około 10ms. z doniesień ludzi - transfer nie leci zauważalnie.
taryfy do 20 GB są w zasadzie w normalnym domowym użytkowaniu - nawet dość skromnym niewystarczające. w tej chwili mamy w firmie 60GB na 15 kompów (w użyciu max 3 reszta w gabinetach nie korzysta z sieci częściej niż raz w tygodniu) z tego wszystkie usługi streamingowe zablokowane. dostep do www, poczty. ftp nieużywany. nie zawsze starcza na miesiąc.
RobertMiernik
27-10-2014, 09:58
jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest korzystanie z vpn i odpowiedniego serwisu proxy
?? hm?
nio
łączysz się od siebie do serwisu proxy i zestawiasz tunel - tam dostajesz publiczne IP, na którym możesz nawet podpiąć domenę na DNSie i w ten sposób masz dostęp z zewnątrz do sieci wewnętrznej. czyli możesz postawić sobie ftp czy inne usługi (u mnie chodzi o sterowanie ogrzewaniem i roletami)
RobertMiernik
27-10-2014, 10:32
Ech, tak właśnie myślałem ale chciałem się upewnić czy na pewno takie szaleństwo Cię ogarnęło...
FTP na mobilnym internecie?!
VPN na stałe wpięty do niego, matko polko...!
taki lajf :/
jak bym miał coś sensownego to bym nie kombinował - ftp mnie kompletnie nie interesuje. interesuje mnie dostęp do KNX i sporadyczny dostęp do synca. tego bez publicznego IP nie mogę mieć. teraz mam WiMaxa 6/0,25 i publiczne IP - sek w tym, że przy 0,25 to ściągnięcie nawet najprostszego pliku z synca jest jak seppuku a wrzucenie czegokolwiek w chmurę to jak walenie głowa w mur ...
realne transfery to w granicach 1MB/minutę - wysłanie maila ze sporym załącznikiem trwa czasami pół godziny ...
A nie prościej z jakiegoś serwisu DDNS skorzystać?
jak nie masz publicznego IP a dodatkowo blokowany ruch przychodzący to nie bardzo :/
RobertMiernik
27-10-2014, 10:42
A nie prościej z jakiegoś serwisu DDNS skorzystać?
One działają tylko jeśli masz zewnętrzne IP ale zmienne
taki lajf :/
jak bym miał coś sensownego to bym nie kombinował - ftp mnie kompletnie nie interesuje. interesuje mnie dostęp do KNX i sporadyczny dostęp do synca. tego bez publicznego IP nie mogę mieć. teraz mam WiMaxa 6/0,25 i publiczne IP - sek w tym, że przy 0,25 to ściągnięcie nawet najprostszego pliku z synca jest jak seppuku a wrzucenie czegokolwiek w chmurę to jak walenie głowa w mur ...
realne transfery to w granicach 1MB/minutę - wysłanie maila ze sporym załącznikiem trwa czasami pół godziny ...
Tym bardziej dla Ciebie rozwiązaniem jest tylko chmura.
Wysyłasz do chmury i tam może się słać i 10 godzin ale jak potrzebujesz pobrać, to masz z prędkością chmury czyli od razu...
Sam się katujesz ciągnięciem od siebie po drastycznie niskim uploadzie.
nie katuje się - bo staram się nie ciągnąc z domu
katuję się jak wysyła do chmury :/ albo maila do kogoś - mówimy o 40-60 MB/h wysłanych danych ... nie GB ...
oczywiście te 6Mbps też jest tylko w sprzyjających warunkach - weekendy i wieczory w tygodniu bywa 500kbps-1mbps i ping rosnący do 300-400ms przy normalnym w okolicach 30-50ms.
poza tym jak pisałem - wazny dla mnie jest dostep do serwera KNX i docelowo monitoringu (w zupełności wystarcza 1-2mbps) - tego na tym WiMaxie nie da rady zrobić.
RobertMiernik
27-10-2014, 10:56
super, że wystarcza 1-2 jak masz 0,5... wcale to problemu nie rozwiązuje...
a tak
tylko ja się cały czas przymierzam - nadal nie biegnę kupić :D
Nie wiem jak w innych sieciach z tym publicznym IP ale w T-Mobile mam swój, stały za 15zł/mc od pół roku czyli od czasu jak ruszył przekaźnik w mojej okolicy. Żadnych problemów, dostęp z zewnątrz do monitoringu wyśmienity, bo choć tylko HSPA+ to upload na poziomie 5Mb/s.
Jedynie CDMA z Plusa na pewno nie miało publicznego IP i nie było żadnej możliwości go kupić, męczyłem się z nim przez 3 lata choć na stabilność nie mogłem narzekać.
tylko T-mobile nie daje nielimitowanych transferów z sensownym lejkiem (vide PLUS zanim im odpaliło i PLAY do tej pory)
100GB miesięcznie i nielimitowane noce dla mnie wystarczą.
ooooo tej oferty nie obczaiłem
będę badał
nie znalazwszy - jakbyś był miły podrzucić ...
Nie wiem jak w innych sieciach z tym publicznym IP ale w T-Mobile mam swój, stały za 15zł/mc od pół roku czyli od czasu jak ruszył przekaźnik w mojej okolicy. Żadnych problemów, dostęp z zewnątrz do monitoringu wyśmienity, bo choć tylko HSPA+ to upload na poziomie 5Mb/s.
Jedynie CDMA z Plusa na pewno nie miało publicznego IP i nie było żadnej możliwości go kupić, męczyłem się z nim przez 3 lata choć na stabilność nie mogłem narzekać.
100GB miesięcznie i nielimitowane noce dla mnie wystarczą.
Ooo, a co to za oferta?
Byłam dzisiaj w CP. Facet znowu robił maślane oczka i kit wciskał (np. że po wykorzystaniu limitu jest prędkość, przy której spokojnie filmy na Youtube można oglądać). Jak mu powiedziałam o opiniach użytkowników ich Internetu to nie wiedział co powiedzieć.
Byłam też w Play: umowa na 18 miesięcy, 29,99 zł miesięcznie (bez urządzenia - sama bym kupiła).
Przez 6 miesięcy nielimitowany Lte, potem 25 GB limit i noce (00:00-09:00) bez limitu przez całą umowę.
Wydaje mi się, że dobra oferta.
w play możesz też chyba przedłużyć LTE no limit do końca umowy dokładając 20 pln
Bognik - ci ludzie wyżej pisza o jakimś kosmosie jeśli chodzi o transfer ;) Zuzyjesz pewnie kilka GB, niech cie nie interesuje spadek prędkości po przekroczeniu limitu. Cena to sprawa raczej drugorzedna (róznice paru zł) gdy jedna sieć hula, a druga ledwo sie wlecze.
velaskez
27-10-2014, 20:28
Bognik - ci ludzie wyżej pisza o jakimś kosmosie jeśli chodzi o transfer ;) Zuzyjesz pewnie kilka GB, niech cie nie interesuje spadek prędkości po przekroczeniu limitu. Cena to sprawa raczej drugorzedna (róznice paru zł) gdy jedna sieć hula, a druga ledwo sie wlecze.
Jacek, kosmos nie kosmos, ale jak się pisze BEZ LIMITU, to trzeba to wziąć na klatę. UOKiK powinien im wejść do biura i zrobić rozpierduchę.
Odpowiadając na pytanie: ALE DLACZEGO?
ap1637Dh_Oc
;)
w play możesz też chyba przedłużyć LTE no limit do końca umowy dokładając 20 pln
Tak, można :D
Ja wiem, że tyle nie zużyję, ale sporo osób pisze, że oni też nic wielkiego nie robili, a tu rzekomo tyle danych zużyli. Za dużo jest tych wpisów z rzekomo przekroczonym limitem. Coś mi tu nie pasuje ...
Mogę przetestować Internet w Play. Zastanawiam się nad tym. Potrzebuję go głównie w Katowicach, a tu zasięg Play ma dobry.
prosze cię jacku
godzina streamingu to przy bardzo przeciętnym ale zapewniającym brak kwadratów bitrate 2kbps to 1 GB, godzina słuchania radia to około 70 MB, głupi filmik YT niezbyt długi w sensownej rozdziałce to 150 - 250 MB. mało tego byle strona www potrafi obecnie ważyć kilka MB. a cały czas mówimy tylko w zasadzie o www. człowiek od czasu do czasu coś chce ściągną, wysłać.
te 25 jest ok na 1 komp zwłaszcza jeśli ściągnąć można coś w nocy poza limitem.
ja mam w domu kilka terminali (kilku użytkowników), spore archiwum do wysłania w świat, abonament na IPTV i kilka innych usług - dla mnie te 100 GB to absolutne minimum i to pod warunkiem, że będę się ograniczał i starał wykorzystywać na maxa nocki.
RobertMiernik
27-10-2014, 20:37
Zuzyjesz pewnie kilka GB
niech cie nie interesuje spadek prędkości
Niestety osoby 'niebranżowe' są zwykle raczej mało świadome tego jakiej ilości transferu potrzebują...
Najlepszym przykładem będzie tu moja piękna Docia, która była u mnie tydzień temu, mam LTE od Polsatu 7GB i rzadko się zdarza, żebym więcej niż 5 potrzebował (często korzystam w firmie, hotelach, etc...)
Jednakowoż Docia ta, po jednym dniu używania internetu stwierdziła, że 'coś słabo działa', no i po szybkiej analizie okazało się, że rzeczywiście słabo działa - miała jakiegoś torrenta odpalonego w tle, który już dawno się ściągnął i przecież to znaczy, że już nie pobiera...
No tak, nie pobiera ale wysyłanie jest liczone tak samo ;)
A prędkość po wyczerpaniu limitu spada tak, że nie da się komfortowo nawet IRCa używać o stronach www już nie wspominając...
Ja wiem, że tyle nie zużyję, ale sporo osób pisze, że oni też nic wielkiego nie robili, a tu rzekomo tyle danych zużyli. Za dużo jest tych wpisów z rzekomo przekroczonym limitem. Coś mi tu nie pasuje ...To tak jak z wadami nikonów. Ostatnio wszystkie aparaty są wadliwe ;) tylko nie wszyscy o tym wiedzą :)
Zainstaluj sobie licznik transferu, zobacz ile zużywasz w tydzień czy miesiac i będziesz wiedziała.
Ja zużywam na telefonie miesięcznie jakieś 300 MB (0,3 GB - to nie pomyłka) (i to latem, gdzie byłem dużo poza domem) - przeglądanie www (nasze forum też :)), messenger do FB.
Fakt, że w domu mam drugi internet - po kablu i tu transfery mam większe - kilkanaście, do nawet 20 GB w miesiącu.
W Plusie możesz mieć w nocy bez limitu (zalezy od wersji abonamentu), więc jak masz coś dużego do pobrania/wysłania to zapuszczasz to w nocy i jest OK, cały limit masz do zużycia w dzień :)
Oferta CP i Plusa sa inne. Do prób LTE kup starter Plush - za 15 zł masz nie 1 GB, a 2 GB do zabawy. Sieć ta sama :) Zobaczysz na liczniku ile zużywasz (tylko odlicz sobie same transfery zużyte na testy LTE przy np speedtest.net - bo kilka pomiarów zabierze ci 0,5 GB o ile masz szybką sieć :))
Tak, muszę w końcu policzyć ile zużywam. Póki co mam Internet z Orange na kartę, wcześniej korzystałam z Aero2 i przez chwilę z Play ...
Co do Play to wiem, że u mnie dobrze działa. Do CP zniechęciły mnie słabe opinie i ich przedstawiciel, który ściemniał, jak tylko mógł.
Na początku zapewniał mnie, że Lte mam bez limitu, a 20/25 GB mam poza Lte. I że w Katowicach będę miała tylko Lte, więc limity mnie właściwie nie obowiązują. Przy czym bardzo chciał szybko podpisać ze mną umowę. Oczywiście powiedziałam żeby przystopował i że wrócę, jak sama się z tym na spokojnie zapoznam. I wyszło szydło z worka ;)
Tak, muszę w końcu policzyć ile zużywam.
Do tego polecam taki programik NetMeter, używałem jakiś czas temu, można nawet ustawić transfer dzienny i nocny.
Do tego polecam taki programik NetMeter, używałem jakiś czas temu, można nawet ustawić transfer dzienny i nocny.
Super, dzięki!
Bez urządzenia za 99,99 zł na 24 miesiące
90GBPakiet danych
LTE
24mâce
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/m2310039_SIMO_ikona_60x60-1.png
źródło (http://s.t-mobile.pl/binaries/5859/dyn/dyn/MEDIA_CustomProductCatalog/m2310039_SIMO_ikona_60x60.png)bez urządzenia
99. 99 zł miesięcznie
Jako stały (17lat) klient dostałem i zniżkę i dodatkowe 10GB
Dodam coś na temat transferu.
W CDMA plusa gdy przeglądałem sobie internet, oglądałem filmy Youtube itp. w jakości 480p te marne 25GB które miałem kończyło się gdzieś na tydzień przed rozliczeniem miesiąca. Jedynie co było fajne to, że był bardzo mały ruch w tej sieci na moim terenie więc prze 3 lata nigdy nie zdarzyło się, by przycięli mi prędkość. Ale też i z czego mieli przycinać, z 3,1Mb/s ?
Jedno jest pewne, jak jest szybszy dostęp do sieci, to ilość danych rośnie i to w bardzo. Sprawdzam stan swojego licznika, no i na koniec miesiąca to tak ponad 70GB to lekko.
http://www.t-mobile.pl/internet-mobilny/cat10032.chtml
To tak jak z wadami nikonów. Ostatnio wszystkie aparaty są wadliwe ;) tylko nie wszyscy o tym wiedzą :)
Zainstaluj sobie licznik transferu, zobacz ile zużywasz w tydzień czy miesiac i będziesz wiedziała.
Ja zużywam na telefonie miesięcznie jakieś 300 MB (0,3 GB - to nie pomyłka) (i to latem, gdzie byłem dużo poza domem) - przeglądanie www (nasze forum też :)), messenger do FB.
Fakt, że w domu mam drugi internet - po kablu i tu transfery mam większe - kilkanaście, do nawet 20 GB w miesiącu.
W Plusie możesz mieć w nocy bez limitu (zalezy od wersji abonamentu), więc jak masz coś dużego do pobrania/wysłania to zapuszczasz to w nocy i jest OK, cały limit masz do zużycia w dzień :)
Oferta CP i Plusa sa inne. Do prób LTE kup starter Plush - za 15 zł masz nie 1 GB, a 2 GB do zabawy. Sieć ta sama :) Zobaczysz na liczniku ile zużywasz (tylko odlicz sobie same transfery zużyte na testy LTE przy np speedtest.net - bo kilka pomiarów zabierze ci 0,5 GB o ile masz szybką sieć :))
Poziom twoich Jacku argumentów jest żenujący. Niestety uparłeś się ośmieszać wszystkich, którzy mają inny punkt widzenia niż ty sam. Ciągłe i nieustanne wspominanie o tych "wariatach" co im aparaty nie działają stało się twoją obsesją. I tak - czuję się urażony - BO MÓJ NIE DZIAŁAŁ - mimo kilku wizyt w serwisie, choć jakoś specjalnie o tym na forum nie piałem. Wiem, że takich jak ja było wielu i wiem, że nie są to wydumane problemy. Wiem też jak serwis nas - posiadaczy d800 i d600 zlewał - bo sam zlany byłem 4 razy. Więc proszę nie przekładaj swoich doświadczeń z aparatem na ogół bo nie masz w tym zakresie większych praw niż inni użytkownicy bo i twoja "próba badawcza" nie jest większa niż innych.
Teraz wypowiadasz się o sieciach, o których sposobie funkcjonowanie nie masz bladego pojęcia a do tego używasz wręcz absurdalnej argumentacji, że "tobie stracza 0,3GB" i tobie PLUS dział najlepiej. Tak mi też starcza 0,5GB ale jako drugie łącze. Weź tylko pod uwagę, że w tym wątku szukamy ŁĄCZA PODSTAWOWEGO! Takiego, na którym będziemy też ściągać filmy, muzykę, grać przez sieć, oglądać IPTV (onetplayer, tvp.pl, YT, ESP Pl) czy sluchać radia internetowego a nie ograniczymy się do poczty push czy facebook messengera. Szukamy go bo nie mamy innych możliwości na rozsądne łącze a go potrzebujemy. Skąd to wiem? Bo sam ten wątek założyłem.
Od dłuższego czasu na podstawie swoich potrzeb i doświadczeń wyciągasz wnioski uniwersalne a to tak nie działa.
Tomajk - zniżka konkretna ;)
tomajk - powiedz ile tej zniżki mozna wynegocjować? teściu ma podobnie długo u nich usługi więc jest szansa. no i ile kosztuje cię publiczne IP? przyznam się, że te 100GB to nieco mało - godzina oglądania ESP czy C+ w ich serwisach to 1-1,5 GB ...
Ja mam prawie tak długo w Plusie, ale już widzę ich chęć do zniżek ;/
akurat oni nie potrzebują dawać zniżek - bo mają zajebiaszczą ofertę
gdyby trzymali sie tego co oferują - byliby nie do podrobienia
GDYBY ....
I właśnie dlatego, że się tego nie trzymają, nie będę tyle płacić przez 2 lata. Co innego gdyby to było 15 zł miesięcznie ... ;)
coach_lodz
28-10-2014, 11:20
Ja mam tylko doświadczenie negatywne PLAY i pozytywne PLUS dotyczące zasięgu... w dużym mieście... oraz podczas jeżdżenia tu i tam... także Bogna nie myśl tylko i wyłącznie że to stacjonarka, bo może Ci się przydarzyć, że będziesz chciała sobie zabrać taki net w teren i wtedy zarąbisty net z PLAY może być bezużyteczny... ale to moje spostrzeżenia... moja bejbe ma net z Play i notorycznie nie ma zasięgu (netowego a nie telefonicznego), podczas gdy ja w PLUSie mam ok... oferty to już zupełnie inna sprawa...
zasięg to temat zupełnie inny i strasznie nieprzewidywalny.
jesli idzie o net mobilny to faktycznie PLAYa bym chyba nie brał pod uwagę - oni do netu dopuszczają tylko do swojej infrastruktury więc nic ci po roamingu krajowym. za to w uzytkowaniu telefonicznym (w tym net na telefonie) od czasu zmiany głównego dostawcy roamingu na Tmobile jest powiedziałbym wzorcowo. oczywiście przelogowanie na innego operatora czasmi chwilę trwa. jeśli wam to nie dział to może karta nie dostała zmiany oprogramowania ? spróbujcie wymienić.
Kołczu, mobilnie mam Aero2 (mam smartfon z 2 slotami sim). Ale dzięki za opinię użytkownika Internetu z Play ;)
Jak tak dalej pójdzie to chyba nic nie wezmę :twisted:
tomtytus
28-10-2014, 12:37
To i ja napiszę dwa słowa o LTE z Cyfrowego Polsatu.
Podpisałem umowę mniej więcej rok temu, ale od samego początku były problemy: łącze było niestabilne, czasami działało szybko i bez problemów (szybko tzn 1Mb/s i więcej) ale bardzo często zdarzały się sytuacje, kiedy prędkość pobierania danych była rzędu 0,2-0,8Mb/s, nie wspominając już o żenującej prędkości wysyłania danych (0,01-0,02Mb/s). Poza samą prędkością od samego początku połączenie się zrywało, czasami kilka razy na godzinę, czasami kilka razy na dobę.
Stwierdziłem, że zacznę od wymiany modemu i routera: kupiłem D-Link DWR-921 ale niestety sytuacja nadal była podobna: prędkość od kilkunastu Mb do takich poniżej 1Mb. Zauważyłem natomiast pewną zależność, że zawsze spadek prędkości był w godzinach popołudniowych i wieczorem, trochę jak z korkami: ludzie wychodzą z pracy i robią się korki, tak samo z moim internetem: ludzie wracają do domu i prędkość spada :)
Postanowiłem zrobić ostatnią rzecz z możliwych: kupiłem zewnętrzną antenę, która spowodowała, że siła sygnału z 2-3/5 wzrosła mi do wartości maksymalnej, czyli 5/5.
Jaki rezultat? Taki, jak poprzednio: jak działa to działa bardzo szybko (zdecydowanie szybciej, niż bez zewnętrznej anteny), zarówno ściąganie jak i wysyłanie danych spokojnie powyżej 20Mb/s i szybciej. Ale zdarzają się spadki prędkości poniżej 1Mb/s i nie pomaga zupełnie nic. Łącze niestabilne prędkościowo i również zrywa się co najmniej 1-2 razy na dobę.
Do powyższego należy dodać, że mieszkam poza miastem, do nadajnika mam w linii prostej, nie przesłoniętej żadnymi większymi przeszkodami jakieś 3km. Siła sygnału z anteną zewnętrzną maksymalna, router raczej z górnej półki. Nic więcej nie mogę zrobić, tzn oczywiście mogę zgłaszać to wszystko na infolinię ale tym, którzy myślą, że coś w ten sposób załatwią życzę wytrwałości i powodzenia.
masz przynajmniej u 3 operatorów opcje do wzięcia na próbę - po prostu weź
miałem plusa i playa - oba działały bardzo dobrze przez tydzień testów
polityka plusa jest chamska - bo musiałem zapłacić nadpłatę po czym łaskawie przysłali mi pisemko, że mam im w liście poleconym wskazać konto na które mają mi przelać te 7 pln nadpłaty...
I właśnie tego się obawiałam. Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że z daleka od Internetu CP.
Został Plus i Play. W CP wmawiali mi, że Intetnet od nich i Plusa to to samo. A nawet oni mają lepszy, bo Plus korzysta z ich nadajników (;)).
W Play umowa ok ale zasięg odstrasza. Niby mam u siebie pełen zasięg, ale sama już nie wiem co brać.
Chyba faktycznie sama muszę przetestować i wybrać (bądź nie).
dlatego tak istotne jest określenie kryteriów - inne sa dla stacjonarki, inne dla mobilnego
co do play to muszę jeszcze dodać, że bardzo dużo nowych btsów uruchomili w LTE w ostatnim pół roku. nie mam tam nikogo więc się nie podpytam ale z pewnego źródła słyszałem, że chcą jak najszybciej zrobić miasteczka od 15k ludzi.
co do play to muszę jeszcze dodać, że bardzo dużo nowych btsów uruchomili w LTE w ostatnim pół roku. nie mam tam nikogo więc się nie podpytam ale z pewnego źródła słyszałem, że chcą jak najszybciej zrobić miasteczka od 15k ludzi.
I to jest główny powód, dla którego nie chcę się wiązać umową na 2 lata.
Co chwilę wychodzą nowe, tańsze oferty i trwa modernizacja sieci.
Kto wie, może za pół roku nie będziemy mieli dylematów co do wyboru Internetu ;)
tylko, że obecnie ciężko o sensowną ofertę na 12 miesięcy :/
Nie wiem, jaki modem chcesz kupić. Jeśli coś droższego, to sprawdź o ile wzrośnie abonament u operatora. Mi w Play za 14GB z routerem bezprzewodowym wyliczyli 18x34 zł. Czyli router w zasadzie za darmo.
Z routerem/modemem w Play chcą z tego co widziałam 20 zł miesięcznie za urządzenie, więc się nie opłaca brać u nich.
Jeszcze jedno. Trzeba kupić odpowiedni modem/router LTE. Na rynku są tanie modemy niby LTE. To znaczy, że działają w paśmie LTE, ale nie w technologii LTE. Transfer z nich odlicza się od limitu. W Play są one nazywane 4G. Nie wiem jak jest w Plusie.
Kasandra
30-10-2014, 10:52
Bognik i coś wybrałaś?
Ja też potrzebuję na krótko.
Dwa-czy smartfołn może robić za modem LTE?bo wtedy tylko kartę z netem by wystarczyło zakupić
RobertMiernik
30-10-2014, 10:56
Może czasem tak ze swojego korzystam
Smartfon może robić za modem (podpięty kabelkiem) lub za router WiFi i BT (ale wtedy szybko się rozładowuje). Jednym z najtańszych telefonów z LTE jest Lumia 625.
Kasandra
30-10-2014, 11:00
Aha, czyli starczy sama karta.
Ok, z plusa najtaniej co znalazłam to 8giga za 29.90zł, umowa na 12miesięcy. Ale co oznacza to: LTE bez limitu
z prędkością do 1 Mb/s
6 mies. bez opłat
To że jak wyczerpię te 8giga to będzie wolny to rozumiem, ale nie rozumiem tych 6mies. bez opłat.
Bez opłat w ogóle?czyli za 0zł mam przez pół roku, czy jak wyjem 8giga to dalej mam LTE szybki za darmo?
6 miesięcy bez opłaty za nielimitowany LTE.
Kasandra
30-10-2014, 11:04
A po polsku?czyli przez 6miesięcy mam LTE bez żadnych ograniczeń i 1500 giga jak będę chciała za te 30zł?
Dokladnie jak napisal TOP67, ja tylko uzupelnie ze przez ten czas placisz normlany abonament. Po 6 mscach placisz dalej abonament, tylko nie masz juz lte a 3g. Jakbys po 6 miesiacach chcial lte to dokupujesz pakiet.
velaskez
30-10-2014, 11:06
No nie, poczytaj wiadomości, które Ci tu podaliśmy. Teoretycznie ograniczeń nie ma, praktycznie odcinają Ci prędkośc jak za dużo ściągasz. Tylko nie ma reguły po ilu GB 20,50,100 - nie wiadomo, różnie ludziom tną.
nadal masz LTE tylko, że schodzi ci normalnie z pakietu
Kasandra
30-10-2014, 11:09
Velaskez ale ja czytam i nie rozumiem;-)))
mi trzeba jak 6latkowi.
Czyli teoretycznie mają prawo mi wyłaczyć ten LTE po tych 8gigabajtach.
Tak. Po wyczerpaniu limitu obcinają prędkość.
Ale przez pierwsze 6 miesięcy transfer w zasięgu LTE nie pomniejsza limitu. Czyli teoretycznie masz nielimitowany transfer.
do limitu nic nie robią
po limicie tną ci do tego co masz ustalone
a potem powołując się na FUP (nie chce mi się tłumaczyć) w bliżej nieokreślonym momencie tną ci do 32 kbps
teoretycznie przez 6 miesięcy masz transmisję LTE powyżej tych 8GB dalej darmową z lejkiem na 1Mbps bez ograniczenia - praktycznie nie znasz dnia ani godziny kiedy cię przytną do 32kbps
Kasandra
30-10-2014, 11:13
Aaaaaha dzięki;-)))i o to mi chodzi;-)))
Mam nadzieję, że wewnątrz budynku będzie zasięg LTE jeszcze...
edit:
to robią czy nie robią przez te pół roku;-)))
Opcja Top67 mi najlepiej się podoba-że nic nie robią.
mi też
ale obawiam się, że moja jest blizsza prawdy :D
Tak czytam i czytam... i dochodzę do wniosku, że mam jakiś wyjątkowy internet. ;) Umowa w Play, Internet LTE bez limitu (poza LTE 30GB - zdaje się 25GB + 5GB za zakup przez internet). Miesięcznie wykorzystuję spokojnie w granicach 300-500GB transferu w zasięgu LTE. Żadnego ograniczenia mi nie nałożyli, żadnych problemów nie mam (odpukać). Na dodatek pod jeden abonament mam dwie karty sim. :)
Dopóki nie wykorzystasz limitu, to LTE jest bez ograniczeń. Problem pojawia się, gdy wyczerpiesz limit 3G. Ograniczają wtedy również LTE.
Kasandra
30-10-2014, 11:37
A w Tmobile nie polecacie?bo tam można za 9zł dokupić, że od 24 do 9rano bezpłatne śmiganie po sieci.
Dopóki nie wykorzystasz limitu, to LTE jest bez ograniczeń. Problem pojawia się, gdy wyczerpiesz limit 3G. Ograniczają wtedy również LTE.
O tym nie wiedziałem. Na szczęście mnie to nie dotyczy, 30GB poza domem mi w zupełności wystarczy. :)
od 24 do 9 jest git (w orange nawet od 24 do 12) ale do śmigania słabo - bo wtedy się sypia :D
za to można spokojnie wtedy ściągać i wysyłać
mówilismy już, że PLAY nie jest tak wyrywne z nakładaniem limitów - jak nie przeginasz to nie świrują. czyli cięci są ci co zapychają łącze w godzinach szczytu a i to nie jakoś nagminnie.
wasilewk
30-10-2014, 11:51
A w Tmobile nie polecacie?bo tam można za 9zł dokupić, że od 24 do 9rano bezpłatne śmiganie po sieci.
Jak masz wybór, to bierzesz to, co tańsze. U mnie jest antena LTE Playa. Poza tym słyszałem, że Play wykorzystuje wszystkie możliwe sieci, więc gdzieś na zadupiu (moja dacza w lesie) łapie tę sieć, po której jest zasięg --> nie wiem czy to w 100% prawda.
Pzdr.
Jak masz wybór, to bierzesz to, co tańsze. U mnie jest antena LTE Playa. Poza tym słyszałem, że Play wykorzystuje wszystkie możliwe sieci, więc gdzieś na zadupiu (moja dacza w lesie) łapie tę sieć, po której jest zasięg --> nie wiem czy to w 100% prawda.
Pzdr.
chyba jednak nieprawda
roaming działa w PLAY tylko na taryfy telefoniczne
taryfy internetowe są po własnej sieci
Kasandra
30-10-2014, 11:59
Ja szukam netu dla znajomego, idzie do szpitala na 2-3 miesiące, bo w domu to ma stacjonarny. Ideałem by był limit tak ok 25giga (minimum), no i tak patrzę co mają i na jak najkrócej.
Dzięki za podpowiedzi.
poszukaj czegoś w prepaidzie
RBM dawało promo za 30pln LTE w PLAY do końca roku za darmo. musisz poszukać na necie.
Kasandra
30-10-2014, 12:07
Na kartę drogo wychodzi za 1giga, niestety.
Bognik i coś wybrałaś?
Póki co nic ...
W temacie limitów, to tak sobie dziś sprawdziłem licznik.
Jeśli tak będzie dalej w tym miesiącu, to 190-200GB powinno pęknąć i jak tu żyć z limitem 8GB ?
Ruch całkowity: 38.03 GB Wysłane dane: 1.78 GB Odebrane dane: 36.24 GB Czas online: 5 d 21 h 8 min 29 s
RobertMiernik
31-10-2014, 17:15
W tym miesiącu to jest 31...
Zdaje się, że miesiąc rozrachunkowy wypada u mnie tak coś około 25dnia każdego miesiąca kalendarzowego. Chyba że Ty wiesz lepiej :)
Trochę to trwało, ale w końcu mam Internet. Wzięłam jednak z Plusa.
Za 30 zł miesięcznie mam 25 GB Internetu Lte z mobilnym routerem.
Póki co Internet śmiga aż miło :D
Co to za oferta i ile zapłaciłeś?
Wysłane listem poleconym
Zadzwoniłam do Plusa pytając o ich ofertę. Usłyszałam, że to oferta dla stałego klienta (abonament w Plusie mam od zawsze).
25GB Internetu Lte + po wyczerpaniu limitu spadek prędkości do 10 Mb/s.
Za router mobilny Lte zapłaciłam 3 zł.
Umowa niestety na 2 lata.
Wyniki testu szybkości Internetu:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10967955_891472460904761_656288402_n.jpg?oh=2bca86 027431bb1096a315f1405c9550&oe=54D09568&__gda__=1422956279_627614b2ae040a847f9deff1725a21b 3)
robin102
02-02-2015, 01:48
Jak żyć jak żyć mam w Erze po GSM neta z limitem 35 GB za 69 zł starcza na 3 tygodnie. Co tu robić na co kurna zmienić. Telefony mam w PLAY, a net jako jedyny w Erze tzn T Moblie.
Rafał_Sz
02-02-2015, 10:51
Jak żyć jak żyć mam w Erze po GSM neta z limitem 35 GB za 69 zł starcza na 3 tygodnie. Co tu robić na co kurna zmienić. Telefony mam w PLAY, a net jako jedyny w Erze tzn T Moblie.
Może to Cię zainteresuje (oferta za 49 zł)? http://www.play.pl/oferta/play-internet/play-online-tylko-sim/
Jeśli masz zasięg LTE w Play, to wystarczy kupić dowolną kartę z abonamentem 9,99 zł na 6 miesięcy, a po pół roku zrezygnować i kupić drugą (o ile wciąż będzie promocja 6 miesięcy za darmo).
velaskez
02-02-2015, 21:33
Jeśli masz zasięg LTE w Play, to wystarczy kupić dowolną kartę z abonamentem 9,99 zł na 6 miesięcy, a po pół roku zrezygnować i kupić drugą (o ile wciąż będzie promocja 6 miesięcy za darmo).
Gdzie Ty widzisz taki abonament? Na 6 m-cy widze tylko 29,99PLN.
EDYTA, ok doczytałem.
http://www.spidersweb.pl/2014/04/abonament-za-999-zl-miesiecznie-i-umowa-na-6-miesiecy-w-play-szansa-na-przekonanie-uzytkownikow-prepaid-do-podpisania-umowy.html
Nieźle :mrgreen:
Robin wpierw zlokalizuj jaka sieć na Twoim terenie udostępnia LTE, jeśli żadna to przynajmniej HSPA+ Co z tego, że jakaś sieć ma dobre ceny jak nie ma zasięgu.
Kup najtańsze startery do neta z każdej sieci i przetestuj. Jeśli pozostaje nieszczęsna T-ERa no to lipa, trzeba czekać na promocje, oni niestety w LTE to cieeeenko jako woda mydlana.
wasilewk
03-02-2015, 16:42
Przyłączę się z pytaniem:
"LTE w Play miał być darmowy do końca 2014r. - a co teraz ?"
Będzie jakaś opłata za korzystanie z LTE ?
Nie będzie opłaty, tylko będzie się odliczało od limitu.
robin102
03-02-2015, 23:13
Ja mam z Ery 35 GB miesięcznie chyba za 69 zł :D już mnie to nie bawi. Co prawda od 24 do9 rano freeee transfer, ale co po nocach mam siedzić
robin102
04-02-2015, 11:31
Panowie, a jaki niedrogi modem ( 50-150zł) pod internet PLAY też z LTE by się przydał na allegro trzeba by kupić aby tam kartę prepaidową włożyć i instalacja uruchomienie na lapku netu było proste. Są karty np z 20- 30 GB transferu ?
Rafał_Sz
04-02-2015, 13:50
Tu masz dwa tygodnie na testy bez zobowiązań. Może tak sobie wypróbujesz? http://www.play.pl/oferta/play-internet/play-online/?gclid=CIeDr6OcyMMCFQXqcgodIHUAQg
robin102
04-02-2015, 16:39
O dzięki Rafale na 2 tygodnie do szpitala się wybieram to akurat na testy wezmę :) tylko kwestia czy da się potem z nimi rozstać po tych 2 tygodniach bez konsekwencji jakiś :)
sorki, że pytam niby o takie rzeczy co wyszukać sam mógł bym w sieci, ale niestety limit mam wyczerpany i teraz korzystam tylko z darmowe mozolnego Areo 2 :(
Jaki tu modem (może być używany) na allegro kupić do tego LTE z PLAY aby wetknąć w USB lapka i zadziałało :)
Rafał_Sz
04-02-2015, 16:55
Na próbę powinieneś też dostać modem LTE. Ja używam taki jak z linku niżej, wsadzasz w USB, kilka sekund instalacji i fruwa. ;)
http://allegro.pl/modem-lte-4g-huawei-e3372-hilink-aero2-150mbs-fvat-i4841277535.html
robin102
06-02-2015, 14:15
Modem kupiony :) tylko teraz gdzie i jaką kartę prepaidową kupić tak z 10 GB aby mi na te 2 tygodnie szpitalne starczyło, chociaż z 10 GB. Nie musi nawet być po LTE transmisja , bo forum da sie czytać i na wolniejszych dostępach.
Rafał_Sz
06-02-2015, 14:23
Modem kupiony :) tylko teraz gdzie i jaką kartę prepaidową kupić tak z 10 GB aby mi na te 2 tygodnie szpitalne starczyło, chociaż z 10 GB. Nie musi nawet być po LTE transmisja , bo forum da sie czytać i na wolniejszych dostępach.
1. Kup dowolny starter Play Internet na Kartę.
2. Doładuj za 45 zł. Wyślij bezpłatny SMS o treści START.644 pod numer 111 lub wpisz i zatwierdź kod *111*644*1#
3. Masz 30 dni internetu bez ograniczeń.
REGULAMIN (http://www.play.pl/resources/pdf/2014/Regulamin-Uslugi-Internet-bez-Limitu-w-Play-Internet-na-Karte.pdf)
eristoff
06-02-2015, 14:24
to może być ciekawa oferta
http://allegro.pl/internet-orange-free-37gb-lte-bezterminowo-fv-23-i5037501216.html
moja żona ma coś podobnego w telefonie dual sim, działa bez zarzutów
robin102
06-02-2015, 14:59
Dzięki Rafale. Zjadło by mi resztkę transferu zanim bym się dogrzebał w necie do tych precyzyjnych info. To można za te 45 zł tak np na następny miesiąc i jeszcze następny jak by co :)
ps.
życie bez netu zaczyna u mnie przypominać życie w epoka kamienia łupanego. To wprost niesamowite ile spraw miałem lżej. Musze na stałe mieć net po GSM bez żadnych limitów , bo inaczej przyjdzie zwariować a już 2 lata się tak męczę. Limit misięczny domownicy po 2 tygodniach wykorzystają i potem tylko mozolne AREO zostaje.
velaskez
08-02-2015, 22:10
Zablokuj jutuba i wszystkie streamy i po problemie :mrgreen:
Jak pisałem jestem skazany na internet stacjonarny 10/1 Mb. Wyrok kończy się jednak za trzy miesiące ale ostatnio coś przebąkują, że mogą przedłużyć na 6 Mb. :(
Szukam więc innego rozwiązania i padło na Playa: bo LTE Plusa nie sięga, bo Orange i T-Mobile nie mają oferty "bez limitu" a to co mają i tak droższe. Sprawdziłem
i wychodzi, że Play ma zasięg i transfer sięga 50/20 Mb. Sprawdzałem jednak wkładając kartę "testową" (300 MB) do telefonu, który robił za router. Test się udał,
tyle, że: 300 MB starczyło na 2 minuty (!) - głównie testowania prędkości i otwarcia paru stron. Nie miałem zewnętrznego routera.
Stąd pytania do obytych i doświadczonych - po pierwsze: co się dzieje, że te "testowe" MB tak szybko uciekają -przecież na miesiąc w tym tempie to i 1 TB za mało?
Po drugie: czy karta włożona do np takiego routera http://allegro.pl/nowy-router-huawei-b593-s-12-lte-4g-cpe-fv-23-i5097374820.html będzie działać
tak samo jak karta w telefonie - żadnych niespodzianek? Chodzi o LTE Play'a.
Ten router powinien działać. Ale możesz też kupić zwykły modem LTE (za ok 200 zł) i router z obsługą modemu (od 120 zł). Możesz wtedy zabrać sam modem na wakacje.
A ilość danych u każdego będzie inna. U mnie wychodzi ok 1GB dziennie, więc oferta Play 30+5 na 18 miesięcy wydaje się optymalna. Przez 6 miesięcy LTE jest bez limitu (tak naprawdę jest to 100GB, potem mogą ciąć transfer). W każdej chwili można przejść na wyższy abonament (bez limitu).
Realnie w domowym użytkowaniu, bez wodotrysków, ale też bez specjalnych oszczędności te 10 - 15 GB na 1-2 użytkowników trzeba liczyć. Tak mi wychodzi z obserwacji ostatnio.
Moze ktos poradzi jak podlaczyc LTE do telefonu? Chodzi o bieganie, wiec zuzycie jakies kolosalne nie bedzie a mam oferte z TV Cyfrowego 5 GB za 1 zlocisza miesiecznie z modemem Lte takim na USB.
Wyciągnij kartę SIM z modemu i włóż do telefonu.
zbyszekD7000
16-03-2015, 21:25
A jakie programiki polecacie do zliczania transferu?
Wyciągnij kartę SIM z modemu i włóż do telefonu.
To tam karta jest taka zwykla??Nie wiem pytam wiec....
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Kupiłem dla teściów wczoraj w Plusie.
W związku z tym, że mają już telefon na abonament, to tutaj rabat 50%, czyli 35 zł na miesiąc. W tym 20 GB i LTE nielimitowany - zwalnia do ok. 10 Mbps (obecnie mają 4, więc i tak kolosalna różnica na korzyść).
Wzięliśmy jakiś mobilny hot-spot Szajsunga za 3 pln, zrobiłem szybką konfigurację, działa przyzwoicie. Do tego jeszcze dojdzie Cyfrowy Polsat za 11 zł na miesiąc przy całkiem niezłej ilości kanałów, więc oferta bardzo ok.
@up - a karta jest normalna microSIM.
Kupiłem dla teściów wczoraj w Plusie.
W związku z tym, że mają już telefon na abonament, to tutaj rabat 50%, czyli 35 zł na miesiąc. W tym 20 GB i LTE nielimitowany - zwalnia do ok. 10 Mbps (obecnie mają 4, więc i tak kolosalna różnica na korzyść).
Wzięliśmy jakiś mobilny hot-spot Szajsunga za 3 pln, zrobiłem szybką konfigurację, działa przyzwoicie. Do tego jeszcze dojdzie Cyfrowy Polsat za 11 zł na miesiąc przy całkiem niezłej ilości kanałów, więc oferta bardzo ok.
@up - a karta jest normalna microSIM.
Owszem dziala przyzwoicie, ale po tych 20gb zwolni do 10mb, a pozniej znowu zwolni po jakims okreslonym progu do 8kbps. Taka jest minimalna predkosc jaka gwarantuja Polscy operatorzy komorek w LTE. Oczywiscie nic na temat drugiego zwolnienia lacza nie ma w umowie, przynajmnije ja sie nie dopatrzylem.
Rafał_Sz
21-03-2015, 09:06
To tam karta jest taka zwykla??Nie wiem pytam wiec....
Tak.
Mam pytanie odnośnie netu w plusie. Ojca naciągnęli na internet z tabletem i słabo to wychodzi (hotspot ni daje zasięgi w całym domu i to ciągłe rozładowywanie). Muszę kupić modem i router żeby hulało w całym domu. Czy taki zestaw będzie ok
http://allegro.pl/router-tp-link-tl-mr3220-usb-3g-4g-wifi-n150-xdsl-i5192222740.html
http://allegro.pl/modem-3g-hspa-lte-4g-tmobile-aero2-play-plus-wawa-i5173503983.html
czy ewentualnie kupić coś innego. Net ma śmigać w domu piętrowym na 2 laptopach tabletach i radiu internetowym
Jak przez piętra, to router może nie wydalać. Prędzej taki (http://allegro.pl/router-bezprz-3g-4g-300mbps-tp-link-tl-mr3420-fva-i5197089521.html) lub taki (http://allegro.pl/router-tp-link-tl-wr1043nd-300-mbps-wi-fi-i5171010807.html).
Dotychczas przy necie z kablówki miałem taki
http://allegro.pl/tp-link-router-wifi-tl-wr841n-300mbps-upc-aster-i5177174609.html
i dawał rade nawet na podwórku był zasięg, więc chyba ten z dwiema antenkami wystarczy?
Modem z linku może być czy szukać innego ?
Poczytaj czy ten modem działa z routerem. Tańszy jest 3372.
Ok poczytam. Dzięki za szybką odpowiedź.
Potrzebuję kupić internet (kartę sim) do tabletu na wyjazd ~2 tygodniowy. Co byście polecali?
Polska. Ale nie wykluczam czegoś za granicą jeśli będzie lało ;)
eristoff
15-05-2015, 20:26
7 GB wystarczy ? :
http://allegro.pl/internet-orange-free-7-gb-lte-bezterminowo-fv23-i5232678453.html
a tu chyba zagranica:
http://www.lycamobile.pl/po/
Ciekawa oferta. Ale ja dziś kupiłem starter play za 9 zł. Trochę się na tym przejechałem, bo ważny jest tylko 7 dni. Wiec może za tydzień będę kupował jakiś inny starter. Ale nie przez allegro, bo będę już w podróży.
rychu_cmg
16-05-2015, 00:56
Ciekawa oferta. Ale ja dziś kupiłem starter play za 9 zł. Trochę się na tym przejechałem, bo ważny jest tylko 7 dni. Wiec może za tydzień będę kupował jakiś inny starter. Ale nie przez allegro, bo będę już w podróży.
To doładuj konto wtedy wydłuży się "ważność". Ja z LTE w Play jestem bardzo zadowolony za 10 zł mam weekendy bez limitu, a mobilnego neta używam tylko w weekendy do wysyłania na żywo obrazu z kamery ~5GB
Mogę doładować, ale najtańsze doładowanie jest za 5 zł, przedłuża o 7 dni i daje tylko 250 MB - czapki nie zrywa.
rychu_cmg
16-05-2015, 13:17
Za już za 2 dyszki masz 3 giga do wykorzystania i 14 dni ważności
Pytanie ile potrzebuję. Sam nie wiem, okaże się. Przypuszczam, że ten 1 GB by wystarczył. Zwłaszcza, że www nie liczy się do limitu. Ale z drugiej strony tapatalk się liczy...
rychu_cmg
16-05-2015, 21:42
Na upartego to nawet z telefonu możesz udostępniać internet
Ale po co się upierać? ;)
Play ma chyba gorszy zasięg? Nie ma go w zwierzyncu, inne są...
wasilewk
18-05-2015, 20:08
Play ma chyba gorszy zasięg? Nie ma go w zwierzyncu, inne są...
A reklama mówi, że Play chodzi po wszystkich sieciach (w danej chwili wybiera najlepszy zasięg...) - ja mam Playa i w stosunku do Plusa nie widzę różnicy.
No to mi jakoś nie wybrał
Bo musisz zezwolić na roaming.
A reklama mówi, że Play chodzi po wszystkich sieciach (w danej chwili wybiera najlepszy zasięg...) - ja mam Playa i w stosunku do Plusa nie widzę różnicy.
LTE Play'a działa tylko w sieci własnej Play'a. Z przeprowadzonych prób wynika, że ma najlepszy zasięg (- w moim domu. :) )
Bo musisz zezwolić na roaming.
Roaming dotyczy tylko rozmów.
Tzn to jest tak, że ten LTE to inny internet niż pozostałe? Myślałem że to oznaczenie prędkości jak 3g, hspa itd
Czyli jak chce się mieć lepszy zasięg a play to lepiej nie brać lte, bo on nie będzie działał jak nie ma Playa? Trochę bez sensu
wasilewk
18-05-2015, 22:17
LTE działa jako odrębna sieć, ale jak jesteś w zasięgu, to masz extra internet (teraz już nie jest darmowy ten LTE). Co innego z zasięgiem rozmów: teoretycznie powinno być lepiej niż w jakiejkolwiek innej sieci, ale sam stwierdziłem, że potrafi się nagle rozłączyć połączenie (do mojego numeru w Playu zadzwonił numer z Orange) i mój rozmówca stwierdził, że u niego zasięg jest cały czas...
Tzn to jest tak, że ten LTE to inny internet niż pozostałe? Myślałem że to oznaczenie prędkości jak 3g, hspa itd
Czyli jak chce się mieć lepszy zasięg a play to lepiej nie brać lte, bo on nie będzie działał jak nie ma Playa? Trochę bez sensu
Sprawdź na ich mapie zasięgu wybierając Internet LTE na zewnątrz lub wewnątrz budynku.
https://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/ .
W moim wypadku mapa była dokładna i co ciekawe (przeprowadziłem testy w domu) jeszcze tylko Orange miał zasięg LTE. T-Mobile i Plus odpadły.
Jeśli masz telefon z LTE możesz w salonie Play'a dostać darmową, testową kartę na 300 MB i przeprowadzić próby.
Sprawdziłem mapkę - w Zwierzyńcu rzeczywiście nie ma miejscami internetu (zadnego). Jeśli chodzi o telefonie to nie wiem, bo mapka pokazuje inaczej w zależności od powiększenia ;)
Sprawdziłem mapkę - w Zwierzyńcu rzeczywiście nie ma miejscami internetu (zadnego). Jeśli chodzi o telefonie to nie wiem, bo mapka pokazuje inaczej w zależności od powiększenia ;)
Jeśli to jest Zwierzyniec k/Zamościa to pozostaje (wg mapki na stronie plus.pl) LTE w Plusie, ale ich oferta jest cienka.
To ten.
Niedaleko hrebennej play tez nie miał zasięgu - nju (czyli orange) miał, może inne też.
Skończyła mi sie ważność karty z play. Zamiast doładować kupiłem starter plusa za 5 zł. Niby ma mieć 500 MB internetu na start wiec powinno wystarczyć do końca urlopu (ważność karty 7 dni). Chociaż stan pakietu pokazuje ok 360 MB, pewnie jak w play wliczają jakoś te 5 zł do pakietu...
Moje wnioski na razie:
1. Jak chcesz mieć internet w różnych dziwnych miejscach to nie kupuj play
2. Przy korzystaniu z internetu do maili, szukania naclegow przez www nie potrzeba dużo MB, bardziej ogranicza czas ważności karty.
3. Warto poszukać oferty dającej rok ważności karty przy niskim koszcie
4. Udostępnianie internetu z komórki się przydaje jeśli jest słaby zasięg, można np położyć komórkę na oknie gdzie zasięg jest lepszy
5. Dobrze mieć innego operatora w komórce i w tablecie, bo jak jeden nie ma zasięgu, to jest szansa że drugi będzie miał
Nie wiem czy punkty 1 i 3 się nie wykluczają...
Rafał_Sz
11-06-2015, 15:06
Przez stronę Playa można kupić starter za 50 zł ważny rok, który ma 12 GB danych (jeden na miesiąc). Niewykorzystany transfer przechodzi na następny miesiąc. Nie jest źle. ;)
Przez stronę Playa można kupić starter za 50 zł ważny rok, który ma 12 GB danych (jeden na miesiąc). Niewykorzystany transfer przechodzi na następny miesiąc. Nie jest źle. ;)
Ja kupuję starter 37GB na rok za 60 pln na Allegro w Orange z możliwością przedłużenia.
Rsz chyba 1GB/M
A jeden to ile?