Zobacz pełną wersję : kompakt do 1200 ?
stanley_83
24-04-2014, 11:11
Witam.
Prosze Was o pomoc. Mianowicie razem z żonką planujemy zakup jakiegoś aparaciku, dziecko w drodze i trzeba mieć coś na te wspaniałą chwile:] Lustrzanka raczej odpada bo narazie jakoś nie ciągnie mnie do profesjonalnej zabawy z aparatami, myślimy o jakimś kompakciku, ale jak już kupować, to dobrym i nie wyrzucać w błoto pieniędzy a być długo zadowolonym.
Mam możliwość zakupu używanego canona sx40 w cenie około 700 zł, chyba ma jeszcze gwarancję ale ile czasu musiał bym konkretnie się dopytać, ma fajne parametry ale chyba brakuje mi RAWu, aczkolwiek nie jest to w ostateczności konieczne.
Powiedzcie czy warto się nad nim zastanowić czy może coś innego, a jednak nowego.
Cena do jakiej myślimy szukać czegoś to tak do 1200 zł:]
może lepszą opcją był by któryś z tych aparacików:
- Canon PowerShot SX700 HS
- FujiFilm FinePix HS35EXR
- Nikon Coolpix L830
- NIKON COOLPIX P520
Czy może macie jeszcze coś innego lepszego na oku a mi nie wpadło to? Proszę o pomoc bo nie lubię brać pierwszej lepszej rzeczy i być długo niezadowolonym:/ z tego co wyczaiłem to canon ma kiepską możliwość robienia zdjęcia panoramicznego:/
chyba lepiej mieć stabilizację optyczną prawda? jest coś co sprosta naszym oczekiwaniom?:]
pozdrawiamy
Jakimiś bzdetnymi funkcjami w rodzaju panoram to sobie głowy nie zawracaj. Skup się na podstawowym zastosowaniu. Bardzo dobrze, że nie chcesz kupować lustrzanki i nie zostaniesz kolejnym tatusiem, który na spacer z dzieckiem bierze torbę fotograficzną, a potem cały czas tylko wymienia obiektywy i "tworzy". Niepotrzebnie jednak skupiasz się na superzoomach, takie wielkie krotności obiektywu nie mają większego zastosowania, a wiążą się z nimi duże kompromisy konstrukcyjne. Nie bez powodu profesjonalne zoomy mają krotność raczej nie przekraczającą 3x, a niekiedy nawet poniżej 2x. Takie superzoomowe wyśrubowanie parametrów wiąże się z poważnym spadkiem jakości obiektywu, ograniczeniem jego jasności i koniecznością zastosowania małej matrycy, a to wszystko przekłada się negatywnie na jakość zdjęć i spadek możliwości aparatu w "normalnym fotografowaniu". Dodatkowo takie kompakty wcale nie są aż tak kompaktowe i noszenie ich jest bardziej absorbujące, bo np nie zmieszczą się do kieszeni, czy małej damskiej torebki.
Poniżej 2 propozycje, które są znacznie sensowniejsze i idealnie spełnią swoją funkcję.
CANON PowerShot S110 - Jasny obiektyw, dobra jakość zdjęć. Wygląda jak zwykła tania małpka, a jest to zaawansowany aparat ukryty w małym korpusiku.
Fuji FinePix X10 12MP - mniej kompaktowy, ale nadal jeszcze dość mały, za to z jeszcze większymi możliwościami, jaśniejszym obiektywem i jeszcze lepszą jakością zdjęć.
Powyższe aparaty są też dobrze wykonane, więc jeśli ma to być inwestycja na lata, warto kupić coś co się nie rozleci po roku, a tym superzoomom długiego życia nie wróżę.
Do tego x10 ma wizjer, więc mozna tego aparatu uzywac jak normalny czlowiek, a nie na zombi. Dodatkowo ma ladny wyglad. Jak dla mnie w roli rodzinnego kompaktu to wybor optymalny. Cenowo tez poszedl znacznie w dol od czasu premiery. Ma zoom od 28mm do ponad 100mm, w zupelnosci wystarczy. I chyba nawet jeśli dobrze kojarze ma stabilizacje.
pastwisko
24-04-2014, 12:00
Do tego x10 ma wizjer, więc mozna tego aparatu uzywac jak normalny czlowiek, a nie na zombi.
Tylko ten wizjer to taki bardziej z nazwy, bo jak z niego skorzystałem to miałem wrażenie patrzenia przez rolkę papieru toaletowego.
To się nada do robienia sweet foci w kiblu.
Zreszta, fanboyu, g2 tez ma nienajlepszy wizjer, a da się go normalnie uzywac i robic zdjecia.
Z tym wizjerem bez przesady, da się używać, nie jest to lustrzanka, ale kompakt i to b. dobry, również go polecam.
pastwisko
24-04-2014, 12:16
Co do wizjera, to w takich aparatach są po prostu pozostałością po aparatach bez LCD, z lekką aspiracją do bycia czymś wiecj niz prostym kompaktem. Teraz wszyscy są przyzwyczajeni do robienia zdjęć za pomocą LCD - daj na ulicy 10 losowym osobom aparat z wizjerem i LCD i zobacz jak będą próbować robić zdjecie, zapewne 9/10 wyprostuje ręce lub zapyta czemu nie widać obrazu. Ciśnienie na wizjer maja tylko ci którzy zaczynali od lustrzanek lub tak kiedyś duzo focili.
Nie twierdze że się nie da używać, bo wszystkiego sie da używać. Tyle że z dobrym wizjerem ma to niewiele wspólnego. Ja wolę LCD od czegoś takiego.
A serię G, to mam akurat w Głębokim poważaniu ;)
Antonioo
24-04-2014, 12:17
sam używam X10-tki. . . szczerze polecam. . . ;)
poniżej link do kilku setów z X10-tki
https://www.flickr.com/photos/55923849@N05/sets/
.
stachmuszel
24-04-2014, 12:30
Za Antonioo. FujiFilm X10. Trzeba się tylko przyzwyczaić do włączania aparatu obiektywem. Na allegro są nowe po 999pln.
dominikpl72
24-04-2014, 13:24
Popieram kolegów polecających X10.
Tu mój przykładowy kompletny (i dlatego przyduży) wakacyjny zestaw fotek z zeszłego roku:
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf868
X10 ma tylko jeden mankament - słaba bateria - trzeba koniecznie dokupić dodatkową.
Aha: X10 robi też całkiem niezłe panoramy - rzuć okiem na moje fotki na flickr'ze - link w podpisie.
skrzynka97
24-04-2014, 14:17
Olympus XZ-2, lepsze iso od Fuji X
Olympus xz-2 to dobry wybór. Posiadam i bardzo sobie go chwalę. Tydzień temu kupiłem dwa dodatkowe akumulatory po 19 zł za 1 sztukę. Foty w jpg jak marzenie.
Mój głos na Canona S110. Jest to prawdziwy kompakt pod względem rozmiaru, chyba najlepiej obrazujący w swojej klasie rozmiarowo-cenowej. Ewentualnie dopłacić do Sony RX100.
Fajnie by było żeby założyciel wątku się jakoś ustosunkował...
A moze to stosunek przerywany?
pastwisko
24-04-2014, 20:25
ale do czego ma się ustosunkować, pytania nie padły, a podał przecież wymagania i budżet.
stachmuszel
24-04-2014, 20:29
Mój głos na Canona S110. Jest to prawdziwy kompakt pod względem rozmiaru, chyba najlepiej obrazujący w swojej klasie rozmiarowo-cenowej. Ewentualnie dopłacić do Sony RX100.
Nie wiem, ale miałem w ręku s100 i nie potrafilem "tym" robić zdjęć. Ja rozumiem, ze ma to być kompakt, ale bez przesady:-) To aparat dla nastolatki, bo dojrzała kobieta tez patrzy na taki aparat z politowaniem.
A tak w ogóle to nie wiem czy fotografując dziecko w ruchu, nie będziesz skazany jednak na DSLR, ze względu na AF.
stanley_83
24-04-2014, 20:43
Fajnie by było żeby założyciel wątku się jakoś ustosunkował...
Już już:] tylko popatrzę na opcje co tam mi napisaliście, wcześniej nie było jak, praca itp:] ale dziękuję za zainteresowanie z góry i za różne wypowiedzi, już staram się ogarnąć je i wtedy będziem dalej myśleć:]
Nie wiem, ale miałem w ręku s100 i nie potrafilem "tym" robić zdjęć. Ja rozumiem, ze ma to być kompakt, ale bez przesady:-) To aparat dla nastolatki, bo dojrzała kobieta tez patrzy na taki aparat z politowaniem.
Dawno takich bzdetów nie czytałem.
A tak w ogóle to nie wiem czy fotografując dziecko w ruchu, nie będziesz skazany jednak na DSLR, ze względu na AF.
Koniecznie przynajmniej 11 klatek na sekundę, bo przecież każda chwila jest bezcenna. Aha, no i 3 tys. zdjęć z każdego spaceru, żeby dało się te 200 wybrać.
Ojcostwo to ciężki chleb, trzeba się nadźwigać no i te wydatki na sprzęt, nic dziwnego że w Polsce od jakiegoś czasu jest ujemny przyrost naturalny.
stachmuszel
24-04-2014, 20:53
To co napisałem to moja opinia, podparta wlasnym doświadczeniem. Nie musisz się z tym zgadzać, ale pewna forma grzeczności i taktu obowiazuje, również tu na forum. Mylisz szybkosc fps z celnością i szybkością AF. EOT.
Sorry, ale tekst o dojrzalych kobietach byl bzdura.
A dzieci da się fotografowac nawet bez af - vide Mariusz i WBK Grand Press Photo.
stachmuszel
24-04-2014, 21:05
Sorry, ale tekst o dojrzalych kobietach byl bzdura.
A dzieci da się fotografowac nawet bez af - vide Mariusz i WBK Grand Press Photo.
Da się, ale łatwiej to zrobić aparatem z dobrym AF.
stanley_83
24-04-2014, 21:32
Więc,
dziękujemy za zainteresowanie.
Na początek to całkiem zaciekawiły nas opcje fuji i olympusa.
Jedyne co, to zoom. Jak zauważyłeś Gniadek wybierając aparat patrzyliśmy na większy zoom, mieliśmy do testów tego canona co pisałem (SX40) i zrobiło nas to jak można przybliżyć i mieć super zdjęcie, na max przybliżeniu optycznym doskonale radził sobie ze stabilizacją, za to też brawa. Poza tym ładnie doświetla lampą którą posiada w standardzie, ciemno było całkiem a wyszło prawie jakby za dnia było robione, spodobało nam się to, co do parametrów, nie znam się i dlatego dobrze Was zapytać :] Mówiąc o tym zoomie, dodam jeszcze że kilka razy korzystając z aparatów naszych znajomych przydałby się większy zoom niż x4 i dlatego tak patrzyliśmy.
jakby co to nam nie zależy aby aparat był jak najmniejszy, wielkościowo to np ten canon, co testowaliśmy, wcale nam nie przeszkadzał, ale większy to już raczej nie:] Do torebki nie musi się mieścić:] wózek ma też swoją torbę:]
A tak w ogóle to nie wiem czy fotografując dziecko w ruchu, nie będziesz skazany jednak na DSLR, ze względu na AF
no wiadomo że nie będą cykane na umiar zdjęcia, ale czasami może coś wyjść wesołego i dobrze by było aby długo nie czekać na zdjęcie + możliwość zrobienia filmu z efektem zwolnienia to jest chyba to:]
Jeszcze co do panoramy to powiem Ci kolego Gniadek że jest to dla nas coś fajnego i chyba nie chciałbym z tego zrezygnować, nie wiem czy już nie szybciej zrezygnowalibyśmy z RAW-ów :]
Ja po utopieniu rx100 szukam jego następcy i po analizie testów wszelakich wychodzi na to, że albo kupię znowu RX'a, albo zainwestuję xz-2.
Stanley - zaufaj, zakres 28 - 80 mm w zupelnosci wystarczy na dowolna okazje. Zaufaj również, ze zdjec seryjnych nie potrzebujesz, a ISO 1600 to absolutny max, co bedzie Ci potrzebne (zakladajac wzglednie jasny obiektyw).
Więc,
dziękujemy za zainteresowanie.
Na początek to całkiem zaciekawiły nas opcje fuji i olympusa.
Jedyne co, to zoom. Jak zauważyłeś Gniadek wybierając aparat patrzyliśmy na większy zoom, mieliśmy do testów tego canona co pisałem (SX40) i zrobiło nas to jak można przybliżyć i mieć super zdjęcie, na max przybliżeniu optycznym doskonale radził sobie ze stabilizacją, za to też brawa. Poza tym ładnie doświetla lampą którą posiada w standardzie, ciemno było całkiem a wyszło prawie jakby za dnia było robione, spodobało nam się to, co do parametrów, nie znam się i dlatego dobrze Was zapytać :] Mówiąc o tym zoomie, dodam jeszcze że kilka razy korzystając z aparatów naszych znajomych przydałby się większy zoom niż x4 i dlatego tak patrzyliśmy.
Jak sam zauważyłeś, większe przybliżenie przydało by się kilka razy. Lepsza jakość optyki, to że wpuszcza ona więcej światła na matrycę oraz lepsza sama matryca to realny zysk przez cały czas użytkowania aparatu. Poza tym, żebyś nie wiem co miał przy sobie, a choćby i 3 lustrzanki i 10 obiektywów, to i tak znajdą się sytuacje, w których najlepiej spisałby się sprzęt którego akurat nie masz ze sobą. Nie ma sprzętu do wszystkiego, a im bardziej coś jest do wszystkiego, tym bardziej jest do d...
A co do lampy błyskowej, to może ona oświetlić kadr, ale kiedy błyska na wprost i jest głównym źródłem światła zarejestrowanym przez aparat, efekty są raczej kiepskie. Lampy powinno się używać tylko jako możliwie dyskretnego doświetlenia kadru, wtedy jakoś dziwnym trafem wszyscy lepiej "wychodzą" na zdjęciach ;)
Jeszcze co do panoramy to powiem Ci kolego Gniadek że jest to dla nas coś fajnego i chyba nie chciałbym z tego zrezygnować, nie wiem czy już nie szybciej zrezygnowalibyśmy z RAW-ów :]
Panoramę z kilku zdjęć skleisz bez żadnego wysiłku na komputerze przy pomocy wielu darmowych programów i to lepiej niż poradzi sobie z tym oprogramowanie aparatu. Dlatego jest to tylko bajer, który odwraca uwagę od tego co istotne, bo jak materiał wyjściowy będzie słabej jakości, to już nic z tym nie zrobisz.