PDA

Zobacz pełną wersję : D80 vs. C 400D

Paweł M
23-04-2007, 20:51
do poczytania, popatrzenia i dyskusji (http://www.fotal.pl/artykul/Canon_EOS_400D_kontra_Nikon_D80_8211_jak_rowny_z_r owniejszym_doc13076.html)

big lebowski
23-04-2007, 20:58
do poczytania, popatrzenia i dyskusji (http://www.fotal.pl/artykul/Canon_EOS_400D_kontra_Nikon_D80_8211_jak_rowny_z_r owniejszym_doc13076.html)

temat rzeka - jeśli ciebie to interesuje to podaję kolejne linki :-)

http://www.dcviews.com/reviews/Canon-Rebel-XTi-Nikon-D80/Canon-Rebel-XTi-Nikon-D80-review.htm

http://www.cameralabs.com/features/10Megapixel_DSLR_test/

david555
23-04-2007, 21:08
I czemu mają służyć takie porównania? Userzy Nikona i tak nie przekonają userów Canona i na odwrót.

Paweł M
23-04-2007, 22:14
I czemu mają służyć takie porównania? Userzy Nikona i tak nie przekonają userów Canona i na odwrót.

mają pokazać różnicę między podobnej klasy aparatami (jak bmw i mercedes) a nie który jest lepszy

DXT
23-04-2007, 22:16
A mi sie wydawalo ze Nikon i Canon robia sprzet naprzemiennie i na dobra sprawe nie maja odpowiednikow...

cyrusvirus
23-04-2007, 22:27
ufff.... a juz myslalem ze to pytanie z serii "ktory wybrać" ;)

Remol71
24-04-2007, 07:30
Zastanawiam się do czego służy taki test. Zrobiony zupełnie amatorsko, chaotycznie, pobieżnie i niedokładnie. Szkoda czasu na czytanie takich epokowych dzieł, chyba, że ktoś niezależnie od posiadanego sprzętu lubi się umacniać w jedynie słusznym przekonaniu.

themoon
24-04-2007, 07:48
swoop pokazal test i kto ma ochote niech czyta i dyskutuje a kto nie ma ochoty to niech nie czyta i zmieni topik na foto.
ja akurat nie mam dylematu ale znajomy szuka informacji o systemach aparatach i roznych uwagach i bardzo chetnie mu podesle w/w linki a on bedzie wdzieczny zapewne. czy sa miarodajne to nie mi oceniac ale z pewnoscia horyzonty poszerza.
sam nie czytalem do konca testu bo mnie to juz nie interesuje ale nie rozumiem od razu krytyki.
pewne rzeczy gdy sa zbedne umieraja smiercia naturalna...

robin102
24-04-2007, 08:05
A mi sie wydawalo ze Nikon i Canon robia sprzet naprzemiennie i na dobra sprawe nie maja odpowiednikow...
Dokladnie . Uważny obserwator rynku dostrzeże bez problemu ,ż eobie firmy robią modele nie pokrywjace sie lub inaczej pozycjonowane na innych pólkach.

seba
24-04-2007, 09:29
powiem tak Cannon nie posiada nawet górnego wyświetlacza, który ułatwia robienie zdjęć i to bardzo z czym sporo ludzi się ze mną zgodzi, dla mnie jest to wielki minus generlanie.

Kupiłem Nikona D80 całkiem niedawno , cały czas się go uczę ale juz teraz wiem ze nie zamieniłbym go na nic innego i właśnie dzięki takim użytkownikom jak wy posiadam dzisiaj ten aparat.

pozdro

marbed
27-04-2007, 20:41
Wybierając system też miałem mętlik w głowie. Nie daj boże założyć nowy wątek na www.cyberfoto.pl a i czytanie juz istniejących daje tyle o przysłowiowe kadzidło. Poszedłem do sklepu dla idiotów i poprosiłem o możliwość "pomacania" D70s i 400D. Nie mam łap jak bochen chleba ale bałem się że C mi wypadnie z rąk. A że premia kwartalna to dobra rzecz więc padło na N

Zbigniew
27-04-2007, 22:45
Dokladnie . Uważny obserwator rynku dostrzeże bez problemu ,ż eobie firmy robią modele nie pokrywjace sie lub inaczej pozycjonowane na innych pólkach.

Na szczęście/nieszczęście (odpowiednie wybrać) dla Nikona robi on dobre puszki dla amatorów, którzy wiedzą, czego chcą. Wiele osób nie wybrało Canona ze względu na puszki właśnie - 300/350/400D są za kurduplowate, a 20/30/5D/itd. za drogie, czasami za duże, itp. Tutaj Nikon idealnie wpasowuje się z Dxx. Szkła dla amatorów są też w miarę, a szczególnie 18-70, którego brakuje w systemie Canona. Co gorsza - mając w C korpus xxxD kupujesz kit albo optykę niezależną, ewentualnie coś taniego ze stabilizacją. Niewielu (ale więcej niż mało) użytkowników xxxD ma obiektywy L, gdyż te najczęściej wpadają do korpusów xxD/xD.

Podsumowując wywód - porównaniu D80 i 400D mówimy nie, ale porównaniu systemów N i C na poziomie tych puszek mówimy tak i jako zwycięzcę wskazujemy raczej na Nikona. Linia omawianego odziału rynku będzie w przyszłości prawdopodobnie jeszcze wyraźniejsza, choć oczywiście każda z firm może czymś zaskoczyć.

Bejo
27-04-2007, 23:11
Podsumowując wywód - porównaniu D80 i 400D mówimy nie, ale porównaniu systemów N i C na poziomie tych puszek mówimy tak i jako zwycięzcę wskazujemy raczej na Nikona. Linia omawianego odziału rynku będzie w przyszłości prawdopodobnie jeszcze wyraźniejsza, choć oczywiście każda z firm może czymś zaskoczyć.

idealne podsumowanie! i tym powinno sie zakonczyc ten watek i zapobiec powstawaniu kolejnych o nazwie D80 vs 400D itp!

big lebowski
28-04-2007, 21:22
Tutaj Nikon idealnie wpasowuje się z Dxx. Szkła dla amatorów są też w miarę, a szczególnie 18-70, którego brakuje w systemie Canona. Co gorsza - mając w C korpus xxxD kupujesz kit albo optykę niezależną, ewentualnie coś taniego ze stabilizacją. Niewielu (ale więcej niż mało) użytkowników xxxD ma obiektywy L, gdyż te najczęściej wpadają do korpusów xxD/xD.

Właśnie ze względu na jakość firmowych obiektywów z niższej półki cenowej wybrałem nikona. W początkach mojej fascynacji fotografią analogową wszystko było prostsze. Odziedziczyłem exaktę VX500 i 35-tkę zeissa. Jakość zdjęcia zależała od jakości obiektywu, a puszka była tylko dodatkiem. Czas i przysłonę dobierałem często "na oko", a dobrej jakości film i lab załatwiał resztę. Potem kupiłem nikona F60 i 60/2.8 wydając więcej kasy na obiektyw niż puszkę. Zasada dalej działała....
W epoce fotografii cyfrowej puszka zaczęła nabierać większego znaczenia.... i okazało się, że nikon dalej robi niezłe szkła, ale 400d (w/g mojej subiektywnej oceny) bardziej spełnia moje oczekiwania niż D80. Może nie mam rąk jak bochny chleba, ale wolę mniejsze lustrzanki (nie rzucają się tak w oczy kiedy chcę zrobić komuś fotkę na ulicy), mniejsze szumy na iso800-1600 też są dla mnie ważne - tego właśnie oczekuję od puszki....

Stoję w niezłym rozkroku. 400d jest tańszy ale żaden canon (w podobnej cenie) nie może się równać nikonowskiemu kitowi 18-70. W grę wchodził by jedynie zakup tamrona ze światłem 2.8, ale za dużo naczytałem się o trudnościach ze znalezieniem obiektywu bez FF/BF, żeby sobie odpuścić. A nawet gdybym takowy znalazł to przecież 400d nie będzie wieczny. Za parę lat kupię kolejną puszkę i nikt mi nie zagwarantuje, że tamron będzie poprawnie działał z nowszą puszką :-(.

Tak więc powrót do nikona.... D80 jest drogi. D60 nie ma... D40 wykastrowany ze śrubokręta ( a ja mam jeszcze mojego zajeb..ego 60/2.8 -polecam). D50 nie warto bo w tej cenie D70s. D70s też nie warto bo niedoświetla ;-), ciemny wizjer i wycofany z produkcji więc za parę lat nikt go nie kupi na allegro..a pewne jest, że co jak co ale cyfrowe puszki za parę lat będą jeszcze lepsze od tych co są teraz (to niestety nie fotografia analogowa)..... :-\

W ofercie nikona brakuje D60...albo D80 powinien kosztować o dobrych parę stów mniej ...coś w granicach 2600pln, ale niestety najniższa cena za body to 3077pln. Aparat ma z prawie rok i niewiele staniał przez ten czas.

Ciekawe kto ustala ceny nikonów na polskim rynku i czym się kieruje ....

ziuteczny
29-04-2007, 11:31
dokładnie masz rację
ja w podobny sposób się kręcę wkoło Macieju :))

ale do jednegego jeszcze nie doszedłeś - że 400D + jakiś sensowny obiektyw (nowy miniumum 1000) daje nam cenę wcale nie tak znacznie niższą niż D80 - co prawda promocja Canona tu trochę Nikonowi psuje bo jeszcze odchodzą 3-y stówki a różnica ta jest uzasadniona za jakość budowy i wizjer

ja doszedłem też do jeszcze dalej idących wniosków - warto kupić D80 z 18-70, warto dopłacić te kilka stówek TYLKO D80 ma trochę wad, z których główna to ta, że jest trudny dla początkującego a jego auto jest narowiste (choć ponoć powtarzalne - piję do pomiaru matrycowego)
lepszy dla amatora jest d40 a w ogóle ideał byłby d40x o którym pierwsze recenzje pieją w samych superlatywach (znacznie lepszy image processing niż D80)

Tak więc problem polega na tym, że warto dopłacić do D80 ale aparat
jest średni więc może nie warto :))
d40x super ale wykastrowany :(( - ale dla mnie z 18-200vr i tak styknie

natomiast tak naprawdę to trzeba by sobie walnąć 30D + L-kę np. 24-105 4L tylko trzeba by obrabować jakiś sklep :))

ps.1. natomiast cenę D80 wbrew temu co piszesz skalkulowali dobrze (handlowo) i aparat ten się sprzedaje myślę, po co mieliby w takim razie go potaniać
ps.2. się zgadza, że brak D60 - tylko nie wiem czy wtedy te "linie produktowe" Nikona by się wzajemnie nie zjadały :))
ps.3. tamron NA PEWNO będzie pracował z nową puszką - ZALETA Canona - uporządkowany standard obiektywów - WADA Nikona nieuporządkowany standard - Nikon będzie brak śrubokręta powoli przenosił na coraz to wyższe modele taka prawda
choć też racją jest, że nie wiadomo jak ładnie będzie tamron współpracował z nową puszką Canona ponieważ te obiektywy istotnie potrafią współracować różnie (i już pomijam te ewidentnie wadliwe)

Bejo
29-04-2007, 13:45
ps.3. tamron NA PEWNO będzie pracował z nową puszką - ZALETA Canona - uporządkowany standard obiektywów - WADA Nikona nieuporządkowany standard - Nikon będzie brak śrubokręta powoli przenosił na coraz to wyższe modele taka prawda

skad wiesz ze nikon bedzie kastrowal co raz o wyzsze modele?? i skad wiesz ze canon nie pojdzie w tym kierunku????

niestety nie jest to do przewidzenia! i w kazdym przypadku mozna sie zastanawiac i czekac bo zaraz wyjdzie cos nowego i tak do usranej smierci! (mam tu na mysli rozwazanie nad N vs C ze wzgledu na obiektywy firm 3-ich)

zbigniew bardzo dobrze napisal! porownania jakichkolwiek puszek obu firm sa bardzo nietrafione natomiast porownanie systemu jak najbardziej!

jezeli ktos sie zastanawia nad wyborek 400D i D80 najlepiej poogladac jakies sample pojsc do sklepu pomacac przemyslec system inwestycji w obiektywy i zajrzec do wlasnego portfela!

ziuteczny
29-04-2007, 13:57
stary weź poczytaj trochę co się pisze zagranicą
obiektywy Canona już są dawno uporządkowane i bez śrubokręta

Nikon tak się szczycił kompatybilnością a w tej chwili się zorientował, że śrubokręt o kant dupy :))
kastrację rozpoczął od najtańszych modeli, D90 będzie następny :(( :))

Jacek_Z
29-04-2007, 14:00
skad wiesz ze nikon bedzie kastrowal co raz o wyzsze modele?? i skad wiesz ze canon nie pojdzie w tym kierunku????

canon nie może póść w tym kierunku. On nigdy nie miał śrubokrętów, więc nie ma z czgo rezygnować.
canon kończąc z obiektywami manualnymi (seria FD) przeszedł na AF w serii EOS zmieniając (powiększając) bagnet i ładując do wszystkich obiektywów w nowym standarcie silniki.

Jacek_Z
29-04-2007, 14:06
Nikon tak się szczycił kompatybilnością a w tej chwili się zorientował, że śrubokręt o kant dupy :))
kastrację rozpoczął od najtańszych modeli, D90 będzie następny :(( :))

ten sam bagnet to była znaczna przewaga, szczególnie w okresie przejściowym. Ja wtedy byłem tak wkurzony, że odszedłem z canona - i tak trzeba było kupować szklarnię od nowa.
Nikon od wielu lat daje już AF-S, a teraz odejmuje śrubokręty. Widac ewolucję w oczywistym kierunku. Jest szybciej. nalezy sie spodziewać kontynuacji trendu, ale to usuwanie śrubokretów potrwa lata - ze względu na szklarnię oczywiście.

Zbigniew
29-04-2007, 14:30
Tutaj (post #15) możnaby się czepić kilku rzeczy, ale mogą to być moje subiektywne, odosobnione poglądy:

ja doszedłem też do jeszcze dalej idących wniosków - warto kupić D80 z 18-70, warto dopłacić te kilka stówek TYLKO D80 ma trochę wad, z których główna to ta, że jest trudny dla początkującego a jego auto jest narowiste (choć ponoć powtarzalne - piję do pomiaru matrycowego)

Liczba zalet i wad jest zależna od tego, co wymaga użytkownik. Według mnie D80 to bardzo dobra puszka dla amatora (zaryzykuję stwierdzenie, że jedna z najlepszych obecnie na rynku).

lepszy dla amatora jest d40 a w ogóle ideał byłby d40x o którym pierwsze recenzje pieją w samych superlatywach (znacznie lepszy image processing niż D80)

No widzisz. Dla Ciebie najlepszy, ale ja powiem z perspektywy człowieka, który przez pół roku ostro katował D80 - wg mnie puszka o rozmiarach mniejszych niż d50/d80 jest dyskwalifikowana na starcie. Poza tym image processing i inne cechy mogą być z grupy tzw. urban legends. Trudno mi wierzyć w jakiekolwiek testy, gdyż wiele rzeczy wychodzu tak na prawdę w praktyce i przy robieniu normalnych zdjęć.

Tak więc problem polega na tym, że warto dopłacić do D80 ale aparat
jest średni więc może nie warto :))
d40x super ale wykastrowany :(( - ale dla mnie z 18-200vr i tak styknie

Sorry, ale D80 jest daleki od średniego. Tą puszką możesz zrobić fotki, których nie odróżnisz od zdjęć z korpusu profi - kwestia umiejętności. Jeżeli piszesz, że d40s + 18-200vr Tobie wystarczy, to pogratulować, że znalazłeś dla siebie sprzęt. Powiem Ci tylko, że masz niewygórowane (jak dla mnie) wymagania. Jakbym miał mieć taki zestaw, to zapłakałbym się, że nie mogę podpiąć 50/1.8 i zrobić ładnej, plastycznej fotki z małą GO. Nie po to kupuję lustro, aby sprowadzać je do roli małpki.[/quote]

natomiast tak naprawdę to trzeba by sobie walnąć 30D + L-kę np. 24-105 4L tylko trzeba by obrabować jakiś sklep :))

Jak to 30D ? Przed chwilą pisałeś o D40x. Czy klient wie o co pyta ?

ps.2. się zgadza, że brak D60 - tylko nie wiem czy wtedy te "linie produktowe" Nikona by się wzajemnie nie zjadały :))
Nie.

choć też racją jest, że nie wiadomo jak ładnie będzie tamron współpracował z nową puszką Canona ponieważ te obiektywy istotnie potrafią współracować różnie (i już pomijam te ewidentnie wadliwe)
Właściwie z tej wypowidzi nie rozumiem połowy, bo zapomniałeś używać kropek i wydzielać nowe zdania. Ale o cokolwiek chodziłoby, to wiedz, że Canon, podobnie jak Nikon, nie jest wolny do problemów z FF/BF w przypadku praktycznie dowolnych obiektywów (w tym firmowych). Nie będę generalizował, ale po prostu problemy z dopasowaniem szkieł do puszek są w obydwu systemach i nie jest tajemnicą, że nie tylko Tamrony i Sigmy mogą źle współpracować z aparatami N/C.

ziuteczny
29-04-2007, 14:41
Liczba zalet i wad jest zależna od tego, co wymaga użytkownik. Według mnie D80 to bardzo dobra puszka dla amatora (zaryzykuję stwierdzenie, że jedna z najlepszych obecnie na rynku).

ale piszemy o Polsce czy o normalnym świecie :)))

No widzisz. Dla Ciebie najlepszy, ale ja powiem z perspektywy człowieka, który przez pół roku ostro katował D80 - wg mnie puszka o rozmiarach mniejszych niż d50/d80 jest dyskwalifikowana na starcie. Poza tym image processing i inne cechy mogą być z grupy tzw. urban legends. Trudno mi wierzyć w jakiekolwiek testy, gdyż wiele rzeczy wychodzu tak na prawdę w praktyce i przy robieniu normalnych zdjęć.

dpreview opóźnia recenzję d40x bo sami nie wierzą w to co widzą, d40x znacznie lepiej przetwarza obraz w zakresie wysokich czułości i nie tylko niż D80; analogicznego uprgrade'u firmware dla D80 nie będzie; ja nie zwykłem sponsorować niedopracownych produktów

Sorry, ale D80 jest daleki od średniego. Tą puszką możesz zrobić fotki, których nie odróżnisz od zdjęć z korpusu profi - kwestia umiejętności. Jeżeli piszesz, że d40s + 18-200vr Tobie wystarczy, to pogratulować, że znalazłeś dla siebie sprzęt. Powiem Ci tylko, że masz niewygórowane (jak dla mnie) wymagania. Jakbym miał mieć taki zestaw, to zapłakałbym się, że nie mogę podpiąć 50/1.8 i zrobić ładnej, plastycznej fotki z małą GO. Nie po to kupuję lustro, aby sprowadzać je do roli małpki

ja potrzebuję sprzętu dla lepszych fotek niż kompakty, na World Press Photo naprawdę się nie wybieram

Jak to 30D ? Przed chwilą pisałeś o D40x. Czy klient wie o co pyta ?

i to bardzo precyzyjnie, trzeba się trochę nagimnastykować umysłowo :))
piszę o, w moim pojęciu, optymalnym wyborze gdy jesteśmy nieograniczeni budżetowo (oczywiście jednak na poziomie średnim).
ponieważ budżetowo jesteśmy ograniczeni wybór jak powyżej

ps. według dobrze poinformowanych źródeł D90 będzie bez śrubokrętu

Jacek_Z
29-04-2007, 15:03

ooo....
a jakie to źródło?
Jakie jeszcze cechy będzie miał ten aparat?

Nemeth
29-04-2007, 15:15
(...)

I bedzie firmowo wyposazony w mloteczek, ktorym bedzie mozna tluc szkla przygodnie napotkanym canonierom.

prz3mo
29-04-2007, 15:51
dpreview opóźnia recenzję d40x bo sami nie wierzą w to co widzą, d40x znacznie lepiej przetwarza obraz w zakresie wysokich czułości i nie tylko niż D80; analogicznego uprgrade'u firmware dla D80 nie będzie; ja nie zwykłem sponsorować niedopracownych produktów

Mozna wiedziec skad masz takie informacje? LOL

Kolekcjoner
29-04-2007, 16:00

Prosimy o to źródło.

Co do ewentualnego D60 to zgoda. Z marketingowego punktu widzenia byłby to dla Nikona strzał w nogę.

wielebny0
29-04-2007, 16:03
ale jaja! od proszę popatrzeć od czego zaczęła się dyskusja, a na czym się kończy! Znzczy się mamy wróżkę na forum. Tylko że ta wróżka nie zauważyła że jednak D 80 to nie jest konkurencja dla 400D. To jednak aparaty z innej bajki, tzn półki. D80 to jednak półeczka wyżej. Tylko w Polsce mamy chyba takie bezpośrednie odniesienie do prokuktów konkuren

big lebowski
29-04-2007, 17:38
Tylko że ta wróżka nie zauważyła że jednak D 80 to nie jest konkurencja dla 400D.
faktycznie nie jest, ale głównie dzięki obiektywom kupowanym w zestawie.
gdyby canon sprzedawał 400d ze szkłem porównywalnym jakościowo z kitem 18-70 nikona to obawiam się, że osoby wchodzące w system (nawet o naprawdę dużych łapskach) miałyby trudny orzech do zgryzienia....
...a teraz jest tak, że z 400d dostajesz słoik po musztardzie, albo dopłacasz do tamrona nie mając pewności czy za parę lat nie trzeba będzie kupić kolejnego obiektywu bo tamron odmówi poprawnej współpracy z kolejną puszką canona....

birdman
29-04-2007, 19:01
tak czytam wasza dyskusje i szukam odpowiedzi na pytanie ktore mnie nurtuje od paru dni: mam do wydania na aparat 3000zl i tu mam dylemat: d70s czy 400d? bo w tej cenie mam to do wyboru...

Zbigniew
29-04-2007, 19:13
Są tutaj wg mnie dwie rady:
- pomacaj solidnie sprzęt i oceń, który Ci bardziej leży,
- spróbuj ocenić, który system bardziej Ci odpowiada - gdzie kupisz taniej lub lepiej obiektyw, gdzie w przyszłości będziesz mógł lepiej rozbudować szklarnię, itp. Generalnie spójrz na to co możesz teraz mieć i na to, co chciałbyś mieć w przyszłości. I nie łudź się, że skończy się na kupnie puszki - drugie tyle (albo dwa razy tyle) szybko wydaje się na obiektywy :mrgreen: A później okazuje się, że to właśnie obiektywy są ważne, nie puszka. Dlatego patrz całościowo na system, nie poprzez pryzmat aparatu.

birdman
29-04-2007, 19:27
zdecydowanie lepiej w dloni lezy mi nikon i stad moj dylemat; gdyby nie to pewnie mial bym juz w domu 400d; nei wiem tez jak mam podejsc do fakt ze d70s jest juz dosyc starym aparatem; nie wiem czy warto jeszcze w taki sprzet inwestowac;

Zbigniew
29-04-2007, 19:29
Czasami lepiej kupić coś starszego, gdyż jest przetestowane, niż nowość. Rozumiem Twoje rozterki.

big lebowski
29-04-2007, 19:44
zdecydowanie lepiej w dloni lezy mi nikon i stad moj dylemat; gdyby nie to pewnie mial bym juz w domu 400d; nei wiem tez jak mam podejsc do fakt ze d70s jest juz dosyc starym aparatem; nie wiem czy warto jeszcze w taki sprzet inwestowac;
to zależy... z jednej strony d70s jest stosunkowo tani, z drugiej strony za 3-4 lata nikt od ciebie nie kupi tego aparatu na allegro. Łatwiej będzie sprzedać d80 i kupić nową puszkę niż "staroć". Zwróć uwagę, że na tym forum sporo osób już wymieniło lub przymierza się do wymiany swoich starych puszek na nowe....

To w co warto inwestować to obiektyw. Dobry obiektyw przetrwa kilka puszek (może nawet do emerytury ;-).

puszki cyfrowe szybko się starzeją. To tak jak z samochodem: albo kupujesz staroć i zarzynasz go do końca, albo kupujesz nówkę i co jakiś czas wymieniasz na nowszy model. Kiedyś, w dobie fotografii analogowej puszka starczała na bardzo długi czas, ale te czasy odeszły w przeszłość.

birdman
01-05-2007, 22:43
Tak wiec dzisiaj stalem sie posiadaczem nikona d70s. Teraz czas popstrykac troche fotek ;]

prz3mo
01-05-2007, 22:53
Tak wiec dzisiaj stalem sie posiadaczem nikona d70s. Teraz czas popstrykac troche fotek ;]

Gratulacje :)

meliszipak
02-05-2007, 00:14
Gratulacje. Świetny, nowoczesny, sprzęt.
Teraz tylko się uczyć, uczyć, uczyć światła i techniki.

pozdrawiam.