PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ausrine

Carlos_lo
16-04-2014, 22:53
dobry wieczor,
wpuszczam za pozwoleniem fotografie nieobrobiona jeszcze z zapytaniem: ktore z seta (max 5 jesli sie znajda odpowiednie) moglbym wybrac do portfolio? i ew wasze sugestie co do dalszej obrobki.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://londee.info/ausrine/content/images/large/DSC_6979.jpg)

http://londee.info/ausrine
jesli ktos ma czas i ochote to zapraszam do obejrzenia galerii powyzej
dziekuje za komentarze i pozdrawiam
Carlos (aka karol)

piszczyk_81
17-04-2014, 08:45
82, 9, 18, 43 to tak na szybko co bym wybrał do dalszej obróbki. Musisz uważać na łokcie w kadrach bo strasznie wychodzą poza. Skóra do obróbki. Wydaje mi się, iż jakiś feler z ostrością jest. Może jeszcze coś w B&W bym dodał.

malunia
17-04-2014, 09:04
Mam wrażenie, że podszedłeś trochę jak do reportażu, a nie do sesji, tzn. dziewczyna zmienia pozy, a Ty to uwieczniasz na zdjęciach i w żaden sposób nie wpływasz na to co się dzieje. Na moje amatorskie oko (czyli np potencjalnego przyszłego klienta) trudno znaleźć zdjęcie, którym można się potem chwalić wszem i wobec (obejrzałam wszystkie). Po fajnej obróbce kilka z nich to będą po prostu niezłe foty, ale w moim odczuciu w portfolio powinny się znaleźć raczej zdjęcia mniej lub bardziej wybitne spośród wszystkich innych.

Carlos_lo
17-04-2014, 09:58
moim problemem jest kompozycja i wychwycenie szczegolow, stad obecnosc na forum i zbieranie opinii, i jak wszyscy przyznaja trzeba focic, probowac, zalapac, wiec to robie, najpierw opanowac technicznie jak rzemioslo, a pozniej przejsc na poziom art (hehe, mozliwe ze zostane przy rzemiosle), nie od razu krakow zbudowano;) dziekuje za pozwyzsze uwagi, czekam na dalsze i po zebraniu wezme sie do roboty z obrobka i zobaczymy,
milego dnia :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ned Stark
17-04-2014, 12:04
Masz dobrą modelkę i to jest ważne. Dziewczyna nie boi się obiektywu, nie wstydzi, czuje się swobodnie. Nic tylko ćwiczyć ;-)
Na tych zdjęciach najbardziej denerwujące jest logo. Nie czepiałbym się tego nawet, ale to twoje jest straszne.

Carlos_lo
17-04-2014, 13:26
to logo ma byc odstraszajace (jak ktos sobie sciagnie to niech go straszy;)), jak powiedzialem to sa wersje robocze, cwiczebne, w finalnej zmienie, nie wiem co z ta ostroscia, sprawdze punkty na ktorych sie skupila wieczorem.
dziekuje piszczykowi za czas i wybor fotek.
moge chetnym udostepnic miejsce na serwie w ramach wspolpracy:)

Carlos_lo
25-04-2014, 09:16
maly misz masz w wyborze: https://www.flickr.com/photos/64560959@N05/sets/72157644179469614/
co by tu jeszcze poprawic?
szkla musze wyostrzyc...

Ned Stark
25-04-2014, 09:27
Wywalić logo. Jak ktoś będzie koniecznie chciał ukraść to i tak to sobie je usunie sam. To jest tak ohydne logo, że psuje całkowicie odbiór zdjęć. Zdjęć z piękną modelką, która czasem ma zieloną twarz i to jest do usunięcia.

Carlos_lo
25-04-2014, 11:13
juz sie nie denerwuj, usune i logo i zielona barwe, chociaz u mnie jest zolta, eh te monitory, normalnie nie mam punktu odniesienia, chyba zaczne pracowac w cmyku na wartosciach liczbowych tylko;)

amirez
25-04-2014, 18:13
moim problemem jest kompozycja i wychwycenie szczegolow, stad obecnosc na forum i zbieranie opinii, i jak wszyscy przyznaja trzeba focic, probowac, zalapac, wiec to robie, najpierw opanowac technicznie jak rzemioslo, a pozniej przejsc na poziom art (hehe, mozliwe ze zostane przy rzemiosle), nie od razu krakow zbudowano;) dziekuje za pozwyzsze uwagi, czekam na dalsze i po zebraniu wezme sie do roboty z obrobka i ...
Obejrzałem wszystkie.
Do portfolio zdjęcie musi być wypieszczone i wymuskane. I to już na poziomie produkcji. Zadaniem postprodukcji jest dopieszczenie. Dotyczy to zwłaszcza portfolio papierowego. Gdzie z góry zakłada się raczej małą ilość fotek, a każda przez oglądającego jest analizowana wzdłuż i wszerz. Te, które prezentujesz to raczej wprawka i nic więcej. Zdjęcia zawierają zbyt dużo niedociągnięć /wizaż, kolorystyka, ostrość, kadrowanie, światło/, które będzie trudno wyeliminować w PS-ie w krótkim czasie. Nie znam modelki /obca osoba, znajoma/ w pierwszym rzędzie musi ona zadbać o cerę i dłonie.
Zdjęcia, które przedstawiasz to spacer z dziewczyną do parku. Pamiątka, relacja. Cudów z tego nie wyciągniesz, a już zdjęć do super własnego portfolio, prezentującego umiejętności fotografa... ;)

fufinek
25-04-2014, 23:32
Zafarb zielony jest na twarzy bez dwóch zdań.
Wszystkie zdjęcia z sesji są na razie na jedno kopytko, prawie nie ma różnic. Niestety kadry są nudnawe i trochę ciasne.
Nie rób z tego portfolio, trzeba pstryknąć lepsze, a przede wszystkim jakieś kadry z pomysłem. Jeśli myślisz o portfolio fotografa chcącego na zdjęciach zarabiać, to zaczekaj jeszcze trochę.....
Popracuj nad modelką , jej mimiką, zastanów się jakie pomysły masz na sesję, co chciałbyś zrealizować, jakie zdjęcia osiągnąć. Idąc na sesję powinieneś mieć tych pomysłów całą masę. Do tego warto obejrzeć wcześniej miejscówki, rozrysować sobie wcześniej plan, rodzaj zdjęć, pozy modelki , przemyśleć w jakim stylu mają być finalnie zdjęcia. Oczywiście improwizacja też mile widziana , ale nie mylić z całkowitą przypadkowością. Modelka musi wiedzieć czego od niej oczekujesz (zwłaszcza jeśli początkująca), jak ma się zachować, zarówno ona jak i ty powinniście wiedzieć co na danym zdjęciu ma zostać osiągnięte.
Nie od razu Kraków zbudowano, to prawda dlatego spoko. każde następne foty będą lepsze.

Carlos_lo
26-04-2014, 01:43
do dyspozycji mam las, londyn, miejsca na studio co kot naplakal, wiec scenariusz sesji musi byc rozpracowany, w sobote sprobuje skalibrowac obiektywy, bo normalnie strzelaja jak srutem, slusznie zauwazyl amirez to wprawki, i zbieranie batow, chlopaki z grupy wyspiarze jakos nie organizuja spotkan, wiec pozostaje mi samodzielne szkolenie,
jeszcze raz dziekuje amirezowi i fufinkowi za wskazowki