Zobacz pełną wersję : D5300 + tamron 17-50
charlie_kr
09-04-2014, 14:55
Koledzy mam problem - kupiłęm puszkę D5300 i tamrona 17-50 Di VC II (ze stabilizacją)
Problem pojawia się podczas kręcenia filmów, mianowicie:
Problem 1) Ostrość w autofocusie nie przechodzi z sama. Jeśli filmuję punkt A, później przejeżdzam na bunkt B, ale ostrość wciążjest ustawiona na punkt A, nie przeskakuje sama. Mogę ją tylko przesatwić wciskając spurt migawki, wtedy przeskoczy...
Problem 2) Polega na tym, że tamron działa głośno. Jak śrubokręt. Podczas robienia zdjęć, nie stawnowi to dla mnie żadnego problemu. Problem pojawia się podczas kręcenia filmów, bo cały czas słychać jak obiektyw zmienia ostrość.
Aparat ma byćw 95% do kręcenia filmów, więc chciałbym jakoś rozwiązać swoje problemy.. Ktoś pomoże?
Dzięki i pozdrawiam
stasio88
09-04-2014, 15:00
Witam,
1. Masz ustawiony Af na ciągły przy kręceniu filmu?
2. Każdy obiektyw będziesz słyszeć na filmie. Wyjścia masz dwa. Ustawiać ostrość manualnie lub kupić mikrofon kierunkowy.
PS. Do kręcenia filmów lepsze są Canony, posiadają specjalne obiektywy do filmowania z tzw silnikiem STM którego nie słychać na filmie. Chociaż wiem że teraz Tamton pokazał podobny obiektyw więc będzie pewnie też do Nikona :)
Przy tym tamronie nie unikniesz nagrania dźwięku autofocusa na filmie, od od śrubokręta różni się tylko tym, że silnik jest w obiektywie, ale nadal taki sam jak śrubokręt w body.
Nawet zewnętrzny mikrofon nie załatwi sprawy.
Trzeba było kupić Sigmę 17-50/2.8, która ma cichy napęd AF. W jej przypadku z zewnętrznym mikrofonem nic nie słychać.
generalnie jak sie troche znasz na obrobce dzwieku i filtrach to wyciecie ze sciezki dzwiekowej czestotliwosci przestawiajacego sie AF nie jest problematyczne.
charlie_kr
09-04-2014, 15:40
to mnie trochę zmartrwiliście koledzy. Podpiąłem 70-200 af-s vr II i też słychać silnik af-s, ale faktycznie zdecydowanie ciszej.
Problem polega na tym, że musiałem kupić dokładnie tego tamrona i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony..
Każdy obiektyw będzie słychać.
lepiej kupić sensowną używaną kamerę i efekt będzie lepszy,nie mam na myśli jakiś Firts czy inne badziewie
charlie_kr
09-04-2014, 16:08
to jako ludzie kręcą lustrzankami?
lukpep ci napisał a ja napisze że jest też ostrzenie manualne oraz zostawiłem sobie kompakta sony do kręcenia filmików
to jako ludzie kręcą lustrzankami?
tak samo jak profesjonalnymi kamerami - ręcznie.
Przemek-83
09-04-2014, 16:56
Sigma nic nie pomoże bo też słychać głośno na nagraniu.
Jedynie manual AF.
Lustrzanka to nie kamera bo jej głównym celem jest robienie zdjęć.Jeśli funkcja filmowania byłaby tak rozwinięta jak w kamerach to kto by kupił kamery?
Sigma nic nie pomoże bo też słychać głośno na nagraniu.
Nic nie słychać. Wystarczy mikrofon do komputera za 25zł.
Na wbudowanym, to i przy manualnym ostrzeniu będzie słychać - każde dotknięcie aparatu, każde naciśnięcie guzika, przekręcenia pokrętła, itp.
charlie_kr
09-04-2014, 17:19
ale podczas ostrzenia manualngo RÓNIEŻ słychać śrubokręta.
ale podczas ostrzenia manualngo RÓNIEŻ słychać śrubokręta.
A możesz powiedzieć jakim cudem ?? Bo tylko cud może sprawić, że słychać AF przy manualnym ostrzeniu, kiedy to AF jest całkowicie wyłączony.
charlie_kr
09-04-2014, 17:30
faktycznie, nie przełączyłem na mf :)
Super to już działa.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego zmieniania ostrości w af. Tak jak pisałem, szkło nie zmienia ostrości samo w trybie af-s. Żeby zmienić ostrość z jednego przedmiotu na drugi, muszę wcisnąć migawkę jeszcze raz, żeby złapało ostrość na coś innego niż poprzednio.. co powinienem zmienić?
faktycznie, nie przełączyłem na mf :)
Super to już działa.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego zmieniania ostrości w af. Tak jak pisałem, szkło nie zmienia ostrości samo w trybie af-s. Żeby zmienić ostrość z jednego przedmiotu na drugi, muszę wcisnąć migawkę jeszcze raz, żeby złapało ostrość na coś innego niż poprzednio.. co powinienem zmienić?
AF-S ustawia ostrość tylko przy gdy naciśniesz spust. Zawsze tak było i zawsze tak będzie. AF-S = AF Single - czyli pojedynczy.
Chcesz aby przestawiał, to przełącz na ciągły - AF-F.
AF-S ustawia ostrość tylko przy gdy naciśniesz spust. Zawsze tak było i zawsze tak będzie. AF-S = AF Single - czyli pojedynczy.
Chcesz aby przestawiał, to przełącz na ciągły - AF-F.
i jeszcze zmien wybor pola na jakies sledzenie.
Możesz się ratować obniżeniem poziomu głośności nagrywania. Poszukaj w ustawieniach.
Na youtube jest jeden typek, który nagrywa filmy d5100:
https://www.youtube.com/channel/UCVsjzEOkR2-mU_eXfe5x2cA
Ma tam kilka technicznych wrzutek gdzie opowiada jak ustawić parametry aparatu. Polecam.