Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie D5300 + tamron 17-50

Koledzy mam problem - kupiłęm puszkę D5300 i tamrona 17-50 Di VC II (ze stabilizacją)
    Problem pojawia się podczas kręcenia filmów, mianowicie:
    Problem 1) Ostrość w autofocusie nie przechodzi z sama. Jeśli filmuję punkt A, później przejeżdzam na bunkt B, ale ostrość wciążjest ustawiona na punkt A, nie przeskakuje sama. Mogę ją tylko przesatwić wciskając spurt migawki, wtedy przeskoczy...
    Problem 2) Polega na tym, że tamron działa głośno. Jak śrubokręt. Podczas robienia zdjęć, nie stawnowi to dla mnie żadnego problemu. Problem pojawia się podczas kręcenia filmów, bo cały czas słychać jak obiektyw zmienia ostrość.
    Aparat ma byćw 95% do kręcenia filmów, więc chciałbym jakoś rozwiązać swoje problemy.. Ktoś pomoże?
    Dzięki i pozdrawiam

Domyślnie

Witam,

1. Masz ustawiony Af na ciągły przy kręceniu filmu?
    2. Każdy obiektyw będziesz słyszeć na filmie. Wyjścia masz dwa. Ustawiać ostrość manualnie lub kupić mikrofon kierunkowy.

PS. Do kręcenia filmów lepsze są Canony, posiadają specjalne obiektywy do filmowania z tzw silnikiem STM którego nie słychać na filmie. Chociaż wiem że teraz Tamton pokazał podobny obiektyw więc będzie pewnie też do Nikona

Domyślnie

Przy tym tamronie nie unikniesz nagrania dźwięku autofocusa na filmie, od od śrubokręta różni się tylko tym, że silnik jest w obiektywie, ale nadal taki sam jak śrubokręt w body.
    Nawet zewnętrzny mikrofon nie załatwi sprawy.
    Trzeba było kupić Sigmę 17-50/2.8, która ma cichy napęd AF. W jej przypadku z zewnętrznym mikrofonem nic nie słychać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

generalnie jak sie troche znasz na obrobce dzwieku i filtrach to wyciecie ze sciezki dzwiekowej czestotliwosci przestawiajacego sie AF nie jest problematyczne.
    D7100 /// n18-105 f/3.5-5.6 AF-S /// n50 f/1.8 /// s10-20 f/4-5.6
    http://www.flickr.com/photos/lukpep/

Domyślnie

to mnie trochę zmartrwiliście koledzy. Podpiąłem 70-200 af-s vr II i też słychać silnik af-s, ale faktycznie zdecydowanie ciszej.
    Problem polega na tym, że musiałem kupić dokładnie tego tamrona i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony..

Domyślnie

Każdy obiektyw będzie słychać.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

lepiej kupić sensowną używaną kamerę i efekt będzie lepszy,nie mam na myśli jakiś Firts czy inne badziewie
    z50 -

Domyślnie

to jako ludzie kręcą lustrzankami?

Domyślnie

lukpep ci napisał a ja napisze że jest też ostrzenie manualne oraz zostawiłem sobie kompakta sony do kręcenia filmików
    z50 -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez charlie_kr Zobacz posta
    to jako ludzie kręcą lustrzankami?
    tak samo jak profesjonalnymi kamerami - ręcznie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów