Zobacz pełną wersję : Mdły 400TX
Wywołuję już któryś negatyw według parametrów producenta i wychodzi drętwy.
Film Kodak 400TX 120
D76 1:1. Zalanie pojedynczej szpulki wymaga około 500ml wywoływacza, więc samej substancji czynnej jest około 250ml, podczas gdy Kodak rekomenduje minimum około 125, aby proces miał miejsce, więc spory margines.
Koreksy w kąpieli wodnej o dużej bezwładności. Temeratura 20*C ustawiana elektronicznie z dokładnością 0,1*
Film naświetlam nominalnie jak ISO400 i po wywołaniu mam taki dość blady negatyw. Wydaje się po prostu niedoświetlony. Takie same mam wynik zarówno na dworze (mierzone miernikiem na pokrętle Hassela) jak i podczas zdjęć studyjnych (mierzone Minoltą Flash Meter V). Po prostu gęstość negatywu wygląda jak w przypadku kolorowych, czyli wszystko mocno półprzerzoczyste.
Ostatni TX400 naświetlałem na ISO200 i dopiero mi się podobał. Ładny, kontrastowy. No ale chyba nie po to kupuję TX400, żeby mieć mniejszą czułość.
Powinienem dłużej wywoływać? A może wywoływać w wyższej temperaturze? Choć wolę 20* bo wtedy każdy błąd w czasie związany np z nalewaniem wywoływacza jest procentowo mniejszy.
miron19j
07-04-2014, 07:48
a może Hasiek nie trzyma czasów?
Powinno być minimum 100ml (generalnie). Chyba powinieneś sprawdzić aparat. Tmax i D76 1+1 to nie jest potężny kontrast, ale naświetlenie to inna rzecz. Czarno-biały negatyw, nawet przeterminowany jest tolerancyjny, a D76 wybacza.
sejmajnejm
07-04-2014, 11:21
mieszasz tym koreksem jak nalezy? :-)
pzdr.
A,
No tak mi się wydaje. Po włożeniu szaszłyka ze szpulkami do koreksu, szybko zatykam, wyjmuję z kąpieli i stukam o stół parę razy, żeby mieć pewność, że nie osadziły się żadne bąbelki powietrza i potem przez kilkanaście sekund delikatnie obracam koreks jednocześnie go przekręcając. Potem tak średnio co minutę powtarzam mieszanie.
Wina czasów w obiektywie to raczej nie będzie, ponieważ to dzieje się na wszystkich obiektywach (50, 80, 150) ale jeszcze dokłanie to sprawdzę, bo właśnie wczoraj fotografowałem 80 i 150, więc na świeżo będę miał porównanie. Poza tym, jak się czasy przycinają to raczej nieregularnie i nie na całej skali a ja potrafię na jednym filmie mieć 1/30 i 1/500 i wszystko jest jednostajne.
Z tego co pamiętam to przy 20*C czas wywoływania wynosi 9:45 dla TX400, więc może tu coś powinienem zmienić. Nawet gdybym się pomylił o 30 sekund to nadal procentowo jest to jakieś odchylenie rzędu 5-6%
Czy dobrze rozumuję, że jak skrócę czas wywoływania, to zwiększę gęstość? No ale o ile czas skrócić, żeby nie wyjść z ciemni z czarnym negatywem?
Utrwalam w Tetenalu superfix plus, według wskazań producenta, roztwór 1+4 przez 5 minut. Utrwalacz świeży, więc domyślam się, że obraz już się ujawni po max 60 sekundach a reszta to już tylko takie tam domaczanie.
Negatywy skanuję na skanerze własnej konstrukcji, czyli pudło rozpraszające światło, w środku lampa studyjna zamontowana na stałe. Możliwość ustawienia ekspozycji z 0,1 przysłony i zawsze ustawiam tak aby histogram był jak najbardziej z prawej, czyli wykorzystuję maksymalnie potencjał aparatu.
sejmajnejm
07-04-2014, 21:18
ale czy przy tym drętwym negatywie masz szczegóły w cieniach? Wywołując krócej będziesz mial niedowołany negatyw. Mozesz sprobowac wołać dłużej, albo częściej mieszac, albo sprobowac wywolac w stocku. Mozesz tez zrobić test z czytaniem gazety, żeby zobaczyć czy to jednak nie problem z procesem.
Na czym polega test z czytaniem gazety?
sejmajnejm
07-04-2014, 23:04
czy jestes w stanie czytac przez najciemniejsze partie negatywu gdy leży na gazecie. Teoretycznie powinieneś ledwo moc, ale jednak czytac.
Moze wrzucilbys skan negatywu. Moze da sie cos wiecej powiedzieć. Poza tym czy uzyskujesz prawidlowe zdjęcia po odwróceniu negatywu? Moze Twoje obawy o jego cienkosc są zbyt szybkie? Tutaj np znajdziesz kilka ciekawych sugestii
http://www.apug.org/forums/forum48/124568-teach-me-how-read-negative.html
Wywolywacz swiezy?
Tutaj przyklad 400TX, D76 1:1 9m45s w 20*C. Prosto ze skanera bez zadnej obrobki.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/img002-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-eeqlqw06BS4/U0NBOPirLJI/AAAAAAAAUoI/qnbnOwA1F18/w865-h877-no/img002.jpg)
Wrzuć jakiś skan, tylko bez automatu (korekty) na skanerze, bo naprawi czyli zepsuje. Zeskanuj żeby był kawałek perforacji z napisem. Tak trudno powiedzieć czy on niedoświetlony, niedowołany czy coś z negatywem. Który to Hass?