PDA

Zobacz pełną wersję : tani statyw

komandor_shooter
05-04-2014, 11:34
Witam otóż rodzice chcą mi na urodziny kupić statyw:-D jednak nie dadzą mi dużo pieniędzy na niego max 250zł (więcej nie chcę wydać) i zastanawiam się między kilkoma statywami:
1. http://digishots.pl/statywy/statyw-do-aparatu-cinegenr-cg3016bh-z-glowica-kulowa-172cm.html
2. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-c-158-statyw-.html + http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p2830_Glowica-WF-593.html
3. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-triopo-c-258-z-glowica-kj-2-statyw-.html
który będzie najlepszy będzie służyć do krajobrazu, architektury, czasem ludzi

salvdali
06-04-2014, 14:50
Z tych trzech to wybrałbym opcje nr 1: jest najwyższy, ma największy udźwig i torbę w zestawie. Jednak najlepiej jak weźmiesz to co masz najcięższe i pomagasz ten statyw na żywo. Najistotniejsza w statywie jest sztywność, sprzęt, który założysz na głowicę MUSI być stabilny. Na obrazku wygląda ładnie, pytanie jaka jest jakość tworzyw, bo to one będą zimą najsłabszym ogniwem.

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

MilekS
07-04-2014, 11:49
Do zdjęć krajobrazu głowica kulowa jest niewygodna. Utrudnia panoramowanie, nie ułatwia ustawienia poziomu. Jeśli w aparacie nie masz poziomnicy to libelka w statywie/głowicy będzie pomocna.
Statyw w linku 2 (Triopo c-128 ) ma bekotliwy reklamowy opis. Stop aluminiowo-TYTANOWY w statywie za 120 złotych możliwy jest tylko na papierze.

Przy wyborze statywu powinieneś zwracać uwagę na
- nośność, uwzględniając ciężar posiadanego aparatu i OBIEKTYWU, biorąc pewien zapas nośności na przyszłe zakupy optyki,
- ciężar samego statywu oraz sposób planowanego wykorzystania (przy zabieraniu statywu na ptasiarskie czy górskie wycieczki ciężar może być istotnym elementem),
- sposób połączenia segmentów nóg. Czy blokada jest pewna i łatwo wyłączalna,
- liczbę segmentów nóg. Więcej segmentów - większy ciężar i mniejsza sztywność.
W niektórych zastosowaniach bardzo ważny jest rodzaj głowicy, ja np.bardzo cenię głowice "fluid", zapewniające płynne prowadzenie, ale to wyższa półka cenowa.

Nic nie napisałeś jaki masz aparat i obiektyw, więc trudno coś doradzić.

salvdali
07-04-2014, 21:43
MilekS rozwinął dość istotnie mój skrót myślowy.

Bardzo istotne jest zdefiniowanie wagi całego zestawu, który będziesz zapinał na głowicę. No i najważniejsze, do czego Ci będzie potrzebny.

Na moim przykładzie: lata całe fociłem na szajsowatym velbonie, tylko dlatego, że: 1. nie wiedziałem, że coś lepszego mi jest potrzebne, 2. nie miałem kasy na to co uznałem za potrzebne.
Do tego co teraz mam dochodziłem latami, wyciskając z posiadanego sprzętu siódme poty i obnażając ich słabości w moich zastosowaniach (dla statywu to są głównie nocne fotki, sytuacje z niskim EV lub zamierzone długie czasy naświetlania). Po wielu przemyśleniach ożeniłem się z frotką 055XPROB+498RC2. Długo zbierałem na ten zestaw, a teraz w ogóle zapomniałem o czymś takim jak niepewne mocowanie sprzętu. Operowanie przy niskich temp. też nie jest problemem. A głowica kulowa sprawdza mi się wyśmienicie i uważam, że jest dużo lepsza właśnie do panoramowania od joysticka czy kół zębatych. Wiadomo, że to nie gimbal, ale i cena inna ;) A w krajobrazach, przy wyrobionym oku i liniach kadrowania w wizjerze, max korekta poziomu, którą muszę potem stosować to 0,5 st.

Podsumowując: lepszy tani statyw niż żaden. Ale z drugiej strony nie napisałeś co masz. Popatrz jeszcze przez taki pryzmat: chcesz postawić sprzęt np. za 15 kPLN (np. D610+N70-200/2.8) na chińskim statywie za 300 zł. Serce Ci nie pękłoby z żalu, gdyby wiatr przewrócił cały zestaw np. w kałużę błota?

I ostatnia myśl: jeśli zaczynasz z półki entry-level to patrz mój poprzedni post. Ale jeśli mówimy o sprzęcie klasyfikowanym na niektórych rynkach jako semipro to nic poniżej gitzo / manfrotto nie powinieneś raczej brać pod uwagę...

komandor_shooter
08-04-2014, 15:31
A więc mam fuju finepix s2995 lecz w najbliższej przyszłości mam zamiar kupić d7000 + 70-300 f/4-5.6 myślałem tez nad statywem slik pro 330dx, czy będzie on lepszy od tego cinegen?

RAF7705
08-04-2014, 15:41
Silk, dobra firma.

Wysłane z mojego GT-I9300

nikoniarz
08-04-2014, 19:55
Popatrz jeszcze przez taki pryzmat: chcesz postawić sprzęt np. za 15 kPLN (np. D610+N70-200/2.8) na chińskim statywie za 300 zł. Serce Ci nie pękłoby z żalu, gdyby wiatr przewrócił cały zestaw np. w kałużę błota?

Z tego mógłby wyjść jeszcze cało. Gorzej gdyby to było na skałach lub skraju klifu... :D

tedd
09-04-2014, 13:38
Stop aluminiowo-TYTANOWY w statywie za 120 złotych możliwy jest tylko na papierze.

Stopiono aluminium z farbą w kolorze tytanowym.

tedd
09-04-2014, 13:43
Z tego mógłby wyjść jeszcze cało. Gorzej gdyby to było na skałach lub skraju klifu... :D

Jeżeli chińczyk waży tyle co włoch, to nie ma powodu, aby miał się szybciej przewrócić, więc i łzy nie miałyby związku z narodowością.
Waga statywu robi się istotna w funcji szybkości powietrza wokół. Statyw doskonały na "bezwietrzu", może być do d... przy wietrze. Ważne żeby nie wysuwać centralnej kolumny,a w miarę możliwości zapomnieć o niej.

komandor_shooter
10-04-2014, 20:47
Znalazłem także statyw GoldPhoto YH314 do tego jakąś głowice bym dokupił czy będzie to lepszy zestaw od tego slika? Na allegro jest licytacja tego statywu z głowicą YH430 kulową za 250zł warto?