PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 14-24

manfred
04-04-2014, 17:51
Kupiłem używany obiektyw. Wg sprzedającego używał go 3-4 razy. Pewnie miał na myśli dziennie bo obiektyw choć ma wygląd bardzo dobry ma lekki luz na pierścieniu zooma. Trafia w punkt ogólnie nie mam zastrzeżeń tylko troche mnie drażni ten luz podczas zmiany ogniskowej. Jest to trudno określić ale może taki pół milimetrowy no dosłownie taki stuk puk ;-) Teraz mam pytanie nie przejmować się tym i robić zdjęcia czy wysłać obiektyw do serwisu bo być może za miesiąc rozpadnie się na pół ;-) Może ktoś miał taki problemik i wie jak go rozwiązać.

popi
04-04-2014, 18:23
No, w końcu kupiłeś - kiedy stawiasz okowitę? ;)

"Takim" luzem ja bym się nie przejmował; mam to samo od nowości a obiektyw używany faktycznie od wielkiego dzwonu.
Sprawdź tylko czy (na 2.8) nie ma ff/bf na pobocznych pkt-ach af przy skrajnych ogniskowych (ja, kupując 14-24, odrzuciłem 2 takie choć ich zoom był lepiej/ciaśniej spasowany).

manfred
04-04-2014, 18:27
Sprawdzałem ostry jak diabli w porównaniu do 16-35 to żyleta. A przyznam sie że na skrajnych nie sprawdzałem ale poczynię to jutro. Ale w sumie ja bocznych nie używam albo inaczej bardzo ale to bardzo rzadko. Wole przekadrować tak przynajmniej mi sie wydaje.

Z tym luzem uspokoiłeś mnie.