Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc.
Wiem jak brzmi ten tytuł... Ale naprawdę nie żebrzę. Nie nie chcę nic darmo. Chcę odbudować chociaż w minimalnym stopniu park narzędziowy, który pozwoli mi dalej pracować. Straciłem dzisiaj wszystko: komputer, monitory, aparaty (2x D3, D800) i wszystkie obiektywy oraz światła ze stopki. Komputer i jakiś tam krzywy monitor mam już zamówione.
Niemniej, muszę jeszcze bardzo szybko kupić:
-- 2x D3 (tak do 150-200 tysięcy klapnięć),
-- D800, najchętniej z gripem,
-- karty pamięci Sandisk Ultra III/Extreme IV, 4 sztuki po 16 GB,
-- Nikkor 14-24 2.8,
-- Nikkor 70-200 2.8 VR2,
-- Sigma 35 1,4,
-- SB 900/910 x2,
-- SU-800,
-- Pixel King dla Nikona, nadajnik + 3 odbiorniki,
-- Lampa Quantuum R+ 300 Ws z BD 100 cm (czy ile one tam mają) i plastrem miodu,
-- statywy do lamp z jakimiś sensownymi uchwytami, w które da się zapakować zarówno parasolki jak i Sabiny (oraz rzeczone Quantuum),
-- torba Lowepro Stealth Reporter D650 AW.
Oczywiście wszystko to muszę kupić używane, w jak najniższych cenach. Zdaję sobie sprawę, że dla większości jest to sprzęt z naprawdę górnej półki i może być śmieszne w mojej sytuacji rzucanie się na taki rasowy szpej. Uwierzcie jednak, że po latach przyzwyczajeń, trudno się przestawić na coś amatorskiego pokroju.
Szukam więc wsparcia. Potrzebuję tych sprzętów, aby stanąć na nogi i zacząć ponownie pracować i żyć. Wszystko co mam w tej chwili, to samochód i telefon, który na dodatek został zablokowany, bo wysłałem za dużo SMSów z powiadomieniami o nowym numerze (system Play'a zaklasyfikował je jako spam). :( Proszę Was tylko o jedno. Nie wykorzystujcie sytuacji i nie sprzedawajcie mi jakiś wadliwych klamotów, których nikt inny nie chce kupić. Propozycje sprzedaży poproszę na priv.
.:Gerard:.
03-04-2014, 00:11
Jestem w szoku.
Nie musisz wieżyc ale zaraz po za rejestrowaniu się na forum byleś pierwszy na którego portfolio wlazłem, szczena mi opadła a w zdjęcia wpatrywałem się długo.
Nie będę rozpisywał się bo to nie ma sensu, cel jest jeden, chwilowo sam czekam na wyrok podatku, znam już sumę tylko czekam na kata, ale cegiełkę dołożę ;)
Ojapierdziele... Okradli Cię? :/
sokolnik
03-04-2014, 00:17
kosmos :/
napisz chociaż (ku przestrodze) jak to się stało
Tak więc ku przestrodze, Panie i Panowie: "Powiedziały jaskółki, że niedobre są spółki".
03-04-2014, 00:31
Tak więc ku przestrodze, Panie i Panowie: "Powiedziały jaskółki, że niedobre są spółki".
Oj znam to bardzo dobrze, niestety
Jeszcze jedna propozycja, którą zasugerował mi zresztą imć Gerard. Wiem, że po tylu latach ograniczonego uczestnictwa niewiele osób mnie zna/pamięta, ale może akurat komuś zalega jakiś niepotrzebny/awaryjny D3 i byłby skłonny pożyczyć na kilka miesięcy?
O kur...
Mam nadzieję, że szybko się uda skompletować.
jestem w szoku z rana. Współczuję strasznie - pomóc nie mam jak bo nie mam takich klamotów niestety :(
RobertMiernik
03-04-2014, 09:16
Masakra, jakiś czas temu wyprzedałem niestety nikonowe graty, ale przestroga przed spółkami jak najbardziej na czasie...
Bardzo przykra sprawa. Życzę wytrwałości i determinacji w podniesieniu się z tej sytuacji.
Mam kilka szpargałów, szczegóły na priv.
pietrobas
03-04-2014, 14:32
stig, oczywiście nie wiem o co chodzi, ale może do prawnika?
Jakbyco to moge pożyczyć to co mam w stopce, wiem ze to nie to czego potrzebujesz, ale z braku laku może się przydać. Jak cos to wal na fb.
Robert_P
03-04-2014, 15:53
Nie wiem dlaczego ale nie mogę do Ciebie wysłać info na priv :( Mam D3 na sprzedaż i mieszkam w Bydgoszczy więc możesz podjechać i sprawdzić puszkę . Nie pamiętam obecnie przebiegu ale jest w górnym limicie . Będę w domu to sprawdzę . Więcej info dzwoń po 17 tej..
03-04-2014, 16:31
Ja dopiero do stig-a pisałem i wiadomość poszła.
Dzisiaj wysłałem, pożyczam Marcinowi obiektyw Nikon 14-24mm f/2.8 jak się odkuje to mi odda.
pisze to dlatego ze może ktoś tez ma taka możliwość, ma sprzęt który jest rzadko używany
Pomóżmy mu !!!
Boryszuk
03-04-2014, 16:56
Ja moge pozyczyc Sigme 70-200 2.8 (ktoras ze starszych wersji).
tomisiek
03-04-2014, 17:28
Stig, mam 3 sabiny 900, dwie pracują, ale jedna leży jako bekap. Jak potrzebujesz światła mogę Ci jedną podesłać na kilka miesięcy do pracy.
Nie mam takiego sprzętu niestety i nie mam jak poratować, ale mam nadzieję, że jakoś staniesz na nogi. :(
Dziękuję Panie i Panowie za chęc pomocy, odzew na privie z propozycjami pozyczek czy taniej sprzedazy. Naprawdę jestem zaskoczony odzewem. Na razie mam sporo propozycji pożyczek i sporo sprzętu już właściwie będę miał na początek pracy. Na ile oszczędności pozwolą -- częśc będę chciał już powoli kupowac.
Na chwilę obecną potrzebowałbym jeszcze:
-- statyw z głowicą. Najlepiej Manfrotto 055 prob i z głowicą 410
-- Pixel King TTL dla Nikona rzecz jasna -- nadajnik i 3 odbiorniki.
Jeśli ktoś ma taki sprzęt na sprzedaż, poproszę o info na priv.
Paablitos
03-04-2014, 21:49
Wsoółczuję szczerze...
Mam SB-900... mogę użyczyć... może coś więcej.
przekonalem sie o tym boelsnie kilka lat temu i nadal odczuwam tego skutki .. wspolczuje ...
jesli bede mogl jaoks pomoc - pisz.
Stig, mam wolną lampę Quantuum R+ 300, niestety bez modyfikatorów, których szukasz (nie mam ani BD, ani plastra), za to mam zbędny statyw-boom. Jeśli nadal potrzebujesz - daj namiary na priv, w poniedziałek wyślę kuriera.
niestety nie mam jak pomóc , życzę determinacji i wytrwałości / mówię z własnego doświadczenia /
tomisiek
05-04-2014, 19:13
Marcin. Wysłałem do Ciebie w czwartek PW z prośba o adres. Nie mam odpowiedzi. Podeslij mi na PW lub maila tomisiek at gmail.com swoje dane do wysyłki lampy.
Może ktoś jeszcze odwiedzi ten wątek, więc przypomnę, a i przy okazji dopiszę jeszcze swoje potrzeby.
Na chwilę obecną potrzebowałbym jeszcze (w drodze kupna):
-- statyw z głowicą. Najlepiej Manfrotto 055 prob i z głowicą 410,
-- Pixel King TTL dla Nikona rzecz jasna -- nadajnik i 3 odbiorniki,
-- tablet Wacom Intuos4 L,
Pożyczyłbym też na miesiąc/dwa/trzy:
-- Nikkor 24-70 f/2.8
-- Sigma lub Nikkor 35 f/1.4
Slawskip
06-04-2014, 22:18
mam statyw Goldphoto yh324c z głowicą Goldphoto yh410 (stan jak nowy, użyty może kilka razy), może nie jest to Manfrotto, ale za to znacznie tańszy.
Współczuję, chłopie. Niestety ani finansowo, ani tym bardziej sprzętowo Ci nie pomogę, bo nie dam rady. Ale trzymam kciuki za szybki powrót na tory.
Karrampuk
14-04-2014, 00:58
Wątek w górę. Tak dla przypomnienia...
Dzięki ludziom dobrej woli (m.in. kilku uczestnikom tego wątku) jestem już jako tako zaopatrzony w sprzęt. Co prawda wyprułem się do cna z oszczędności, a resztę mam pożyczoną, ale dzięki temu jest już jakieś światełko w tunelu, żeby móc znowu zacząć pracować i zarobić żeby móc oddać pożyczony szpej.
Teraz potrzebuję już tylko:
-- pożyczyć (na kilka miesięcy) D3,
-- kupić Quantuum R+ Dual Power 600 Ws (ze sklepów wycofana) :(