PDA

Zobacz pełną wersję : Parasolki

Dino1984
27-03-2014, 17:12
Hej,

Jak jest różnica między światłem z:

Parasolki odbijającej
Parasolki rozpraszającej
Softboxa

Przy założeniu, że wszystkie mają tą samą średnicę (soft np. ośmiokątny)

Zawsze używałem parasolki odbijającej i jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem :)

Dodam, że używam YN 560 III.

Wujot
27-03-2014, 20:31
Żadna, niewielka, duża - to tak w skrócie.

Pozdro
Wiesiek

Andrzej1974
27-03-2014, 21:26
Może poniższy link ci pomoże...
http://jacekwphoto.blogspot.com/2013/02/sprzet-modyfikatory-do-lamp.html?m=1

superlama
27-03-2014, 22:00
Może poniższy link ci pomoże...
http://jacekwphoto.blogspot.com/2013/02/sprzet-modyfikatory-do-lamp.html?m=1
Zacząłem obserwować ten temat, bo parę dni kupiłem lampę i co ja paczę - Andrzej - dzięki! Czegoś takiego właśnie szukałem:)

Dino1984
27-03-2014, 22:37
Andrzej. Super, dzięki!

Andrzej1974
27-03-2014, 22:43
Nie mnie dziękujcie tylko naszemu forumowemu koledze - Jackowi, za kawał dobrej roboty.

superlama
27-03-2014, 23:10
Nie mnie dziękujcie tylko naszemu forumowemu koledze - Jackowi, za kawał dobrej roboty.
Jackowi podziękujemy na blogu;)

jacek_wozniak
28-03-2014, 09:06
heh :) dzięki za podziękowania ;)
po googlowanych frazach widzę, ze najczęściej na mój blog trafiają osoby, które właśnie szukają informacji o modyfikatorach :)
ciesze się, że mogłem pomóc, bo pamiętam, ze dla mnie na początku też było problemem wybranie odpowiedniego modyfikatora...
było kilka nietrafionych strzałów, które lezą w ogóle nieużywane ;)
nie jest to może sprzęt z najwyższej półki, ale chyba ludzie kupujący te najdroższe akcesoria wiedzą już czego szukają, a osoby rozpoczynające błyskanie, albo dopiero poszerzające sój asortyment zawsze mają dylemat co kupić :)

pozdrawiam!

Andrzej1974
28-03-2014, 09:28
Dokładnie. Ja należę do tych rozpoczynających zabawę w błyskanie w mini studio i dla mnie info z blogu jest bardzo pomocne. A nic tak nie uczy jak proste i z przykładami pokazanie tematu. Dziękuję Jacku.

P. S. Jak już jesteś... hmm... jaką blendę byś polecił? Chodzi mi o rozmiar i kształt do mini studia domowego. Na początek rzecz jasna. Pisz jakby co na priv.

jacek_wozniak
28-03-2014, 09:59
z blendami mam problem, bo też mam ich za dużo a za mało ich używam :D
polecam ogólnie blendy 5w1 ze względu na funkcjonalność
mam 120x180, okrągłą 110cm i okrągłą 56cm
- 56cm jest maluteńka po złożeniu i leciutka, to na karabińczyku zawsze wisi przy jakiejś torbie albo plecaku i można ją zawsze użyć do doświetlenia cieni, rozproszenia światłą wewnętrznym panelem, albo nawet w plenerze trzymać za głową jak radar i palnik lampy na aparacie skierować w tył, żeby się odbił od niej i mamy większe mobilne źródło światła :) w studio nadaje się do wypełniania cieni przy bardziej kontrastowych zdjęciach ze względu na małą powierzchnię
- 110cm w plenerze potrafi zasłonić dyfuzorem nawet do dwóch osób, także zmiękcza ładnie światło, a w studio bardziej się przydaje przy jaśniejszych beauty/posrtretach, gdzie jest więcej światła
- 120x180 może służyć bez problemu jako tło przenośne albo ogromny odbłyśnik na podłodze lub wiszący na statywie gdzieś... to jest już bydle po rozłożeniu :) ale używam też wewnętrznej warstwy dyfuzyjnej jako rozproszenia i wtedy puszczam przez nie np dwie lampki (jedna wyżej druga niżej) i mam miękkie światło od stóp do głów :) w plenerze jest ogromna i wiatr może porwać :D

5w1 mają w środku dyfuzor, potem jedna strona "pokrowca" jest srebrno czarna, a druga jest biało złota... ja złotego nie używam i czarnego prawie też nie, ale czasem warto mieć przy sobie :) chociaż przekłada się to na wagę blendy

ok spadam do Poznania, jakby co to odpisze może wieczorem jeszcze :)

jacasj
04-04-2014, 23:00
koledze Dino1984 polecam zapoznać się też z tą stroną: http://fripers.pl/zastosowanie.html

chewinggum
05-08-2014, 14:00
Moje doświadczenie z parasolkami jest długie; Kiedyś nie miałem kasy na inny zmiękczacz do światła, czy jego kierunek. Więc stosowałem parasolki. Powiem tak: jeśli ktoś nie chce wykładać kasy na SB, które są drogie, a małe 40cm są bezsensownym wydatkiem parasolkami załatwi sprawę. Jednak odpowiadając na Twoje pytanie: 2 pierwsze to tylko modyfikatory natężenia i co najwyzej koloru różnego rodzaju.
SB ma wiele zalet, łączy parasolki i daje możliwość kierowania światła. O wiele bardziej uniwersalne ustrojstwo.