Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Parasolki

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Parasolki

Hej,

Jak jest różnica między światłem z:
    1. Parasolki odbijającej
    2. Parasolki rozpraszającej
    3. Softboxa

Przy założeniu, że wszystkie mają tą samą średnicę (soft np. ośmiokątny)

Zawsze używałem parasolki odbijającej i jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem

Dodam, że używam YN 560 III.

Domyślnie

Żadna, niewielka, duża - to tak w skrócie.

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Zacząłem obserwować ten temat, bo parę dni kupiłem lampę i co ja paczę - Andrzej - dzięki! Czegoś takiego właśnie szukałem

Domyślnie

Andrzej. Super, dzięki!

Domyślnie

Nie mnie dziękujcie tylko naszemu forumowemu koledze - Jackowi, za kawał dobrej roboty.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Nie mnie dziękujcie tylko naszemu forumowemu koledze - Jackowi, za kawał dobrej roboty.
    Jackowi podziękujemy na blogu

Domyślnie

heh dzięki za podziękowania
    po googlowanych frazach widzę, ze najczęściej na mój blog trafiają osoby, które właśnie szukają informacji o modyfikatorach
    ciesze się, że mogłem pomóc, bo pamiętam, ze dla mnie na początku też było problemem wybranie odpowiedniego modyfikatora...
    było kilka nietrafionych strzałów, które lezą w ogóle nieużywane
    nie jest to może sprzęt z najwyższej półki, ale chyba ludzie kupujący te najdroższe akcesoria wiedzą już czego szukają, a osoby rozpoczynające błyskanie, albo dopiero poszerzające sój asortyment zawsze mają dylemat co kupić

pozdrawiam!

Domyślnie

Dokładnie. Ja należę do tych rozpoczynających zabawę w błyskanie w mini studio i dla mnie info z blogu jest bardzo pomocne. A nic tak nie uczy jak proste i z przykładami pokazanie tematu. Dziękuję Jacku.

P. S. Jak już jesteś... hmm... jaką blendę byś polecił? Chodzi mi o rozmiar i kształt do mini studia domowego. Na początek rzecz jasna. Pisz jakby co na priv.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 28-03-2014 o 09:33
    Nikon

Domyślnie

z blendami mam problem, bo też mam ich za dużo a za mało ich używam
    polecam ogólnie blendy 5w1 ze względu na funkcjonalność
    mam 120x180, okrągłą 110cm i okrągłą 56cm
    - 56cm jest maluteńka po złożeniu i leciutka, to na karabińczyku zawsze wisi przy jakiejś torbie albo plecaku i można ją zawsze użyć do doświetlenia cieni, rozproszenia światłą wewnętrznym panelem, albo nawet w plenerze trzymać za głową jak radar i palnik lampy na aparacie skierować w tył, żeby się odbił od niej i mamy większe mobilne źródło światła w studio nadaje się do wypełniania cieni przy bardziej kontrastowych zdjęciach ze względu na małą powierzchnię
    - 110cm w plenerze potrafi zasłonić dyfuzorem nawet do dwóch osób, także zmiękcza ładnie światło, a w studio bardziej się przydaje przy jaśniejszych beauty/posrtretach, gdzie jest więcej światła
    - 120x180 może służyć bez problemu jako tło przenośne albo ogromny odbłyśnik na podłodze lub wiszący na statywie gdzieś... to jest już bydle po rozłożeniu ale używam też wewnętrznej warstwy dyfuzyjnej jako rozproszenia i wtedy puszczam przez nie np dwie lampki (jedna wyżej druga niżej) i mam miękkie światło od stóp do głów w plenerze jest ogromna i wiatr może porwać

5w1 mają w środku dyfuzor, potem jedna strona "pokrowca" jest srebrno czarna, a druga jest biało złota... ja złotego nie używam i czarnego prawie też nie, ale czasem warto mieć przy sobie chociaż przekłada się to na wagę blendy

ok spadam do Poznania, jakby co to odpisze może wieczorem jeszcze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów