Zobacz pełną wersję : Uszkodzony D80
Witam,
Chciałabym prosić Was o radę. Mam Nikona D80, na którym przestały zapisywać się zdjęcia. Z tego, co poczytałam trochę na forach, naprawa takiej usterki może kosztować kupę kasy. Dlatego zastanawiam się, czy nie lepiej go sprzedać i rozejrzeć się za czymś nowym... Co o tym myślicie? Nie mam też pojęcia, jaka mogłaby być cena takiego uszkodzonego sprzętu? Poza tą jedną wadą aparat i oiektyw są w dobrym stanie. Proszę o pomoc.
Co to znaczy, że przestały się zapisywać?
A widać podgląd, jak robisz bez karty?
W tym modelu najczęściej pada naciąg migawki. Objawia się to bardzo szybką serią klapnięć i napisem Err.
Nie, jak robię zdjęcia bez karty, też nie widać. Zdjęcia przestały się zapisywać właściwie w trakcie pracy, tzn. w czasie fotografowania kilka zdjęć udało się zrobić, a chwilę potem reszta już się nie zapisywała. Aparat nie upadł, ani nic takiego się z nim nie stało.
barracuda
24-03-2014, 13:38
Nie, jak robię zdjęcia bez karty, też nie widać. Zdjęcia przestały się zapisywać właściwie w trakcie pracy, tzn. w czasie fotografowania kilka zdjęć udało się zrobić, a chwilę potem reszta już się nie zapisywała. Aparat nie upadł, ani nic takiego się z nim nie stało.
I na pewno nie wyświetla napisu Err na wyświetlaczu górnym?
Err się wyświetla. To nie wiem, sprzedawać? Bo domyślam się, że już tylko na części.
Spokojnie da się naprawić. To najbardziej typowa usterka tego modelu. Mam jeszcze jeden enkoder w zapasie.
Ok, dziękuję za pomoc. Czyli to nie jest jakaś wada fizyczna?
A gdybym chciała sprzedać aparat z taką usterką? Chyba to będzie pretekst, żeby go zamienić na inny.
To jest wada fizyczna. Co więcej - jest to wada fabryczna.
A kupiec na uszkodzony aparat zawsze się znajdzie.
Ostatnio taki poszedł na allegro za 350 zł. Naprawa kosztuje ok 200 zł. Sprawne schodzą po ok 700 zł.
Możecie w przybliżeniu podać, za ile mogę go wystawić? Na aukcji internetowej (wiemy jakiej) znalazłam 2 podobne oferty, z tym że w zupełnie różnych cenach. Wiem, że nie zarobię na nim nie wiadomo ile, ale nie chcę też być frajerką i oddawać go prawie za darmo, jeśli byłby wart więcej. Mam do niego też obiektyw, ale chyba warto sprzedać go osobno?
Ostatnio taki poszedł na allegro za 350 zł. Naprawa kosztuje ok 200 zł. Sprawne schodzą po ok 700 zł.
Dzięki.